דו"ח טכנולוגי
פרשת האסיר X: הסקרנות לא תהרוג את חתולי הרשת
הצנזורה הישראלית טעתה כפי שטעו ממשלות ארה"ב בפרשת וויקיליקס וניו זילנד בפרשת קים דוטקום, הנשיא אובמה נערך למלחמת סייבר ומחלק טלפונים סלולריים לעניי ארצו - ותוכנה חדשה מתוכננת להחליף את אבשלום קור
האמת לא אזוקה
פעם, בשנות החמישים, גייס אמ"ן לשירותיו עבריין בשם מוטי קידר. הלז אמור היה לשמש כסוכן במצרים, שם אמור היה לעסוק ב"חבלה אסטרטגית". בדרך, הוא עבר במדינה בדרום אמריקה לצרכי בניית הכיסוי שלו, שם רצח סייען יהודי וגנב ממנו 15,000 דולר. עם הגעתו לישראל, הוא נעצר במעצר מנהלי, הורשע ונידון למאסר עולם. הוא הוחזק בכלא רמלה במשך 15 שנה מבלי שאיש יודע את זהותו. הוא כונה אז "האסיר X". בשל צו איסור פרסום, הציבור בישראל לא ידע על כך. עם שחרורו, מיהר קידר להגר לארה"ב. הוא ניסה לערער על פסק הדין, אך ללא הצלחה.
היו אלה זמנים אחרים; אפשר היה לעשות טעויות שכאלה ולהשאירן חשאיות. היום, זה כבר בלתי אפשרי. מדינות לא יכולות יותר להגן על פאשלות מבצעיות - וכל החשאיות במעצרו של קידר נועדה כדי להגן על הפאשלה של מערכת בטחונית שגייסה עבריין מוכר כסוכן ואז התפלאה שהוא התנהג כפי שהתנהג.
האמריקאים ניסו להסתיר, לפני מספר שנים, סרטון מביך שמראה כיצד צוות של מסוק מחסל אזרחים עיראקים ועיתונאים חפים מפשע. הסרטון הזה, שזכה לכינוי Collateral Murder ("רצח סביבתי", על משקל "נזק סביבתי"), הודלף לוויקיליקס על ידי חייל בשם ברדלי מאנינג, פורסם ברשת - וגרם למערכת הביטחון האמריקאית נזק גדול בהרבה משהיה נגרם לו שחררה את הסרטון בעצמה.
פעם גם היה אפשר להסתיר את העובדה שסוכנות הביון של ניו זילנד היתה מעורבת במעקב אחרי תושב ניו זילנדי, קים דוטקום, לבקשת תאגידי התוכן ושירותי הביון של ארה"ב. היום כבר אי אפשר. מספיק שאדם בעל מצפון ייחשף למידע, וזהו. הוא כבר בדרכו החוצה. ובניגוד לשירותי המודיעין של ישראל בשנות החמישים, שירותי מודיעין כבר לא מעסיקים עבריינים. הם מעדיפים אנשים אמינים ובעלי מצפון, מה שאכן יוצר בעיות מסוימות. פעם, למדליפים היתה בעיה ניכרת בהוצאת המידע: היום כמעט הכל דיגיטלי. ההדלפה הפכה לקלה מאוד, אולי, יאמרו בשירותי הבטחון, קלה מדי.
ביממה האחרונה, עסקה מערכת הבטחון הישראלית בנסיונות להחזיר את הסוסים לאורווה אחרי שתכנית חדשות אוסטרלית חשפה מידע מביך. כמו בפרשת מוטי קידר, סביר מאוד שהנזק פה הוא תדמיתי ולא ביטחוני - ושמאמץ ההסתרה גרם יותר נזק מתועלת. התוצאה היתה מחול תרנגולת ערופה, כשהצנזורה מורידה ידיעה אחרי ידיעה מהרשת – בלי לקלוט שעצם הפעולה רק מעצימה את העניין של הציבור בפרשה. כשחצי מתושבי המדינה מחוברים לפייסבוק, כששיתוף מצריך רק הקלקה וכותרת אירונית, אי אפשר להסתיר יותר מידע. הורידו את הכתבה ששיתפתם? מייד תידלק בראשכם נורית "מה הם מנסים להסתיר? כנראה שעליתי על משהו גדול".
