קארה סווישר: "גוגל היא חברה פרנואידית ומסוכנת"
כתבת הטכנולוגיה הבכירה מפרגנת להייטק הישראלי, מנבאת לאפל הצלחה גם בלי המנכ"ל האגדי, מספרת מדוע חוששים ממנה בכירי יאהו ומותחת ביקורת על ענקיות הטכנולוגיה. סווישר מבקרת בארץ ותנאם השבוע בכנס של אתר סלונה
סווישר מסקרת את תחום הטכנולוגיה כבר 15 שנה, תחילה ככתבת "הוול סטריט ג'ורנל" בסן פרנסיסקו, בשיא ימי בועת ההייטק, ובחמש השנים האחרונות כעורכת של בלוג הטכנולוגיה הנחשב והאמין ביותר בסביבה. בקריירה הארוכה שלה סיפקה מאות חשיפות ודיווחים על חברות הטכנולוגיה המשפיעות בעולם, ולישראל הגיעה עכשיו לרגל כנס הבלוגרים Blogo של אתר סלונה, שייערך ביום שני הקרוב באקדמיית ת"א-יפו ובו תשמש כדוברת מרכזית.
"ישראל היא ללא ספק בין המדינות הזרות המובילות בסיליקון ואלי", היא מסבירה את משיכתה למדינה, "ואני נתקלת ביותר יזמים ישראלים מאשר של כל מדינה אחרת. למעשה, אנחנו רוצים עכשיו לעשות את אחד מכנסי ה־D הבינלאומיים שלנו (כנסים שבהם רואיינו המנכ"לים והיזמים המובילים בעולם - סטיב ג'ובס, מארק צוקרברג, טים קוק, אנדי רובין ואחרים), וישראל נשקלת כאחת האופציות לכנס של הסתיו הבא".
מה לדעתך הופך את קהילת הסטארט־אפ בישראל למצליחה כל כך?
“ישנה את סביבת האוניברסיטאות, קהילת יזמים ומשקיעים חזקה, וקשר בין יזמים שנמצאים כולם במקום אחד. עד כמה שאנחנו נהנים לחשוב על העולם כיום כדיגיטלי לחלוטין, ישנו האלמנט ה'אנלוגי' לסיליקון ואלי שהוא מאוד חשוב -הקרבה הפיזית בין כולם.
"יש המון מרכזי פיתוח של חברות אמריקאיות בישראל - אפל, גוגל, יאהו - אבל מה שהייתי רוצה הוא לראות חברה ישראלית שולטת בשוק האמריקאי. כרגע חברות אמריקאיות שולטות על האינטרנט, אבל זה יכול להשתנות, ומהר מאוד. יש היום הזדמנות אדירה ליצור חברות גלובליות בהשקעה קטנה יחסית".
"מסדרים את הכיסאות על הטיטאניק"
הנושא החם ביותר בעולם הטכנולוגיה בשבועיים האחרונים הוא מינויה של בכירת גוגל, מאריסה מאייר, למנכ"לית הפורטל המקרטע יאהו. סווישר, שסיקרה מקרוב את תהפוכות החברה בשנים האחרונות, אומרת שגם למינוי מבטיח זה יש סיכוי נמוך להציל את החברה. "השאלה היא האם מאייר יכולה להחזיר את היצירתיות שהפכה את יאהו לרלבנטית. יאהו אורגנה מחדש 20 פעמים, ויש גבול לכמות הפעמים שאפשר לסדר מחדש את הכיסאות על הטיטניק לפני שהיא שוקעת.
"הבעיה עם חברות טכנולוגיה גדולות היא שמאוד קשה להן להישאר חדשניות. אפל חזרה מסף תהום, אבל לא הוגן להשוות את מאייר לסטיב ג'ובס - הוא ייסד את החברה ויש רק אחד כמוהו. ליאהו, מכיוון שהיא חברה ציבורית, אין אפשרות להפסיד כסף ולהתנסות כמו סטארט־אפ. התקווה מבחינתם היא שאולי וול סטריט תיתן להם הזדמנות בגלל מאייר".
