גדעון סער: "אני מוטרד מהשינוי בעמדת שר הביטחון"
שר החינוך בכנס "טכנולוגיה בשירות האזרח": "הממשלה קיבלה את עיקרי דו"ח טרכטנברג, אנחנו צריכים להכריע. התוספות התקציביות של מערכת הביטחון ימנעו את ההתקדמות בכיוונים שהציבור מצפה לראות בהם התקדמות"
"אני מוטרד מהשינוי בעמדת שר הביטחון, שבשעתו אמר שמשרד הביטחון ישתתף בנטל, למה שנראה שינוי דה-פקטו של סדר העדיפויות הלאומי" - כך אמר היום (ד') שר החינוך גדעון סער בכנס "טכנולוגיה בשירות האזרח" של "כלכליסט" וסיסקו הנערך במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב.
עוד מהכנס:
- פרופ' גמזו: "עוד נרד לשיעור של 3 רופאים ל-1,000 נפש"
- "בתוך 6-5 שנים כל מדינת ישראל תרושת בסיבים אופטיים"
- "מערכת החינוך לא מכשירה את הצעירים לאתגרים של היום"
לדבריו, "הממשלה קיבלה את עיקרי דו"ח טרכטנברג. אנחנו צריכים להכריע. לפי דעתי, התוספות התקציביות של מערכת הביטחון ימנעו את ההתקדמות באותם כיוונים שצריך להתקדם בהם ושהציבור מצפה לראות בהם התקדמות. באזור שבו אנחנו חיים בטווח הנראה לעין יהיו צרכים ביטחוניים שידרשו מענה. אבל יש גם צרכים חברתיים שאסור להתעלם מהם".
להקל את הנטל על ההורים
עוד אמר שר החינוך לגבי הדו"ח: "כל המרכיבים המרכזיים - סבסוד אוניברסלי של גני הילדים בגילאי 4-3, המערך המשלים של בנייה רחבה של גנים ציבוריים ברחבי הארץ, העברת האחריות על ילדים בגיל לידה עד גיל שלוש ממשרד התמ"ת למשרד החינוך, הקלה בתשלומי הורים לשכבות החדשות, ספרים דיגיטליים - כל המכלול הזה הוא חיוני כדי לשפר את החינוך בגיל הרך, להקל את הנטל על ההורים בדגש על משפחות צעירות ולהאיץ את ההתקדמות בשלבים הבאים של התאמת מערכת החינוך למאה ה-21".
סער התייחס בדבריו גם לטכנולוגיה מתקדמת בחינוך. "בחינוך כמו בכל תחום אנחנו חיים את דילמת המשאבים - איפה נכון להשקיע כדי להגיע לפריצת דרך. המטרה שלנו היא ליצור שינוי אפקטיבי בתהליכים של למידה והוראה. התנאי הוא הכשרת המורים לשימוש בטכנולוגיה מתקדמת. זה המפתח להכנסת טכנולוגיות לחינוך. מה נותן השילוב של התקשוב בהוראה? דבר ראשון זו דרך יותר אינטראקטיבית ועדכנית להעביר שיעור. אין ספק ששילוב של תקשוב בהוראה מתאים לעולם שבו גדלים היום הילדים ובני הנוער. זה עולם של גירויים שבו קשה יותר להגיע לקשב וריכוז.
"להכניס חיים לשיעורים"
"אני תמיד נותן דוגמא על שיעורי אזרחות - אם ניתן להדגים לרגע, לחצי דקה, דיון והצבעה במליאת הכנסת, זה הופך לנושא שהרבה יותר קל להתחבר אליו. זה הופך את השיעור ליותר חי. הרבה יותר קל כך לשמור על תלמידים מתקשים בשיעור. זה נותן יותר אפשרויות למורה לגוון ולברוא מחדש מערכי שיעור", אמר שר החינוך.
סער הסביר על התוכנית הלאומית להתאמת מערכת החינוך למאה ה-21 שמקדם משרד החינוך: "עד היום היו הרבה תוכניות טובות במערכת חינוך, אך מה שאפיין את רובן הוא שהן לא היו מערכתיות. היום למעלה מ-1,100 מבתי הספר היסודיים ברחבי הארץ הכשירו את המורים להיכנס להוראה מתוקשבת ובכל בתי הספר האלו הונחה התשתית הפיזית והאנושית שמאפשרת להכניס להוראה את התקשוב. ההיבטים הפיזיים - העובדה שיש את הכלים - מחשב לכל מורה, חיבור לאינטרנט, מקרן ואמצעי החשכה, זה מה שמאפשר לזה לקרות".
"צריך להחליט - חינוך ציבורי או חינוך לעשירים"
בסיכום דבריו בירך סער על החלטת בית המשפט העליון מאתמול לאפשר למשרד החינוך להגיש ערעור על קבלת הרישיון של בית הספר הפרטי חברותא: "אנחנו צריכים להחליט אם אנחנו רוצים חינוך ציבורי או חינוך לעשירים. זה ממש לא משנה אם המסגרת היא ציבורית או פרטית, מה שמשנה זה האם האבחנה היא לפי שיוך סוציואקונומי של ההורים. אם נלך בדרך הזאת אנחנו נעצים את הפערים הגדולים גם כך בחברה הישראלית. זה יפגום באפשרות ליצור כאן אתוס חינוכי אחד. אני מציע להפסיק להאחז בנושא החרדים כתירוץ להקמת בתי ספר פרטיים. מי רוצה להשתמש בזה כדי לרסק את החינוך הממלכתי, ועל הדרך להשמיץ את מערכת החינוך הציבורי, עושה טעות חמורה".