$
אינטרנט

תביעה בארה"ב: "אני המצאתי את עיצוב פינטרסט - שנגנב ממני"

כך טוען תיאודור שרודר, יזם אמריקאי שהיה בעברו שותף של אחד המשקיעים הראשונים בפינטרסט. לדבריו, עיצוב ומבנה פעולת האתר הפופולרי נגנבו ממנו - ומבוססים על שירות שהקים וזכה ל-5,000 משתמשים

עומר כביר 14:1230.12.12
עם ההצלחות מגיעות גם התביעות: אזרח אמריקאי הגיש תביעה נגד פינטרסט (Pinterest), בטענה שהרעיון לאתר נגנב ממנו על ידי אחד מהמשקיעים הראשונים בסטארט-אפ המצליח. כך, לפי דיווח של AllThingsD, בלוג הטכנולוגיה של הוול-סטריט ג'ורנל.

פינטרסט מעורר באז ניכר בחודשים האחרונים ונחשב למוביל גל אתרי האצירה החברתיים. בניגוד לרשתות חברתיות דוגמת פייסבוק, הפעילות באתר לא מתבססת על שיתוף תוכן מקורי של גולשים, דוגמת סטטוסים או תמונות - אלא על בניית אוספי תמונות שקיימות ברשת וסידורם לפי תחומי עניין. הגולשים באתר יכולים לעקוב אחרי משתמשים ספציפיים, או נושאים שמעניינים אותם. בכך, מקבלים הגולשים כלי נוח לארגון ושיתוף מידע.

 

מי המציא את פינטרסט? מי המציא את פינטרסט? צילום מסך: pinterest.com

 

מאז השקתו, זכה פינטרסט לשבחים בגין מקוריותו. ואולם, כעת טוען אזרח תושב ניו ג'רסי בשם תיאודור שרודר שהרעיונות עליהם מתבסס האתר נגנבו ממנו על ידי בריאן כהן, לשעבר שותף עסקי שלו ואחד מהמשקיעים הראשונים בפינטרסט.

 

Rendezvoo: האב הקדמון של פינטרסט

 

בתביעה שהגיש לבית המשפט המחוזי בניו יורק טען שרודר כי במהלך 2007 ו-2008 הוא וכהן עבדו יחד על סטארט-אפ בעלי מאפיינים דומים לפינטרסט. לדבריו, הרעיונות שפיתח לסטארט-אפ, שנקרא Rendezvoo שולבו בפינטרסט עם השקתו במרץ 2010. כהן עצמו השקיע באתר במהלך 2009.

 

לפי התביעה, Rendezvoo היה "אתר שבו אנשים נפגשים כדי לשתף דעות, השקפות, פריטים וטעמים במגוון נושאים - מוצרים, שירותים, אירועים, פולטיקה וכלכלה - כמעט כל נושא בעל עניין". לטענת שרודר, האתר כלל שני קונספטים מרכזיים: לוחות עליהם ניתן לשתף תוכן וגלילה אינסופית - פונקציה שמאפשרת לטעון תוכן נוסף מבלי לרענן את הדף. לאתר היו 5,000 משתמשים.

 

העיצוב היה קיים כבר באתר בעל 5,000 משתמשים. פינטרסט העיצוב היה קיים כבר באתר בעל 5,000 משתמשים. פינטרסט צילום מסך: boingboing.net

 

שרודר טוען כי שני רכיבים אלה מהווים נדבך מרכזי גם בפינטרסט (אם כי יכולות גלילה אינסופית ניתן למצוא גם במגוון אתרים אחרים, כמו פייסבוק וטוויטר) וכן כי סכמת הצבעים של האתר (“ורוד וסגול כדי למשוך נשים") הועתקה גם היא.

 

מעורבותו של כהן, נכתב בתביעה, הייתה מתוקף תפקידו כיו"ר ומנכ"ל Rendezvous, תפקיד שלטענת שרודר כהן ניצל על מנת להניע את צוות העובדים לכיוון שונה מזה שבו בחרו בתחילה. ב-2008 נפרדו דרכיהם של שרודר וכהן, ושנה לאחר מכן, נטען, מסר כהן את רעיונותיו של שרודר למייסדי פינטרסט.

 

"השורה התחתונה היא שזה לא חוקי לגנוב רעיון לתועלתך האישית מבלי להתייחס ליוצרו", אמר פרקליטו של שרודר ל-AllThingsD. “במקרה זה, מר כהן הצטרף ליוזמה קיימת של מר שרודר, ואז לקח ללא רשות או זכות את הרעיונות, היישומים והטכנולוגיה של מר שרודר". מפינטרסט נמסר בתגובה: “התביעה משוללת יסוד ונלחם נגדה באגרסיביות".

 

תיאודור שרודר: סלייה או ווינקלווס?

 

תביעות מסוג זה אינן דבר יוצא דופן בעולם הטכנולוגיה, וחברות חדשות שמייצרות עניין רב נאלצות לא פעם להתמודד עם טענות שלפיהן גנבו רעיונות מחברות אחרות. התביעות המפורסמות ביותר בהקשר זה הוגשו נגד פייסבוק - והמאבקים סביב חלקן אף הונצחו בסרט עטור השבחים "הרשת החברתית".

 

אחד הבולטים שבמאבקים היה התביעה של התאומים ווינקלווס - שטענו כי מארק צוקרברג הונה אותם וגנב מהם את הרעיון עליו מתבססת פייסבוק. תביעה זו נסתיימה בהסכם פשרה שכלל תשלום של 20 מיליון דולר במזומן ו-1.3 מיליון ממניות פייסבוק.

 

בתביעה אחרת, שעדיין מתנהלת, טען ברנש בשם פול סליה שחוזה שחתם עם צוקרברג ב-2003 מעניק לו למעשה 50% ממניות פייסבוק. במקרה זה, לאורך המשפט נתגלו סדקים לא קטנים בטענותיו של סליה, שיחד עם התנהלותו מעלים חשד שמדובר בהונאה לא מתוחכמת במיוחד.

 

בהקשר של התביעה נגד פינטרסט, השאלה שעומדת על הפרק הינה האם שרודר הוא התאומים ווינקלווס או פול סליה. נכון לרגע זה, הסימנים המעטים שיש מטים את הכף לצד של פינטרסט: לפי בדיקה של AllThingsD, כמעט שלא קיים מידע על שרודר שאינו קשור לתביעה הנוכחית ואין לו שום נוכחות מקוונת. מצב יוצא דופן במיוחד כאשר מדובר באדם שמתיימר להיות "יזם אינטרנט" ו"גאון מחשבים בלימוד עצמי".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x