פרסום ראשון: יזמי "תנור הפלא" תובעים את שותפם במאות מיליוני דולרים
ערן בן-שמואל ואלכס בילצ'ינסקי הקימו עם שלמה בן-חיים חברה שפיתחה תנור מהפכני לבישול מהיר. כעת הם טוענים: "הקניין הרוחני נגזל מאיתנו במהלכים מתוחכמים, תוך מתן מצגי שווא והפעלת כוח דורסני". החברה בתגובה: "תביעת שווא סחטנית של עובדים שפוטרו"
יזמי RF Dynamics, ערן בן-שמואל ואלכס בילצ'ינסקי, הגישו בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בפתח תקוה בקשת תביעה כנגד שלמה בן-חיים, שותפם לחברה. השניים מאשימים את בן-חיים בנישולם מקניינם הרוחני על ידי העברתו לחברה אחרת. התביעה, המוערכת במאות מיליוני דולרים, הוגשה על ידי עורכי הדין יריב קסנר, אמיר קדרי ואמיר עדיקא ממשרד גלעד שר.
"הקניין הרוחני נגזל במהלכים מתוחכמים, תוך מתן מצגי שווא והפעלת כח דורסני, כזה הקיים בידי איש עסקים רב ממון הנמצא ברשימת עשירי ישראל, בעוד היזמים - מוכשרים ככל שיהיו - נתונים לחסדו ולשבטו", נכתב בכתב התביעה.
המיזם העומד במרכז הפרשה הוא תנור מהפכני שמבוסס על גלי רדיו. גלים אלה מתמקדים בפריט מזון מסוים, ומחממים אותו בעשירית מהזמן הנדרש לחימום במיקרוגל ביתי רגיל. באחד הניסויים בחברה הוכנס לתנור שיפוד בשר, ולאחר דקות ספורות הוא הוצא ממנו מבושל לחלוטין, בעוד מקל השיפוד נותר קר.
"התנור שפיתחו התובעים למעשה לומד את תכונות המזון ומתאים את ערכי פעולתו לתכונות החומר", נאמר בכתב התביעה, "תולדה של האמור הינה מזון באיכות גבוהה, תוך חיסכון באנרגיה לצד הגברת מהירות הבישול לעומת מכשירי מיקרוגל או תנורי בישול ואפייה הנמכרים היום. באמצעות המכשיר ניתן להפשיר בתוך דקות בשר באופן אחיד, לאפות חלה בתוך דקות ספורות וזו מוכנה לאכילה מיידית מבלי להמתין לקירור. ניתן לבשל תבנית ביצים שלמה בקליפתם, ללא מים, בתוך דקות".
ההאשמות: העביר מניות, העסיק מקורבים
בן-שמואל ובילצ'ינסקי מבקשים מבית המשפט להכיר בכך שמניותיהם נגזלו בסדרה של מעשי גזל ומרמה. מניות אלה שוות מאות מילוני דולרים היות והחברה חתומה על הסכם שיתוף פעולה עם תאגיד ציוד המטבח ITW שהשקיע בה 50 מיליון דולר. כתב התביעה חושף כי העסקה עם ITW צפויה להזרים לקופת החברה 450 מיליון דולר בשבע השנים הקרובות, וכי שוויה של RF הוערך במסגרת העסקה ב-311 מיליון דולר.
לטענת התביעה, צפויים לזרום לחברה מיליוני דולרים רבים בשנים הקרובות. לקניין הרוחני של התובעים עשוי להיות פוטנציאל שימוש נרחב בתחומים נוספים בתעשיות שונות, כגון ייצור נשק אל-הרג בתעשיות הבטחון והפשרת איברים או דם בתחום הרפואי.
השניים טוענים כי לאחר שבן-חיים הבין את פוטנציאל השוק של המצאותיהם, הוא פעל לנישולם ממניותיהם בחברה. כתב התביעה מגולל מסכת ארוכה של אירועים, שתחילתם בשנת 2006, וסופם בימים אלה ממש.לטענת התובעים, בן חיים רשם את החברה במקלטי מס שונים, והעביר את מניותיהם של בילצ'נסקי ובן-שמואל לידי צדדים שלישיים מבלי שהם יודעים על כך. התובעים טוענים כי בן חיים משך מהחברה כספים הנאמדים במיליוני דולרים, והעסיק מקורבים אשר לקחו חלק פעיל במסכת הרחקתם של היזמים מן החברה.
