$
המדריך

בדיקת כלכליסט

ווינדוס פון 8: הפלא השמיני של מיקרוסופט - או חלון מנופץ?

פרסום סטטוסים וציוצים בלי לפתוח אפליקציות, סנכרון טבעי לאקסבוקס, תוכנות אופיס ושילוב היתרונות של אנדרואיד ו-iOS: "כלכליסט" בדק את מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט - וקבע שיש בכוחה לתת פייט למתחרותיה הגדולות, בתנאי שיתוקנו בה באגים חמורים וטעויות עיצוב

ניצן סדן 11:0128.11.12
ווינדוס פון 8 היא התקווה הגדולה של מיקרוסופט בזירת המובייל. אחרי כישלון רבתי של Windows Mobile והפצה מוגבלת של ווינדוס פון 7 לגרסאותיה - השיקה מיקרוסופט מערכת הפעלה רעננה ומשופרת, במסגרת מבצע ההשקה של ווינדוס 8, שהוא היקר ביותר בהיסטוריה.
אז מה חדש בווינדוס פון 8? בניגוד לגרסה הקודמת (7.8) יש לה תמיכה בריבוי ליבות (עד 64 מהן), ברזולוציית תצוגה של עד 1,280 על 768 פיקסל, הצפנה טבעית, רכישה מתוך אפליקציות, שיפור ממשק האריחים ועוד.

 

אבל מעבר לנתונים היבשים, זוהי מערכת ההפעלה הראשונה של מיקרוסופט שמסוגלת לתת פייט לגוגל ואפל, ללמד אותן שיעור חשוב בתחום בו היא מתמחה - ולכבוש, עם הזמן, נתח משמעותי מהשוק. זאת, אם תמהר מיקרוסופט לתקן בה כמה חורים פעורים ומחלות ילדות.

 

מכשיר ה-8X של HTC, הראשון שנמכר בישראל ומבוסס על ווינדוס פון 8 מכשיר ה-8X של HTC, הראשון שנמכר בישראל ומבוסס על ווינדוס פון 8 צילום: ניצן סדן

 

עיצוב: המלבנים המעופפים של מיקרוסופט

 

הפילוסופיה העיצובית מאחורי ווינדוס פון 8 היא לאפשר למשתמש לייצר ולצרוך תוכן תוך מינימום פעולות ובחלק מהמקרים - אף ללא הפעלת אפליקציות.

 

הממשק הגרפי שלה פשוט מגניב: האריחים צפים על המסך, נעים לאט ומתעופפים כשעוברים ממסך למסך. כל סט האנימציות של ווינדוס פון 8 הוא אלגנטי ונעים לעין; אל תצפו כאן לאפקטים מיוחדים כדוגמת ממשק Sense של HTC לאנדרואיד, אולם ללא ספק מדובר בחווית שימוש עשירה יותר משל רשת האייקונים ב-iOS, למשל.

 

קחו בחשבון שהאריחים האמורים הם מוגבלים למדי בתור ווידג'טים: גודלם מוגבל כך שעל אף שאפשר להציג בהם תמונות ולא רק טקסט, הם לא עשירים כמו הווידג'טים של אנדרואיד. עם זאת, הבחירה בווידג'טים מוגבלים מאפשרת תפקוד יעיל יותר של המערכת; לא כל הווידג'טים של אנדרואיד נכתבו באופן אופטימלי - מה שגורר תקיעות והשתהויות - ואף עולה בזמן סוללה.

 

ממשק ותפקודים בסיסיים: ממלכת האריחים

 

התאמה אישית: זוהי גולת הכותרת של ווינדוס פון 8 - היכולת לגרור כל יישום ותכונות רבות בתוך אפליקציות למסך האריחים הראשי. בכך, יכול המשתמש לעצב לעצמו את שולחן העבודה באותה קלות בה הוא עושה זאת בווינדוס ל-PC.

 

ניתן לקבוע גם את גודלם של האריחים (באים בשלושה גדלים ליישומי מערכת, שני גדלים ליישומים חיצוניים וקיצורי דרך). כשגוררים את המסך ימינה, מקבלים את רשימת האפליקציות כולן, ממנה ניתן לגרור יישומים למסך הראשי. מיקרוסופט קראה לפונקציה זו Pin, כפי שהיא מופיעה בווינדוס 7.

