בדיקת "כלכליסט": החלונות הכי מגניבים של מיקרוסופט - הצצה למערכת ההפעלה החדשה
ווינדוס 8 מייצגת את השינוי הגדול ביותר שעבר על מערכת ההפעלה בשנים האחרונות. בדיקה של גרסת ההתנסות שהשיקה החברה מגלה שהיא הופכת את השימוש במחשב לנוח במיוחד, עם ממשק מעודכן ואפליקציות שמזניקות את ווינדוס קדימה
הפעם הראשונה שבה נתקלתי במערכת הפעלה מסדרת ווינדוס היתה ב־1993. היתה זו גרסת 3.1, ובתור ילד שעד אז זכה לעבוד רק בממשק הטקסטואלי של סביבת דוס, ממשק המשתמש הגרפי של אותה מערכת הפעלה היה אחד הדברים המדהימים והמרגשים שראיתי.
ב־19 השנים שחלפו מאז הוציאה מיקרוסופט עדכונים רבים לווינדוס, אבל אף אחד מהם לא עורר את אותה תחושת תדהמה והתרגשות. לכל היותר תגובה של "נו, נחמד". עד שבשבוע שעבר הגיעה ווינדוס 8. גרסת ההתנסות של מערכת ההפעלה החדשה, שזמינה להורדה ללא תשלום, היא אחד הדברים החדשניים ומעוררי ההשתאות שיצאו תחת ידיה של מיקרוסופט אי פעם. החברה, שהוספדה אינספור פעמים בשני העשורים האחרונים, מראה כעת לעולם שיש לה עוד הרבה מה לחדש.
הדסקטופ הפך לאפליקציה
במהלך ההתקנה תתבקשו להזין אימייל כדי להתחבר לחשבון משתמש שיאפשר להוריד אפליקציות ולהשתמש בשירותי הענן החדשים. אם יש לכם כבר חשבון הוטמייל או Live ID של מיקרוסופט, אין צורך להגדיר חשבון חדש. בזכות הגדרה זו, יישומים רבים כמו אימייל או חנות האפליקציות כבר יהיו מוכנים לפעולה.
ווינדוס 8 נבנתה גם לטאבלטים, והדבר מורגש כבר מהשנייה שבה מסתיים תהליך הפעלת המחשב. במקום מסך הזנת סיסמה רגיל, מקבלת את פנינו תמונה הממלאת את מסך, עם תאריך ושעה. מדובר במסך נעילה סטייל סמארטפון או טאבלט. כדי להתקדם הלאה יש להקליק ולגרור אותו מעלה (או להחליק אותו הצידה עם האצבע, אם משתמשים בטאבלט), ואז יופיע שדה הזנת הסיסמה.
במיקרוסופט הגדירו את ווינדוס 8 כשינוי הגדול ביותר שעבר על מערכת ההפעלה מאז ווינדוס 95'. "שינוי גדול" לא מתחיל לתאר את המהפכה שעבר ממשק המשתמש. במקום שולחן עבודה עם אייקונים על פני רוב המסך ושורת משימות עם כפתור ההתחלה, מקבל את פנינו ממשק שליטה חדש - מטרו - המבוסס על תפיסת האריחים שנראתה לראשונה בווינדוס פון. כל אריח הוא קיצור דרך לאפליקציה שתופסת מסך מלא. בווינדוס 8, חלונות התופסים חלק מהמסך הם כבר פאסה. הדסקטופ עדיין שם, אגב, אבל רק כעוד אפליקציה - ואפילו לא מרכזית במיוחד.
משתמשים ותיקים אולי יירתעו בהתחלה, אבל אחרי כמה דקות משחק קשה להבין איך מיקרוסופט לא חשבה על זה קודם. במקום דסקטופ מורכב ומבלבל, מטרו הוא פשוט ומספק גישה מהירה וברורה ליישומים הכרחיים ביותר, עם גרפיקה חלקה ומדליקה שעוררה בנו התרגשות. האריחים עצמם מציגים עדכונים חיים, בהתאם לאפליקציה שהם מייצגים - מזג אוויר נוכחי, מדדי מניות או מצב התקדמות במשחק.
הקלקה פותחת את היישום על גבי כל המסך, ומעבר בין יישומים מתבצע באמצעות צירוף Alt+Tab המסורתי או באמצעות הצמדת סמן העכבר לפינה הימנית העליונה, דבר שיביא לפתיחת סרגל צד המציג את כל היישומים הפתוחים ומאפשר מעבר ביניהם. בכל שלב, לחיצה על מקש החלונות תעלה את מסך הבית של ממשק מטרו, משם אפשר לפתוח יישום חדש או לחזור ליישום שכבר רץ ברקע. הצמדת הסמן לפינה הימנית התחתונה תפתח סרגל צד ובו גישה לכמה יישומים: חיפוש, שיתוף, Start (עמוד הבית), Devices (התקנים המחוברים למחשב) ו־Settings (מסך ההגדרות).
