$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אפל משתמשת במעריציה כדי להריץ מניות? מה פתאום!

האם הדיווחים והשמועות על השעון החכם של אפל הם גלגל הצלה למניית אימפריית התפוחים, מה גרם למחוקקים באירופה להיכנע בפני גוגל ופייסבוק ומי ינצח בקרב על הטוויטר של האפיפיור

יוסי גורביץ 12:3612.02.13

תראו, שעון!

 

כשמגיעות ידיעות לא סימפטיות על אפל, נרעשת ונרגשת כת המעריצים שלה. מדובר ביצורים תמוהים למדי, אשר יגנו בחירוף נפש של אוהדי כדורגל על החברה - למרות שרובם לא מחזיקים בה כלל מניות (או סגורים על מה זה בעצם, מניה). המעריצים ממהרים לטעון שכל ידיעה שלילית היא כזב שנועד לפגוע בקונצרן האהוב. דן ליונז (לשעבר "סטיב ג'ובס המזויף"), מבקר ותיק של החברה והכת שלה, תוהה אם המצב לא הפוך.

 

המניה, כזכור, עשתה זינגה אחרי שאפל דיווחה על רבעון חלש יחסית, דיווח שהגיע לאחר שפורסם כי זה הולך להיות רבעון חלש יחסית ושאפל מוכרת פחות גרוטאות ממה שהיא חשבה שהיא תמכור. המניה עמדה על כ-700 דולר לפני כחצי שנה, בשיא ההתרסקות היא ירדה ל-435 דולר - ולפני שבוע היא התייצבה בקושי על קו ה-450 דולר.

 

אז אפל עשתה מה שהיא תמיד עושה במצבים כאלה: הפעילה את אנשי היח"צ שלה והם התחילו בקמפיין מאסיבי של שליחת מידע עקיף לבלוגרים וכתבים ידידותיים, שמטרתו לשכנע את העולם שלאפל יש עוד הרבה מהפיכות בשרוול. עכשיו, די ברור לכל אדם שפוי שאפל לא גמורה, וכל מי שעיניו בראשו יודע שבתוך כמה חודשים, כמו שעון, אפל תמליט אייפון חדש וכמה חודשים אחר כך גם אויפד חדש. אבל נראה שהאוויר יצא מהבלונים האלה ושעכשיו האייפון הוא סתם עוד מוצר. ולא כל כך מצליח.

 

אז מה עושים? ליונז שם לב שפתאום, צצו בתקשורת המון דיווחים על "מוצר מדהים, משנה חיים, שובר פרדיגמות, מעוצב היטב שנגנב מהעתיד, מוצר שתמיד רצית ונזקקת לו אף שלא חשבת עליו מימיך, מוצר ששוב יציב את אפל לפני כולם": קבלו את ה-iWatch, שלא מן הנמנע שקיים כרגע רק במסמכי מכונת היח"צ המשומנת של אפל.

 

השעון של אפל. מוצר בפיתוח, או ספין של אימפריית התפוחים? השעון של אפל. מוצר בפיתוח, או ספין של אימפריית התפוחים?

 

האייווץ' הוא שעון חכם, מוצר שאין שום סיבה טובה להניח שהוא קיים או שיגיע בקרוב לשוק. ליונז עוקב אחרי המסלול של הידיעות: הן מתחילות במעריץ הנרצע מ.ג'י. סיגלר, שמתפייט לאורך אלפי מילים על הפוטנציאל של הגרוטאה; מספר ימים אחר כך, ברוס טוניאזיני - מעצב ממשק לשעבר של אפל - כותב גם הוא על הפוטנציאל; ואז, בום, אתמול, מגיעה ידיעה בניו יורק טיימס על השעון הממשמש ובא, פחות או יותר בו זמנית עם כתבה בוול סטריט ג'רנל.

 

כתבות כאלה לא מגיעות במקרה, והן לא מגיעות תוך שעות. מדובר בשני עיתונים רציניים ומוערכים שלא נוהגים לשלוף; ידיעות כאלה נמצאות בהכנה שבוע לפחות. הכתב של הניו יורק טיימס, ניק בילטון, מציין במפורש שהמשקיעים כנראה יאהבו את הסיפור. וכשמשקיעים אוהבים משהו, הם בדרך כלל קונים את המניה שלו.

