התמונות בידינו: ממשלת ישראל אישרה לאזרחים להשתמש בכל התמונות הממשלתיות
היום (ב') אושרה סופית ההחלטה המאפשרת לאזרחי מדינת ישראל להשתמש בכל תמונה שעולה לאתר אינטרנט ממשלתי. תומר אשור, מויקימדיה ישראל, מברך על ההחלטה אבל יוצא נגד האיסור לשנות את התמונות
בארה"ב קובע החוק הפדרלי כי כל תמונה שנוצרה על ידי משרד או סוכנות ממשלתיים משוחררת מזכויות יוצרים ולפיכך מותרת לשימוש חופשי. זאת, בהתבסס על ההיגיון לפיו התמונות נוצרו באמצעות מיסי הציבור, ועל כן צריכות להיות שייכות לציבור. הממשל הפדרלי האמריקאי גם מאפשר גישה לכל מאגרי המידע הממשלתיים בהתאם לחוק חופש המידע. ואולם, בישראל מחזיקה המדינה בזכויות יוצרים מלאות על כל התמונות שנוצרו על ידה, ועד עתה השימושים בהן היו מוגבלים ביותר או כרוכים בתשלום.
כעת, בתום מאבק ממושך, החליטה הממשלה להקל משמעותית על המגבלות על שימוש בתמונות שבבעלותה, וקבעה בהחלטתה כי "יאפשר כל משרד ממשלתי שימוש חופשי וללא תשלום לציבור הרחב, בתצלומי סטילס שזכות היוצרים בהם שייכת למדינה במלואה, אשר לאחר הפעלת שיקול דעתו של המשרד הועלו לאתר האינטרנט שלו". ההחלטה הנוכחית מצטרפת להחלטה ממאי 2011, במסגרתה נפתח לציבור, ללא תשלום, מאגר התמונות הלאומי.
אליה ופיקסל בה
עם זאת, ההחלטה סובלת ממספר מגבלות שאינן קיימות בחוק האמריקאי המקביל. ראשית, המדינה לא מוותרת על זכויות היוצרים, ומתנה את השימוש בהן בסייגים כמו איסור לבצע פעולות שעלולות "לפגוע בשמו או בכבודו של היוצר המקורי או במעניק הרישיון". בנוסף, ההחלטה אינה מחייבת את משרדי הממשלה לפרסם את כל התמונות ברשותן, אלא רק מתירה להם להעלות את תמונותיהם לרשת ולאפשר להשתמש בהן ללא תמורה. סעיף זה, אפשר לשער, יביא לכך שבפועל משרדים רבים לא ימהרו להעלות את תמונותיהם.
תומר אשור, יו"ר הוועד המנהל של עמותת ויקימדיה ישראל, אמר ל"לכלכליסט": "אני שמח על ההחלטה. במשך 3 שנים מנסה ויקימדיה ישראל לקדם את החוק שהציע חבר הכנסת מאיר שטרית. אני גם שמח לראות שהפעילות שלנו נשאה פרי, ושהממשלה לא רק החליטה לעשות את הדבר הנכון ולאפשר לציבור להשתמש בתמונות שנוצרו מכספי המיסים שלו אלא גם התייחסה לרבות מן ההערות שהערנו במהלך הדיונים בנושא.
"כעת נותר רק לבטל את האיסור המיותר על יצירת 'יצירות נגזרות'" הוסיף אשור. "פעמים רבות המסר מודגש דווקא על-ידי שינוי כלשהו ביצירה. הממשלה מפחדת מסילוף התמונות, ולכן בחרה לשפוך את התינוק עם המים ומנעה כל שינוי. קיימים ניסוחים מגבילים פחות אשר היו משיגים את אותה המטרה, ועדיין היו מאפשרים לציבור להשתמש בתמונות בצורה מיטבית".