$
הייטק והון סיכון

בלעדי ל"כלכליסט": פריימסנס עומדת מאחורי ה'קינקט הסיני' שמתחרה במיקרוסופט

הסטארט־אפ הישראלי, שמפתח חיישני תנועה לקונסולת משחקי וידיאו, מנסה להמציא את עצמו מחדש ולהיערך למצב בו יאבד את מיקרוסופט כלקוחה. כעת הוא תולה תקוות בפיתוח טכנולוגיה ל"קינקט הסיני" של לנובו ובחיישן למדידת בגדים

אסף גלעד 06:5503.09.12

מפתחת חיישני התנועה הישראלית פריימסנס חוותה בשנה האחרונה סוג של משבר זהות: החברה שנבחרה בידי מיקרוסופט לתכנן את המוח של הקינקט, חיישן התנועה הפופולרי של קונסולת משחקי הווידיאו שלה, הבינה שאסור לה לסמוך על מיקרוסופט בפרט ועל שוק משחקי הווידיאו בכלל. מיקרוסופט אילצה את פריימסנס לעבוד איתה בבלעדיות, אך במקביל פיתחה בעצמה פתרון שיתחרה בחברה הישראלית ושמסכן כעת את גורל השותפות בין השתיים.

 

ההסכם עם מיקרוסופט הוא שמחזיק כלכלית את פריימסנס: מיקרוסופט כבר מכרה 20 מיליון יחידות קינקט ולפי הערכות בשוק שילמה לפריימסנס כ־200 מיליון דולר. אך החשש מסיום השותפות והירידה במכירות בענף משחקי הווידיאו הביאו את פריימסנס לפטר בחודש אפריל האחרון כ־50 עובדים. עם זאת פריימסנס, שנותרה חברה פרטית בבעלות סילברלייק, ג'מיני, ג'נסיס, ויזרע וקיינן, במצב פיננסי מאוזן והיא נחשבת לחברה רווחית עם עתודות מזומנים רבות בקופתה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי החברה הישראלית לא בזבזה זמן, והיא חתמה על חוזים חדשים עם חברות גם בתחום המשחקים, אך גם בתחומים אחרים וחדשים עבורה, החל מתחום הרכב ועד לחברות הפועלות בתחומי הקמעונאות ושירותי הבריאות.

 

ממיקרוסופט ללנובו

 

החוזה של פריימסנס עם מיקרוסופט אוסר עליה למכור טכנולוגיה לקונסולות המשחקים של המתחרות הישירות שלה סוני ונינטנדו. אך הוא לא מנע ממנה לחתום על חוזים עם אסוס הטייוואנית ולנובו הסינית, לאספקת חומרה לממירי הטלוויזיה שהן מפתחות, שמשחקי וידיאו הם רק אחת הפונקציות הכלולות בהם.

 

כך, מספקת החברה הישראלית את טכנולוגיית חישת התנועה שלה לממיר ה־Eedoo של לנובו, שנחשב ל"קינקט הסיני" ולמתחרה העיקרי של מיקרוסופט בתחום משחקי הווידיאו בשוק זה. ה־Eedoo כולל מעבד כפול ליבה, שטח אחסון של 250 ג'יגה בייט, מעבד גרפי תלת ממדי וחיישן תנועה תלת ממדי שמבוסס על הטכנולוגיה הישראלית. הוא נמכר בסין ב־600 דולר ומתחרה בקונסולת האקסבוקס של מיקרוסופט, שנמכרת בסין לצד הקינקט תמורת 449 דולר.

 

בניגוד לאקסבוקס, Eedoo כולל שירות VOD ויש לו גם שותפות תוכן עם אולפני דיסני. בנוסף, מפעילת התקשורת הגדולה בסין צ'יינה טלקום צפויה להתחיל לשווק את ה־Eedoo בעתיד הקרוב, מה שמהווה חדשות טובות עבור פריימסנס.

 

פריימסנס מספקת שבבי חישה גם לענקית הטייוואנית אסוס, לאחר שהשתיים הציגו אב־טיפוס לפני כשנתיים בכנס האלקטרוניקה CES בלאס ווגאס, שבינתיים הפך למוצר שנמכר ברשתות השיווק ובאינטרנט. הטכנולוגיה של פריימסנס נכללת ב־Asus Xtion, חיישן התנועה של החברה הטייוואנית שמתחבר למחשבים אישיים. החיישן מאפשר לשחק משחקי תנועה על גבי המחשב אך לא על גבי הטלוויזיה, אך ניתן להעביר את תצוגת המחשב אל הטלוויזיה בקלות יחסים באמצעות סטרימר חיצוני.

