$
מכשירים ומדריכים

בדיקת "כלכליסט": הגרסה החדשה של הנוק - לקרוא, ליהנות ולספר לכולם

קורא הספרים הדיגיטלי של בארנס&נובל משתדרג ומציע חווית קריאה נוחה להפליא, משקל נמוך במיוחד ואפילו שיתוף ברשתות חברתיות. מומלץ לקוראים ישראלים שספרים באנגלית וקצת התעסקות טכנית לא מרתיעים אותם

עומר כביר 16:3614.07.11

לא רק הקינדל של אמזון בשטח: ענקית הספרים בארנס&נובל השיקה לפני חודש וחצי את הגרסה החדשה של נוק, קורא הספרים הדיגיטליים שלה. המכשיר זכה לביקורת מהללות רבות, ורבים מיהרו להכתיר אותו כקורא הדיגיטלי הטוב בסביבה. כדי לבדוק האם הוא אכן עומד בציפיות הגבוהות, לקחנו את הנוק החדש לבדיקה, שבה בחנו בעיון את הספרייה, את החנות שהוא מקושר אליה, וגם את יכולותיו החברתיות (יש כאלה, והן לא רעות בכלל).

 

המכשיר החל להימכר בארה"ב ב-10 ביוני: ישראלים המעוניינים לקנות אותו יכולים לעשות זאת דרך איביי, אך מומלץ להשתמש בשירותי שילוח דוגמת מסטופ ו-TNT, שיכולים לחסוך מאות שקלים. המכשיר אינו מציע תמיכה של ממש בעברית, ומצב זה אינו צפוי להשתנות בקרוב. על כן, המכשיר אינו מתאים לישראלים שקוראים בעיקר בעברית, אלא שמי שמסתדרים היטב עם קריאה באנגלית.

 

הנוק עבר דיאטה
ממשק המשתמש של הנוק ממשק המשתמש של הנוק צילום: עמית שעל

 

אחד הדברים הבולטים ביותר בנוק החדש הוא גודלו, או יותר נכון קוטנו. קוראים דיגטליים מצטיינים בקומפקטיות שלהם בהשוואה לטאבלטים, אבל הנוק החדש לוקח את זה צעד קדימה: בניגוד לקינדל שנשלט על ידי מקלדת פיזית, או לדגם הקודם של הנוק שכלל מסך מגע LCD לצורך שליטה, הבחירה במסך מגע E-ink בלבד אפשרה לבארנס&נובל ליצור מכשיר קטן במידותיו, שמעניק למשתמש שליטה באמצעות מספר כפתורים. 

 

והוא לא רק קטן, אלא גם דק וקל. הנוק החדש קל משמעותית מקודמו, ומשקלו כמעט בלתי מורגש. לא שהקוראים האחרים בשוק שוקלים יותר מדי, אבל ההבדל משמעותי עבור מי שקורא שעות רבות ברצף.

 

ממשק המשתמש עבר שינוי משמעותי, והוא הרבה יותר אינטואיטיבי ומהנה. אילו אפל הייתה מייצר קורא דיגיטלי, אפשר להמר שהממשק שלו לא היה שונה בהרבה: כדי להוציא את הנוק ממצב נעילה, למשל, צריך ללחוץ על כפתור הבית ולהחליק אצבע על המסך. נשמע מוכר?

 

לחיצה על כפתור הבית (שצורתו כלוגו הנוק) מעלה קישורים מהירים למסך הבית, הספרייה, החנות, החיפוש וההגדרות. מסך הבית של המכשיר מספק תמונת מצב עדכנית: הספר שאותו קורא המשתמש עכשיו, ספרים שנרכשו לאחרונה וספרים מומלצים. בלחיצה אחת ניתן להיכנס לספר שאותו אנו קוראים כעת, או לעבור לספרייה.

 

הניווט בספרייה נוח להפליא, בניגוד לחוויה המתסכלת מעט של הדגם הקודם. ניתן לצפות בספרים בתצוגת מדף (עם הכריכות שלהם), או רק לפי שמם. בנוסף ניתן לסדר את הספרים לפי תאריך רכישה, שם הספר או שם המחבר, וגם לסדר אותם בתיקיות (המכונות מדפים) ועוד. מהספרייה ניתן לבחור את הספר שאנחנו רוצים לקרוא, כאשר לספר שפתוח כעת ניתן גם להגיע על ידי הקלקה על אייקון הספר הקטן שתמיד מופיע בצד שמאל למעלה.