 

המסך הראשי (מימין) ומסך הנעילה. אין בו הפעלה מהירה של יישומים, במכשיר ה-8X של HTC המסך הראשי (מימין) ומסך הנעילה. אין בו הפעלה מהירה של יישומים, במכשיר ה-8X של HTC

 

מסך נעילה: המסך יציג לכם אירועים מלוח השנה, הודעות שהתקבלו ומדי פעם גם עדכונים חדשים מרשתות חברתיות. אבל מלבדן, לא תוכלו לבצע פעולות מבלי לשחרר את הנעילה. בכך, נופלת ווינדוס פון 8 מאנדרואיד.

 

תפריטים: סווייפ אחד ימינה מתצוגת האריחים תמצאו את רשימת האפליקציות והכלים המובנים במכשיר (אלבום, אנשי קשר ועוד). במקרה זה, מדובר בכשל עיצובי אל מול תצוגת הרשת (grid) של iOS ואנדרואיד: אם לכם הרבה אפליקציות, תצטרכו לגלול מטה עוד ועוד כדי לאתר את אלו שתרצו לפתוח או להצמיד למסך הבית. לא ניתן גם לחפש או לסדר אותן לפי רצונכם בתיקיות.

 

לצד המסך הראשי תמצאו רשימה ארוכה של יישומים, שלא ניתנת לעריכה לצד המסך הראשי תמצאו רשימה ארוכה של יישומים, שלא ניתנת לעריכה

 

ריבוי משימות: בעוד אנדרואיד מציגה אייקונים שמייצגים משימות פעילות, בווינדוס פון 8 תראו את החלונות עצמם, בצורה שמזכירה את ממשק המולטיטאסקינג של WebOS ז"ל.

 

סגירת אפליקציות: קצת בעייתית במערכת הפעלה זו. בניגוד לאנדרואיד, אין לווינדוס פון 8 מנהל משימות דרכו תוכלו לסגור אפליקציה בעייתית או תקועה. עם זאת, אפליקציות שנתקעו וממשיכות לשאוב משאבי מערכת ייסגרו בתוך 25 שניות לאחר שתצאו מהן. מוזר שמיקרוסופט לא שילבה כלי כזה במערכת ההפעלה, נניח - במסך היישומים הפעילים.

 

מקלדת וירטואלית: מיקרוסופט בחרה בעיצוב מקלדת רחב יחסית. היא נוחה ופריסת המקשים שלה טובה מאוד. יש לה תכונת חיזוי טקסט שעובדת היטב באנגלית ופחות טוב בעברית. יש בה בעיה אחת: לא ניתן להחליף אותה במקלדות מפיתוח צד שלישי.

 

המקלדת וממשק ההודעות (מימין) ומסך ההפעלה הקולית המקלדת וממשק ההודעות (מימין) ומסך ההפעלה הקולית

 

הפעלה קולית: לחיצה ארוכה על כפתור ווינדוס תתניע את ההפעלה הקולית. תוכלו לבחור כמה וכמה שפות, עברית אינה ביניהן. גם באנגלית ההפעלה מוגבלת ומשום מה מזהה "Call mom" בתור "Find nuns"; לסירי אין מה לדאוג בינתיים.

 

אנשי קשר ומרכז הודעות: לאחר שבוצע סנכרון עם החשבונות שלכם (גוגל, פייסבוק, טוויטר וכו') יוצגו אנשי הקשר בצורה שתאפשר לכם לכתוב ישר על הקיר שלהם בפייסבוק, להזכיר אותם בציוץ או לשלוח להם הודעות SMS או מייל ישירות מעמוד אנשי הקשר. בכך, מאפשרת ווינדוס פון 8 פחות התעסקות עם אפליקציות נפוצות.

 

מסך אנשי הקשר יאפשר לכם לשלוח הודעות או לכתוב על הקיר שלהם בפייסבוק. עם זאת, העדכון שלו איטי מסך אנשי הקשר יאפשר לכם לשלוח הודעות או לכתוב על הקיר שלהם בפייסבוק. עם זאת, העדכון שלו איטי

 

מרכז ההודעות מחולק לשניים - תכתובות SMS ו-MMS סטנדרטיות וכלי מסרים מיידיים למיניהם (פייסבוק צ'ט, וואטסאפ ועוד). גם כאן ניתן להתכתב עם אנשים בלי לפתוח אפליקציה. את הסנכרון עצמו מצאתי ספרטני: היה עלי לנסות מספר פעמים להתחבר לחשבונות שלי בלינקדאין, טוויטר ואחרים לפני שנכנעה לי מערכת ההפעלה.

