$
מחירים ומסלולים

כך תרוויחו ממהפכת המחירים בסלולר

שפע חברות הסלולר שצצו בשנה האחרונה יצר גם שפע אפשרויות לצרכנים - שנהנים ממחירים נמוכים יותר. הבעיה - המבחר יכול גם לבלבל. עושים סדר בבלגן

רותי לוי 20:1215.09.12

"תגידו, החברות החדשות האלה, אפשר לסמוך עליהן?"; "לאיזה תוכנית כדאי לצרף את הילד?"; "אבא שלי בן 80, לא גולש ולא מסמס, היכן הוא יקבל שירות טוב יותר?". המהפכה הסלולרית שהחלה השנה העלתה שאלות כמו אלו ועוד רבות אחרות. בניסיון להשיב על חלקן בנינו שתי טבלאות המשוות בין שלל ההצעות של חברות הסלולר הפועלות כיום בישראל: ללקוחות קלים וללקוחות ממוצעים ומעלה.

 

בדיקת "כלכליסט" העלתה כי ההבדלים הגדולים בין החברות הם דווקא בתוכניות ללקוחות קלים שמנצלים פחות מ-300 דקות בחודש. בחירה נכונה בחברה הסלולרית ללקוחות אלה שווה כמה עשרות שקלים בחודש, המגלמים פערים של עשרות אחוזים בין חברה לחברה.

 

כך למשל, דפוס שימוש של 100 דקות שיחה ו–40 הודעות טקסט ללא גלישה סלולרית יעלה ב–HOT מובייל 14 שקל בלבד. בגולן טלקום ישלמו הלקוחות 17 שקל, בהום סלולר ובפרטנר לעומת זאת – החשבון ינוע בין 34-35 שקל - 150% יותר. לקוחות שינצלו מספר דקות והודעות זהה ברמי לוי תקשורת או ב-youphone ישלמו 40-42 שקל, בדיוק פי 3 יותר מהעלות של HOT מובייל. את המחיר הגבוה ביותר ישלמו הלקוחות בפלאפון וסלקום, שם המחיר ינוע בין 56-59 שקל, שווה ערך לארבעה חודשים מלאים באחת משתי החברות החדשות – גולן טלקום ו–HOT מובייל.

 

ההבדל בתמחור הדקות בין שתי המפעילות החדשות לבין שלוש המפעילות הווירטואליות שהחלו את דרכן בשנה האחרונה, אינו מושפע רק מהרוח התחרותית של ההנהלה שלהם. בסיסו דווקא בהבדלים מהותיים במבנה ההוצאות של החברות. החברות הווירטואליות, או ה–MVNO (רמי לוי, הום סלולר, ו–YouPhone) מסתמכות על רשת קיימת של אחת מהחברות הגדולות: פלאפון, סלקום ופרטנר, בהתאמה. במסגרת הסדר זה, כל אחת מהחברות מנהלת משא ומתן לרכישת דקות, הודעות ונפח גלישה מול הרשת המארחת ומוכרת אותו ברווח צר. לשם הדוגמא, לפי הערכות, המחיר שרמי לוי משלם לפלאפון עבור דקת שיחה הינו 14 אגורות, ואילו הלקוח של לוי מקבל את המוצר ב–3 אגורות יותר.

 

המפעילות החדשות לעומתן, אינן צריכות לנהל משא ומתן מסוג זה. הן רוכשות דקה מהמארחות הזמניות שלהן ב-5-7 אגורות, כעלות דמי הקישוריות, כחלק מהטבה שניתנה להם במכרז שבו זכו להקים את הרשת הסלולרית הרביעית והחמישית בישראל.

 

העלות הנמוכה מגלמת את דמי הקישוריות בלבד והסיבה לתנאים המטיבים היא שלחברות אלה צפויה השקעה גדולה בהקמת תשתית ואנטנות, ומעניין לראות האם המחירים יישארו ברמת מחירים זהה לאורך זמן. כרגע, בכל מקרה, החברות הללו מציעות את האופציה הטובה ביותר לצרכן הסלולר הקל.

 

סלולר. הצרכנים מבולבלים סלולר. הצרכנים מבולבלים צילום: בלומברג

 

לקראת בחירה

 

באשר ללקוחות ממוצעים ומעלה, כיום כל החברות מציעות חבילות ללא הגבלה לשיחות והודעות פנים ארציות, במחירים שנעים בין 88-125 שקל. את הדרך לבחירת החברה המתאימה לכם ביותר ניתן לצלוח באמצעות מענה על כמה שאלות מנחות:

 

1. האם אני משתמש קל? משתמש קל הוא לקוח שמדבר עד 300 דקות ומוציא עד 120 הודעות. כמות ההודעות מציגה יחס שכיח לפיו מספר ההודעות מהווה כ -40% ממספר הדקות המנוצלות, אך יתכן בהחלט לקוח מבוגר שמנצל 400-500 דקות ולא מוציא הודעות טקסט כלל, וגם הוא נחשב בגדר לקוח קל. עלות החשבונית החודשית במקרה זה יכולה לנוע בין 40-60 שקל. ההמלצה ללקוחות אלה היא לא להתפתות לחבילות מנופחות ללא הגבלה שעלותן מתחילה ב 88 שקל. אין כל סיבה לשלם פרמיה כל כך גבוהה (50%-120%) על מנת לקבל את התחושה, לכאורה, של 'ראש שקט'.

