אבודים בלאס וגאס: סיכום תערוכת הטכנולוגיה CES 2013
היעדר המכשירים ההיברידיים צריך להדאיג את מיקרוסופט, וההשתלטות של מכשירי הטלוויזיה האולטרה-חדים מסתירה את מותו של התלת ממד. כתב כלכליסט סייר בין ביתני CES, וגילה כי דווקא מה שלא הוצג מעיד על עתיד התעשייה
מי שכן זכו השנה לתחושה מסוימת של סיפוק הם בעיקר חובבי הטלוויזיות והמכשירים הביתיים החכמים. אף שכמה טאבלטים, מחשבים ניידים ומכשירי סלולר נחשפו בתערוכה - כשהבולט בהם הוא האקספריה Z של סוני - במסיבות העיתונאים הנרחבות שלהן בחרו היצרניות להתמקד דווקא במסכי טלוויזיה גדולים וחדים יותר ובשדרוגים חכמים שונים ומשונים למכשירים האלה. תחום נוסף שזכה להבלטה, אך לרוב נשאר ברמת הגימיק, הוא שדה המכשירים הביתיים שכלל חשיפות כמו מכונת כביסה שאפשר לשלוט בה מהסמארטפון.
טלוויזיות: התמונה החדה שאולי תציל את התעשייה
מי שנכנס לביתנים של חברות הטכנולוגיה השונות - סמסונג, LG, סוני, פנסוניק, טושיבה ואחרות - הרגיש מיד במה מרכזות חברות הענק את מרב תושמת הלב שלהן. הטלוויזיות, חלקן ענקיות במיוחד, ניצבו במרכז חלל התצוגה, וריכזו סביבן, לאורך מרבית שעות היום ובכל הביתנים, קהל צפוף של צופים משתאים.
וחברות הטכנולוגיה בונות על ההשתהות הזאת. בתעשייה שנמצאת במשבר חמור, כשסוני, שארפ, פנסוניק ורוב החברות האחרות רק מפסידות כסף, חייבים קלף חדש שיכבוש את הקהל. והקלף שהיצרניות מהמרות עליו הוא אולטרה HD.
ב-1998 שימשה CES כבמה להשקת ה-HDTV, טכנולוגיה שהיא כיום הסטנדרט בתעשייה. זה אך יאה, לפיכך, שהתערוכה הנוכחית תסמן את תחילת העידן של הטכנולוגיה שבוודאי תירש אותה תוך שנים לא רבות. טלוויזיות אולטרה HD מספקות רזולוציה הגדולה פי ארבעה מזו של טלוויזיות HD רגילות, ומהתבוננות ארוכה בעשרות התצוגות של החברות בתערוכה ניתן להגיד שהשיפור באיכות מורגש היטב.
הצבעים של המסכים החדשים חדים יותר, וגם הפרטים הקטנים ביותר בולטים וברורים לעין, לעתים בצורה מבהילה. באחד הסרטונים היותר מדהימים לדעתי, שהוצג בביתן של LG, ניתן היה להבחין ללא קושי בשיער הפלומה הדק והבהיר על פניה של הדוגמנית שעל המסך. אפשר היה לומר שנראה היה כאילו מישהו פשוט חתך חלון החוצה במרכז הביתן, וריכז את המבט של כולנו בעולם שבחוץ, אלא שפעמים רבות התצוגה שעל המסך נראתה חיה ומלהיבה יותר מאשר המציאות שסביבה.
למרות התמונה המרהיבה והפמפום הבלתי פוסק של החברות סביב המסכים החדשים, רובם עדיין לא ייכנסו לבתים שלנו השנה. טלוויזיות האולטרה HD אמנם עדיין גדולות מאוד, כמעט אף חברה לא הציגה מסך שקטן מ-84 אינץ', ועולות בערך אלף דולר לאינץ'. אך יש להניח שכמו בכל טכנולוגיה, אולי אפילו בתערוכת CES הבאה, נראה צגים קטנים יותר וזולים יותר, ואפשר לשער שעד 2016 לכל המאוחר מחיריהן יהיו קרובים, אם לא זהים, למחירי טלוויזיות ה־HD כיום.
