מכירת נס, הצד של העובדים: "ממש לא יודעים מה הולך לקרות"
מכתבי ההרגעה של המנכ"ל לא מורגשים בקריית עתידים: עובדים בנס מדווחים על "אי-ודאות" בעקבות המכירה לסיטי. בענף ה-IT חוששים ממצב שבו הרוכשת תמכור את כל פעילות נס לאחת מהמתחרות ותיצור מונופול
בבוקר יום ראשון התעוררו 2,750 עובדי חברת נס טכנולוגיות ליום של אי-ודאות. העובדים שעשו את דרכם אל משרדי החברה בקריית עתידים שבצפון תל אביב נראו בעיקר מבולבלים, לאחר שקראו באתרי החדשות על רכישת החברה שבה הם עובדים בידי קרן ההון סיכון CVCI של קבוצת סיטיגרופ האמריקאית. "יש תחושת תקיעות ואי־ודאות" תיאר ל"כלכליסט" עובד בחברה.
בליל שבת שלח מנכ"ל החברה שכי גרליץ מכתב לעובדים המתאר את פרטי העסקה, ואתמול בבוקר קיבלו כמה מנהלים בחברה אימייל נוסף שמסביר להם כי לא צפויים פיטורים, אם כי החברה איננה שוללת צעדי ייעול. "אנחנו לא צופים שינויים מהותיים בהנהלת החברה או באופן שבו פועלת נס, אם בתקופה שמחתימת ההסכם ואם לאחר מכן", כתב גרליץ במכתב לעובדים, שהגיע לידי "כלכליסט", "סגירת העסקה יכולה להימשך עד חצי שנה, ועד אז אנו ממשיכים ב'עסקים כרגיל' כפי שעשינו עד כה.
"החל מראשית השבוע יקיימו הנהלות היחידות העסקיות השונות מפגשים עם עובדים לצורך מענה על שאלותיכם", הבטיח גרליץ במכתב, "אני מקווה שגם אתם תמצאו בשינוי הזדמנות מבטיחה, אך בד בבד, אני מבקש כי תישארו ממוקדים ביעדים העסקיים שלנו".
ניסיונות ההרגעה של ההנהלה לא ממש הורגשו בשטח. עובדי החברה יודעים כי בעל בית חדש פירושו התייעלות והגדלת הרווחיות. הוצאתה של נס מהבורסה בהכרח מייתרת שכבה שלמה של עובדים הכרוכים בניהול האופרציה הציבורית שלה.
"אנחנו ממש לא יודעים מה הולך לקרות, ומקבלים את עיקר האינפורמציה מהעיתונים", אמר אתמול אחד העובדים בדרכו למשרדי נס בקריית עתידים. "היו זמנים טובים יותר בנס", הוסיף עובד ותיק של החברה, "כבר יותר מארבע שנים שהמשכורות קפואות, ומאז קיצוץ המשכורת הגדול של 2008 אנחנו עדיין ממתינים להעלאה".
קבוצת עובדים אחרת היתה החלטית אף יותר. "אם ההנהלה לא תדאג לעובדים ולביטחונם בעקבות הרכישה, הרי שעלולה להיות נהירה מסיבית לחברות מתחרות", אמרו אתמול מחוץ למשרדי החברה, "סיטי היא הבחירה העדיפה מאשר שאר הקרנות שהתחרו על רכישת נס, אבל חברה פרטית מטבע הדברים זקוקה לפחות עובדים מאשר חברה ציבורית".
"המעבר לניהול פרטי מייתר את הצורך בשירותים של עובדים רבים, כך שחובתה של נס לשדר מסר כזה שהיא מנסה למצוא פתרון ראוי לכל אותם עובדים, כדי למנוע את זליגתם למתחרות", אמרו העובדים. נס ישראל מפעילה שירותי מחשוב במיקור-חוץ עבור פרויקטים ממשלתיים ופרטיים והיא צפויה להימחק מהמסחר בנאסד"ק ולעבור לידי סיטיגרופ תמורת 307 מיליון דולר.
ענף ה-IT: מתכוננים להשתלטות
עד כמה תשפיע עסקת הרכישה של נס על ידי סיטיגרופ על שוק ה-IT הישראלי? מומחים מזהירים מפני תהליך שבמסגרתו סיטיגרופ תמכור את כל פעילות נס בישראל לידי אחת ממתחרותיה וזו תתחזק באופן שיאיים על התחרות בענף.
נס פעילה בישראל, במזרח אירופה ובהודו. פעילותה בישראל נחלקת בין נס טכנולוגיות, TSG ונספרו, המפיצה את מוצרי החברה. עיקר פעילותה מתמקדת בשוק הצפוף של מתן שירותי אינטרגציה ומחשוב במיקור-חוץ, שוק המוערך על ידי חברת STKI ב-5.3 מיליארד דולר בשנה. נתח השוק של נס בישראל עומד על 8%, והיא שלישית לחברות מטריקס ומלם-תים (12% כל אחת).
בכירים בשוק מעריכים כי פניה של סיטיגרופ למכירת פעילות נס בישראל (TSG, הזרוע הביטחונית הרווחית, כבר מוצעת למכירה) ולהתמקדות במנועי הצמיחה של פעילותה בהודו ובמזרח אירופה.
האנליסט ג'ימי שוורצקופף מ-STKI מעריך כי מכירת פעילות נס בישראל עלולה ליצור מונופול בתעשיית ה-IT המקומית. לדבריו, "פירוק של נס ישחק לידיהן של מטריקס ומלם־תים, שיכולות לרכוש את החטיבות המקומיות, וכך נמצא את עצמנו עם עם שוק של שתי חברות גדולות. השארת נס עצמאית, לעומת זאת, תחזק את התחרות, בעיקר על מכרזים ממשלתיים".
לעומתו טוען אריה רימיני, מנכ"ל טלדור (המחזיקה בכ־7% מהשוק), כי השוק תחרותי דיו ולראיה "הרווחיות הגולמית בדרך כלל נעה סביב 5% בכל השוק".