סווישר, שבסבבי מינויים קודמים של מנכ"לים ביאהו היתה זו שחשפה לראשונה את דבר המינוי הצפוי (לדבריה, היא חשפה את מינויי כל המנכ"לים בחברה בשנים האחרונות), הפכה במקרה זה לחלק מהסיפור, אחרי שפורסם שדירקטוריון יאהו עשה מאמצים ניכרים כדי למנוע הדלפה ספציפית אליה.
אף שלא היתה הראשונה לדווח, לכתבת הוותיקה יש משהו לגלות לאנשי יאהו: "ידעתי על המינוי של מאייר לפני ההודעה הרשמית, ולא פרסמתי כי לא הצלחתי לאמת אותו ממקור נוסף. לפני שבועיים פרסמתי כמה סיפורים על מאריסה - המשכורת שלה, המזכר הראשון שפרסמה לעובדים, רק כדי להראות להם שהם לא הצליחו".
החמיא לך שהם נוקטים מאמצים כאלו בקשר אלייך?
"לא. אני חושבת שהם אידיוטים. אני לא יודעת מה יוצא להם מזה, אבל אם הם רוצים לבזבז זמן על משחקי מרגלים לא אכפת לי. מנכ"ל קודם של יאהו אמר לי שהוא חושב שאני הבעיה של החברה. עניתי לו שאני חושבת שהבעיה היא חוסר הגידול ברווחים והמוצרים המחורבנים שלה".
"ג'ובס השאיר מפת דרכים ליותר מעשור"
אפל, בעשור וחצי האחרון, חוללה מהפכה מדהימה, שרובה מיוחסת לסטיב ג'ובס שמת לפני כמעט שנה. איך השתנתה החברה מאז מותו?
"אפל למעשה לא מאוד שונה. מנהלים אותה אותם אנשים, רק בלעדיו. אחת הבעיות היתה שסטיב ג'ובס שאב את כל תשומת הלב מעצם היותו סטיב ג'ובס, אז אף אחד לא שם לב למנהלים האחרים שנמצאים שם ועושים עבודה פנטסטית. ג'ובס השאיר אחריו מפת דרכים חזקה מאוד והשפעה תרבותית חזקה מאוד. הדנ"א של החברות מגיע מהמייסדים שלהן, ואני לא יודעת אם זה משהו שייעלם מאפל. טים קוק, מחליפו, נוקט מדיניות קצת יותר פתוחה, הוא עשה יותר פעילות פילנתרופית ושחרר כמה דברים. הוא ישתף יותר פעולה מסטיב".
אפל עדיין יכולה לחדש וליצור שווקים חדשים בלי ג'ובס?
"כן. מפת הדרכים של ג'ובס ארוכה מאוד - בין 10 ל-15 שנה, ועד אז גם ככה הוא כבר לא היה מנהל את החברה. אני לא יודעת אם הם יעקבו אחריה במדויק, ואולי הוא טעה בנוגע למשהו. אבל בינתיים, כל מוצר שהם השיקו היה הצלחה. הצוות של אפל, גם בלי ג'ובס, הוא מדהים ואני חושבת שהם הולכים לכיוון של חברה בשווי טריליון דולר - אין סיבה לחשוב שלא”.
מההיכרות האישית שלך עם ג'ובס מה הפך אותו לכל כך מצליח?
“הוא היה אדם די חסר מנוחה. הוא לא היה מרוצה מהמצב הקיים, והיה לו הרצון הזה לשנות דברים. הוא בטח בטעם האישי שלו על פני הטעם הפופולרי, וגרם לכך שהטעם שלו הפך לפופולרי. אפל פעלה לפי מה שהוא אהב, לפי מה שהלהיב אותו. אני אישית חושבת שהמרכיב של ההתלהבות הוא נדיר בעמק הסיליקון. להרבה אנשים אין מנטרה של 'אנחנו נעשה זאת בצורה הזאת, כי ככה אני אוהב את זה'. הוא ידע מה הצרכנים רוצים. למעשה, הוא אמר להם מה הם רוצים".