סביר להניח שרוב תושבי המדינה לא נחשפו אתמול למידע שעבר ברשתות החברתיות, אבל מותר להניח שלפחות עשרה עד 15% דווקא כן. היו מספיק מהם כדי שיווצר לחץ ציבורי על הנבחרים שלהם, והם העלו את הנושא לדיון בכנסת אמש - וכאן נפרצו כל הסכרים. זו לא הפעם הראשונה: ממשלת בן גוריון ניסתה להסתיר את הטבח בכפר קאסם, ובפעם המי יודע כמה השתמשה בצנזורה כדי להימנע מביקורת הציבור ולא כדי להבטיח את שלומו. אבל כשתופיק טובי חשף את הטבח מעל בימת הכנסת, תוך שימוש מופתי בחסינות המהותית שלו, כבר אי אפשר היה להמשיך את זה.
ראש הממשלה כינס אתמול את ועדת העורכים, ככל הנראה לביצוע בקרת נזקים. כדי להשפיע, היה עליו להזמין גם כל בלוגר, כל בעל חשבון פייסבוק ובעצם - את רוב הישראלים. מאכזב לגלות שממשלת ישראל מתנהגת כאילו אנחנו עדיין ב-1956 - השנה שבה אפילו ניקיטה חרושצ'ב גילה שהנאום שלו בוועידה ה-20 של המפלגה הקומוניסטית, ה"נאום הסודי", הרבה פחות סודי ממה שהוא חשב. ברשת, הסקרנות לא תהרוג את החתול עוד.
האם מדינה יכולה לנצח במלחמת סייבר?
הנשיא אובמה פרסם אמש פקודת הגנת סייבר, והפרשנים עדיין מנסים להבין מה בדיוק נכתב שם. אבל יש כבר מי שמנסה לומר לנו שממשלות לא יכולות לנצח במלחמת סייבר בלי סיוע של השוק הפרטי.
ספק אם זה נכון. כן, היכולת להפעיל התקפות סייבר קלה יותר וזולה משמעותית יותר מאשר העלות של בניית כנף של מטוסי תקיפה, וכן, קשה הרבה יותר לזהות את המקור של התקפת סייבר מאשר התקפה קונבנציונלית. אבל מהרגע שהמקור זוהה, כוח צבאי מסודר יכול להפעיל כלפי המטרה הרבה יותר כוח מאשר איזה צוות של כמה האקרים.
כן, ממשלה תהיה איטית הרבה יותר בתגובה שלה, אבל התגובה הזו גם תהיה חזקה משמעותית יותר. מי שזוכר את תקופת הטרור של לולזסק, ומתרפק על המבצעים של הפושעים המקוונים הללו, צריך גם לזכור שהממשלה פירקה את לולזסק ושרוב חבריו נמצאים עכשיו בשלבים שונים של הליכים משפטיים.
צריך גם לזכור שהתקפות סייבר שמגיעות מסין ומרוסיה - האחרונה ליוותה את הפלישה שלה לגיאורגיה בהתקפות סייבר נרחבות, וניהלה קמפיין של טרור מקוון כנגד אסטוניה - מגיעות גם הן מצד ממשלות, לא קבוצה קלה של רובין הודים.
אולי זה יעזור
החשוד המבוקש באונס, ג'וליאן אסאנג', נרקב כבר חודשים ארוכים בשגרירות אקוודור בבריטניה. הוא חשב, ככל הנראה, שאם הוא יימלט לשם ויקבל מקלט מדיני, יוותרו לו הרשויות בבריטניה ולא יסגירו אותו לשוודיה כדי לעמוד לדין על שני מעשי אונס. הוא טעה.
אז עכשיו הוא מנסה תרגיל אחר: מפלגת וויקיליקס - כזכור, מזה מספר שנים וויקיליקס היא לא ארגון הדלפת מידע אלא הכת הפרטית של אסאנג' - נמצאת בהליכי רישום מתקדמים במדינת ויקטוריה באוסטרליה. אסאנג' כנראה חושב שאם הוא יצליח להבחר לסנאט האוסטרלי, יווצר לחץ כבד על בריטניה לתת לו, כנבחר ציבור, לצאת מגבולותיה.
יש בזה משהו, במיוחד לאור העובדה שאוסטרליה היא חלק מחבר העמים הבריטי. עם זאת, אסאנג' נערך לאפשרות שהבריטים לא יתרשמו מכך שכמה אוסטרלים מוכנים להתעלם מהעובדה שהוא חשוד באונס - והודיע שאם ייבצר ממנו למלא את תפקידו, נציג אחר של המפלגה ייכנס לסנאט. לא בטוח עד כמה הבוחרים יתלהבו מהאפשרות שהם יצביעו עבור אסאנג' ויקבלו איזה אדם לא מוכר.