 

מרכז התראות ועדכונים: אין! פשוט אין אחד. אין נקודה אחת במערכת ההפעלה בה ניתן לקרוא כל עדכון מפייסבוק, כל ציוץ וכל מידע אחר שהועבר אליכם. תכונת "אני" אמנם מרכזת אזכורים שלכם במדיה החברתית, אבל קצב העדכון הוא איטי מאוד ולא מיידי כמו באנדרואיד. הדבר בולט אף יותר במערכת הפעלה שיש בה כל כך הרבה רכיבים שפונים לקהל צעיר שאוהב להיות מעודכן בכל מה שנפלט לחלל פייסבוק.

 

מסך "אני". מחליף חלקי ומוגבל למרכז התראות תקני מסך "אני". מחליף חלקי ומוגבל למרכז התראות תקני

 

צלצול חכם: למערכת ההפעלה יש תכונת זיהוי מצב הטלפון ולהגיב בהתאם בעת כניסת שיחה. אם המכשיר מזהה שהוא בכיס או בתיק (להערכתי, תנועה רציפה שמעידה על טלטול בעת הליכה בצירוף זמן ממושך ללא מגע אצבע) - הוא יצלצל חזק יותר ויחליש את הצלצול כשתוציאו אותו. בפועל, התכונה הזו לא בולטת במיוחד ועוצמת הצלצול לא משתנה בצורה מהותית.

 

מולטימדיה: מישהו זוכר את הפזמון של השיר הזה?

 

אלבום תמונות: רכיב סטנדרטי למדי - ניתן לשתף, לערוך או לגבות בסקיידרייב את התמונות - כולם מתפריט שמופיע בחלון הצגת התמונה עצמה. יתרון אחד שלו הוא סנכרון טבעי עם פייסבוק, במסגרתו תוכלו לצפות בתמונות שהעלו חברים לרשת החברתית בלי להיכנס לאפליקציה.

 

נגן מדיה: הנגן המובנה של מערכת ההפעלה מאכזב; אין לו יכולת סנכרון מילות שירים בזמן אמת כפי שיש לחלק מנגני המדיה של אנדרואיד ותצוגת תמונת האלבום היא קטנה יחסית. גם חיפוש השירים בנוי בדומה לחיפוש במרכז אנשי הקשר, ללא חלוקה לז'אנרים.

 

נגן המדיה פועל ברקע ולא מוגדר על ידי מערכת ההפעלה כמשימה פתוחה, כך שאם האזנתם לשיר בזמן שברגע פעלו אפליקציות אחרות והפסקתם בשל שיחה שנכנסה, לא תוכלו למצוא אותו בחלון היישומים הפעילים. עם זאת, כשלוחצים על כפתור הווליום יופיע בראש המסך ווידג'ט נגן המוזיקה.

 

מצלמה: תוכנת המצלמה המובנית מורכבת משני חלקים: ממשק הצילום עצמו ואפליקציות עריכת תמונות ייעודיות אשר משולבות בו.

 

תוכנת הצילום נשענת על מיקוד במגע וזום בצביטה - בחירה לא נוחה, לטעמי - שנהיית נוחה פחות ככל שמדובר במסך גדול יותר. כלי אפליקציות הצילום מאפשר לכם לערוך במהירות תמונות שצילמתם, להוסיף להן פילטרים אמנותיים ועוד. ברכיב זה יכולות היצרניות להטמיע יישומים משלהן - כמו למשל, תוכנת יצירת ה-gif המונפש של נוקיה.

 

ממשק המצלמה של ווינדוס פון 8. פשוט ונוח - עד שמנסים לעשות זום ממשק המצלמה של ווינדוס פון 8. פשוט ונוח - עד שמנסים לעשות זום צילום: ניצן סדן

 

הפרדת משתמשים: ווינדוס פון 8 מאפשרת לפתוח מעין שולחן עבודה נפרד, עבור ילדים. במסגרתו אפשר להתקין משחקים ואפליקציות חינוכיות, למקרים בהם תרצו לתת לילדכם את המכשיר. בנוסף, אפשר לנטר את הגלישה ולהפריד את היוזר שלו באמצעות סיסמה.

