היכן כדאי להתחיל לעבוד בתחילת הקריירה, בסטארט-אפ או בחברה גדולה?
אם סיימתם את לימודיכם ואתם מעוניינים להתחיל את הקריירה, איזה מסלול עדיף? להתחיל מקטן בסטארט-אפ למשל, או לחלופין לנסות להתקבל בחברה גדולה ומבוססת?
- העיתוי של אפליקציית מרקטפלייס עשוי לזרז את המהפכה הצרכנית
- לקחת שליטה על העתיד: המדריך לניהול קריירה נכון
- מותו של תכנון הקריירה
ניתן לחלק באופן גס את חברות ההיי-טק בישראל ל-3:
• חברות גדולות (200 עובדים +) כגון: אמדוקס, מייקרוסופט, צ'ק פויינט ואינטל.
• חברות בינוניות (50-200 עובדים), לרוב מדובר בסטארט-אפים בשלב מתקדם.
• חברות סטארט-אפ (עד 50 עובדים).
לצערי, במקצועות ההנדסה ומדעי המחשב, תחום פיתוח הקריירה בכלל ונושא השפעת גודל החברה על המשך הקריירה בפרט – אינם נכללים בתוכנית הלימוד למרות שאלו הם נושאים החשובים לא פחות מרכישת המיומנויות הטכנולוגיות שנלמדות במהלך התואר.
גם אני, בשנותיי הראשונות בתחום, לא הייתי מודע כלל לנושא הזה. חשבתי שחברת היי-טק זו חברת היי-טק ומה זה משנה בכלל כמה עובדים יש בחברה או באיזה שלב היא נמצאת כרגע. כל מה שעניין אותי, כמו רבים אחרים בשלב הזה, היה להתקבל לתפקיד "מהנדס מתחיל" בכל חברה שתסכים לקבל אותי, ואם במקרה המיקום שלה יהיה גם קרוב לבית אז בכלל אני אהיה מאושר.
לאחר שעבדתי ב5 חברות שונות נהיה לי ברור שיש הבדל עצום בעבודה בחברה גדולה לעומת חברה קטנה. ההבדל בא לידי ביטוי בנושאים שונים כגון: היקף האחריות, אופציות קידום, תנאי שכר, ביטחון תעסוקתי, תרבות ארגונית, סביבת עבודה ועוד נושאים רבים שמייד נגיע אליהם.
מהם היתרונות בלעבוד בחברה גדולה?
חשוב לזכור שהחלום של כל חברה קטנה הוא לגדול ולהגיע יום אחד למעמד של חברה גדולה. מכאן בהחלט ניתן לומר שכל חברה גדולה היא למעשה התגשמות חלום של חברה שהייתה פעם קטנה. בהתחשב בכך שרוב חברות הסטארט-אפ לא מצליחות להגיע ליעד הנכסף, מובן מאליו שיש ערך רב ברכישת נסיון בחברה שכבר הצליחה להגיע לסדרי גודל מרשימים.
היתרון הגדול ביותר עבור עובדים צעירים הוא החשיפה לאופן שבו חברות מצליחות מתנהלות. על מנת לפתח מוצר טכנולוגי מוצלח יש ליצור שיתוף פעולה בין מהנדסים, אנשי שיווק, אנשי מכירות, מנהל המוצר וההנהלה הבכירה בחברה. זה בכלל לא טריויאלי לנהל את תהליך שכזה באופן פרודקטיבי שבו כל הצדדים השונים תורמים לתהליך. חברות גדולות ומוצלחות מיישמות את שיטות העבודה הנכונות ביותר על מנת להצליח לפתח את המוצר כמו שצריך, הן מצליחות לעבוד כמו שאומרים "לפי הספר". לעומת זאת, חברות סטארט-אפ צעירות נאלצות לפעמים "לעגל פינות" ולסטות מעט משיטות העבודה המקובלות על מנת להצליח להתקדם בפיתוח המוצר למרות המחסור הקבוע בכוח אדם ובזמן.
יתרון נוסף בעבודה בחברה גדולה הוא ההכשרה שהיא נותנת לעובדים צעירים. מכיוון שהחברה נמצאת בשלב בוגר ויציב מבחינת ההכנסות והגידול במכירות, עובדים חדשים יכולים ללמוד את תפקידם החדש ולהיכנס אליו בהדרגה ללא כל לחץ חיצוני למתן תפוקה מיידית. לחברה קטנה לעומת זאת אין את הפריווילגיה הזו ועל כן הלחץ על עובדים חדשים לתת תפוקה יהיה גדול יותר.
בהקשר של אפשרויות קידום, מכיוון שלחברות הגדולות יש מגוון תפקידים רחב, בהחלט קיימת אפשרות לעובדים מוכשרים להתקדם בעתיד בתוך החברה לתפקידים כגון: ניהול מוצר, עבודה עם לקוחות ותפקידי ניהול שונים בצוות הפיתוח. באותה נשימה חשוב לציין שמדובר באליה וקוץ בה, שכן הזמן שלוקח לעבור בין תפקיד לתפקיד בחברה גדולה הוא ארוך משמעותית מבחברה קטנה.
