$
אינטרנט

פרשנות

כלי החיפוש החדש של פייסבוק הוא "גוגל-קילר" פוטנציאלי

מארק צוקרברג אמנם אמר ש-Graph Search אינו מתחרה בגוגל ושונה מהותית ממנוע החיפוש הפופולרי - אבל בפועל, יכולותו להציג מידע רלוונטי ולא לינקים, הרכיב החברתי שלו והפוטנציאל הכלכלי הטמון בו מהווים איום על מקור ההכנסה העיקרי של ענקית האינטרנט

עומר כביר 14:0516.01.13
האיום הגדול ביותר על גוגל, כתבנו במדור "טכנולוגי" לא פעם ולא פעמיים, הוא פייסבוק. הפעילות הטבעית של הרשת החברתית הגדולה בעולם ערערה במובנים רבים פעילויות ליבה של מנוע החיפוש של גוגל - החל ממציאת וצריכת תכנים ועד קבלת מידע רלוונטי על מוצר לפני רכשה. אין זה פלא, לכן, שגוגל ניסתה לעצור את הסחף (בינתיים בלי הצלחה יתרה) עם רשת חברתית משלה, גוגל+.

אבל בעוד ענקית האינטרנט מנסה לבלום את ההתקדמות של פייסבוק, הרשת החברתית פותחת עוד ועוד חזיתות מול גוגל (וכך היה, למשל, עם השקת מערכת המסרים של החברה שמאפשרת גם שליחת מיילים, לפני כשנתיים).

 

אבל החזית הישירה ביותר בקרב בין החברות עד כה נפתחה אתמול, עת השיקה פייסבוק את ה-Graph Search - מנוע חיפוש פנימי ומתקדם שמתמקד בנתונים האישיים של החברים.

 

מי פנוי לכוס קפה ברוטשילד?

 

עם יותר ממיליארד חברים, 240 מיליארד תמונות וטריליון קשרים, לטענת פייסבוק, יש ברשת החברתית אוסף עצום של מידע, ואפשר להגיד בוודאות גבוה שמדובר כנראה במאגר המידע האישי הגדול בהיסטוריה האנושית. מאות מיליוני חברים מתעדים ברשת החברתית את מעשיהם, ומעדכנים בהם את פרטיהם האישיים ותחביביהם.

 

עד עכשיו, תוכן זה היה זמין רק בגישה ישירה בעמוד המשתמש או בניוז פיד - וגם אז, רק אחרי נבירה ממושכת.

 

צוקרברג בהשקת Graph Search צוקרברג בהשקת Graph Search

 

מנוע החיפוש הפנימי של פייסבוק, שנמצא כעת בבטא ונפתח רק לכמה משתמשים, מאפשר ליצור שאילתות שמספקות גישה ישירה למידע העצום שצברה החברה. ניתן לנסח שאילתות על אנשים (“חברים שגרים באותה עיר כמוני", “אנשים מעיר הולדתי שאוהבים הייקינג", “מהנדסי בסן פרנסיסקו שאוהבים סקי"), תמונות (“תמונות של המשפחה שלי", “תמונות של מגדל אייפל"), מקומות (“מסעדות בסן פרנסיסקו", “מסעדות הודיות שהחברים שלי מהודו אוהבים") ותחומי עניין (“מוסיקה שהחברים שלי אוהבים", “סרטים שאוהבים אנשים שאהבו סרטים שאני אוהב").

 

התשובות, כפי שניתן לראות מהשאילתות, מתבססות למעשה על שילוב בין המידע שהזין המשתמש, למידע שהזינו חברים ומשתמשי פייסבוק בכלל. הן יכולות להיות רשימה של אנשים, מקומות, סרטים, או תצוגה של תמונות - הכל בהתאם למה שנשאל. בכל מקרה, אגב, לא מוצג למשתמש תוכן שאינו זמין לו לפי הגדרות הפרטיות של משתף התוכן המקורי.

 

שונה מחיפוש גוגל? לא באמת

 

"ה-Grapg Search והחיפוש רשת שונים מאוד", הסבירה פייסבוק בהודעה לעיתונות. “חיפוש רשת נבנה כיד לקחת סט של מילות מפתח ולספק את התוצאה הטובה ביותר שמתאימה להן. עם Grapg Search אפשר לשלב ביטויים (למשל, "חברים בניו יורק שאוהבים את ג'יי-זי") ולקבל רשימת אנשים, מקומות, תמונות או תוכן אחר ששותף בפייסבוק. אנחנו מאמינים שאלו שימושים מאוד שונים".

