בלעדי ל"כלכליסט": יצרנית מדפסות התלת־ממד אובג'ט מרחובות בדרך לאקזיט
הסטארט־אפ שהפך לאחד המובילים בתחומו בעולם מנהל משא ומתן למכירתו עם חברת אלקטרוניקה גדולה. המרוויחים צפויים להיות המשקיע אילן לוין והמיליארדר אלן יגלום
הסטארט־אפ הישראלי אובג'ט (Objet) מנהל משא ומתן לרכישתו עם חברת אלקטרוניקה גדולה, כך נודע ל"כלכליסט". המחיר שמוזכר בשיחות עומד על חצי מיליארד דולר. גורם בתעשייה העריך כי אחת החברות שמתעניינת באובג'ט היא HP, שלדבריו "עובדת עמה בצמידות".
אובג'ט הפכה לאחת ממובילות שוק מדפסות התלת־ממד העולמי. נישה זו, של מדפסות המפיקות דגמים תלת־ממדיים, משמשת בעיקר חברות תעשייתיות בעלות פס ייצור. המדפסת מורחת שכבות של פולימר פלסטי או מתכתי על מגש, ולאחר שעות ספורות מייצרת מודל תלת־ממדי, גמיש ומדויק, העתק של מודל שנשלח מהמחשב.
בעל המניות המרכזי מאחורי החברה הוא אילן לוין, לשעבר שותף בקרן יורופאנד וכיום יו"ר ומנכ"ל חברת CellGuide. לוין השקיע באובג'ט הן מכספו והן כנציג של המיליארדר השוויצרי־ישראלי אלן יגלום. מחירה של מדפסת תלת־ממד מתחיל ב־10,000 דולר ויכול להגיע עד ל־400 אלף דולר. אובג'ט משרתת לקוחות ארגוניים אשר נזקקים לשירותיה בכדי לפתח אבות־טיפוס למוצרים. אדידס, אפל וג'נרל מוטורס משתמשות במדפסות אלו כדי ליצור במהירות אב־טיפוס של דגם או חלק חילוף לפני ייצור, כדי להימנע מטעויות תוך כדי הייצור או לאחריו, וכך לחסוך את מחיר הייצור החוזר.
מקורבים לחברה מספרים כי כאשר מנכ"ל אפל לשעבר סטיב ג'ובס התלבט בנוגע לעיצוב האייפון, הוא נעזר בכמה אבות־טיפוס שהודפסו במדפסות של אובג'ט. כך עשה גם ג'יימס קמרון עם הדמויות בשובר הקופות "אווטאר".
בחברה ביקשו שלא להגיב לידיעה.
לפני כשנה פורסם ב"כלכליסט" כי החברה בחנה יציאה להנפקה לפי שווי נמוך יותר מזה המוזכר במגעים כיום - 400 מיליון דולר. עתה החברה ככל הנראה בוחרת בדרך הקלה והמהירה יותר לאקזיט ופונה למכירה לגורם אחד.
אובג'ט שקלה להנפיק גם ב־2006 בבורסה בתל אביב, אבל גם הנפקה זו לא יצאה לפועל. לאחרונה נמכרו כמה חברות ישראליות שביקשו לצאת להנפקה לפני כן. האחרונה שבהן היא NDS שהגישה בסוף השנה תשקיף לקראת הנפקה, ונרכשה בשבוע שעבר על ידי סיסקו. קדמה לה חברת שבבי התקשורת וינטגרה שביקשה להנפיק פעמיים בנאסד"ק, ובסופו של דבר נרכשה על ידי PMC.
אובג'ט נוסדה לפני 14 שנה בידי רמי בונן, גרשון מילר וחנן גוטהייט. היא מנוהלת על ידי דוד רייס ומעסיקה כ־300 עובדים במשרדיה ברחובות. לפי אתר המחקר IVC הושקעו בה עד היום כ־28 מיליון דולר על ידי רשימה ארוכה של משקיעים אלמוניים, בהם יגלום (35%) וקרן TDA (טמפלטון לשעבר), קרן קטנה שסגרה את פעילותה ב־2002. גם לאון רקאנטי מצוי בין המשקיעים בחברה.
בעבר השקיעה באובג'ט גם סקיילקס של אילן בן־דב כשרכשה בחברה נתח של 23% תמורת 5.3 מיליון דולר. ב־2005 מכרה את חלקה בחברה בהפסד.
לפי הערכות אובג'ט מכניסה 120־150 מיליון דולר בשנה.