"פייסבוק מתנהלת כמו סטארט־אפ ישראלי"
העובדים הישראלים של פייסבוק חושפים איך מתנהלת הרשת החברתית: "אם יזם חושב שצריך לעשות משהו הוא עושה אותו עכשיו ולא מחכה עד שירשו לו"
פייסבוק דואגת למעבר חלק
בניגוד לחברות כמו eBay או EMC, פייסבוק לא נוטה להקים מרכזי פיתוח על בסיס החברות שהיא רוכשת, אלא מעדיפה לפרק אותן ולמשוך את הקניין הרוחני ואת העובדים לארה"ב. כך מצאו את עצמם ארבעת עובדי פייס.קום וסנאפטו הישראליות במנלו פארק, המרוחקת 50 ק"מ מסן פרנסיסקו.
רונן פינקו הוא אחד העובדים האלה: הוא שימש כמהנדס תוכנה בכיר בסנאפטו, סטארט־אפ מהרצליה שפיתח טכנולוגיה שאפשרה לאפליקציות כמו פייסבוק לעבוד גם בטלפונים פשוטים. במרץ 2011 נרכשה החברה על ידי פייסבוק, במהלך הרכישה הראשון של הרשת החברתית בישראל. בראיון ראשון לתקשורת הישראלית, מספר פינקו על מה שאירע בחברה באותו היום: "ביום בהיר אחד הודיעו לנו שהחברה נקנתה. שמחנו מאוד, אבל לא בזבזנו זמן, ומאותו הרגע התחלנו לעבוד על האינטגרציה של המוצר עם פייסבוק.
"פייסבוק סייעו לנו בכל, הם דאגו לכל הצרכים שלנו: לכרטיס הטיסה, להובלה, הראו לנו את השכונה שנגור בה ונתנו לנו את כל האמצעים לחיות כאן בנוחות. אבל היו גם אתגרים: בדיוק התחתנתי ועברתי עם אשתי, שהיתה צריכה להתפטר מעבודתה בארץ ולהפסיק את תוכניותיה ללמוד תואר שני. כמי שלא היתה לו מסגרת עבודה קבועה, הייתי צריך להתרגל ללכת בכל יום לעבודה. זה אתגר שמתקשים לעבור אותו, אבל הסתדרנו די יפה בסופו של דבר".
פינקו מדגיש כי הוא לא רואה את עצמו כאיש סנאפטו שנקנתה מישראל, אלא "כעובד חברה שמשדרת אווירה של פתיחות, שאני יכול לעשות בה מה שאני רוצה ולעבוד עם מי שאני רוצה מחוץ לקבוצה של סנאפטו. אני בהחלט מרגיש שאני משפיע". בנוסף לסיוע בהשתלבות בחברה, זכו עובדי פייס.קום שעברו לארה"ב גם למשכורת נאה, חבילת מניות שמנה של פייסבוק, מענק מעבר דירה, שירותי כביסה, חדרי כושר ואפילו הרצאות שבועיות של מיטב היזמים והמנכ"לים של עמק הסיליקון.
קבוצת פייסבוק לעובדים ישראלים
ערן טל, מהנדס חשמל בחטיבת השרתים של פייסבוק, שאחראי בין השאר על הנפקת מערכות מחשוב חזקות שיוכלו לאגור ולעבד מאות מיליוני סטטוסים, לייקים ותמונות שעולות מדי יום, מתאר את התרבות הארגונית של פייסבוק כישראלית. "ההוראות לא מגיעות מלמעלה, ולא יושבים כאן ומתכננים מוצר במשך שנים. אם יש לך רעיון, אז לך ותפעל", הוא מסביר. "עליך מוטלת המשימה להוכיח למנהל ולעובדים שלך שהרעיון רלבנטי לפייסבוק.
"כל זה בא לידי ביטוי באירועי ה'האקתון' שלנו: יום שלם שבו 20–40 מהנדסים עובדים על פרויקט שאכפת להם ממנו, והמצטיינים זוכים להציג את הפרויקט שלהם בפני ההנהלה הבכירה. אם מה שיצרת עשוי כמו שצריך, פייסבוק יכולה לאמץ אותו במהירות ואז המוצר שלך יכול להגיע לכל אחד. יש הקבלה בין הצורה שבה פועלים ישראלים בסטארט־אפ שלהם למה שקורה כאן, במובן שבו אם יזם חושב שצריך לעשות משהו, הוא עושה אותו עכשיו ולא מחכה עד שכולם ייתנו לו רשות. זו אחת הסיבות לכך שהישראלים נהנים כאן".
טל מצביע על עוד סיבה לכך שהעובדים הישראלים אוהבים את הרשת החברתית, והיא הקשרים האמיצים שנוצרו ביניהם: "החבר'ה של סנאפטו די מגובשים. הם עובדים יחד פיזית, אבל יש כאן גם הרבה ישראלים שעובדים בנפרד במחלקות שונות ולא קשורים זה לזה. כדי לגבש את כולם, ייסדנו קבוצת פייסבוק של הישראלים שלפעמים גם נפגשת בעולם האמיתי. אנחנו משתפים בה נושאים שקשורים לפייסבוק בישראל, למשל בעיות שקשורות לכתיבה מימין לשמאל. אם מגיע לכאן עובד ישראלי חדש, תמיד יהיה ישראלי שייקח אותו לארוחת צהריים ביום הראשון שלו כאן, יציג לו כמה מהחבר'ה ויצרף אותו לקבוצת הפייסבוק שלנו".
למרות אווירת הסטארט־אפ, פייסבוק מעסיקה יותר מ־4,000 עובדים. "עובדים איתנו מהנדסים מכל העולם, וכולם עם הווי דומה לשלנו: כולם השתפשפו עם טכנולוגיה, יש להם מטרות מסוימות בחיים וכולם הגיעו לכאן כדי להגשים אותן. העובדה שרוב המשתמשים שלנו נמצאים מחוץ לגבולות המדינה דורשת את הבינלאומיות הזו".
לדברי אמיר מיכאל, מנהל פיתוח השרתים בפייסבוק, הקשר של החברה לישראל לא נגמר בעובדים ובסטארט־אפים שרכשה. "בצד שלנו שעוסק בבניית ציוד חומרה לפייסבוק יש קשר חזק לספקיות טכנולוגיה ישראליות. נציגים שלנו הגיעו לישראל כדי לדבר עם אינטל ומלאנוקס ולחזק את הקשרים בינינו. מלאנוקס היא גם אחד הלקוחות של פרויקט המחשוב הפתוח שלנו, שנועד לייעל את עבודת שרתי עיבוד הנתונים. יש לנו המון קשרים עם הענף בישראל, בעיקר מפני שמה שמפותח בארץ רלבנטי מאוד למה שעושים בפייסבוק. זה חשוב לנו לאו דווקא כי אנחנו ישראלים, אלא כי זה פשוט עובד טוב יחד".