תוכן בתשלום: אולי הפעם זה יצליח
אם הניו יורק טיימס אכן יצליח לתרגם את תכני אתר האינטרנט שלו לכסף, צפויה מהפכה שללא ספק תגיע גם לארץ - ולא תהיה מוגבלת לעיתונים יומיים בלבד
מימיו הראשונים של דפדפן נטסקייפ שאלו עצמם היזמים - כיצד נחזיר את ההשקעה העצומה באתרי האינטרנט? האם יש לתת את המידע בחינם או לגבות עבורו כסף?
אתר YAHOO היה אחד האתרים הראשונים שנתן מידע בחינם, ואחריו נגררו גם גופים גדולים וחזקים כמו הניו-יורק טיימס. אולם ממש בימים אלה מתרחש מהפך, שהחל עם האייפד: יצרני המידע הבינו שיש כאן הזדמנות להציג את תכני העיתון בפורמט מושך, מתחרה לעיתון המודפס. מכיוון שמדובר בפורמט חדש אפשר להכריז על מודל עסקי "חדש" – הפצת מידע תמורת תשלום.
מודל הפרסומות מקרטע
סיפור הניו-יורק טיימס ממחיש יותר מכל את בעייתיות הנושא. העיתון המודפס סובל מירידה מתמשכת במספר הקוראים, כך שהמודל הכלכלי שלו עומד בסימן שאלה. ההנהלה תהתה כיצד לסגור פער של 850 מנויים לעיתון המודפס לעומת 31 מיליון גולשים שקוראים את העיתון באתר ללא תשלום. אף על פי המספר העצום של הגולשים, ההכנסות מפרסום באתר מהוות רק רבע מכלל ההכנסות מפרסום של העיתון.
בעשור הקודם ניסה העיתון לגבות כסף ממנויים ע"י הגבלת המאמרים לקריאה בתשלום בלבד. מערכת שלמה הוקמה סביב אפליקציה חדשה למחשב האישי כדי לשפר את חוויית הקורא. לאחר מספר חודשים, שבהם הצליח האתר לגייס מספר מוגבל של מנויים לאתר (מחצית ממספר מנויי העיתון המודפס), ששילמו מחיר נמוך יחסית, נסוג העיתון ופתח את התוכן האינטרנטי לכל דיכפין.
כיום מציג הניו-יורק טיימס לגולשים הצעה חדשה: צפיה חינם ממחשב אחד, מוגבלת ל-20 עמודים בחודש - כדי לא לאבד את הגולשים המזדמנים. לחלופין, אפשר לשלם עבור שימוש יומי מלא.
באתרים הכלכליים המובילים, כמו הוול-סטריט ג'ורנל והפייננשל טיימס, תכנים בתשלום קיימים מזה שנים. האם הניו-יורק טיימס יצליח אכן לגבות תשלום? והאם הטרנד החדש יגיע לארץ?
השקעה עצומה - חינם אין כסף
כולם רוצים לחקות את ההצלחה של ה"גן הסגור" של אפל. אפל מצליחה למכור אפליקציות ותוכן דיגיטלי (עד היום מכרה כ-12 מיליארד קבצי מוזיקה) ומושכת אחריה את כל השוק. כעת המילה האחרונה היא של אמזון: שירים פופולרים בחנות הדיגיטלית של אמזון מוצעים במחיר של 69 סנט, כמעט מחצית ממחירם באייטיונס של אפל.
אף אחד מהמומחים אינו מוכן להמר כרגע האם המהלך של הניו-יורק טיימס יצליח. העיתון עומד בחזית מלחמת התוכן החינמי העולמי, מלחמה שגרמה להרבה יזמים לילות ללא שינה. הבעייה הניצבת בפניהם היא: איך למכור מידע - שבייצורו עבדו אנשים רבים - בתוכן, גרפיקה ואיחסון דיגיטלי - במחיר שיצדיק את ההשקעה?
ימים יגידו אם הניו-יורק טיימס יצליח. אם אמנם זה יקרה, צפויה מהפיכה בצריכת המידע שללא ספק תגיע גם לארץ, ולא תהיה מוגבלת רק לתוכן של העיתונים היומיים.
* הכותב הוא ממייסדי קרנות מידע זהב, יזם ומארגן קבוצת אנג'לים להשקעות בחברות סטארט-אפ. כותב הבלוג Jerusalem High Tech .