$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: גוגל, זה באמת כל מה שאת יודעת עלי?

אחרי שערוריות הפרטיות, ענקית הרשת משיקה כלי שמדווח לגולש על הפעילות שלו בשירותיה - אבל מוסר נתונים חלקיים למדי. וגם: אתרי דייטים מוכרים את המידע של גולשיהם ופייסבוק גוזלת מהאנושות יותר מ-10 מיליארד דקות ביום

יוסי גורביץ 13:3129.03.12

התדמית של גוגל לא משתפצת

 

גוגל נעה לה בין שערוריית פרטיות אחת לשניה, וקונה לעצמה במהירות מוניטין של חברה דיסקרטית בערך כמו לוח מודעות – ובהתחשב בכך שהעסק שמכניס לגוגל כסף הוא מודעות, זה לא צריך להפתיע. הפרטיות שלכם היא מבחינתה, כמו מבחינת מארק צוקרברג, רק עוד מוצר. מאחר שהאלה הטובה הפכה אותנו לאדישים לפרסומות תוך זמן קצר, מה שמאלץ את הפרסומאים להגיע עם משהו רועש וצווחני יותר בכל פעם מחדש, גוגל צריכה כמה שיותר מידע עליכם.

 

עכשיו, יותר מדי מוניטין שלילי, ואתה מוצא את עצמך על הכוונת של רגולטורים וחברי פרלמנט. גוגל נכנסת ויוצאת כל כך הרבה פעמים במשרדיהם, ששווה לעוכרי הדין שלה לבנות בוטקה בצד האחורי של הבניין. זה יחסוך זמן והוצאות נסיעה. אז היא צריכה לשפר איכשהו את התדמית שלה, רצוי בלי להפסיק לשתות את המידע שלכם - כי היא חיה ממנו. אז מה עושים?

 

ובכן, גוגל הודיעה אמש (ד') על שירות חדש שלה, Account Activity. היא אומרת שאם תסכים להצטרף אליו - היא תשלח לך מדי חודש דיווח על הפעילות בפרופיל שלך. רואה? אנחנו שקופים! באופן חריג, השירות הוא Opt-In - כזה שהמשתמשים מקבלים רק אם הם מבקשים. כשגוגל החליטה להצליב את המידע על משתמשיה שנאסף בכל השירותים שלה, לא היתה אפילו אפשרות אמיתית ל-Opt-Out.

 

אז עבדכם הנאמן ביקש מגוגל לשלוח לו דו"ח על פעילות, ואיך לומר – זה לא בדיוק הדבר החם ביותר מאז הלחם הפרוס. למעשה, זה הדבר העבש ביותר מאז שמצאו כיכרות לחם בין ההריסות של פומפיי. מדובר בסך הכל בפירוט המיילים ששלחת וקיבלת, ובחלק מהחיפושים שעשית.

 

המידע מבהיר שאני משתמש הן בווינדוס והן באנדרואיד, אבל אין שום פירוט על הפעילות שלי באנדרואיד. אולי זו הראשוניות של השירות, ואולי העובדה שאני משתמש ב-Do Not Track משבשת את המידע שגוגל מוצאת - אבל גם מי שאינם עושים זאת מדווחים על נתונים חלקיים. השירות הוותיק יותר של גוגל, ה-Dashboard, מספק הרבה יותר מידע. אולי גוגל לא מספרת לי על כל המידע שהיא אספה כדי לא להפחיד אותי? סתם, מחשבה פרועה.

 

ראויה לציון מיוחד השורה שפותחת את הפוסט של גוגל בנושא: "בכל יום אנחנו שואפים להפוך את הטכנולוגיה לכה פשוטה ואינטואיטיבית עד כדי כך שתפסיק לחשוב עליה". וואלה. לא יודע איך להגיד לך את זה, לארי, אבל אני דווקא אוהב לחשוב, ולא רוצה שתחשוב בשבילי. נסה תרגיל אחר.