 

2. האם דרוש לי חיוג לחו"ל מהנייד? שימו לב כי החברות הווירטואליות רמי לוי, הום סלולר ו – YouPhone אינן מציעות תוכניות המשלבות שיחות לחו"ל ומכאן שמוטב לבחון את הצעות החברות האחרות. כאשר החברה כן מציעה חיוג כזה השיחות למספרים בארה"ב ובקנדה פתוחות לקווים ניידים ונייחים, ואילו ליתר המדינות מדובר בשיחות למספרים נייחים בלבד. זאת למעט חברת סלקום שכוללת שיחות לטלפונים ניידים בכל היעדים בתוכנית.

 

3. האם אני שולח הודעות MMS (הודעות מולטימדיה)? חברת הום סלולר אינה מאפשרת משלוח הודעות MMS בשל מגבלה טכנית ברשת. החברות פלאפון וסלקום אינן כוללות הודעות תמונה בחבילות השיחה שלהן והלקוח ששילם על תוכנית ללא הגבלה צריך לקחת בחשבון שעלות ההודעה (59-79 אגורות) תתווסף לחשבון הסופי. לתשומת ליבכם הודעת טקסט ארוכה של 202 תווים (כולל רווחים), השווה ל - 3 הודעות טקסט, הופכת בצורה אוטומטית להודעת MMS, ולכן במידה והצטרפתם לתוכניות 'ללא הגבלה' של פלאפון או סלקום, ואתם מעוניינים להימנע משימושים חורגים, הקפידו גם לשלוח הודעות קצרות, או לחלק אותן.

 

4. האם דרושה לי חבילת גלישה מנופחת? להוציא תוכנית אחת של פרטנר, חבילות הגלישה בתוכניות ללא הגבלה כוללות נפח גלישה של לפחות 1 ג'יגה בייט. מדובר בכמות הגונה שמרבית הלקוחות יתקשו להגיע אליה. בחבילה זו תוכלו לגלוש בדפי אינטרנט ללא חשש, לסנכרן מיילים עם קבצי אופיס ותמונות, להוריד אפליקציות ולשלוח הודעות בתוכניות מסרונים חינמיות מבלי שתגיעו לניצול מלא של החבילה. בכל מקרה, אף אחת מהחברות לא קונסת היום על חריגה מהחבילה בכסף אלא בצורה של האטת מהירות הגלישה ללקוח.

 

למי מתאימה חבילה בנפח 3 ג'יגה? ללקוחות כבדים שמשתפים את חבילת הגלישה שלהם עם מכשירים אחרים (באמצעות 'נקודה חמה') צורכים וידיאו על גבי הסלולר בצורה יומיומית ומבצעים באופן קבוע שיחות באפליקציות Voip כמו סקייפ וויבר.

 

5. האם המכשיר שלי תומך בתדר 850Ghz ? חברת פלאפון עובדת על תדרים בדור שלישי 2100850 HSDPA, סלקום ופרטנר עובדות על HSDPA 900 2100, מכשיר שתומך בתדר 850 של פלאפון לרוב יתמוך בכל התדרים, אך לא כך במקרה ההפוך. מכשירים מתקדמים כמו גלקסי S2 ואייפון 4S תומכים במגוון התדרים כברירת מחדל. במקרה שיש ברשותכם מכשיר שאינו תומך בתדר הימנעו מראש מהצטרפות לפלאפון, רמי לוי ו – HOT מובייל שעושות שימוש בתשתית שלה.

 

6. האם אני לקוח מגה-דור אלון? חברת YouPhone מקבוצת הריבוע הכחול מתקשה להתבלט בשיחות סלון ובטבלאות ההשוואה, היא אינה עובדת לפי הנוסחה האחידה שמציגות יתר המתחרות, אך המודל שהשיקה הוא חדשני למדי בזירה המקומית וראוי לתשומת לב. משפחות שרוכשות באופן קבוע ברשת מגה או מתדלקים בתחנת הדלק דור אלון מקבוצת הריבוע הכחול ב 800 שקל ויותר בחודש, יכולות ליהנות מהטבה בחבילה שתוזיל את החשבונית החודשית לסכום של 59-79 שקל (הסכום הנמוך ללקוחות שמשלמים בכרטיס אשראי You), בעלי כרטיס האשראי של You שמוציאים מעל 1,500 שקל ברשת השיווק או הדלק של הקבוצה זוכים לסבסוד מלא של חשבון הסלולר. התוכנית אינה אמורה לשכנע לקוחות להחליף את רשת המזון הקבועה שלהם, אך היא משמשת כהצעת ערך מוסף לשימור לקוחות שממילא צורכים כך את שירותיהם.

 

7. מהי ההצעה הטובה ביותר ללקוח פרי פייד? נכון להיום, על משתמשי הפרי-פייד נגזר להיות הלקוחות הבלתי מחוזרים של מהפכת הסלולר 2012 לקוחות אלה רוכשים את הדקות הסלולריות שלהם באמצעות כרטיסי חיוג, מרביתם עובדים זרים ומעוטי יכולת שאינם מחזיקים בכרטיס אשראי או בחשבון בנק והם משלמים בין 0.39-1.28 שקל לדקה, סכומים שאינם דומים לאף אחת מהתוכניות המוצגות בכתבה זו.

 

לחברות החדשות שמקימות תשתית אין אינטרס לחזר אחר לקוחות הפרי פייד שכן לקוחות אלה אינם נספרים לצורך היעדים שהציב משרד התקשורת, ולפיהם החברות צריכות לאחוז בנתח שוק של 7% על מנת לקבל בחזרה את הערבויות שהפקידו במכרז. לכן האפליה רובצת דווקא לדלתן של החברות הווירטואליות. ראשית עליהן להציע תכניות פרי פייד אטרקטיביות, אך אין בכך שום תרומה אם הן לא ידאגו להפצה רחבה של כרטיסי החיוג – בדואר, בפיצוציות, בתחנות הדלק ובשדה התעופה.

  

יש לכם שאלות נוספות? שלחו אלינו  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x