לדברי סווישר, היכולת של ג'ובס ליצור מוצרים בעלי השפעה גדולה כל כך היא המורשת שהשאיר אחריו. "האייפון שינה את הכל. כל מה שבא לאחר מכן הוא תגובה למכשיר הזה. לא היה אכפת לו מה אנשים חושבים עליו, ומה שמדהים הוא שהוא ייצר כמה מהמוצרים החשובים ביותר שהוא מזוהה איתם, כאשר הוא היה חולה. היה לו סרטן כשהוא הציג את האייפון ואת האייפד - זה דבר די מרשים, ליצור דברים כאלה כשאתה חולה כל כך. לסטיב ג'ובס אין תחליף. ג'ף בזוס, לארי פייג', מארק צוקרברג - לכולם יש חזון והם מוכשרים, אבל אף אחד מהם אפילו לא קרוב אליו".
"גוגל היא היחידה שרוצה להתחרות בכולם"
בישראל מבקרת סווישר עם רעייתה מייגן סמית' שמכהנת כסמנכ"לית פיתוח עסקי בגוגל, ושני ילדיהן. העובדה שסמית' הנה בכירה בגוגל לא מונעת מסווישר למתוח ביקורת חריפה על ענקית האינטרנט. "אני די קשוחה עם גוגל", היא טוענת. "זה לא שאני רחמנית יותר כלפיהם כי מייגן עובדת שם. למעשה, הם די מופתעים שאני לא נחמדה יותר. למעשה הייתי מעדיפה שהיא לא היתה עובדת שם כדי שאוכל לכתוב עליהם יותר.
"אני חושבת שגוגל זו חברה מאוד חשובה ומאוד מסוכנת. פרשת הפריצה לספארי ב־iOS לבדה (שבמסגרתה גוגל עקפה את הגדרות הדפדפן של אפל כדי להשתמש ב-Cookies למטרות פרסום - ש"ע) היא שערורייתית. זו חברה שרוצה להשיג את המידע עליך בכל דרך, וכל האמצעים כשרים.
"גוגל היא החברה היחידה שרוצה להתחרות בכולם, ולשלוט בכל התחומים. היא כבר פיתחה מעבד תמלילים, טלפון סלולרי, שירותי קמעונאות, ארנק אלקטרוני. הרשת החברתית גוגל+ היא עוד דרך לשלוט על כל הנושא של החיים הדיגיטליים של האנשים. גוגל לא יכולה פשוט להסתפק במקורות ההכנסה שלה היום - הם פרנואידים וכל הזמן מחפשים אפיקי הכנסה חדשים. הם רוצים שכל המידע שבעולם יזרום דרך גוגל ואני ממש לא רוצה את זה”.
את חושבת שהפרנויה, כפי שאת מגדירה אותה, פוגעת בגוגל או תפגע בה בעתיד?
“גוגל מאוד דומה למיקרוסופט במובן הזה, יותר מכל חברה אחרת בסיליקון ואלי. אני חושבת שהממשלה בסופו של דבר תצטרך להתערב, כי נתח השוק שיש להם מטריד. הם חודרים לכל כך הרבה תעשיות וזה דורש התערבות, שייתכן שתהיה מאוחרת מדי. גוגל לא פוגעת בכושר ההמצאה של חברות אחרות, אבל היא לא מודעת לכוח שלה. עם נתח שוק של מעל 90% בתחום החיפוש באירופה - זה לא דבר טוב".
"מיקרוסופט נכנסה למשחק מאוחר מדי"
באותו הקשר, במהלך הרצאתה בכנס צפויה סווישר לדבר על שליטתן בשוק הטכנולוגיה של ארבע חברות, שמכונות "ריבוע הזהב": "יש כיום ארבע פלטפורמות שמשתלטות על עולם הטכנולוגיה - אפל, אמזון, גוגל ופייסבוק. סביב הפלטפורמות האלו מתנהלות כל המלחמות של כל החברות, שכולן בנות ברית או עובדות עם אחת הפלטפורמות האלו. חברות קטנות לא יכולות להתחמק מהפלטפורמות האלו, וקשה שלא לחשוב עליהן כשיוצרים חברה".
