$
התעשייה

72% מבכירי ההון סיכון בארץ: פייסבוק שווה פחות מ-50 מיליארד ד'

המנהלים הישראלים לא נותנים קרדיט לרשת החברתית, אבל צופים שרבים מהמיזוגים והרכישות יתרחשו בתחום האינטרנט. 74% מעריכים שהיקף העסקאות בענף ההון סיכון יעלה בחצי השנה הקרובה

אסף גלעד 11:2811.04.11

בעוד הערכות השווי של פייסבוק רק מטפסות, ומגיעות עד ל-85 מיליארד דולר, נראה שבכירי קהילת ההון סיכון חושבים אחרת. 72% ממנהלי ההון סיכון מעריכים כי העסקה בין פייסבוק לגולדמן סאקס, המקנה לרשת החברתית שווי של 50 מיליארד דולר, מייצגת שווי גבוה יותר משוויה של הרשת במציאות.

 

 


 

נתונים אלה עולים מסקר ה-VC Indicator לרבעון הראשון של 2011, שערכה פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר בקרב מנהלים ושותפים בקרנות ההון סיכון בישראל. עוד עולה מנתוני הסקר כי 68% סבורים כי ערכה של פייסבוק נמוך מ-40 מיליארד דולר, 23% מעריכים כי שוויה נע בין 40-60 מיליארד דולר ורק 9% סבורים כי שוויה האמיתי גבוה מ-60 מיליארד דולר.

 

"עולה התחושה כי הערכות השווי הנוכחות נובעות יותר מהחששות של בנקאי ההשקעות לפספס את פייסבוק שמסתמנת כגוגל הבאה, ופחות מהפעילות העסקית והפוטנציאל הכלכלי הטמון בה, דבר המשקף סימני בועה", אומר רו"ח טל חן, שותף וראש מגזר ההייטק בדלויט.

 

חברות האינטרנט נתפסות כאטרקטיביות: "מייצרות הכנסות מוקדם יותר"

 

נתוני הסקר חושפים כי בכל הנוגע לעסקאות, מיזוגים ורכישות, בכירי ההון סיכון מאמינים שתחום האינטרנט הינו החם ביותר: 73% מהבכירים צופים כי רבות מעסקאות המיזוגים והרכישות בעולם יתרחשו בתחום זה - 23% יותר מאשר ברבעון הקודם.

 

העלייה באטרקטיביות של תחום האינטרנט בכלל, ותחום המדיה החברתית בפרט, נובעת בין היתר מההכנסות הגבוהות של חברות האינטרנט המובילות בתחום זה. אחוז גבוה מהכנסות אלה מקורו במכירת מוצרים וירטואליים ברשת, כמו תוספות למשחקים שונים. הכנסותיה של חברת זינגה לדוגמה, המפתחת את משחקי הפייסבוק הפופולריים פארמוויל וסיטיוויל, מוערכות ב-850 מיליון דולר ב-2010.

 

סיטיוויל. "חברות האינטרנט מצריכות השקעה נמוכה יותר מחברות תוכנה" סיטיוויל. "חברות האינטרנט מצריכות השקעה נמוכה יותר מחברות תוכנה" צילום מסך: Facebook

 

"בשלוש השנים האחרונות היתה גאות בכל הנוגע לתחום האינטרנט בישראל", אומר חן. "חברות האינטרנט מצריכות רמת השקעה נמוכה יותר מאשר חברות תוכנה, ועל אחת כמה וכמה פחות מאשר חברות בתחום המכשור הרפואי".

 

"בנוסף, חברות אלו מתחילות לייצר הכנסות בשלבים מוקדמים יותר בהשוואה לתחומי הייטק האחרים. לא מן הנמנע כי בקרוב נהיה עדים למספר עסקאות בתחום האינטרנט, אולם מנגד אנו מתחילים לראות בשוק גם ניצני בועה בדמות חברות רשת המבוססות פחות על צרכים אמיתיים ומודלים עסקיים יציבים, ונשענות על ההבטחה הכללית שמייצר החיבור בין האינטרנט לסלולר".

 

המנהלים אופטימיים

 

גם תחום התוכנה נתפס כאטרקטיבי, עם 42% מהמנהלים הצופים עסקאות רבות בתחום זה. מנגד, סקטור המכשור הרפואי מאבד מהאטרקטיביות שלו בעיני קהילת ההון סיכון, כאשר 24% בלבד ציינו כי להערכתם רבות מעסקאות המיזוגים והרכישות יתרחשו בו. תחום אבטחת המידע סופג מכה קשה ומקבל רק 6%.

 

נתוני הסקר מעידים על תחושת אופטימיות בקרב מנהלי הקרנות: 74% מהמשיבים סבורים כי היקף העסקאות בענף יעלה במהלך ששת החודשים הקרובים (לעומת 56% בלבד ברבעון הקודם), ואף לא אחד מהמשיבים לסקר ציין כי להערכתו היקף העסקאות בענף צפוי לרדת במהלך חצי השנה הקרובה.

 

נתון נוסף המעיד על תחושת האופטימיות הוא ש-47% מהנסקרים ציינו כי מרבית ההשקעות החדשות שלהם יתמקדו בחברות הנמצאות בשלבי הסיד - צמיחה של 29% ביחס לסקר ברבעון הקודם. נתון זה עשוי לעודד חברות הייטק ישראליות הנמצאות בשלבים הראשוניים של הקמת המיזם.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x