$
חדשות טכנולוגיה

"'קראתי והסכמתי לתנאי השימוש' זה השקר הכי גדול ברשת"

כך מסביר הוגו רוי, ראש פרויקט שמנתח תקנוני מוצרים ושירותים של חברות ענק כפייסבוק, גוגל ואפל. "הבעיה היא שלחברות אין תרבות של כבוד כלפי הגולשים", אמר בראיון ל"כלכליסט"

הראל עילם 15:3125.12.12

האם אתם טורחים לקרוא את תנאי השימוש כשאתם מורידים עדכון לתוכנה או שירות, נרשמים לרשת חברתית או קונים סמארטפון? אנשי פרויקט TOS;DR קוראים כל מילה פעמים רבות: מטרת הפרויקט היא לנתח תקנוני חברות ולהצביע על נקודות בהם שפוגעות בזכויות הצרכן. בראש הפרויקט עומד הוגו רוי, סטודנט גרמני שסבור ששערוריית תנאי השימוש של אינסטגרם מהשבוע שעבר היא רק קצה הקרחון.

"החברות מנסות להסתיר במכוון את הכוונות שלהן", אמר בראיון ל"כלכליסט". "קוראים זהירים עדיין יכולים להבין מסמכים משפטיים. הבעיה היא באורך של ה-TOS (מסמך תנאי השימוש, Terms of Service - ה"ע) הממוצע ובכך שיש יותר מדי מסמכים שצריך לקרוא. הם גם משתנים כל הזמן".

 

חושף את המלכודות שבתנאי השימוש. הוגו רוי חושף את המלכודות שבתנאי השימוש. הוגו רוי

 

לפני כשבוע, אינסטגרם הצליחה לעורר את זעם העולם כאשר שינתה כמה משפטים בתקנון השימוש שלה. השינויים נראו לכאורה כאילו הם נותנים לחברה יכולת למכור את התמונות למפרסמים. אינסטגרם חזרה בה, תיקנה את המעוות ואמרה כי מדובר ב"טעות תמימה". לדברי החברה, משתמשים ימשיכו להיות בעלי זכויות היוצרים של התמונות שהעלו לשירות.

 

"זהו השקר הכי גדול ברשת"

 

פרויקט TOS;DR שבראשו עומד רוי נועד להזהיר מפני מקרים כאלה. שמו לקוח מקיצור הדרך הנפוץ ברשת TL;DR, או "ארוך מדי, לא קראתי". עמוד הבית של הפרויקט מצהיר: "'קראתי ואני מסכים לתנאי השימוש' הוא השקר הכי גדול ברשת". בהתאם לכך, המשתתפים בפרויקט עוברים על תקנוני השימוש הארוכים והמפרכים שכולנו לא באמת קוראים, אלא פשוט גוללים עד לסופם ומאשרים. לדברי רוי, מאחורי המלל הארוך, המתיש והטכני מסתתרים לא מעט דברים מדאיגים.

 

טבלת דו"חות תנאי השימוש שבאתר TOS;TDLR טבלת דו"חות תנאי השימוש שבאתר TOS;TDLR

 

הפרויקט נולד ב-2011. מאז יוני 2012 הוא מתמקד בניתוח משפטי של טופסי תנאי שימוש ומציג בצורה ברורה את הצדדים השליליים שבהם - לצד החיוביים. TOS;DR מתקיים בעיקר מתרומות שונות ומתמיכה של ארגונים שלא למטרת רווח.

 

עכשיו, כשאינסטגרם ביטלה את שינוי התקנון, האם אתה חושב שזה נעשה בטעות?

"אני לא חושב שזו טעות תמימה. מסמכים כאלו לא מנוסחים על ידי אנשים חסרי השכלה. אני בספק אם חברה בגודל של אינסטגרם לא מעסיקה צוות של עורכי דין. אני חושב שהבעיה היא שאין תרבות של כבוד כלפי הגולשים".

 

תנאי השימוש מקבלים ציון (או מתוארים באופן כללי, אם טרם נותחו במלואם) תנאי השימוש מקבלים ציון (או מתוארים באופן כללי, אם טרם נותחו במלואם)

 

"אינסטגרם תעשה כסף מהתמונות שלכם"

 

רוי מפקפק בהסבר הפומבי של קווין סיסטרום, מנכ"ל ומייסד אינסטגרם, שגם נחקר בימים אלו בחשד ששיקר לרשות הסחר האמריקאית. "סיסטרום אומר ששום דבר לא השתנה בבעלות על התמונות. זה נוח, כי בעלות לא ממש אומרת שום דבר, אבל אם אתה מסתכל על רישיון הזכויות - מה שאני מאמין שרוב האנשים יסכימו שמגדיר את הבעלות על התמונה - יש שינויים משמעותיים בתקנון. הם בפירוש לא לטובת המשתמשים".

 

חמור מכך, נראה שאינטסגרם העניקה לעצמה כוח רב על כל מאגר התמונות שנוצר אצלה. "הם פשוט משקרים על ידי השמטה. גם לאחר התיקון דבר שעוצר את אינסטגרם מלהעביר את הזכויות על התמונות שלך לעסקים אחרים, כגון פייסבוק או כל גוף אחר, כי הרי את האישור לשימוש כבר נתת להם. ברור שזה יאפשר להם גם לעשות מזה כסף - כסף שלעולם לא תקבל, על אף שאלו התמונות שלך".

 

האם יש מקום לחקיקה ממשלתית בנושא?

"זה תלוי בתרבות החקיקה במדינה. אני לא חושב שזה ריאלי, בהתחשב בכך שרוב השירותים נמצאים בארה"ב. אני חושב שהדבר החשוב הוא לוודא שאנשים מודעים לזכויותיהם או להיעדרן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x