 

Account Activity. מה, זה הכל? Account Activity. מה, זה הכל? צילום מסך: 4.bp.blogspot.com

 

הזמן שבזבזתם בפייסבוק לא יחזור  

 

האסטרונום והסופר המנוח קרל סייגן, שהיה ידוע בין היתר באתאיזם שלו, טען פעם ביבושת שתפילה היא הפעולה חסרת התוחלת ביותר הידועה למין האנושי. שיעור ההצלחה שלה ביחס למשך הזמן שהשקיעו בה, הסביר סייגן, נמוך כנראה מכל פעילות אחרת. עכשיו פייסבוק מתקרבת במהירות לשבירת השיא הזה.

 

על פי הנתונים שפייסבוק מסרה לאחרונה לרשות לניירות ערך בארה"ב, משתמשיה השקיעו בה בסוף חודש ינואר כ-10.5 מיליארד דקות מדי יום בממוצע. ואלה רק הדקות שהושקעו בה באמצעות מחשבים: הדו"ח לא מתייחס לזמן האבוד שהוטבע בטרשת החברתית באמצעות טלפונים סלולריים וטאבלטים. ואנחנו יודעים ששימוש נייד בפייסבוק רווח מאוד: היא אמרה לאחרונה ש-58 מיליון ממשתמשיה, 13.4% מהם, פעילים בה רק דרך המובייל.

 

יש לציין שסך הדקות הכולל שהוצאו על פייסבוק זינק ב-57% בהשוואה לינואר 2011, ושמשך הזמן שביזבז המשתמש הממוצע עלה ב-14% בינואר 2012 בהשוואה לינואר 2011. ההסבר לפער הוא, כמובן, שגם מספר המשתמשים עלה. יום אחד נצטרך להסביר מה עשינו עם כל הזמן הזה, בזמן שהכוכב שלנו הלך לעזאזל.

 

הנתונים שמסרה פייסבוק במסמכי ההנפקה שלה הנתונים שמסרה פייסבוק במסמכי ההנפקה שלה

 

המידע האינטימי לא באמת אינטימי

 

אתרי היכרויות, מותר לחשוד, בונים על כך שהגולשים מגיעים אליהם כל כך לחוצים ו/או נואשים, שהם לא טורחים לקרוא את תנאי השימוש. האמת, זה נכון פחות או יותר לכל אתר, שירות או גרוטאה שאתם רוכשים, אבל הפרטים שמשתמשי אתרי דייטים מספקים לאתרים הם לרוב אינטימיים יותר – ועכשיו מסתבר ששורה של אתרי דייטים מוכרים את המידע הזה לפי משקל.

 

אלף פרופילים של נשים אמריקאיות יעלו לכם 35 דולר, אבל השער של נשים בריטיות נמוך יותר: 200 דולר ל-10,000 מהן. 15 אלף פרופילים של נשים רוסיות יעלו לכם 240 דולר, ומצבן של נשים אוסטרליות גרוע אף יותר – המידע על 70 אלף מהן נמכר תמורת 95 דולר. חבילה שמכילה לסביות תעלה לכם – או, ליתר דיוק, למפרסמים שרוכשים את המידע הזה – רק 4.8 סנט לאישה. הומואים זולים יותר: 0.03 דולרים ליחידה. נשמע מזעזע? גם בעיני. 

 

המידע הזה משמש בדרך כלל כדי להקמת אתרי דייטים חדשים, שצריכים להראות שיש להם לקוחות ושהם לא נטושים כמו מועדון הוקי קרח בירוחם. אז הם מאכלסים את עצמם בפרופילים מפוברקים. הכל, כמובן, חוקי לגמרי, כי הגולשים חתמו מבלי יודעין על כך שהם מוכרים את המידע שלהם לכל המרבה במחיר. ייזהר המשתמש, תיזהר המשתמשת.

 

הסמארטפון שלכם לא מוגן  

 

סמארטפונים למיניהם מתגאים בכך שיש להם אפשרות לסיסמה, ומעמידים פנים שמי שעושים בה שימוש מגנים על המידע שלהם. במידה מסוימת זה נכון – הגנב מן הרחוב שאסף את המכשיר שלך בלי שתשים לב כנראה לא יידע איך לפרוץ אליו. אבל כשזה מגיע להאקרים וסוכנויות משטרה? תעשו לי טובה.