ומה עם מיקרוסופט? היא יכולה לשנות את המצב עם ווינדוס 8 או ווינדוס פון?
"ווינדוס 8 טובה בצורה יוצאת מגדר הרגיל וכולם ישתמשו בה. אבל המשחק הוא כבר לא סביב המחשב האישי. זה עידן הפוסט PC, אנחנו עמוק בתוכו. הטרנד לעבר טאבלטים וסמארטפונים רק מאיץ. הכל נע לסביבת המובייל, ומיקרוסופט נכנסה למשחק בשלב מאוחר מאוד".
מלחמות הפטנטים? נשק שעוצר חדשנות
בימים אלו נמצא עולם הטכנולוגיה בעיצומה של מלחמת פטנטים הרסנית, שעולה לחברות מיליארדי דולרים בתביעות משפטיות ורכישות פטנטים, ושלדברי רבים פוגעת בחדשנות ומסכנת חברות צעירות רבות.
סווישר טוענת שהתביעות השערוריתיות מונעות מאנשים לעשות עבודה טובה, והן בעייתיות במיוחד סביב פטנטים מובנים מאליהם כמו "החלק לפתיחה". "זה הופך לנשק תחרותי, זה עוצר חדשנות" אמרה. "כשפרקליטים נכנסים לתחום זה ופועלים באופן אגרסיבי, ברור שרוצים רק לפגוע באנשים ולא להגן. אני חושבת שמהנדסים לא יסכימו לזה לאורך זמן. הם ימסרו פטנטים שלהם לחברות רק אם אלו ישמשו לצורכי הגנה. אבל נראה עוד תביעות כאלו, כי התחרות כל-כך מכוערת שכל אחד צריך יתרון קטן. אנשים מנצלים מערכת פטנטים גרועה ומושחתת, שלא מתמקדת ביצירת מוצרים חדשים".
איך אפשר לעצור את המלחמה הזו?
"להרוג את כל עורכי-הדין, כמו ששייקספיר אמר. אני לא יודעת מה לעשות, הם אוהבים לתבוע. עד שתהיה רפורמה שתיצור מערכת פטנטים סבירה והגיונית, אנשים ינצלו את המצב ככל שניתן. אני לא חושבת שמישהו יתפשר בזמן הקרוב, וזה רק יימשך עוד ועוד. אני מניחה שממשל אינטלגנטי יכול לפעול, אבל הממשלה בקושי יודעת איך להדליק מחשב. הנושא הזה כל כך מסובך ואני לא רואה אותם מתערבים בקרוב".
"פייסבוק הנפיקה כדי להילחם בגוגל"
יש המון ביקורת על פייסבוק לאחר ההנפקה הבעייתית. לדעתך היא מסמלת בועה חדשה?
"זה לא המצב. לאחרונה נתקלתי במאמר על גוגל שנכתב ממש לפני ההנפקה שלה שטען בדיוק את אותו הדבר. פייסבוק מתמודדת עם ההייפ שסביבה, אבל זו לא אשמתה שהתקשורת והמשקיעים ניפחו את הבלון הזה. היו המון אזהרות לגבי הבעיות שאנחנו רואים עכשיו בתשקיפים שהוגשו, ואני לא מאשימה אותם בניסיון לגייס את כל הכסף שהם יכלו. הם צריכים אותו כדי להילחם בגוגל.
"פייסבוק לא הטעתה אף אחד בדו"חות - הם היו מאוד שקופים בתצהירים שהגישו לקראת ההנפקה. אנחנו ב־All Things D כתבנו על הבעיות שהם הציגו אבל כולם היו בפייסבוק־מאניה. הם הודו שיש להם בעיה בצמיחה ובחדירה למובייל, ומשקיע צריך לעשות את שיעורי הבית שלו לפני שהוא קונה מניה. היה גם ברור שההנפקה תומחרה גבוה מדי, ושווי המניה לא הולך להיות מוכפל או משולש. עכשיו צריך פשוט לתת להם זמן”.