 

קישוריות ושירותים מקוונים: למה לא למדתם מאפל?

 

דפדפן: אקספלורר 10, הדפדפן של מערכת ההפעלה, נוח מאוד; הממשק שונה מקודמיו הידועים לשמצה והוא נקי ופשוט, כמצופה מדפדפן מובייל ב-2012. הדפדפן גם מהיר לא פחות מהכרום והספארי.

 

דפדפן האקספלורר 10. שונה מקודמיו - ולטובה דפדפן האקספלורר 10. שונה מקודמיו - ולטובה

 

עם זאת, אין לו רכיבי חסימת פרסומות וספאם; כשניסיתי להיכנס לאתר אמריקאי לצפייה בסרטים, קפצה לי פרסומת ששאלה אם יש לי חברה ואם אני רוצה לקנות אחת - ותקעה את הדפדפן. מדובר בסוגיה שיכולה להיות בעייתית מאוד במערכת הפעלה שאין לה אנטיוירוס. עד שיועלו כאלה לחנות האפליקציות, אמליץ למשתמשים פשוט לגלוש ביתר זהירות.

 

אין הגנה מובנית מפני מלכודות לגולשים אין הגנה מובנית מפני מלכודות לגולשים

 

ניווט ומפות: ווינדוס פון 8 נשענת על שירותי המיפוי של בינג, שבעצמם מבוססים על מסדי נתונים חיצוניים. תוכנת המפה תציג שלד, עליו ניתן להוריד ולהתקין מפות שונות בחינם. בשלב זה, מפת ישראל אינה קיימת ברשימת המפות להורדה - אך ככל הנראה שתהיה זמינה עד סוף החודש למכשירי סמסונג ו-HTC.

 

נוקיה אמנם מתבססת על שירותי מיפוי משלה אך גם היא עדיין לא ביצעה מיפוי מלא של כבישי ורחובות ישראל. מדובר בנקודת כשל עצומה: ניווט הוא אחד התפקודים הבסיסיים ביותר לסמארטפון ומוזר שמיקרוסופט אישרה את הפצת מערכת ההפעלה לאחר שראתה לאיזו ביקורת איומה זכו שירותי המפות הבעייתיים של אפל רק לפני חודשיים.

 

מפות בינג בישראל. אין כלל נתונים של מרכז תל אביב, למשל מפות בינג בישראל. אין כלל נתונים של מרכז תל אביב, למשל

 

ארנק: לווינדוס פון 8 יש אפליקציית ארנק מובנית, בה ניתן להגדיר כלי תשלום דיגיטליים ולסנכרן אותם עם רכיב NFC (אם קיים במכשיר). ברירות המחדל הן כרטיס אשראי סטנדרטי או חשבון פייפל. לפי הגדרת מיקרוסופט, המידע מאובטח ומוגן. מדובר בנקודה בעייתית, שכן ניטור התקשורת שבין המכשיר והחנות או פריצה למכשיר תקנה לעברייני סייבר גישה לחשבון שלכם.

 

לפי מיקרוסופט, לווינדוס פון 8 יש הצפנה טבעית של 128 ביט שנועדה להקשות על ניטור תקשורת, אך גם כלי שכזה לא יכול למנוע פעולת סוסים טרויאניים למיניהם שהגיעו למכשיר בשל לחיצה שלכם על לינק נגוע.

 

Xbox Live: כל תחום המשחקים מרוכז בווינדוס פון 8 במקום אחד - יישום אקסבוקס. מערכת ההפעלה מסונכרנת בצורה טבעית לרשת הגיימינג והתוכן של מיקרוסופט, דרכה ניתן להוריד ולרכוש משחקים ותוכן נלווה, להגדיר לכם אווטאר ולשחק ביחד עם חברים. בעתיד, יתכן וייפתחו בישראל גם שירותי התוכן הנוספים של אקסבוקס - צפייה בתכני נטפליקס, שידורים מערוץ הספורט ESPN, תוכניות טלוויזיה מ-Epix ועוד.

