בלעדי לכלכליסט
יבמ רוכשת את חברת רד בנד הישראלית ב־250 מיליון דולר
מסתמן כי רד בנד, מחברות הסטארט־אפ הוותיקות בישראל, המפתחת תוכנות לעדכון מרחוק של מכשירים ניידים, תהיה הרכישה ה־12 של יבמ בישראל והשנייה בתחום הסלולר. לרד בנד נתח שוק של 71% משוק העדכון מרחוק של ניידים והיא משרתת 80 חברות
רכישה נוספת לענקית המחשוב יבמ בישראל. יבמ מנהלת כיום משא ומתן מתקדם לרכישת חברת התוכנה הישראלית רד בנד בכ־250 מיליון דולר.
החברה הישראלית מהוד השרון עוסקת בפיתוח של תוכנות לעדכון מרחוק של מכשירים ניידים. אם תצא העסקה לפועל תהיה זו הרכישה ה־12 של יבמ בישראל והשנייה בתחום הסלולר, לאחר שבתחילת השנה רכשה את וורקלייט, חברה שפיתחה מערכת המאפשרת לארגונים לנהל אפליקציות סלולריות עבור לקוחותיהם.
החזר נאה על ההשקעה
רד בנד גייסה הון ממיטב המשקיעים של תחילת שנות האלפיים ונחשבת לאחת מחברות הסטארט־אפ הוותיקות בישראל. לפי ההערכות, רד בנד גייסה בין 20 ל־30 מיליון דולר מאינפיניטי מקבוצת אי.די.בי, פיטנגו של חמי פרס ורמי קליש, כרמל של שלמה דוברת ואבי זאבי, פועלים ונצ'רס, קוראל, גריילוק ואפילו בקווב, חברת הסטארט־אפ של האחים ברקת שפעלה בתחילת העשור הקודם. נוסף על כך גייסה רד בנד הלוואות בהיקפים דומים מהקרנות מוסטנג של יאיר סרוסי ופלנוס של קבוצת ויולה.
מכירה בהיקף של 250 מיליון דולר מספקת החזר נאה על סכום ההשקעה, אם כי ככל הנראה המרוויחים הגדולים מהעסקה יהיו המשקיעים שהצטרפו מאוחר יותר לחברה, כמו קרן קוראל וחברת התקשורת היפנית דוקומו. לפי אתר המחקר IVC, פיטנגו, אחת המשקיעות הראשונות בחברה, מחזיקה כ־19% ממנה, וההערכה כי קרן כרמל מחזיקה בכ־20%.
רד בנד (Red Bend) הוקמה בשנת 1999 על ידי יורם זלינגר, המשמש כמנכ"ל החברה עד היום. היא התפרסמה בזכות טכנולוגיה שפיתחה שמאפשרת לחברות הסלולר לעדכן מרחוק תוכנות וקושחות (תוכנה השולטת על רכיבים פיזיים בטלפון) על מכשירי סלולר. לא מדובר רק בעדכון אפליקציות, אלא בעיקר עדכון של רכיבי תוכנה מרכזיים למערכת ההפעלה או לשליטה על רכיבי הטלפון, וזאת מבלי לאלץ את המשתמש לטרוח ולהפעיל בעצמו את עדכוני התוכנה החדשים.
לפי חברת המחקר Ovum, תופסת רד בנד נתח שוק של 71% מכלל שוק ניהול התוכנה והעדכון מרחוק של טלפונים סלולריים, ולאחרונה אף התרחבה לשוק הטאבלטים. לפי Ovum, אחראית רד בנד כיום לעדכון מרחוק של תוכנות על גבי כ־1.5 מיליארד מכשירים ניידים. בשנת 2010 נכנסה רד בנד לשוק הווירטואליזציה לטלפונים סלולרים על ידי רכישת Virtual Logix הצרפתית תמורת סכום לא ידוע. החברה העסיקה כ־30 עובדים בעת הרכישה.
העסקה הכניסה את רד בנד לתחום הווירטואליזציה, ומאפשרת לה להריץ מספר מערכות הפעלה עם רמת עדיפות שונה ולעבוד במקביל על גבי אותו מכשיר נייד, תכונה הנדרשת על ידי ארגונים.
יצרני המכשירים הסלולרים יכולים ליצור באופן בטוח גם אזור אישי וגם אזור של מקום העבודה על גבי מכשיר הסמארטפון או הטאבלט של עובדים ולהפריד ביניהם.
הטכנולוגיה של רד בנד מאפשרת ליצרניות רכב המשלבות מסך מחשב בסמוך לנהג יכולות לבודד את מערכות הבטיחות הקריטיות ממערכות המידע והבידור של הרכב, תוך שימוש בפלטפורמת חומרה אחת.
יבמ נחשבת לשותפה מרכזית של רד בנד לאחר שבמהלך אפריל השנה השיקה יבמ מערכת חדשה לניהול שותפים הנקראת PureSystems ופתרונותיה של רד בנד כלולים במערכות אלו. המערכת מציעה פתרונות תוכנה עבור מגוון תעשיות כגון קמעונאות ותקשורת.
וכיצד, אם כן, תופסת יבמ את החיבור העסקי בינה לבין רד בנד? יבמ מפרטת זאת במסמך שפרסמה באפריל בשנה שעברה שהכריז לראשונה על השותפות בין שתי החברות: "זהו שילוב בין הפתרונות של עדכון תוכנה אלחוטי של רד בנד, ומערכות ניהול הרשתות והענן של יבמ. יבמ מעוניינת לספק למפעילות הסלולר רשתות תקשורת חכמות יותר. בעולם שבו מרבית חברות התקשורת מוכרות את אותן החומרות, תוכנה משחקת תפקיד עיקרי בבידול חווית השירות בין מפעילים. היכולת לשלוט ולהרוויח מתוכנה היא זה שעושה את ההבדל. האפשרות לשדרג תוכנה באופן אלחוטי פותחת ערוץ חדש של הכנסות. טכנולוגיה שכזו יכולה להבין לא רק אילו תוכנות צרכנים מורידים, אלא חשוב מזה - באילו הם משתמשים ולמנף את יכולות ניתוח הנתונים כדי לבנות פרופיל אישי של חוויה סלולרית. בנוסף, ניתן לוודא האם המכשיר עובד בצורה נאותה לפני שהלקוח מתקשר או אפילו בטרם המכשיר מוחזר".
גם בסלולר ובטאבלט של גלקסי
החברה משרתת כיום יצרניות סלולריות כגון סמסונג, לנובו, LG הקוריאנית ו־ZTE הסינית והיא מספקת להן טכנולוגיה המאפשרת למפעילות הסלולריות לנהל מרחוק את התוכנות והעדכונים על מכשירי הסלולר והטאבלט שלהם. סמסונג, למשל, רכשה רישיון לטכנולוגיה המותקנת על גבי מכשירי הטלפון והטאבלט מסוג גלקסי.
כמו כן משרתת רד בנד מפעילות סלולריות כגון דוקומו היפנית, המשמשת גם כמשקיעה בחברה. בסך הכל משרתת רד בנד 80 מפעילות ויצרניות סלולריות, יצרניות מודמים ומוליכים למחצה וחברת רכב.
תגובת רד בנד: "איננו מגיבים לשמועות".
תגובת יבמ: "יבמ אינה מגיבה לשמועות וספקולציות".