$
סטארט-אפים והון סיכון

ד"ש מסולוטו: הישראלים רוצים לכבוש את התחרות של טק-קראנץ'

תחרות הסטארט-אפים החצי-שנתית של הבלוג נפתחת, עם שלוש חברות ישראליות ועוד שלוש שבהן מכהנים ישראלים בתפקידים בכירים. האם השופטים יתלהבו מהבר הווירטואלי בפייסבוק או מהאפליקציה שהופכת דפי תווים בעצמה?

עומר כביר 11:4413.09.11

TechCrunch Disrupt, תחרות הסטארט-אפים החצי-שנתית של בלוג הטכנולוגיה המוביל תמיד היתה בית חם לחברות ישראליות. אבל בתחרות שנפתחה אמש (ב') בסן-פרנסיסקו הנוכחות של הסטארט-אפים המקומיים מרשימה מתמיד – חמש חברות ישראליות או שנוסדו על-ידי ישראלים, וחברה אחת שבה מחזיק ישראלי בתפקיד בכיר מתמודדות על גביע הדיסראפט הנחשק.

 

התחרות נחשבת לאחת החשובות בתחום, הודות לסטארט-אפים החדשניים והמעניינים שנחשפים בה, ולסיקור הרחב שלו הם זוכים. הפרס הראשון בתחרות עומד על 50 אלף דולר, אבל החשיבות הגדולה של הזכייה טמונה ביוקרה ובפרסום הרב שמתלווים לה והופכים חברה אלמונית יחסית לשם שמוכר לכל כתב המכסה את התחום, וכמובן גם למשקיעים רבים.

 

בתחרות הראשונה, שנערכה לפני שנה וחצי בניו יורק, זכתה סולוטו הישראלית. בתחרות הקודמת, שנערכה גם היא נערכה בניו יורק, השתתפו ארבע חברות ישראליות, ו-BillGuard אף זכתה במקום השני בתחרות. אליהן הצטרפו שתי חברות שעל מייסדיהן נמנו ישראלים, בהן הזוכה GetAround.

 

סולוטו זוכים בתחרות הראשונה. הישראליות השנה ישחזרו את ההצלחה? סולוטו זוכים בתחרות הראשונה. הישראליות השנה ישחזרו את ההצלחה? צילום: טק-קראנץ'

 

טונרה: אפליקציית האייפד שהופכת תווים

 

החברות הישראליות שמתמודדות השנה ינסו לשחזר את ההצלחה של סולוטו ו-BillGuard: שלוש חברות ישראליות למהדרין משתתפות בה, בהן Tonara (טונרה) של יאיר לוי ויבגני בגלפור. קשה להגדיר את תחום דפי התווים שבו עוסקת החברה כאטקרטיבי במיוחד למתבונן מבחוץ, אך כל נגן, מקצועי או חובב, מכיר את הקושי למצוא דפי תווים מתאימים, ואת הצורך להפוך אותם תוך כדי הניגון.

 

הפתרון של טונרה הוא אפליקציית אייפד המציגה תווים, מקשיבה לאלו שמנגן המשתמש, ו"הופכת את העמוד" אוטומטית ברגע הדרוש. האפליקציה יודעת להתעלם מרעשים סביבתיים, וניתן להריץ אותה על כמה מכשירי אייפד במקביל, למשל לצורך נגינה בתזמורת, כאשר כל אייפד מגיב רק לנגן רלוונטי אליו.

 

האפליקציה עצמה תופץ בחינם, עם כמה שירים שאינם מוגנים בזכויות יוצרים. בעתיד יימכרו תווים לשירים ויצירות תמורת 99 סנט ליצירה. לדברי המייסדים, נתח השוק הפוטנציאלי של האפליקציה עומד על כשני מיליארד דולר, וכולל מאות אלפי מוזיקאים.

 

 

פארמיגו: חקלאות משותפת

 

פארמיגו (Farmigo) של בנזי רונן ויוסי פיק, עוסקת בתחום יחסית לא מוכר לציבור הישראלי, ועל פניו לא טכנולוגי במיוחד: רכישת מוצרי חקלאות ישירות מהמגדלים, על מנת לזכות במוצרים טרייים יותר וזולים יותר. כדי לעשות זאת, צמחו בארה"ב יוזמות מקומיות רבות שבמסגרתן חברי קהילה מתאגדים ומסכמים עם חקלאים על רכישה משותפת של כמות מוצרים מסוימת. באנגלית מכונות יוזמות אלו Community Supported Agriculture, או בקצרה - CSA.

 

הסטארט-אפ של רונן ופיק שואף להפוך את היוזמות הללו לנגישות יותר, פופולריות יותר ויעילות יותר. הפיתוח של החברה הוא פלטפורמה מקוונת המאפשרת לגולשים לגלות, להצטרף ולשתף CSA. הגולש יכול לשוטט בין נקודות חלוקה באזורו, לצפות במצרכים ובחקלאים המספקים אותם, ולבחור איזה מצרכים הוא רוצה לקבל. בנוסף, ניתן ליצור CSA חדש, אשר נכנס לפעילות רק ברגע שיש מספר מינימלי של מצטרפים.

