לא על הליסינג לבדו
עסקאות ליסינג של טכנולוגיות מידע אידיאליות עבור חברות קטנות שזקוקות להון פנוי. לחברות עם כיסים עמוקים עדיף לרכוש ציוד משל עצמן
עולם העסקים הישראלי אימץ לעצמו זה מכבר את השימוש בליסינג בתחום הרכב. אלא שמה שנכון למכונית המנהלים או לרכב השירות הבא – נכון גם לגבי מערכות המחשב הבאות.
בסביבה עסקית המאופיינת בתחרות גוברת, התכווצות של תקציבים, השקעות מצטמצמות וקרב פנים-ארגוני על הון
ניקח, לדוגמה, חברת הייטק ישראלית טיפוסית, שלצורך פעילותה נדרשת לרכוש ציוד מיחשוב מסוגים שונים, תוך שמירה על רמת הוצאות נמוכה והתאמת ההוצאות לתזרים המזומנים. לעיתים, כמות המזומן בקופתה או צרכים אחרים הופכים את רכישת הציוד במהלך חד-פעמי לבלתי אפשרי.
הוצאה שוטפת במקום השקעה
מאידך, ריבוי עסקות ליסינג נקודתיות לפריטים שונים, מטיל על החברה עומס ניהולי ומציג בעיות תיאום ושליטה. לכך גם קיים פתרון המאפשר ריכוז מספר מהלכי רכישה בחוזה גג אחד. עסקאות אלה מבטיחות עדכון רצוף של טכנולוגיה באמצעות חוזים לטווח קצר המבטיחים גישה לציוד חדש.
זאת ועוד, עסקת ליסינג מעבירה סיכונים עימם מתמודד הלקוח אל מגרשה של חברת הליסינג: הופעה אפשרית של טכנולוגיה פורצת דרך שתהפוך את הטכנולוגיה הנוכחית לחסרת ערך אמיתי – תפגע בחברת הליסינג ולא במאזני הלקוח.
מעבר לליסינג משפר גם את מדדי הביצועים הפיננסיים של הפירמה: תשלומים לליסינג תפעולי נרשמים כהוצאה שוטפת, במקום כהשקעת הון. כיוון שהציוד אינו נכלל במאזני הנכסים וההתחייבויות של החברה, אין לעסקה השפעה על האפשרות ללוות כספים על פי הצורך. בניתוח מאזני, מעבר לליסינג מאפשר הצגת החזר גבוה יותר על ההשקעות, או שיעור מחמיא יותר של נכסים מול התחייבויות.
בין תשעה חודשים לחמש שנים
אבל יש גם יתרונות לרכישת ציוד טכנולוגי בעסקת מזומן ותשלום מיידי, והעיקרית שבהן היא שהטכנולוגיה נשארת בידיו של הלקוח. עם זאת, עסקאות מזומן נכונות בעיקר לארגונים בעלי כיסים עמוקים, וכאשר משך החיים הנדרש של הציוד ארוך מזה האפשרי בעסקת ליסינג. רק אם העסק תלוי פחות בזמינות שדרוגים תכופים לטכנולוגיה הטובה מסוגה – תהיה רכישה רגילה כדאית יותר.
כיום ניתן למצוא בישראל חברות המציעות חוזי חכירה המאפשרים לעסקים ולחברות קטנות, בינוניות וגדולות, גישה לטכנולוגיה חדשה או שדרוג מערכות מבלי לדאוג לתשלום במזומן או להתבסס על קווי אשראי עסקי קיים. חוזה ליסינג טיפוסי יהיה בדרך כלל לתקופה של 36 חודשים (בדומה לזמן הפחתת הציוד במאזן) אך אפשרי גם לתקופה של תשעה חודשים ועד לחמש שנים. בתום החוזה, מאפשר בדרך כלל היצרן ללקוח לשדרג את הציוד לדור טכנולוגי חדש – בתנאים דומים, לרכוש את הציוד המושכר במחיר שוק או להמשיך את העסקה מספר מוגדר של חודשים לפי צורך ספציפי. למעשה, נהנה הארגון מתהליך רצוף של בחינת טכנולוגיות ושדרוגן – במקום להסתפק בכיבוי שריפות.
*הכותב הוא מנהל מחלקת מימון לקוחות (IBM Global Financing) בחברת IBM ישראל