לטענת התובעים, הקים בן-חיים את RF דינמיקס כחברה באי ג'רזי, עוד טרם הודיע להם על החלטתו להשקיע במיזם שהראו לו השניים חודש קודם לכן בשנת 2006. עם ההקמה, לדבריהם, שכנע אותם בן-חיים שלא להקצות להם מניות בחברה, אלא להחזיק את מניות כל הצדדים בנאמנות באופן זמני בצד שלישי. לאחר מכן שיכנע אותם להעביר את הקניין הרוחני לידי החברה. במקביל הציע למשקיעים חיצוניים, שותפיו להשקעה בחברה אחרת שהקים (Core Dynamics) להשקיע ב-RF, ללא ידיעתם של בן שמואל ובילצ'ינסקי. בן-חיים סיפר למשקיעים, לפי כתב התביעה, כי חלקם של בן שמואל ובילצ'ינסקי יעמוד על 3.5% מהחברה.
רק בשנת 2008 ניסו שני התובעים להסדיר סופית את חלקם בחברה, ובן-חיים "דאג להבהיר לממציאים בשפה כוחנית ומאיימת כי לאור השקעתו בחברה, היא למעשה שלו וכי אם לא יגיעו להסכמות איתו, לא יהיה להם חלק בחברה". הממציאים נאלצו להתפשר על עסקת חבילה ולפיה יהיה חלקם ב-RF דיינמקס 26%, אך במרץ 2008 הבהיר בן-חיים לשני הממציאים כי לא יוכלו לקבל את המניות שהובטחו להם בחברה, אלא בדרך של הקצאת אופציות. לטענתם היה זה מעשה הטעיה, כיוון שלא ניתן להקצות מניות בתוכניות אופציות בכמות שכזו.
"סבב גיוס פיקטיבי"
בסוף אותה שנה, לפי התביעה, עם חתימת הסכם הענק עם ITW, יזם בן חיים סבב גיוס פיקטיבי בקרב משקיעים מוסדיים, שותפיו לחברת Core Dynamics, וזאת מבלי שהוא מגלה להם כי החברה כבר מקבלת סכומי כסף ניכרים מ-ITW.
"המשקיע היחיד שנענה לסבב ההשקעה הן בן-חיים עצמו, אשר הביא בחשבון סבב זה את כל ההלוואות שנתן עד לאותה עת לחברה, תוך שהוא מעביר לחברה הלוואות נוספות שלהן החברה לא היתה זקוקה כלל - שעה שיש בקופתה מיליוני דולרים רבים ועוד מיליונים רבים מובטחים בעתיד. בכך רימה וגזל באמצעות דילול אחזקותיהם את שותפיו, לרבות המוסדיים שלא אבו להשקיע בחברה בהעדר מידע על הצלחותיה, וכן רימה וגזל את התובעים", נאמר בכתב התביעה.
לטענת התובעים, עשה בן חיים בחברה כבתוך שלו: החברה מימנה לו שתי מזכירות, שילמה לו על טיסות רבות במטוסים פרטיים, שילמה לו "בונוס הצלחה" בגובה 10% מהתשלומים שהגיעו לה במסגרת עסקת ITW, בנו שימש כמתמחה בחברה וגם אחיינו הועסק בה כיועץ משפטי. כאשר הציגו בן שמואל ובילצ'ינסקי בפני חבר הדירקטוריון של החברה את מסכת הוצאותיו האישיות של בן חיים בהיקף של למעלה ממיליון דולר, היה זה עבורו "מרד" בלתי נסלח.
לטענתם, בקיץ 2010 העביר בן חיים את סמכויותיהם של שני הממציאים בחברה לאחרים, חסם את כניסתם לחברה "ודאג לפזר שמועה על גניבה כביכול של מיליוני דולרים שביצעו התובעים". בינואר השנה, עם תום התחייבות החברה להעסיק את בן שמואל ובילצ'ינסקי בהתאם לעסקת ITW, פוטרו השניים מהחברה. בן-חיים ביטל, לדבריהם, את הקצאת האופציות בהסכמים שחתמו איתו שנה קודם לכן.
התגובה: "עובדים לשעבר שביצעו רכישות פרטיות בכספי החברה"
מ-RF Dynamics נמסר בתגובה: "מדובר בתביעת שווא סחטנית של שני עובדים לשעבר של החברה, שפוטרו ממנה לפני כעשרה חודשים. הוגשה נגדם תביעה המתבררת בבית הדין לעבודה, לאחר שהתגלה כי אותם עובדים נטלו שלא כדין כספים מהחברה וביצעו רכישות פרטיות בכספיה. התביעה שהגישו העובדים מכוונת להפעיל לחץ על החברה בניסיון לאלץ אותה לוותר על תביעתה".