 

ניתן לבנות אווטאר ולשחק דרך יישום האקסבוקס של מערכת ההפעלה ניתן לבנות אווטאר ולשחק דרך יישום האקסבוקס של מערכת ההפעלה

 

חנות אפליקציות: חסרת יישומים - בראשם, כלי הגנה

 

לחנות האפליקציות יש ממשק מאוד נאה: היא נראית כמו חלק טבעי ממערכת ההפעלה ולא בתור שירות נפרד - אף יותר מבאנדרואיד ו-iOS. החלוקה בה מוכרת: אפליקציות חינמיות או בתשלום, קטגוריות כמו משחקים, כלים, חינוך ואפילו פוליטיקה.

 

החנות כאן. והאפליקציות? החנות כאן. והאפליקציות?

 

הבעיה באפליקציות הוא לא מספרן: זה ממש לא משנה אם יש בחנות אפליקציות 150, 150 אלף או 150 מיליון אפליקציות - כל עוד נמצאות שם אלו שהמשתמשים אוהבים. בולטות בהיעדרן: אפליקציית הניווט החברתי Waze, כלי ניטור הדאטה של אונאבו, אינסטגרם ואנטיוירוסים למיניהם.

 

אפליקציות פייסבוק וטוויטר: שתיהן נאות מאוד, אולם מתאפיינות בקצב עדכונים איטי אפליקציות פייסבוק וטוויטר: שתיהן נאות מאוד, אולם מתאפיינות בקצב עדכונים איטי

 

עוד מחלה מדאיגה של חנות האפליקציות היא העובדה שבכל הנוגע לתמחור, היא דומה יותר לאפסטור מאשר לפליי: לא תמצאו שם גרסאות חינמיות של משחקים פופולריים כאנגרי בירדס, פרוט נינג'ה והשאר; תחת זאת, תמצאו גרסאות להתנסות - אשר יפעלו לזמן מוגבל בלבד. גם המחירים עצמם יקרים: כמה משחקי אקשן מושקעים עולים 20 ו-30 שקל ואין להם כלל גרסת דמו.

 

עוד נעדרות בולטות הן אפליקציות גוגל למיניהן. אמנם חיפוש, כלי ניווט וכו' תמצאו במערכת ההפעלה עצמה, אבל ישראלים רבים מעדיפים את הכלים של גוגל.

 

בתחום המוזיקה למשל, כל האפליקציות שמצאתי היו פשוט מיותרות לחלוטין: אין אף נגן מדיה ראוי לשמו, כמו TuneWiki למשל. ווינדוס פון 8 היא מערכת הפעלה שקל מאוד לפתח עבורה יישומים ובזכות מאמצי מיקרוסופט, מספר היישומים גדל במהירות. עם זאת, בשלב זה היעדר אפליקציות פופולריות עשוי להרחיק משתמשים רבים.

 

אופיס: מסמכים במכשיר, מסמכים בענן

 

אחד היתרונות הגדולים ביותר של מערכת ההפעלה היא חבילת אופיס מובייל, שמסתנכרנת עם אופיס בווינדוס 8 ועם אופיס 365, הגרסה העננית של חבילת התוכנות. המטרה של מיקרוסופט היא לפנות לארגונים ולנגוס גם בנתח השוק של בלקברי.

 

תמצאו בה את וורד, אקסל, פאוור פוינט ו-וואן נוט. כולן נוחות מאוד לשימוש. ניתן לפתוח ולערוך מסמכי וורד ואקסל, אך רק לקרוא מצגות פאוור פוינט.

 

וורד (מימין) ואקסל. לא כל היכולות שם, אבל התוכנות נוחות דיין וורד (מימין) ואקסל. לא כל היכולות שם, אבל התוכנות נוחות דיין

 

המקלדת הווירטואלית נוחה דיה כדי לשבת ולכתוב בהן כמה שורות (למשל, סעיף זה של הבדיקה נכתב באופיס מובייל) אבל מיקרוסופט יודעת היטב שמשתמשיה יעדיפו לקרוא מסמכים בסמארטפון ולא לכתוב אותם. לפיכך, רק התכונות הנפוצות ביותר של אופיס קיימות בגרסה זו. עם זאת, זה יספיק עבור משתמשים רבים.

 

עם זאת, חבל שכמה יכולות בסיסיות נעדרות מהאפליקציה עם זאת, חבל שכמה יכולות בסיסיות נעדרות מהאפליקציה

 

עוד יישומים שיכולים לקסום לארגונים הם תמיכה בתוכנות מסרים מידיים כמו Lync וכלי מובנה לאיתור מכשיר גנוב.