 

לעשות לייק לספרים

 

הקריאה עצמה היא תענוג אמיתי, אולי החוויה הטובה ביותר מבין אלה שמציעים הקוראים הדיגיטליים כיום: התצוגה חדה וברורה ומעבר העמודים מהיר מאוד (אבל עדיין לא מהיר כמו דפדוף בספר נייר). ניתן לעבור בין עמודים באמצעות לחיצה על אחד מארבעת על מקשי הניווט שבשני צדי המסך (שניים בכל צד, לדפדוף קדימה ואחורה, וניתן לשנות את הגדרות הכיוון של המקשים), או באמצעות הקשה קלה על המסך בצד שאליו רוצים לדפדף. ללא ספק, הדפדוף הכי נוח שנתקלנו בו.

 

לחיצה על הפינה הימנית-עליונה תשמור עמוד מסוים בסימניות, ולחיצה על מספר העמוד תפתח אפשרויות שליטה כמו תוכן וסימניות, חיפוש בספר, מעבר לעמוד והגדרות עמוד. ניתן גם לבחור גודל וסוג פונט, ואפילו מה יהיה הריווח בין השורות והרווח מהשוליים. לחיצה ארוכה על מילה כלשהי בספר מאפשר לחפש אותה במילון המובנה. גרירת האצבע תאפשר לסמן כמה מילים או משפטים, למרקר אותם או לצרף אליהם הערות. אפשרויות מספקות ביותר.

 

והנה משהו מדליק: נתקלתם בציטוט בלתי-נשכח? אפשר לשתף אותו עם חברים בפייסבוק או בטוויטר. היכולות החברתיות של הנוק הן אחת מנקודות החוזקה שלו. אתם יכולים לעשות לייק לספרים, להמליץ עלהם לחברים, לפרסם סטטוס על מצב הקריאה שלכם ולראות מה עשו החברים. מדובר ביכולות שמדגישות את אחד הפלוסים של קוראים דיגיטליים לעומת ספרים מנייר: מדובר בדרך נפלאה ונוחה לגלות ספרים חדשים לקריאה, ולשתף את החברים בחוויית הקריאה של ספר טוב.

 

חווית קריאה נוחה במיוחד חווית קריאה נוחה במיוחד צילום: עמית שעל

 

רשמית, לנוק אין דפדפן. אך בפועל הקשת כתובת אינטרנט בעמוד החיפוש הופכת אותו לדפדפן לא רע בכלל, גם אם רק בשחור לבן. התצוגה חדה וברורה וממלאת את כל המסך, והגלילה באמצעות מחוות מגע מהירה להפתיע, יחסית למסכי e-ink איטיים. ניתן גם לסמן מועדפים ולצפות בהיסטוריית גלישה. מדובר כנראה בדפדפן הטוב ביותר כיום בקורא דיגיטלי, ולא ברור למה בארנס&נובל מחביאים אותו. יש רק בעיה אחת: הוא לא מזהה כתובות עם סיומת co.il, וחבל.

 

לא מדובר בבעיה היחידה שתושבי ישראל יתקלו בה: הנוק, כאמור, לא ממש תומך בעברית. ניתן לקרוא ספרים מקומיים רק בקבצים עם פונטים מוטמעים – לא בדיוק משהו שקל לקורא הממוצע לאתר. חמור לא פחות: טכנית, ניתן לקנות ספרים רק מגבולות ארה"ב. זאת מגבלה שאפשר לעקוף באמצעות שימוש בשרתי פרוקסי או שירותי VPN, אבל שוב דרוש קצת ידע, ובארנס&נובל עלולים יום אחד לחסום גם את אפשרות הזאת. עם זאת, מרגע שרכשתם ספר הוא יירד למכשיר בלי בעיה.

 

כמו כן, מכיוון שהמכשיר תומך בקובצי ePub ו-PDF שעושים שימוש במנגנוני הגנת זכויות יוצרים הנתמכים על-ידי Adobe Digital Editions, ניתן לרכוש ולהעביר אליו ספרים מחנויות רבות אחרת, וגם ספרים שהורדתם בחינם מהרשת. אז תמיד יהיה מה לקרוא, גם אם אי אפשר לקנות ספרים ישירות מבארנס&נובל.

 

השורה התחתונה

 

בארנס&נובל יצרו קורא ספרים דיגיטליים בגודל של כף יד גברית ומהיר כמו שד משחת. מבחינה טכנית מדובר ללא ספק בקורא הספרים הדיגיטליים הטוב בשוק, ומומלץ בחום לכל חובבי הספרים שחיים בארה"ב. כשזה מגיע לישראלים, המצב קצת יותר מסובך.

 

עם השקת הנוק אמרו בבארנס&נובל שהם מקיימים מגעים לתמיכה בינלאומית, כך שאולי בעתיד ניתן יהיה לרכוש בארץ ספרים ללא קושי, גם אם באנגלית. אם אתם לא נרתעים מקצת התעסקות טכנית ומוכנים להסתכן בחסימה פתאומית של השירות – הנוק הוא מכשיר מומלץ בחום. אם לא, גם הקינדל 3 הוא לא בדיוק אופציה רעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x