בלעדי ל"כלכליסט": קונדואיט בדרך לרכישת וויביה הישראלית ב-60 מיליון דולר
מפתחת סרגלי הכלים, שמנהלת על פי הערכות מגעים מול גוגל ומיקרוסופט למכירתה תמורת מיליארדי דולרים, נמצאת במו"מ מתקדם לרכישת וויביה. העסקה תוביל להחזר של פי 25 על ההשקעה בחברה. המשקיע אורן זאב צפוי לקבל כ-14 מיליון דולר
בעוד שחברת הסטארט-אפ מרחובות קונדואיט (Conduit), העוסקת בפיתוח סרגלי כלים מקוונים, ממשיכה במגעים עם ענקיות עמק הסיליקון על רכישתה במיליארדי דולרים, עסקה אחרת שבה היא קשורה קרובה לסיכום. החברה נמצאת בשלבים האחרונים לקראת סגירת רכישת הסטארט-אפ הישראלי וויביה (Wibiya) בכ-60 מיליון דולר.
את ניצני העסקה חשף "כלכליסט" בחודש ינואר האחרון, אלא שכעת נודע שווי העסקה, המשקף מכפיל של 25 על ההשקעה בה: 2.6 מיליון דולר בלבד, מאז הקמתה ב־2008.
המרוויח העיקרי מהעסקה הוא המשקיע הישראלי אורן זאב, לשעבר שותף בקרן אייפקס. זאב מחזיק בנתח הגדול ביותר בחברה (כ-24%) לאחר שהוביל סבב השקעה של כ-2 מיליון דולר ב-2009, והוא צפוי לקחת הביתה כ-14 מיליון דולר. היזמים דניאל טל ודרור צדר (שמכהן כמנכ"ל) אוחזים בנתח של 21% כל אחד ויקבלו כ-12.5 מיליון דולר כל אחד, ואחריהם אבי סמילה, סמנכ"ל הטכנולוגיות, עם 8%.
מרוויחים נוספים בעסקה הם המשקיע הסדרתי יוסי ורדי שאוחז ב-7% ממניות וויביה. ורדי השקיע מאות אלפי דולרים בודדים על פי ההערכה, וצפוי לקבל כ-4 מיליון דולר. מרוויחים נוספים בעסקה הם בנו של יוסי ורדי, עודד (4%), שלמה נחמה, לשעבר יו"ר בנק הפועלים (4%) המרבה להשקיע בסטארט-אפים לצדו של ורדי, ומשקיעים נוספים - בהם ג'ף פולבר, אדי טל, גל חת ומשפחת סטימצקי.
וויביה וקונדואיט עוסקות שתיהן בפיתוח סרגלי כלים מקוונים הניתנים להורדה מאתרי תוכן, כגון אתרי חדשות או תוכני וידיאו. סרגל הכלים מהווה גם מרחב פרסום שממנו שואבות החברות הישראליות את מרבית הכנסותיהן, וכן כולל אפליקציות הניתנות לגישה ישירה מהסרגל כמו פייסבוק, טוויטר, צ'אט וחיפוש במנועי חיפוש.
שתי החברות משלימות זו את זו, ורכישת וויביה תאפשר לקונדואיט לשלוט לא רק בשוק סרגלי הכלים הנמצאים בחלק העליון של הדפדפן, אלא גם בסרגלים הנמצאים בתחתית האתר, וכן בסרגלים שאינם ניתנים להורדה על המחשב אלא כאלה הנמצאים ברשת, פיתוח ייחודי של וויביה.
בנוסף, סינרגיה בין השתיים תאפשר להן לחלוק בלקוחות משותפים. וויביה משרתת כיום יותר מ-100 אלף אתרים, ואילו קונדואיט מדווחת על 260 אלף אתרים שהשתמשו בסרגלי הכלים שלה. מקונדואיט ומוויביה לא נמסרה תגובה.