 

מלצר, המנה שלי לא מוכנה

 

גרסה 8 תיקנה רבות מהמגרעות של קודמותיה אך עדיין סובלת מכמה מחלות ילדות שקצת מפתיע שמיקרוסופט לא תיקנה - בראשן היעדר המפות ומרכז ההתראות ולצידן כמה שגיאות עיצוביות: למשל, לא ניתן לבטל את היפוך המסך מתצוגה אנכית לאופקית ותצוגת הקליטה וזמין הסוללה יופיעו בראש המסך רק כשתעבירו עליו אצבע.

 

מיקרוסופט אמנם פעלה רבות למשיכת מפתחים אולם בשורה התחתונה, החנות לא מספקת את הסחורה כי פשוט אין בה די סחורה רלוונטית.

 

באג בחנות האפליקציות (מימין) ובאג במסך המולטיטאסקינג באג בחנות האפליקציות (מימין) ובאג במסך המולטיטאסקינג

 

את רשימת הכשלים סוגרים כמה באגים משונים עליהם סיפרנו לכם לאחרונה - נטייה לא ברורה של מערכת ההפעלה לקפוץ למסך הבית מתוך אפליקציות, קפיאת מכשירים בצורה שמחייבת Hard Reset ומספר דיווחים על זמן סוללה קצר ביחס לאופי השימוש.

 

על אף הממשק ותפיסת העיצוב, מפתיע שווינדוס פון 8 יצאה לשוק ברעש כה גדול כשיש בה חורים בולטים. בספטמבר הופיעו דיווחים לפיהם מנכ"ל אינטל פול אוטליני מתח ביקורת על מידת המוכנות של ווינדוס 8 לשוק; עושה רושם שדווקא גרסת המובייל היא הילד הבעייתי במשפחת מערכות ההפעלה של מיקרוסופט.

 

יש לקוות שמתכנתי מיקרוסופט "קורעים מקלדות" בכתיבת עדכוני תוכנה שיסתמו את החורים - כדי שמערכת ההפעלה לא תהפוך לכישלון בשווקים.

 

סיכום: עדיין לא מוכנה לקרב

 

ווינדוס פון לדורותיה מציגה את יתרון ההתאמה בין תוכנה לחומרה של אפל לצד יתרון מבחר המכשירים של אנדרואיד: היצרניות שבחרו בה (נוקיה, סמסונג ו-HTC) לא יכולים לשנות את גודל האריחים אך התמיכה במעבדים ורזולוציות שונות מאפשרת להם להציע מכשירים בטווחי מחיר שונים. לראייתי, זוהי מערכת ההפעלה הנוחה והאינטואיטיבית ביותר של מיקרוסופט עד היום - אפילו יותר מווינדוס 8 עצמה.

 

מהגרים לווינדוס פון 8? לא כל כך מהר מהגרים לווינדוס פון 8? לא כל כך מהר

 

את הכף יכריעו המפתחים - שבלי האפליקציות שלהם, לא יהגרו המשתמשים למערכת ההפעלה - והמשווקים, שיצטרכו לקבוע תמחור אטרקטיבי למכשירים עצמם כדי להאיץ את המכירות. בינתיים הגיע לארץ רק ה-8X של HTC, שנמכר ב-3,199 שקל בסלקום - זול ביחס למתחרים כמו הגלקסי S3 והאייפון 4S שנמכרים במפעילות.

 

במצבה הנוכחי, קשה להמליץ עליה למשתמש ה"כבד"; היא מגניבה, שונה ומיוחדת אך עדיין לוקה בחסר. עם זאת, משתמשים מבוגרים, קשישים או טכנופובים למיניהם שזהו הסמארטפון הראשון שלהם ימצאו את ווינדוס פון 8 נוחה ומזמינה מאוד. בנוסף, היא תתאים לכל מי שמאס במערכות ההפעלה הוותיקות ולא נוהג להשתמש באפליקציות רבות. לכשיתוקנו התקלות בה, תוכל ווינדוס פון 8 לעמוד בקו אחד עם אנדרואיד ו-iOS ולהילחם על כיסו של הצרכן הישראלי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x