 

סוכנויות שיטור ומעקב נעזרות בתוכנה מיוחדת של החברה השוודית Micro Systemation שנקראת XRY. התוכנה מפצחת במהירות את הסיסמה, ומעתיקה את כל התוכן של המכשיר למחשב. היא מסוגלת לזהות מיקומי GPS, את אנשי הקשר שלכם, ת ההודעות ששלחתם ובמקרים מסוימים גם את כל הסימנים שהקשתם.

 

יש לה נקודת תורפה אחת: היא יעילה מול הסיסמאות הקצרות המקובלות, כמו הסיסמה בת 4 הסימנים שמקובלת באייפון. אם אתם רוצים לתסכל את התוכנה, בחרו סיסמה ארוכה במיוחד. סביר להניח ש-XRY תזיע קצת יותר.

 

קצרצרים

 

משתמשי טוויטר לא מעטים התלוננו לאורך השנים שלעתים השירות גורם להם להפסיק את המעקב אחרי משתמשים אחרים (Unfollow), מבלי שהם יזמו צעד ניתוק כזה. בדרך כלל הטענה הזו נתקלה בלגלוג ("אה, אתה לא עוקב אחרי בגלל באגים טוויטר ולא בגללך.... בסססססדר"). אבל עכשיו מודה טוויטר שכן, יש באג כזה, שגורם לאנשים להפסיק לעקוב אחרי אחרים. אז הנה, יש לכם תירוץ סביר למה אתם לא עוקבים אחרי הדודה שחושבת שהיא מאגניבה.

סירי, מהו מקור השם שלך? סירי, מהו מקור השם שלך? צילום: בלומברג

 

מהי, לעזאזל, משמעות השם סירי? ובכן, דאג קיטלאוס, אחד האנשים מאחורי העוזרת הווירטואלית  – החברה נרכשה על ידי אפל ב-2010 – הסביר לאחרונה שהוא עבד פעם עם גברת נורווגית בשם זה. השם, בנורווגית, משמעו "אשה יפהפיה המובילה אותך לניצחון". קיטלאוס אף רצה לקרוא לבת שלו בשם הזה, מה שלא קרה – אולי כי אדם הגיוני יותר במשפחה הטיל וטו על שם ויקינגי כל כך. סטיב ג'ובס, אגב, לא אהב את השם הזה במיוחד. 

 

לאנשים רבים באוסטרליה, מגלה חקירה שנערכה שם, יש שכל ישר והם התקינו שורה של משבשי קליטה סלולרית בכל מיני מקומות - בהם חדרי ישיבות - במגמה למנוע ריגול או שידור מתוכו. עסקים אחרים התקינו אותם כדי למנוע מהעובדים לקשקש בסלולר במהלך שעות העבודה. למרבה הצער, הפעילות הזו בלתי חוקית, כנראה משום שהיא מונעת מחברות הסלולר למקסם את הרווחים שלהן.

 

ובידיעה נוספת מהיבשת השמחה, פוליטיקאים אוסטרלים התחילו להשתמש בתחליף הטוויטר הסיני וויבו, שהתפרסם לאחרונה כשהרשויות בסין גזרו על משתמשיו להירשם בשמותיהם האמיתיים. הסיבה לכך היא מספר גדול של מהגרים סינים באוסטרליה, והצורך הדוחק של פוליטיקאים לתקשר איתם בשפתם ובכלי תקשורת שהם משתמשים בהם.

 

ואם נמאס לכם מהציוצים שלכם, המדור מתכבד להציג את Shitter, סטארט-אפ שתמורת 35 דולר בלבד יהפוך את זרם הציוצים שלכם לארבעה גלילים של נייר טואלט וישלח לכם אותם. הסטארט-אפ מרוצה במיוחד מכך שהוא מצליח להפוך את טוויטר למקור הכנסה מבלי להזדקק למשהו גרוע יותר מפסולת מעיים, קרי פרסומות.

 

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x