סיני מוקפץ: שלושת הישראלים שמלמדים את סין לשחק בלי שלט
ענקית המחשוב לנובו חשפה בסוף השבוע את התשובה שלה לקינקט: iSec, קונסולת משחק לשוק הסיני שמזהה את תנועות השחקנים. משחקי התנועה של סייד קיק הישראלית כבר מככבים בה, ובראיון ל"כלכליסט" מבטיחים המייסדים להשתלב במחשבים ובטלוויזיות של עוד חברות גדולות
ממשקים מבוססי תנועה אחראים לאחת המהפכות המשמעותיות שמתחוללות בעולם המחשוב והמשחקים. בצד החומרה של מהפכה זו תופסת ישראל מקום משמעותי, בזכות חברת פריימסנס: החברה פיתחה את השבב שבבסיס בקר התנועה קינקט לקונסולות אקסבוקס 360 של מיקרוסופט, שזכה להצלחה מסחררת ומחזיק בשיא גינס כמוצר החדש בעל קצב המכירות הגבוה ביותר.
חברה ישראלית צעירה יותר בשם סייד קיק (Side Kick) מנסה לכבוש מקום משמעותי גם בצד המשחקים והתוכנה, באמצעות פיתוח משחקי תנועה לקינקט ולפלטפורמות תנועה נוספות שייצאו לשוק בתקופה הקרובה. חברת ענק אחת כבר הראתה את האמון שלה בסייד קיק: שלשום השיקה ענקית המחשבים לנובו את iSec, קונסולת משחקים מבוססת בקר תנועה המיועדת לשוק הסיני, שתגיע אל החנויות עם שני משחקים של סייד קיק הישראלית שהותקנו עליה מראש.
"זה כבוד מאוד גדול", אומר ל"כלכליסט" גיא בן-דב, מנכ"ל סייד קיק ואחד משלושת המייסדים. "אנחנו נרוויח מכל קונסולה שתימכר וניהנה מההצלחה שלהן באופן ישיר. המשמעות הכלכלית של החוזה היא מיליוני דולרים".
"הבנו שזה הדבר הבא"
בן-דב ושותפיו - אסף סלע, מנהל הקריאייטיב של סייד קיק, וטל רביב, מנהל ההפקה - החלו לעבוד יחד על המיזם שהפך בסופו של דבר לסייד קיק לפני יותר משנה וחצי, כשקינקט עוד כונה על-ידי מיקרוסופט Project Natal והיה ידוע בעיקר רק למתעניינים בטכנולוגיה.
לשלושה יש ניסיון נרחב בעולם המשחקים: בן-דב הקים חברות משחקים בולטות בשוק הישראלי, דוגמת Double Fusion, רביב עבד בעבר ב-Eidos האמריקאית, שם היה חלק מצוות הפיתוח של המשחק הקלאסי Tomb Raider, וסלע הקים את מעבדות האנימציה של JVP בירושלים.
בעבודתו ב-JVP נחשף סלע לראשונה לטכנולוגיית בקר התנועה של פריימסנס הישראלית. "זה היה לפני ארבע שנים, כשהמצלמה שלהם עוד תפסה שתי מזוודות", הוא מספר. הטכנולוגיה שראה עוררה את הרעיון להקים סטודיו שיתמקד בפיתוח לבקר התנועה. "הרעיון קרם עור וגידים, ולפני כשנה וחצי, בהחלטה משותפת עם פריימסנס ומתוך הבנה שזה הזמן הנכון, עזבתי את JVP כדי להקים את סייד קיק", הוא מספר.
בן־דב: "מצאנו בית במאיץ הסטארט-אפים WeKiX, ושם ישבנו בחודשים הראשונים ובנינו תוכנית עסקית ודמואים ראשונים. מהר מאוד נפגשנו עם שוק שמתחיל להתבשל, הבנו שהבקר טוב לכל מיני פלטפורמות, לא רק לקונסולות אלא גם לטלוויזיות חכמות, ממירים ומחשבים אישיים. נוצרה דרישה לייצר מגוון רחב של משחקים וחוויות אינטראקטיביות, שעליהם אנחנו עובדים ונשיק בשבועות ובחודשים הקרובים".