 

קינקט. ההסכם עם מיקרוסופט מחזיק את פריימסנס קינקט. ההסכם עם מיקרוסופט מחזיק את פריימסנס צילום: יאיר שגיא

 

שחרור הקוד זכה להצלחה

 

אך פריימסנס אינה מגבילה את עצמה רק לתחום משחקי הווידיאו והחלה לחפש שווקים אחרים. בשנה שעברה החברה שחררה קוד פתוח בשם Open NI במטרה לאפשר למפתחים עצמאיים לפתח אפליקציות שמבוססות על טכנולוגיית חישת התנועה שלה. הקוד זכה להצלחה ומאז שחרורו זכה לכ־70 אלף הורדות בחודש מאתר החברה, כשהוא משמש בעיקר חלוצים בתעשיית חישת התנועה בארגוני תעשייה, רשתות קמעונאות ואוניברסיטאות.

 

הקוד אמנם לא מהווה מקור הכנסה עבור פריימסנס, אבל הוא הביא לה מספר לקוחות שהחלו עמה בשיתופי פעולה שעשויים להכניס אותה לשווקים חדשים שעד כה היא נעדרה מהם. כך למשל, אחד ההסכמים המשמעותיים שחתמה החברה בעקבות שחרור הקוד הוא עם חברה ידועה בתחום הרובוטיקה, המוכרת דווקא בזכות שואבי האבק שלה - iRobot, מפתחת הרומבה. שתי החברות פיתחו יחד בהשקעה של 6 מיליון דולר רובוט שמסתובב בבתי חולים, מסייע בבדיקות רפואיות ומשדר לרופאים מידע רפואי על מטופלים, כגון דופק לב או קצב נשימה. כל רובוט כזה כולל שני חיישני תנועה של פריימסנס, שמונעים ממנו להיתקל במכשולים ומסייעים לו לזהות בני אדם במרחב.

 

בנוסף חתמה פריימסנס על חוזה עם מכון הרובוטיקה הצרפתי CRIIF, שפיתח את הרובוט דמוי האדם סאמי (SAMI) שנועד לסייע לייצור תעשייתי ולמערכות בריאות. האב־טיפוס, שנבנה בעלות של 100 אלף דולר, מזהה בני אדם ונמנע ממכשולים.

 

פריימסנס מחפשת שווקים אחרים פריימסנס מחפשת שווקים אחרים

 

חיישן למדידת בגדים מהבית

 

פריימסנס חתמה על הסכם עם ענקית הטכנולוגיה 3M לפיתוח משותף של "המסייע הווירטואלי", עמדת זכוכית שעליה מוקרנת דמות אשה, המסייעת ללקוחות בחנות ומספקת להם מידע. פריימסנס מספקת ל ־3M את טכנולוגיית החישה המאפשרת לנווט בתפריט מידע באמצעות תנועות ידיים.

 

שיתוף פעולה נוסף של פריימסנס נעשה עם חברות טכנולוגיה לתחום הטקסטיל, TC Square ובודי מטריקס. פריימסנס משלבת חיישן במערכת שפיתחו, שיימכר לרשתות בגדים ויאפשר ללקוחות "למדוד" בגדים מהבית. החיישן יסרוק את הגוף בדיוק מילימטרי ויקרין עבור המשתמש הדמיה של לבישת בגד על מסך הטלוויזיה מהבית. מערכת דומה תוצב גם בחנויות.

 

בימים אלה החברה מפתחת יחד עם יצרניות רכב נבחרות חיישנים שיסייעו בהפעלת הטלפון הנייד או מערכות המולטימדיה באמצעות תנועות ידיים.

 

בנוסף החיישנים מיועדים לזהות נהגים עייפים, וכן לסייע להתאים את ניפוח כריות האוויר לגודל הפנים וגיל הנוסע. עם זאת, בכל הקשור לתחום המכשירים הניידים החברה נותרה מעט מאחור: בשלב זה אין לה פתרון למכשירים אלה, אך היא צפויה להשיק בקרוב חיישן זעיר שיתחבר חיצונית לטלפונים ולמחשבי טאבלט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x