נפלאות הקליק הימני
קליק ימני כבר לא פותח תפריט ארוך ומבלבל, אלא סרגל תחתון עם אייקונים מאוירים של פעולות הרלבנטיות למקום שבו נמצא המשתמש. למשל, ביישום הדואר יש אפשרויות ניהול כמו העברת אימייל לתיקייה או הצגת תיקיות/חשבונות שונים. זה בהחלט שיפור שימושיות אדיר לעומת המצב בגרסאות קודמות. קליק ימני הוא גם הפעולה שיש לבצע כדי לצפות בכל התוכנות המותקנות על המחשב.
במסך הבית, קליק ימני יפתח את הסרגל התחתון עם אייקון All Apps, והקלקה עליו תציג את רשימת התוכנות המלאה. זו מעולם לא היתה פשוטה יותר — יש הפרדה ברורה בין אפליקציות מטרו שייפתחו בממשק החדש, לבין תוכנות ווינדוס מסורתיות שייפתחו בממשק הדסקטופ המוכר. משם גם ניתן לגשת בקלות לתיקיות או ללוח הבקרה. הקלקה ימנית על אפליקציה שוב תציג את הסרגל התחתון, עם פעולות רלבנטיות כמו הסרה או הצמדה למסך הבית או לשורת המשימות בדסקטופ.
אף שממשק המטרו עוצב במקור בשביל מסכי מגע, לא מצאנו שום קושי להשתמש בו בעכבר. הצמדת הסמן לימין או לשמאל המסך גוללת את הממשק בהתאם, והחוויה נוחה ואינטואיטיבית. עכשיו, כשראינו את מטרו, קשה לנו להבין איך במיקרוסופט לא חשבו עליו קודם.
הדסקטופ שהיה פעם המסך הראשי הוא עכשיו לא יותר מיישום צדדי, שמיועד בעיקר למי שצריכים את סביבת העבודה ה"חלונאית" על ריבוי המשימות היעיל שלה, אשר הופך לשימושי כאשר ברצוננו להשתמש במחשב ליותר מגלישה ברשת, משחקים וצריכת מדיה. מבחינת השימושיות, החוויה בעיקרה זהה לווינדוס 7, פרט להבדל משמעותי אחד: כפתור ה־Start והתפריט המוכר שליוו את ווינדוס כבר 17 שנה חוסלו סופית.
אם תרצו לפתוח תוכנה שלא הוצמדה לשורת המשימות או לדסקטופ, תיאלצו לעבור דרך ממשק המטרו, בלחיצה על מקש הווינדוס במקלדת או הצמדת הסמן לפינה הימנית תחתונה. לדעתנו, מרגע שהוצמדו התוכנות שאנו משתמשים בהן לשורת המשימות, חסרונו של ה־Start - יהי זכרו ברוך - אינו מורגש.
פותחים את הבאסטה
אחד החידושים הגדולים של ווינדוס 8 הוא חנות האפליקציות החדשה, ה-Store. ברוח חנויות האפליקציות של מכשירי המובייל. גם כאן העיצוב מבוסס על אריחים, והניווט בין קטגוריות ואפליקציות פשוט ונוח. כל האפליקציות מוצגות בחלון אחד, וניתן לעבור ביניהן באמצעות גלילה לימין, כאשר בכל אזור של אפליקציה מוצגים יישומים נבחרים וקישור לדירוגים לפי פופולריות או ביקורות.
לחיצה על אפליקציה מציגה את עמוד המידע עליה, עם תמונות, תיאור וביקורות. לחיצה על Install מורידה ומתקינה אותה, ומצרפת אריח שלה לעמוד הבית. ההורדה וההתקנה מתבצעות ברקע, והמשתמש מקבל הודעה על השלמתן – בלי מסך התקנה, בלי הגדרות שונות. הקלקה אחת, והיא שם. מעולם לא היתה התקנת תוכנה בווינדוס נוחה, פשוטה ומהירה כל כך. ההסרה פשוטה עוד יותר: קליק ימני על האפליקציה, ובחירה ב־Uninstall בסרגל התחתון.
מדובר באחד החידושים החשובים של ווינדוס 8: תהליך ההתקנה וההסרה הארוך שיש לבצע היה אחד החסמים שהקשו על משתמשי ווינדוס להתקין תוכנות בעבר. עכשיו, כשהמהלך פשוט ומהיר מתמיד, יהיה מעניין לראות איך הדבר ישפיע על השימוש בתוכנות בווינדוס. בעבור המפתחים מדובר, ללא ספק, בחדשות מצוינות.
ומה עוד חדש ב-8?
