$
אינטרנט

גיקיפדיה: האם המעבר לענן פוגע באיכות הסביבה?

מרכזי המחשוב הענקיים, שבהם מאוחסנים המסמכים והתמונות שלנו הם אמנם גורם מזהם - אך יש להם גם תרומה לא מבוטלת לצמצום ההתחממות הגלובלית

עומר כביר 12:4305.02.13

היום הכל בענן: המייל שלנו, התמונות, הגיבויים למחשב, המסמכים, לפעמים אפילו העבודה עצמה מתנהלת בשירותים מקוונים. השימוש הגובר בשירותי רשת אלה הביא לצמיחתם של מאות מרכזי מחשוב שבהם משתמשים אנשים פרטיים, סטארט-אפים, וגם חברות האינטרנט הגדולות בעולם שאף מתפעלות עננים כאלה כדי לנהל את השירותים העמוסים שלהן.

אחד הבונוסים של מעבר לענן הוא הדימוי הירוק שדבק בחברות האלה, כי הרי העבודה מרחוק מסייעת בהקטנת הוצאות החשמל והציוד. אבל האם הטכנולוגיה הזו באמת ירוקה, או שמא מרכזי המחשוב השונים הם למעשה תחנות ייצור מסיביות של גזי חממה שתורמים משמעותית להתחממות הגלובלית?

 

חוות שרתים של גוגל חוות שרתים של גוגל

 

את השאלה הזו העלה ארגון גרינפיס בדו"ח שפרסם באפריל ‭,2011‬ ובו מתריע הארגון מהסכנה הסביבתית השקטה שטומנים בחובם אותם מרכזי מחשוב. הנתונים, על פניו, מפחידים: לפי הנתונים בדו"ח, ‭2007-ב‬ פלטו מרכזי מחשוב 307 מיליון טונות של גזי חממה. אלא שלפי מחקר של ד"ר ג'ונתן קומי מאוניברסיטת סטנפורד, שיעור צריכת האנרגיה של מרכזי מחשוב עמד ‭2010-ב‬ על ‭1.5%-1.1%‬ מצריכת האנרגיה בעולם, ועל ‭2.2%-1.7%‬ מצריכת האנרגיה בארה"ב.

 

מרכזי המידע מצמצמים את הפסולת האלקטרונית מרכזי המידע מצמצמים את הפסולת האלקטרונית

 

גם אם מקור כל האנרגיה הזאת הוא בדלקים מזהמים, הרי שעדיין מדובר בנתון נמוך יחסית. לפי נתוני הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה, צריכת האנרגיה בארה"ב ‭2010-ב‬ אחראית לפליטת ‭34%‬ מגזי החממה במדינה. כלומר, שיעור גזי החממה שמקורם במרכזי מחשוב עומד על פחות מאחוז מהכמות הכללית. בעולם מצאנו רק נתונים שמתייחסים ‭,2008-ל‬ אז עמד שיעור גזי החממה שנפלטים בעקבות צריכת אנרגיה על ‭,26%‬ ולכן לא ניתן לבצע השוואה דומה. ואולם, אפשר להניח שגם כאן אחראים מרכזי המחשוב רק לחלקיק אחוז מכלל פליטת גזי החממה. זניח בהשוואה לגורמים כמו תעשייה ‭,(19%)‬ תחבורה ‭(13%)‬ וחקלאות ‭.(14%)‬

 

המפלצות הירוקות

 

גם אם בעתיד תגדל משמעותית צריכת האנרגיה של מרכזי המחשוב, אי אפשר להתעלם מהתרומה שלהם לצמצום בפליטת מזהמים. המעבר של ארגונים לשימוש בשירותי ענן מאפשר ליותר ויותר אנשים לעבוד מהבית, וכך לחסוך נסיעות מזהמות למשרד ובחזרה.

 

כמו כן הוא פוטר ארגונים מהצורך להחזיק בנייני משרדים יקרים וזוללי אנרגיה. גם הצרכן הפרטי כבר לא עוסק יותר בהדפסה ובצריכה של תכנים על דיסקים, למשל, כך שהמעבר לענן מונע גם את המזהמים שנלווים לתעשיות האלה. אז נכון שאין להתעלם מתרומת מרכזי המחשוב להתחממות הגלובלית, אבל מפלצות הענק האלה עשויות להוביל אותנו דווקא לעולם ירוק יותר.

 

פורסם לראשונה במהדורת האייפד של כלכליסט. להורדה בחינם, לחצו כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x