נתניהו: תקום "כיפת ברזל דיגיטלית" להגנה מפני איומי סייבר
ראש הממשלה התייחס בפתיחת ישיבת הממשלה השבועית להתקפות המקוונות, שמקורן באיראן. לדבריו, יפותחו כלים חדשים להגנה מפני "טרור מחשבים". בתוך כך, חוקרים מומחי סייבר של ממשלת ארה"ב האם האיראנים ניסו לפרוץ ולפגוע גם בבורסת ת"א ובמחשבי אל-על
"מדי יום נעשים ניסיונות רבים לחדור למערכות המחשב של ישראל" אמר היום (א') ראש הממשלה בנימין נתניהו, עם פתיחת ישיבת הממשלה השבועית. ראש הממשלה אמר את הדברים לאור רקע דבריו של מזכיר ההגנה האמריקאי לאון פאנטה, שציין במהלך סוף השבוע האחרון שגם ארה"ב נמצאת תחת מתקפת סייבר מצד גורמים סיניים, רוסיים ואיראניים.
- אז חשבתם שאתם מוגנים: איך ההאקרים יכולים לחדור אליכם למשרד
- איראן: פרויקט הגרעין ומערך הנפט שלנו ספגו התקפת סייבר כבדה
- האקרים ערבים פרסמו פרטים של ישראלים ברשת
נתניהו הבטיח להקים "כיפת ברזל דיגיטילית", שתגן מפני "טרור מחשבים". ראש הממשלה מזכיר את נושא איומי הסייבר רבות בשנים האחרונות, מאז הקמת מרכז הסייבר הלאומי בהשקעה של יותר מ-400 מיליון שקל, כחלק ממאמץ להפוך את ישראל ל"מעצמת סייבר". המרכז מיועד לתאם את הפיתוח של טכנולוגיות אבטחה בין האקדמיה, מומחי אבטחה, ארגונים שונים, הממשלה וצה"ל.
האיראנים משקיעים בסייבר. ואנחנו?
אבל הצהרות לחוד ומציאות לחוד: המרכז עצמו מתקשה לצבור תאוצה מאז הקמתו. דיווחים לא רשמיים מגלים כי הוא מתנהל ללא תקציבים שוטפים ושיש בו מחסור בעובדים - על אף שהנהלתו הכריזה במאי האחרון על השקעה של חמישים מיליון שקל במחקרים בתחום המחשוב ובהקמת מחשב-על ישראלי. "כמו בניית הגדר, דרוש זמן להשלים את זה, ואנחנו עובדים על כך במלוא הכוח, במלוא המרץ", הגיב ראש הממשלה לנושא.
התקפות סייבר על מערכות בארגונים ובמשרדי ממשלה אינן דבר יוצא דופן: מערכות רבות בישראל נמצאות "תחת אש" באופן תדיר ושגרתי למדי. בשנתיים האחרונות עלה מספר הדיווחים על פריצה של האקרים פרו-פלסטיניים למאגרי מידע לא מאובטחים, מה שהסתכם בפרסום סיסמאות מייל, פייסבוק ומספרי אשראי של ישראלים בפורומי האקרים שונים. עם זאת, עדיין לא ידוע על גניבת מידע מסווג או פגיעה במערכות עצמן.
לפי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל, איראן משקיעה מדי שנה כמיליארד דולר במערך לחימת הסייבר שלה ואילו ארצות הברית - כשלושה מיליארד. לא ידוע מה התקציב הישראלי אולם יש להניח שהוא קטן משמעותית.
פאנטה אמר לג'ורנל שגורמים במערכת הביטחון האמריקאית בוחנים את מבנה ויעדי ההתקפות האיראניות - שיתכן שכוונו, בין השאר, לבורסת תל אביב ומערכות חברת אל-על. דבריו נאמרו בתגובה לדיווחים שנוזקת "שאמן", שפגעה בעשרות אלפי מחשבי חברות נפט סעודיות - היא מפיתוח איראני.