בלעדי ל"כלכליסט": אירוסקאוט מרחובות צפויה להימכר ב-240 מיליון דולר
סטארט־אפ מרחובות, המפתח שבבים מבוססי WiFi המשמשים לאיתור ולמעקב, צפוי להפוך למרכז פיתוח בישראל. הרוכשת היא חברה בינלאומית מתחום השירותים והתשתיות
אקזיט נוסף בענף השבבים הישראלי: חברת אירוסקאוט (AeroScout) מרחובות, המפתחת שבבי RFID מבוססי WiFi המשמשים לאיתור ומעקב, מנהלת בימים אלה משא ומתן למכירתה תמורת כ־240 מיליון דולר. כך נודע ל"כלכליסט".
לפי הערכות בענף, הרוכשת היא חברה מתחום השירותים והתשתיות שצפויה להפוך את אירוסקאוט למרכז הפיתוח שלה בישראל. בעקבות הרכישה צפויים מנהלי החברה, ובכללם יובל בר־גיל, מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה, להפוך למנהלי מרכז הפיתוח.
לפי ההערכות, העיתוי של מכירת החברה הושפע מהצורך של המשקיעים, רובן קרנות הון סיכון ותיקות, להראות החזר על ההשקעה, וכן בעקבות ההכרה כי אף שאירוסקאוט צומחת, היא פעילה בשוק קטן. על פי ההערכה, אירוסקאוט מכניסה כיום בין 40 ל־50 מיליון דולר בשנה, ואילו שוק שבבי ה־RFID למעקב אחר ציוד רפואי או חלקי ייצור במפעלים מגלגל בשנה, לפי ההערכה, 150 מיליון דולר בלבד, מה שמקשה לספק שווי גבוה לחברות הפעילות בו ולהוציא אותן להנפקה.
אירוסקאוט הוקמה ב־1999 וגייסה 83 מיליון דולר בשישה סבבים. במשך תקופה זו עזב אותה אחד המייסדים, אלברט כהנא, ומניות המייסדים דוללו על ידי שמונה קרנות הון סיכון שנכנסו להשקעה בחברה בשלבים שונים בה. בעלת המניות הגדולה בחברה היא קרן ההון סיכון פיטנגו שהוקמה על ידי חמי פרס ורמי קאליש ומחזיקה בנתח של 20% בחברה. קרן ההון סיכון הישראלית סטאר שכבר אינה מבצעת השקעות חדשות מחזיקה ב־18%, והקרן האמריקאית מנלו ונצ'רס מחזיקה גם היא בכ־18% מהחברה.
בעלי מניות נוספים הם הקרנות גריילוק, אוורגרין וזרועות ההון סיכון של ענקיות האלקטרוניקה והתקשורת אינטל וסיסקו, שמחזיקות, לפי ההערכה, בין 7% ל־9% כל אחת. בר־גיל, ההנהלה הבכירה והעובדים צפויים לקבל לא יותר מ־15% יחד.
האקזיט חשוב לקרנות המושקעות בו במיוחד בימים אלה. פיטנגו נמצאת בעיצומו של תהליך של גיוס קרן חדשה, והיא נדרשת להראות למשקיעיה אקזיטים כדי להוכיח שהיא מסוגלת להחזיר את קרן פיטנגו 4, שאותה גייסה ב־2004 בסכום של 300 מיליון דולר. פיטנגו 4 מבקשת להעלות את התשואה של הקרן שלה, לאחר שכבר מכרה ארבע חברות בהצלחה, הבולטות שבהן הן אנוביט, טריאנה, ונטור וג'יטקו. על פי קרן קלפרס, התשואה השנתית של פיטנגו 4 עומדת על 1.8%.
גם קרן אוורגרין של בועז דינטי וארז שחר זקוקה להראות החזרים לקראת כוונתם לגייס קרן חדשה במקום אוורגרין שמפסיקה את השקעותיה לאחר סכסוך שותפים. על פי קלפרס, אוורגרין 5 שהשקיעה באירוסקאוט, השיגה תשואה שלילית של 16%, אם כי יש לציין שמדובר בקרן צעירה יחסית שטרם מלאו לה חמש שנים.
ענף השבבים הישראלי מסתמן בתקופה האחרונה כמנוע האקזיטים הגדול והמשמעותי בישראל. בשבוע הקרוב תושלם מכירת חברת אקסטרים איי.או המפתחת מערכת הפעלה מבוססת שבבי פלאש לארגונים. בשנה האחרונה היוו חברות השבבים את מרבית האקזיטים הישראליים. בהן ניתן למנות את חברת שבבי התקשורת האופטית ברודלייט שנמכרה לברודקום תמורת 195 מיליון דולר ואת חברת בקרי הפלאש אנוביט שנמכרה לאפל תמורת 390 מיליון דולר.
אירוסקאוט פיתחה שבבי מעקב שמסוגלים לאתר כל חפץ או אדם שאליהם הם מוצמדים, בתנאים שבהם ישנה קליטת WiFi. החברה צומחת מדי שנה בכ־25% בהכנסותיה ובמספר הלקוחות שלה, ואת הזינוק במכירותיה בשנים האחרונות היא חייבת בעיקר לשוק בתי החולים. שם מסייעים השבבים של אירוסקאוט באיתור מכשירי אינפוזיה או ציוד ניתוח, וכן חולי אלצהיימר או חולי נפש שיש חשש כי יברחו מן המחלקה. לאחרונה השיקה החברה שבב המוצמד לזרועו של הרופא ובודק את מספר הפעמים שבהן הוא רוחץ את ידיו ושבב המחובר לחבל הטבור של תינוקות במחלקת היולדות שמסוגל לאכן את מיקומו במחלקה או להתריע על לקיחת תינוק שלא ברשות. מאירוסקאוט לא נמסרה תגובה.