 

מנוע החיפוש של פייסבוק אינו מתחרה רשמי לגוגל - אבל בשטח, מציג יתרונות בולטים על פניו מנוע החיפוש של פייסבוק אינו מתחרה רשמי לגוגל - אבל בשטח, מציג יתרונות בולטים על פניו צילום מסך: Google

 

שימושים שונים? ניסוח נכון יותר יהיה, אולי, יישומים שונים. כי אין לטעות במהלך של פייסבוק: למרות שמדובר במנוע חיפוש פנימי, האיום על פעילות הליבה של גוגל הוא מוחשי וישיר. עד עכשיו, יכלה פייסבוק לאיים על שימושים שונים של גוגל באמצעות האפשרות של משתמשים להציב שאלות ל"מוח הכוורת" שמורכב מחבריהם. במקום לחפש מצלמה בגוגל, אפשר היה לשאול בפייסבוק את החברים איזו מצלמה כדאי לקנות.

 

התוצאות, אם יש לכם חברים שמשתפים פעולה, יכולות להיות מוצלחות לאין שיעור מאשר חיפוש בגוגל. אבל חסרונו של תרחיש זה מובהק: הזמן עד קבלתה של תשובה מוצלחת יכול להיות ניכר ויעמוד במקרה הטוב על דקות אחדות. עם מנוע החיפוש החדש של פייסבוק, הפרש הזמנים נמחק: פשוט מנסחים שאלה פשוטה ומקבלים תשובות על בסיס המידע שהזינו הגולשים.

 

היתרון החברתי: מידע במקום לינקים

 

האיום על גוגל ברור, שכן השימושים הם רחבים הרבה יותר מלדעת מי מהחברים שלכם מבקר בניו יורק, ומי מהם אוהב לראות Glee.

 

מחפשים מסעדה תאילנדית? למה להיכנס לגוגל כחיפוש בפייסבוק יוכל לגלות בשנייה באילו מסעדות חברים שלכם סעדו לאחרונה. מתלבטים איזה ספר חדש להזמין מאמזון? בגוגל אולי תוכלו למצוא רשימה של רבי מכר, אבל בפייסבוק תוכלו לראות איזה ספרים זכו ללייק של מחברים אחרים. למה לחפש בגוגל "מוסך ברמת גן", כשפייסבוק תוכלו לבקש "מוסך שחברים המליצו עליו"?

 

החיפוש החברתי: מציג תשובות ולא לינקים החיפוש החברתי: מציג תשובות ולא לינקים צילום: shutterstock

 

והשימושים האפשריים לא נגמרים בתחום קבלת ההמלצות. למה לחפש משהו לקרוא בגוגל, כשאפשר לשאול את פייסבוק איזה מאמרים קראו לאחרונה משתמשים שאוהבים היסטוריה, או מה הכתבה הנקראת ביותר ביום האחרון בקרב החברים שלכם שגרים בניו יורק?

 

לכך יש להוסיף את העובדה שגוגל, ברוב המקרים, מספקת בעיקר קישורים. פייסבוק, מנגד, מתיימרת להציג כבר את היעד הסופי של השאילתה. התוצר הסופי של תהליך החיפוש לא יצריך מכם להיכנס לאתר ולקוות שהתוכן שנדרש לכם יופיע בו. אתם מקבלים מידע ולא לינק למקור מידע פוטנציאלי.

 

מחסום הקוד: יש מידע, אין אלגוריתם חיפוש הולם

 

מנוע החיפוש של פייסבוק פותח בפני המשתמשים אפשרות מעניינת לבצע שאילות רבות שעד עתה היו נחלתה הבלעדית של גוגל, בתוספת של טוויסט חברתי משמעותי. יש אמנם לפייסבוק כמה חסרונות בולטים: מנוע החיפוש שלה מוגבל, בשלב זה, רק לתכנים ששותפו או נוצרו ברשת החברתית בעוד שבידי גוגל נמצא כמעט כל המידע ברשת שלא נסגר מאחורי מחסומי סיסמה ותשלום. אבל לאור כמות המשתמשים העצומה של פייסבוק והיקף הפעילות רב שלהם, ההפרש מבחינת המידע שרלוונטי למרבית המשתמשים אינו רב, והולך ומצטמצם בהקדם.