יש כמובן נושאים כמו ביטחון תעסוקתי, הטבות סוציאליות ופינוקים מסביב כמו מתנות לחג, סיבוס/תן-ביס וכו' שחברות גדולות מספקות לעובדיהן ביד רחבה לעומת חברות קטנות שבדרך כלל מוותרות על חלק מההטבות האלו על מנת לחסוך בכסף.
מהם היתרונות בלעבוד בחברת סטארט-אפ קטנה?
כל חברת סטארט-אפ היא למעשה מעין חממה קטנה לפיתוח רעיון מסויים. כל עובד בחברה זוכה לראות מהשורה הראשונה איך נבנית חברה צעירה וכיצד בונים מוצר מהיסוד.
השקיפות בחברת סטארט-אפ היא גדולה בהרבה מזו של חברה גדולה. בחברת סטארט-אפ תעבדו באופן צמוד וימיומי עם המנכ"ל של החברה והמנהלים הבכירים, תוכלו לשמוע את כל ההתלבטויות והאתגרים שעומדים בפניהם ולראות כיצד הם פועלים. חשוב לזכור שאנשים שמקימים חברות הן לרוב אנשים מוכשרים ביותר ומנהיגים בעלי יכולת לזיהוי מוקדם של בעיות ומציאת דרכים יצירתיות לפתרונן. אין ספק שיש ערך רב בלימוד שכזה. בחברות גדולות סביר להניח שתפגשו את המנכ"ל רק בפגישות רשמיות בהן יהיו נוכחים כל עובדי החברה וסביר להניח שלא תזכו לראות אותו בפעולה באופן שוטף.
תהיה לכם יותר אחריות, בגלל שהחברה קטנה וצומחת באופן קבוע יש יותר עבודה מעובדים שיכולים לעשות אותה, ועל כן נוצרת הזדמנות מצויינת לקחת אחריות ולהגדיל את המעורבות שלכם בחברה. עובדים חרוצים ובעלי מוטיבציה יוכלו במהרה להגיע לרמת מעורבות ואחריות גבוהה בחברה, כאשר בחברות גדולות תצטרכו לעבוד מספר רב של שנים על מנת להגיע לאותה רמה.
אתם תרכשו מיומניות מקצועיות ותעשו יותר "עבודה אמיתית". בחברות סטארט-אפ תמיד נמצאים במצב של עשייה, יש מוצר שצריך לפתח מאפס ולהוסיף לו עוד ועוד יכולות. צוות המהנדסים עובד באופן מתמיד על פיתוח המוצר. לכאורה היה נדמה שבחברות גדולות המצב יהיה זהה, הרי גם הן צריכות לפתח מוצר לא? האמת היא שכאשר החברה גדלה ומתבגרת והמוצר שלה יציב אז דווקא הקו המנחה שלה הוא יותר בכיוון של "לא להרוס משהו שעובד". העבודה מתרכזת בעיקר בתיקון באגים ודאגה לכך שהמוצר ימשיך לעבוד כמו שצריך. תוסיפו לכך את הבירוקרטיה והנהלים ויהיה לכם קל להבין למה חברות גדולות הן פחות חדשניות וקצב הפיתוח שלהם הוא איטי יותר.
תהיה לכם אפשרות לעשות המון דברים שונים. חברות גדולות בדרך כלל שואפות לכך שכל עובד ימלא פונקציה אחת בחברה ויעשה אותה כמו שצריך. לעומת זאת, חברות קטנות רק משוועות לכך שהאנשים שלה יחרגו מגבולות הגזרה של תפקידם ויעשו מעבר. לכן בהחלט טבעי לראות בסטארט-אפ מהנדס תוכנה שגם כותב את הבלוג של החברה, או אחראי על קניית הציוד הטכנולוגי. זה לא דבר שהיה מתקבל באף חברה גדולה וזו הזדמנות נהדרת לאנשים שהם רב-גוניים להביא יותר יכולות שלהם לידי ביטוי בתפקיד.
מה השורה התחתונה?
ראשית אני מקווה שבשלב הזה ברור לכם שיש הבדלים רבים בין עבודה בחברה גדולה לעומת חברה קטנה. על כן מומלץ בתהליך חיפוש עבודה לקחת את הפרמטר הזה בחשבון. כמו כן ניתן לראות שלכל אפשרות יתרונות וחסרונות משלה. כדאי לכל אחד לשקול בעצמו לפי תכונות האופי שלו, איזה סוג חברה יותר נכון עבורו. אם הדבר מתאפשר, בהחלט מומלץ בשנים הראשונות של הקריירה לעבוד הן בחברה גדולה והן בחברה קטנה. רק לאחר נסיון אמיתי בכל אחת מהחברות הללו תוכלו לגלות איזה סוג של חברה יותר מתאים עבורכם.
הכותב הינו מנהל המובייל בחברת FTBpro ובעל הבלוג "המדריך להייטקיסט המתחיל" www.hitech-advisor.com