 

כלומר, יתכן שיש כאן נסיון להרצת מניות באמצעות הדלפה של שמועות על מוצר עתידי - משהו שחברות עושות מפעם לפעם. אפל מתמחה בתרגיל הזה ועושה אותו כבר שנים. ויש לכך סיבה טובה - הוא עובד:עכשיו מחיר המניה שלה כבר טיפס ל-482 דולר.

 

עם קצת עזרה מאויבים

 

חברות התוכן והמידע האמריקאיות מפעילות מזה זמן מה לחץ כבד על המחוקקים האירופיים, שעסוקים בימים אלה בכתיבת חוק הגנת מידע חדש. החוק צפוי להקשיח משמעותית את חוקי הגנת הפרטיות באיחוד, שגם כך הדוקים יותר מאלו של ארה"ב. הוא יקשה על פעולות חברות הכלכלה החדשה האמריקאיות, בדגש על פייסבוק וגוגל. התוצאה היא שמאחר והחברות האלה מעמידות פנים שהן משלמות הרבה מסים בארה"ב, הממשל האמריקאי שלח גם הוא נציגים להפעיל לחץ על האיחוד האירופי. החברות עצמן משקיעות הרבה מאוד כסף בשתדלנות.

 

מתכופף בפני ארצות הברית. האיחוד האירופי מתכופף בפני ארצות הברית. האיחוד האירופי צילום: בלומברג

 

אף שנציבת הצדק של האיחוד האירופי, ויויאן רדינג, אמרה שלא יעלה על הדעת שחברות זרות יקבלו פטור מהחוק - מהטעם ההגיוני שבמצב כזה, האיחוד האירופי יציב את החברות האירופאיות בעמדת נחיתות מול חברות זרות - חברי פרלמנט באיחוד מדווחים שמופעל עליהם לחץ כבד. ובחלק מהמקרים הוא כנראה עובד: קבוצת מעקב בשם LobbyPlag עוקבת אחרי השינויים שמציעים חברי פרלמנט בחקיקה, והיא מצאה תופעה מדהימה. בשורה של מקרים, ההצעות לשינוי פשוט הועתקו מילה במילה מהצעות השינוי של תאגידים אמריקאים כמו אמזון או לשכת הסחר של ארה"ב.

 

פעם היה אפשר להסתיר דברים כאלה, כי לך תחפש משהו בערימת שחת של 12,453,678 מסמכים. היום חיפוש כזה הוא קל מאוד, והתוצאות מרשיעות. יש לקוות שבסופו של דבר, חברי הפרלמנט האירופי יזכרו מי בוחר בהם ואת מי הם משרתים. 

 

אל תחשבו על זה אפילו

 

גוגל בלחץ; אחרי שנים שבהן היא אמרה שלא יעלה על הדעת שהיא תשלם למו"לים פיצויים על כך שהיא מפרסמת פרסומות לצד התוכן שלהם (באופן שחונק את המו"לים, אגב), שינתה החברה את דעתה. גוגל הודיעה שתשלם 80 מיליון דולר למו"לים הצרפתים, רק שיעזבו אותה בשקט ויפסיקו לאיים עליה עם חוקים שידרשו ממנה תשלום עבור קישורים. בהתחשב בכמות הכסף שגוגל עושה באירופה, 80 המיליונים האלה הם המקבילה המודרנית של רכישת מנהטן בכמה חרוזי זכוכית.

 

אז, כפי שדיווחנו, מו"לים אחרים באירופה שמו לב למה שקורה והם רוצים עכשיו שגוגל תשלם גם להם. לגוגל אין כל כוונה כזו, ונציגים שלה הודיעו ל-TechCrunch שאף שהם "תמיד שמחים לדבר עם מו"לים על רעיונות ליצירת תעבורה, יצירת עניין של קוראים, והיוון" של תוכן, אין לה כל כוונה בשלב זה ליצור קרן דומה גם במדינות אירופאיות אחרות.

 

צרפת מקבלת. ומה עם היתר? צרפת מקבלת. ומה עם היתר? צילום: shutterstock

 

יצוין שההכחשה של גוגל לא גורפת כפי שיכלה להיות, משום שהיא נמצאת תחת לחץ כבד גם בגרמניה, שם היא הסתבכה עם המחוקקים אחרי שתקפה אותם בגסות. בהחלט יתכן שכדי להמנע מחקיקה - בעייתית מאוד בפני עצמה, צריך לומר - בגרמניה, גוגל תיתן כמה חרוזי זכוכית גם למו"לים הגרמנים. אחרי תקדימים בצרפת וגרמניה, גוגל תהיה במצב בעייתי אם וכאשר יגיעו גם המו"לים הספרדים והפולנים, למשל, וידרשו את שלהם.