התחלתם לפני כמעט שנתיים, כשעוד לא היתה מודעות לתחום בקרי התנועה. איך הבנתם שזה יהיה הדבר החם הבא?
סלע: "מרגע שראינו את זה, היה קל להבין שזה הדבר הבא. הטכנולוגיה היתה קפיצת מדרגה אדירה מכל מה שקרה קודם, והיה ברור שזה כבר ברמה יישומית כי הדמואים הראשונים עבדו חלק".
הפער התרבותי של התנועות
עד השקת הקינקט בנובמבר שעבר התמקדו בסייד קיק בבניית פורטפוליו משחקים רחב ככל האפשר, כהכנה לפריחה הצפויה של השוק. "רצינו להגיע ליום שבו הקינקט ייצא כשיש ברשותנו פורטפוליו רחב ואיכותי של משחקים, והאמונה שלנו היתה שהקינקט יימכר במהירות ויהיה להיט", אומר בן-דב.
הייתם בקשר עם מיקרוסופט בתקופה הזו?
"אנחנו כל הזמן שומרים על קשר עם כל השחקנים הטכנולוגיים: מיקרוסופט, יצרני טלוויזיות, יצרני בקרי תנועה - פריימסנס ואחרים - ויצרני תוכנה, כדי להבין את ההזדמנויות בשוק. אנחנו עובדים עם כולם, וכולם מרגישים בנוח לעבוד איתנו. יש לנו ידע של שנים שלא קיים אצל כולם, כי כדי לפתח צריך מצלמה ואנחנו בין החברות היחידות בעולם שיש להן את מצלמות כאלה כבר שנים. הרעיונות והכלים הטכנולוגיים שלנו מתקדמים בשנות דור לעומת חברות אחרות, שקמות רק עכשיו כדי לפתח".
במהלך אותה תקופה למדו בחברה על ההבדלים הרבים והלא צפויים שקיימים בין פיתוח משחק מסורתי לפיתוח משחק מבוסס תנועה. "הבעיה המרכזית היא שבכל הממשקים הקודמים, שדרשו לחיצת כפתור או ממשק מגע, כששני אנשים עושים אותה פעולה הם מצפים לאותה תגובה", מסביר סלע. "בממשקי תנועה הציפייה שונה והעבודה הכי קשה היא ליצור מכנה משותף".
"כל הנושא של תנועות, למשל, נתפס אחרת בתרבויות שונות. בשוק האסייתי התנועות הן קצרות ומהירות. במשחקי חבטה בכדור, הם מצפים לעשות תנועות קטנות כמו פינג-פונג. הישראלי קופץ ועושה תנועות גדולות. התנועות שתכננו הותאמו לישראלי המצוי, שבחוף הים משחק מטקה ודופק פוזה, ובשביל האסייתים שעומדים בסדר ועושים תנועות קצרות ומהירות היינו צריכים להתאים משחקים מחדש".
מכוונים לטלוויזיה
רביב: "במשחקי תנועה קשה לדעת מה יעבוד ומה לא. אפשר לתכנן, ובסופו של דבר כשאדם עומד מול המכשיר זה לא עובד. אחד הדברים הבעייתיים לאנשים זה לעשות תנועות בשני ממדים בו-זמנית. אם פיתחתי מנגנון ששולט בתנועה של הדמות באמצעות תזוזה מצד לצד ובמהירות שלה על ידי הישענות קדימה ואחורה - משתמש יתקשה לעשות את שני הדברים האלו יחד.
"יש תנועות מעייפות: היה לנו משחק מירוצים שבו רצינו לשלוט ביכולת לעלות ולרדת בעזרת גובה הידיים. פיזית, אי אפשר להחזיק את הידיים באוויר למשך שתי דקות. זה דברים שבתיאוריה עובדים יפה, אבל במציאות הם לא עובדים וצריך לבנות הכל מחדש".
קשיים אחרים קשורים באופן הפיתוח עצמו. "המקום שבו עובדים צריך להיות מותאם לתנועה", מוסיף רביב. "אי אפשר לפתח בתאים של מטר על מטר. גם אי אפשר לעשות יום שלם של בדיקות מוצר כמו במשחקים רגילים, כי זה מעייף פיזית. אז אנשים לומדים לשלב תיקון באגים עם משחק או עובדים בזוגות".
