סקר IVC: גידול של 82% בהשקעות הייטק במחצית הראשונה של השנה
מהנתונים עולה כי תעשיית ההייטק הישראלית גייסה יותר ממיליארד דולר בין ינואר ליוני - זינוק ביחס למחצית השנייה של השנה שעברה. ההשקעה ברבעון השני צמחה ב-66% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ומתמקדת בחברות אינטרנט ובחברות בוגרות
תעשיית ההייטק הישראלית הנסמכת על השקעות הון סיכון גייסה במחצית הראשונה של 2011 יותר ממיליארד דולר, כך מדווחות הבוקר (ד') חברת המחקר IVC ופירמת רואי החשבון KPMG סומך חייקין.
285 חברות הייטק, מרביתם סטארט-אפים בשלבי פעילות שונים, גייסו 1.05 מיליארד דולר -
לראשונה בעשור האחרון הופכת ההשקעה בתחום האינטרנט לגדולה ביותר, ועוברת בהיקפה את ההשקעות בתחום מדעי החיים שמשל בכיפה ברבעונים האחרונים. ברבעון השני של 2011 תחום האינטרנט הוביל את הגיוסים עם 169 מיליון דולר או 30% מכלל ההשקעות, הסכום הגבוה ביותר בסקטור בעשור האחרון.
סקטור התקשורת הגיע אחרי האינטרנט עם 121 מיליון דולר או 21% - הסכום הגבוה ביותר בשלוש השנים האחרונות. במדעי החיים הושקעו 110 מיליון דולר, או 19% מכלל ההשקעות. סקטור התוכנה הגיע אחריו עם 17% מסך הגיוסים ברבעון.
"המגמה הגלובלית של הצמיחה הדרמטית באינטרנט הסלולרי משפיעה גם על ישראל", מציין עופר סלע מ-KPMG. "תחום האפליקציות באינטרנט ובסלולר גרם לזינוק בהשקעות הן בסקטור התקשורת והן בסקטור האינטרנט. שני תחומים אלו מאופיינים בתקופה קצרה יחסית של חוסר ודאות לגבי המודל העסקי של חברות אלו, וזוהי הסיבה המרכזית לכך שגם אנג'לים וגם קרנות המיקרו החדשות שקמו מתרכזים באותם תחומים. אנו צופים שמגמה זו תמשך".
החברות הצעירות במצוקה
קובי שימנה, מנכ"ל IVC, מציין כי חלק ניכר מהגידול בהשקעות מוסבר על ידי השקעות בחברות בוגרות, בשלב המכירות. "חברות אלו, המאופיינות בסיכון נמוך יחסית ובמודל עסקי מגובש בהשוואה לחברות בשלבי הסיד, זקוקות למימון ניכר בכדי להמשיך ולצמוח. לדעתנו, התמיכה המתמשכת של המשקיעים בחברות גם בשלבי השיווק היקרים והמכריעים, היא עדות להתחזקות תעשיית ההייטק הישראלית והתבגרותה".
במקביל לגידול בהשקעות בחברות בוגרות בשהן רמת הסיכון נמוכה, חושף IVC את מצוקתן של חברות הסטארט-אפ הקטנות, המצויות בשלב ה"סיד" - שלב הרעיון והביצוע הראשוני. אלה הצליחו להשיג רק 3% מכלל עוגת הגיוסים במחצית הראשונה של השנה, בהשוואה ל- 5% במחצית השנה הקודמת. גם בראייה רבעונית המצב מחמיר: ברבעון השני של השנה רק 2% מכלל הגיוסים הופנו לחברת בשלב ה"סיד", בהשוואה ל-3% ברבעון הראשון של השנה ו-5% ברבעון המקביל אשתקד.
הסקר זכה לשיתוף פעולה מצד 130 משקיעי הון סיכון, מתוכם 53 קרנות הון סיכון ישראליות ו-77 משקיעים אחרים, כולל זרים.