 

קצרצרים

 

1. בנדיקטוס ה-16 הוא כנראה לא המנכ"ל הראשון שממש לא מרוצה מקמפיין המדיה החברתית שלו, אבל בדרך כלל הם מסתפקים בפיטוריו של רועץ המדיה החברתית, לא מתפטרים בעצמם. מספר חודשים אחרי ההשקה היוקרתית של אחד משמות המשתמשים המבוקשים בעולם בטוויטר, @pontifex, נפתחת התחרות על הזכות להפעיל אותו. בטוויטר, ייזכר בנדיקטוס בעיקר כמי שהזכיר להמון המתלהב ש"לעתים, קול התבונה העדין נטמע בהמולת המידע המוגזם". אם לוותיקן יהיה מזל, האפיפיור הבא לא יהיה מעורב אישית בשערוריית אונס הילדים. מצד שני, אם הם ימנו את אחד הקרדינלים שלא היה מעורב בפרשה, השאר יוכלו לחשוב בצדק שהוא מתנשא עליהם. בעיה.

 

"טוויטוס דומינוס האשתגוס פייברוטוס! ואמרו אמן" "טוויטוס דומינוס האשתגוס פייברוטוס! ואמרו אמן" צילום: shutterstock

 

2. עוד חדשות רעות לאפל: לראשונה, ארבעה מכשירים שונים – כולם מכשירי אנדרואיד – מקבלים ציוני שביעות רצון מהציבור שגבוהים מאלה של הג'ובספון. המכשיר המוביל הוא המוטורולה Atrix HD, שזכה לשיעור שביעות רצון של 8.57, אחריו מגיע המוטורולה Droid Razr M עם 8.5, במקום השלישי נמצא ה-HTC Rezound 4G עם 8.32, במקום הרביעי נמצא, במפתיע, הגלקסי נוט 2 של סמסונג עם 8.26, והאויפון סוגר את את החמישיה הפותחת עם 8.23. כשמוטורולה עוקפת אותך (פעמיים), פלא שבאפל החליטו לעבור לשעונים?

 

3. אנחנו אולי שכחנו מהצרות של מפות אפל, אבל לתחנת מכבי אש באוסטרליה מסתבר שזו לא אופציה. היא בנתה אפליקציה לאייפון, והיא אולצה להשתמש במפות אפל. התוצאה, לדברי תחנת מכבי האש, היא סכנת חיים: התושבים מדווחים לה על שריפות שנמצאות על המפה במקום שלא דומה בכלל למציאות. אוסטרליה חווה בחודשים האחרונים כמה גלים של שריפות ענק, עם טמפרטורות שלא נראו בשום מקום מחוץ לגיהנום. הדבר האחרון שהכבאים שם היו צריכים הוא ששירות המפות הצולע של טים קוק ישלח אותם לאתר הלא נכון. הכבאים התלוננו לאפל, אבל זו לא הצליחה לספק להם פתרון.

 

4. משטרת יוון מצאה את עצמה בבעיית יח"צ מסוימת: השוטרים שלה, שאף פעם לא היו ידועים באהבת האדם שלהם, עצרו ארבעה גברים צעירים, ככל הנראה אנרכיסטים, ופוצצו להם את הצורה. המשטרה טוענת עכשיו שהם היו מעורבים בשוד מזוין, כנראה משום שהיא הגיעה למסקנה שהתקשורת לא תקנה את זה שהם חשודים ברצח קנדי. תמונות שצולמו בזמן המעצר הראו את העצורים מוכים ומדממים, והמשטרה מיהרה להפיץ תמונות "עדכניות" שלהם, שבהן הם נראו למרבה הפליאה בריאים ושלמים. המשטרה הודתה אחר כך שהיא זייפה את התמונות בפוטושופ, אבל לטענתה עשתה את זה רק כדי שהציבור יוכל לזהות אותם. יוון שלחה לישראל מטוסי ריסוס לסייע בשריפה הגדולה בכרמל, כך שהמינימום שישראל יכולה לעשות בתמורה הוא לשלוח לה כמה מומחים מדובר צה"ל, שיעבירו כמה שיעורים בטיוח פאדיחות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x