אקספלורר: גרסת המטרו שונה בעיצובה מהדפדפן המוכר. שורת הכתובת נמצאת למטה, ומופיעה רק כשיש בה צורך. התוצאה: כל מסך המחשב מוקדש להצגת האתר. מינימליזם במיטבו. קליק ימני יציג את שורת הכתובת למטה ואת הטאבים הפתוחים למעלה, בפתיחת טאב חדש מוצגים אתרים שבהם נוהג המשתמש לגלוש, והמועדפים מופיעים בעיצוב אריחים. ללא ספק, ממשק מוצלח ביותר למי שרוצה גלישה נטו בלי הפרעות.
People: אחת ההברקות הגדולות של ווינדוס 8. יישום שמרכז במקום אחד אנשי קשר משירותים שונים – הוטמייל, ג'ימייל ורשתות חברתיות, לצד עדכוני ציוצים וסטטוסים שהעלו החברים או המשתמש עצמו. הקלקה על איש קשר פותחת עמוד המציג תמונות וכמה פרטים בסיסיים, ועמודה מתחלפת של העדכונים האחרונים שהעלה לפייסבוק ולטוויטר. בהקלקה אחת ניתן להגיע לרשימת העדכונים המלאה או לפרטי הקשר המלאים.
עמודת What's new מציגה ציר זמן של כל העדכונים שהעלו חבריו המשתמש ברשתות החברתיות שהוגדרו. עמודת Me הינה הכרטיס האישי של המשתמש, שזהה לכרטיס של שאר אנשי הקשר, בתוספת התראות אישיות. ניתן, כמובן, להגיב, לרטווט ולעשות לייק.
Photos: עוד יישום מוצלח, שמציג לא רק את התמונות ששמורות על המחשב האישי, אלא גם תמונות משירותים כמו פייסבוק או פליקר בממשק משותף אחד. אם כבר הגדרתם שירות מסוים, למשל פייסבוק באפליקציית People, לא תידרשו להגדיר אותו שוב. פשוט, אינטואטיבי ומבוצע היטב.
Mail: יישום מנימליסטי ויעיל, שאליו ניתן לצרף חשבונות דוא"ל משירותים שונים ולצפות בהם במרוכז. לא משהו מרגש, אבל בהחלט עושה את העבודה בזריזות ובפשטות. לא צריך יותר מזה.
Skydrive: שירות הענן של מיקרוסופט הוא עכשיו חלק מובנה מווינדוס. באמצעות האפליקציה ניתן לגשת לכל המסמכים שאוחסנו בשירות, לפתוח אותם במחשב או בדפדפן, וכמובן להעלות לשם מסמכים וקבצים השמורים על המחשב. הענן, מבחינת השימושיות, הוא עכשיו כמו כונן נוסף במחשב - דבר שמן הסתם ישדרג משמעותית את היקף השימוש בו. עוד ביצוע מוצלח.
Finance: מציגה בצורה חיה ומעניינת מדדים, מניות, עדכונים חדשותיים בנושאי כלכלה ועוד מידע פיננסי מעמיק. לחיצה על מדד או מניה פותחת חלון המספק מידע בנושא, החל מביצועים לאורך תקופת זמן, עבור בידיעות רלבנטיות ועד כרטיס מידע נרחב על החברה, כולל דו"חות כספיים. מרשים מאוד, ושימושי גם למשתמשים מהשורה וגם למשקיעים מקצועיים.
השורה התחתונה
למיקרוסופט יש תדמית ישנונית ואפורה, אבל בשנים האחרונות ראינו יותר ויותר מוצרים מהחברה שמצליחים ליצור אפקט "וואו" אמיתי - האקסבוקס 360, ווינדוס פון והקינקט. ווינדוס 8 היא גולת הכותרת של המוצרים האלו. זוהי מערכת הפעלה פשוטה, אינטואיטיבית ומדליקה, שגם סבתא רבתא לא תתקשה להתמצא בה. מעולם, כך נראה, לא היה פשוט כל כך להשתמש במחשב אישי המריץ ווינדוס.
זוהי מערכת ההפעלה למחשבים אישיים הטובה ביותר שיצאה תחת ידיה של מיקרוסופט, בהפרש ניכר מכל הקודמות, ואולי אפילו הטובה ביותר בשוק. לדעתנו, מדובר במערכת ההפעלה הראשונה שמצליחה לשלב בצורה כמעט מושלמת בין חוויות השימוש המנוגדות של עולם צריכת המדיה והבידור של הטאבלטים והסמארטפונים מחד, לבין יכולות ריבוי המשימות והסביבה מרובת החלונות הקלאסית של המחשבים האישיים מאידך. זאת, כאשר שתי סביבות העבודה חיות בכפיפה אחת, וכאשר יתרונותיה ויכולותיה של כל אחת מהן באות לידי מיצוי מרבי.
קשה להאמין שמדובר באותה חברה שלפני שמונה שנים אכזבה עם ווינדוס ויסטה. עם ווינדוס 8, מראה מיקרוסופט שימיה הטובים עדיין לא מאחוריה. לאייפד ולאנדרואיד יש עכשיו סיבה טובה להתחיל לפחד.