השקת הקינקט בנובמבר שעבר וההצלחה שלה הוא זכה (יותר מ-10 מיליון יחידות כבר נמכרו) הביאו לזינוק בפעילות של סייד קיק. "אנחנו נמצאים בהרבה יותר מקומות", טוען בן-דב. "יש לנו סדרה מוכנה של משחקים, וחברות שמוציאות פלטפורמות חדשות עם בקרי תנועה מחפשות תכנים. הרבה חברות שיוצאות לשוק עם טלוויזיות חכמות או קונסולות משחקים מחפשות את התוכן והידע, ואת זה הן מוצאות אצלנו".
איפה אפשר למצוא את המשחקים שלכם?
בן-דב: "מאוחר יותר השנה ייצאו כמה טלוויזיות חכמות ומחשבים עם בקרי תנועה, שעליהם יותקנו מראש משחקים שלנו. מדובר ביצרניות טלוויזיות ומחשבים ידועות שכולנו מכירים ובעסקאות שנחתמו ונסגרו".
למה אין עדיין משחקים שלכם לאקסבוקס?
"מיקרוסופט רצתה לשמור על תהליך השקה מהודק. הם השיקו רק משחקים שהושקעו בהם עשרות מיליוני דולרים כל אחד. נכון להיום יש משהו כמו 20 משחקים בשוק, אין מגוון מאוד רחב. אנחנו עושים את כל הפעולות כדי להיות חלק מהגל שבו יופצו משחקים שעלות ההפקה שלהם קטנה יותר".
הכניסה לסין
אבל בסייד קיק לא מחכים למיקרוסופט. ביום שישי השיקה Eedoo, חברה-בת של ענקית האלקטרוניקה לנובו, את קונסולת המשחקים iSec, שמיועדת בשלב זה רק לשוק הסיני. סייד קיק היוותה רכיב משמעותי בהשקה זו, שכן שניים מ־11 המשחקים שהושקו עם הקונסולה הם פרי פיתוחה.
לדברי בן־דב, הקשר עם לנובו החל עוד בתחילת הדרך של סייד קיק. "נפגשנו עם חברת לנובו, שסיפרה לנו על חברה-בת חדשה שהקימו בשם Eedoo, שמפתחת קונסולת משחקים ובידור לשוק הסיני", הוא מספר. "מיקרוסופט, סוני ונינטנדו לא מוכרות את הקונסולות שלהן בסין וזה שוק שמאוד אוהב משחקים. הקונסולה כוללת בקר תנועה ומדובר בקפיצת מדרגה, כי זו קונסולה שמלכתחילה נבנתה עבור בקר התנועה, ושפונה לקהל הרחב ולא לגיימרים בלבד.
"כדי לתמוך בהשקה חיפשה החברה אוסף תכנים, ובשיחות איתנו נחתמו הסכמים שלפיהם הקונסולה תגיע באופן מובנה עם שני משחקים שלנו. זו פעם ראשונה שחברה סינית מזמינה משחקים מחברה ישראלית. אחד המשחקים הוא משחק הספורט, שהוא לרוב עמוד התווך בכל קונסולה".
איך אתם צופים את התפתחות החברה בשנתיים הקרובות?
בן-דב: "אנחנו רואים את העתיד שלנו כחברה שמספקת מגוון רחב של תכנים בתחום התנועה. הכוח שלנו הוא לדעת לייצר משחקים ביעילות גבוהה לכל אותן טלוויזיות חכמות, קונסולות, מחשבים וממירים שעובדים עם בקרי תנועה, ולספק את התכנים האלו למאות מיליוני יחידות הקצה שיימכרו בעולם".
"בכל שנה נמכרות 300 מיליון טלווזיות חדשות, וטלוויזיות חכמות עתידות להיות הרוב בארבע השנים הקרובות. ברבות מהן המצלמה תהיה ממשק מרכזי, ואנחנו נהיה שחקן מרכזי שם".