 

החברה גובה 2% עמלה על כל הזמנה שמתבצעת דרך האתר, ולדבריה עדיין מדובר בחיסכון משמעותי, שכן קניית מצרכים דרך יוזמות אלו יכולה להזיל את עלות הרכישה בעד 30% לעומת המחירים בסופרמרקט המקומי.

 

התחרות השנה. הפרס האמיתי הוא לא הכסף - אלא הפרסום התחרות השנה. הפרס האמיתי הוא לא הכסף - אלא הפרסום צילום: cc by TechCrunch

 

שייקר: פאב בתוך פייסבוק

 

Shaker (שייקר), של עופר רודנסטיין, וגד ויונתן מאור, מוגדר כסטארט-אפ שמטרתו להפוך את הביקור בפייסבוק לחוויית בילוי בעיר. בטק-קראנץ' תיארו את החברה כשילוב בין Second Life, המשחק הקלאסי "סימס" ושירות הזרמת מוזיקה, המשלב את המידע והקשרים מהרשת החברתית.

 

מדובר באפליקציית פייסבוק שעם הפעלתה מציגה למשתמש פאב וירטואלי, ובו אווטארים של המשתמשים הפעילים. מעל כל אוואטר מוצגת תמונת הפרופיל של המשתמש. הגולש יכול להסתובב בפאב, לראות אילו שיחות מתנהלות כרגע, ולהצטרף אליהן בהקלקה (השיחות, נכון לעכשיו, הן טקסטואליות בלבד). על מנת לדמות את חוויית הפאב בצורה הטובה ביותר, ברגע מתנגנת מוזיקה רועשת, ומשתמשים אף יכולים לקנות אחד לשני משקאות.

 

החברה עושה מאמצים על מנת לסייע למשתמש למצוא בני שיחה מעניינים: האפליקציה מסמנת חברים וחברים של חברים, ומבליטה אנשים החולקים עם הגולש תחומי עניין משותפים. ממשחק קצר נראה שמדובר בדרך חדשה וכיפית להכיר אנשים חדשים בפייסבוק, ולהתחבר לחברים קיימים.

 

 

רשת תשלומים עולמית ו"יוטיוב בזמן אמת"

 

חברה נוספת המשתתפת בתחרות, Openbucks, נוסדה על ידי הישראלי איתמר קנדל, בוגר החוג למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב, שמחזיק גם בתפקיד נשיא החברה. עם זאת, אין מדובר בחברה ישראלית.

 

מדי שנה תושבי ארה"ב מוציאים 100 מיליארד דולר על כרטיסי מתנה לרשתות שונות. רבים עושים שימוש בכרטיסים אלו כתחליף לכרטיסי אשראי בעת רכישה ברשת, ואולם כאן הם נתקלים בבעיה: הכרטיסים מוגבלים לרוב לרשת אחת.

 

OpenBucks פועלת ליצירת רשת תשלומים עולמית, שתאפשר לגולשים להשתמש בכרטיסי מתנה במגוון רשתות מקוונות. לצורך כך, החברה יצרה שיתופי פעולה עם שש רשתות גדולות בארה"ב, ובראשן שמות כמו סאבווי ורשת בתי המרקחת CVS. רכישת כרטיס מתנה באחת מאפשרת לרכוש מגוון מוצרים בחנויות מקוונות או מוצרים וירטואליים במשחקים.

 

חברה אמריקאית נוספת אשר נוסדה על-ידי ישראלי היא YouNow של עדי סיידמן, יליד חיפה ובוגר בית הספר הריאלי בעיר. מדובר במעין יוטיוב בזמן אמת, עם אלמנטים של תוכנית ריאליטי. השירות מאפשר לגולשים ליצור סטרים וידיאו של פעילות שהם מבצעים דוגמת ביצוע שיר, כאשר הגולשים הצופים בשידור יכולים להצביע בעדו או נגדו. הצבעה בעד מספקת למשדר עוד זמן, הצטברות של קולות שליליים תביא לסגירת השידור שלו.

 

גם ב-Idle Games האמריקאית ניתן למצוא ישראלי: אייל שביט, המשמש כסגן נשיא בכיר לפיתוח מוצר. החברה מתיימרת לעשות לעולם המשחקים המקוונים את מה שעשתה פיקסר לעולם האנימציה. במשחק הפייסבוק הראשון של החברה, שהושק בתחרות, משחק המשתמש יישות עליונה, השולטת בחייהם של תושבי כפר על אי נידח. החברה טוענת שבכוונתה להיות "אנטי-זינגה", ולהפוך את המשחקים החברתיים מסתם שורה של הקלקות ריקות מתוכן לחוויית בידור אינטראקטיבית איכותית.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x