 

אוקיינוס המידע של פייסבוק זקוק לאלגוריתם מתוחכם במיוחד. צוקרברג אוקיינוס המידע של פייסבוק זקוק לאלגוריתם מתוחכם במיוחד. צוקרברג צילום: רויטרס

 

אם מנוע החיפוש של פייסבוק אכן יעמוד בציפיות, ושלי לפחות גבוהות ביותר, ויאפשר לקבל מידע שימושי, רלוונטי ובהקשר חברתי בתחומים כמו המלצות או צריכת תכנים, הוא יכול להפוך לאיום משמעותי מאוד על מנוע החיפוש הפופולרי ברשת. זה לא יהיה פשוט. אפשר לשער שלפייסבוק יש די והותר מידע על מנת לספק תשובה מוצלחת לשאלות רבות, אבל דרושים לה אלגוריתמי ניתוח שפה וחיפוש משוכללים ומתקדמים על מנת לזהות את בקשת המשתמש ולהציג לה תוצאות נכונות.

 

אם תצליח פייסבוק לפצח את סוגיה זו, יהיה בידה אחד ממנועי החיפוש העוצמתיים ביותר, כזה שמאפשר בתוך שניות לדעת מה אנשים או חברים אוהבים/עושים/מצלמים/ממליצים/קוראים ועוד. לגוגל, למרות גוגל+, אין גישה לסוגי מידע כאלו. האלגוריתם החיפוש של החברה הוא אמנם הראשון במעלה, אבל בלי המידע הרלוונטי היא לא תוכל להציב תחרות לפייסבוק בסוג חיפוש זה.

 

וכאן, למעשה, היתרון הגדול של פייסבוק: את החלק הקשה, בניית מאגר המידע, היא כבר ביצעה. אלגוריתם בעייתי אפשר תמיד לשפר באמצעות שכירת מהנדסים נוספים. יצירת מאגר מידע דמוי פייסבוק, כמו שמגלה גוגל מאז השקת גוגל+, הוא הליך מורכב הרבה יותר.

 

ואיפה הכסף?

 

אבל המכה לגוגל, מעניינת ככל שתהיה, היא לכל היותר יעד משני מבחינת פייסבוק. זה יהיה נחמד לנצח את גוגל במגרש הביתי שלה, אבל השאלה האמיתית היא "איפה הכסף?”. מאז הנפקתה בשנה שעברה מתמודדת פייסבוק עם שאלת מודל ההכנסות שלה. הפרסומות ברשת החברתית אמנם מכניסות סכומים נאים, אבל לפי התנהגות המשקיעים לא כאלו שמצדיקים את השווי העצום שהוצמד לה עם ההנפקה.

 

מנוע חיפוש, לעומת זאת, יכול להיות גם מנוע הכנסות משמעותי פי כמה. ההכנסות מקישורים ממומנים במנוע החיפוש של גוגל הן עדיין המשמעותיות ביותר בתמהיל ההכנסות שלה. אף שפייסבוק כנראה לא תעשה זאת בשלב הראשון, אין ספק שמנוע החיפוש שלה יכלול בעתיד גם מודל פרסומי/ממומן כלשהו.

 

המהלך המתבקש הוא שילוב תוצאות ממומנות. למשל, שאלתם איזו מצלמה חברים שלכם קנו? פייסבוק תוכל לשלב בתוצאות את המצלמות שקנו משתמשים שעשו לייק לעמוד של ניקון, או פשוט את המצלמות עליהן הומלץ בעמוד החברה. זה, כמובן, בהנחה שהחברה תבחר במודל שבו מסומן בברור מה התוצאה הממומנת. כי ברגע שהשאלות נוגעות להתנהגות של אנשים, קל מאוד "לכוונן" את התוצאות כך שייטו יותר לכיוונו של נותן החסות. ואפשר לשער שבמטה החברה יש צוותים שעומלים כבר על יצירת מודלים מורכבים ומשוכללים הרבה יותר.

 

מנוע החיפוש החדש של פייסבוק יכול להתברר ככלי מהפכני בעל פוטנציאל לערער משמעותית את מאזן הכוחות בין הרשת החברתית לגוגל, ולשדרג קיצונית את מודל ההכנסות של הראשונה. אבל מדובר בפוטנציאל בלבד, ובשורה התחתונה הכול תלוי בביצוע. לאורך השנים קמו לא מעט מתחרים על גוגל לכלותו, ורובם סיימו את דרכם כהערת שוליים בהיסטוריה של הטכנולוגיה.

 

לפייסבוק יש את הקהל, המידע והיכולת ליצור מהפכת חיפוש אמיתית. אם מנוע החיפוש שלה יענה על הציפיות הגבוהות שנתלות בו לגוגל תהיה סיבה אמיתית לפחד.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x