עם הגידול הצפוי במבחר התכנים עבור המסכים החדים החדשים (סוני, שמכהנת גם כיצרנית תוכן, היא מהמובילות בהקשר זה), נראה שהכניסה של האולטרה HD לכל בית היא רק עניין של זמן, והשאלה היא כמה זמן בדיוק.
התלת ממד: בעקבות הקהל, נזנח גם על ידי היצרניות
אפשר בקלות לסמן את CES 2013 כתחילת הסוף של טלוויזיות התלת ממד, שאמנם עדיין לא נפחו את נשמתן אבל בהחלט נמצאות בגסיסה מתקדמת. בתערוכות קודמות היו טלוויזיות התלת ממד במרכז הביתנים של החברות הגדולות. בתערוכה זו הן נחבאו אל הכלים, זניחות לצד האולטרה HD הענקיות והמאירות. מרבית החברות, כך נראה, זנחו את הניסיון לדחוף את התלת ממד לכל בית.
הן עוד עלולות לעשות קאמבק, אם יום אחד יגיעו לייצור המוני טלוויזיות תלת ממד נטולות משקפיים. ואולם, כבר כמה שנים שחברות מציעות קונספטים שונים לצפייה בתלת־ממד ללא משקפיים, אך נראה שלא חלה התקדמות ניכרת בתחום. טלוויזיית תלת ממד עתידנית של טושיבה שאינה דורשת משקפיים, לדוגמה, שהוצגה בתערוכת IFA לפני יותר משנה, כלל לא נמצאה השנה בלאס וגאס. חלום התלת ממד בלי המשקפיים, כך נראה, לא עתיד להתממש בקרוב. ובלי זה קשה לראות איך התלת ממד עושה קאמבק מפתיע.
טאבלטים ומחשבים אישיים: כבר מחפשים במות אחרות
אחד הדברים שבלטו בהיעדרם במיוחד היו מחשבים ניידים ומחשבים היברידיים חדשים. התערוכה הנוכחית נערכת רק כחודשיים וחצי אחרי שמיקרוסופט השיקה את מערכת ההפעלה החדשה שלה, ווינדוס 8, שמשלבת יכולות של מערכת הפעלה לטאבלטים ושל מערכת הפעלה למחשבים אישיים, ומהווה בסיס הן לטאבלטים מבוססי ווינדוס והן למחשבים היברידיים, שבהם המסך יכול להיפרד מהמקלדת.
אחרי השקה משמעותית שכזו, אפשר היה לצפות שהחברות ינצלו את CES כדי למנף מחדש את קו המחשבים והטאבלטים שלהם ולהשתמש בה כסמן לתחילתו של עידן חדש בעולם המובייל. ואולם, מחשבים אלו, אם הוצגו, נשארו בשוליים, ודרוש היה מאמץ לאתר אותם בין כל ביתני התערוכה.
גם אם היצרניות הסתפקו בחשיפות שלהן מהסתיו האחרון, העובדה שזמן קצר כל כך אחרי השקתה ווינדוס 8 כמעט שאינה מופיעה על הרדאר בתערוכה החשובה בעולם בוודאי שאינה מבשרת טובות למיקרוסופט, שמערכת ההפעלה שלה התקבלה בקרירות בולטת מצד הצרכנים.
פרט למחשבים מבוססי ווינדוס 8, בלט החיסרון הנרחב בהשקות טאבלטים וסמארטפונים חדשים, ובמיקום הצדדי יחסית שתפסו אלו במרבית הביתנים של החברות הגדולות. סופו של עידן המובייל? ממש לא. ייתכן שהקטגוריה המרגשת והסקסית הזו חשובה מדי לחברות מכדי שיבזבזו את השקת מכשירי הדגל שלהן על אירוע שבו הם ייעלמו בין אינספור מכשירים אחרים.
סמסונג, בוודאי, אינה צריכה את התערוכה כדי להגביר את הבאז סביב מכשירי הגלקסי שלה, שזוכים לתשומת לב רבה בהשקות נפרדות. חברות אחרות בוודאי העדיפו להמתין עם ההשקות לתערוכת הסלולר MWC שתיערך בברצלונה בפברואר. שם, בבמה שממוקדת אך ורק במובייל ובסלולר, יכולים המכשירים שלהם לזכות לתשומת לב ראויה יותר ולקבל טיפול הולם יותר.
הכותב הוא אורח חברת LG בתערוכה