הזכות לסלולר
כשתומכי הקפיטליזם החזירי במדינות המערב מנסים לטעון שאין במדינותיהם עוני, הם שולפים את הקלף הסלולרי: לדבריהם, המצב לא יכול להיות באמת רע אם לכל אחד יש סמארטפון. רואים בכך ראיה ניצחת להיעדרו של עוני, כאילו אפשר להסתדר בחיים המודרניים, כאילו אפשר למצוא עבודה, בחיים המודרניים בלי סלולר.
אז לידיעת הקפיטליסטים הקיצוניים, ממשלת ארה"ב - לא בדיוק חברה באינטרנציונל הסוציאליסטי - חושבת אחרת. הממשלה הפדרלית מסבסדת במיליארדים חלוקת טלפונים סלולריים לעניים, בדיוק כדי שהם יוכלו לסגור את הפערים. חברות הסלולר בארה"ב רואות בכך מכרה זהב קטן: הן אמנם חייבות לספק מכסות זולות של שיחות ומסרונים לאנשים שזכאים לסבסוד - כעקרון, מי שכבר זכאי לסיוע מרשויות הרווחה - אבל הן חופשיות לחלוטין לקבוע תעריפים מופרכים על כל חריגה של המשתמש מהחבילה הקטנה שלו.
כעת יש טענות על חריגות בתוכנית, טענה שאנשים שלא אמורים להיות זכאים לקבל סלולר מסובסד בכל זאת מקבלים אותו ושהם הופכים לעול על משלם המסים, אבל העובדה הבסיסית היא שהמחוקקים בארה"ב כבר הבינו שחיים מודרנים מצריכים חשבון סלולר – ושהם מוכנים לסבסד את זה. הנה משהו ששווה לזכור בפעם הבאה בה תתפאר ממשלת ישראל בהוזלת חבילות הסלולר.
קצרצרים
1
. מדענים יצרו תוכנת מחשב שמה שהיא עושה בחיים זה לשחזר שפות עתיקות - כאלה שמסרבות להתמסר לחוקרים. התוכנה לוקחת 637 שפות שמדוברות בימינו באסיה ואזור האוקיינוס השקט ומצליחה לשחזר את הצורות הקדומות שלהן, מה שהיה לוקח לבלשנים עשרות ומאות שנים. עם זאת, התוכנה עדיין לא מצליחה להגיע לרמת הדיוק של בלשן אנושי. שיפור מידת הדיוק תוכל לחסוך אלפי שעות עבודה לבלשנים, להצליב מקורות מידע במהירות מסחררת ויום אחד אף לייתר את הבלשן עצמו. אבל הדרך לשם עוד ארוכה וגם למוצר הסופי יהיו מגבלות; התוכנה כנראה שלא תהיה מסוגלת לשחזר את השפה האנושית המקורית - זו שדיבר השבט האנושי הראשון בסוואנה של אפריקה.
2. עוד יום, עוד תמונת פוטושופ גרועה להחריד של מטוס הצעצוע האיראני. אם חשבתם שהממשלה שלכם לא ערוכה לעידן שיתוף המידע, עוד לא ראיתם את הדקלפרצוף של המשתמשים האיראנים. ממשלת המדינה השיעית היחידה בעולם פרסמה עוד תמונה מזויפת של המפציץ החמקן שלה (שעיצובו, אגב, נוגד כל היגיון הנדסי), ולמרבה הפדיחה היא גרועה כמעט כמו קודמתה.
3. מנכ"ל אפל, טים קוק, צריך להתמודד עם תקופה קשה יחסית - אבל הוא לא מאבד ולו גרם מהשחצנות הטבעית שלו. כשנשאל אתמול (ג') מדוע אפל לא מציגה את המפרטים של מכשיריה, ענה שחברות אחרות מדברות עושות זאת, כי הן לא יכולות לדבר על חוויית השימוש שלהן. מישהו צריך לעדכן את קוק שעל כל גרוטאה שהוא מוכר, גוגל מוכרת ארבעה לפחות, ושהאויפון הגיע למקום החמישי מבחינת שביעות הרצון של המשתמשים. הגישה הזו התאימה ל-2009, אולי. אנחנו כבר לא שם.
4. לחץ ציבורי מתון: יומיים אחרי שאדובי קיבלה זימון להופיע בפני הפרלמנט האוסטרלי כדי שתסביר מדוע היא פושטת את עורו של הציבור ושותה את דמו בקשית, מיהרה החברה להודיע שהיא מורידה את מחירי המוצרים שלה שם. וזה אפילו לפני שהיא נשאלה שאלה קשה אחת בשידור חי על ידי נבחרי ציבור שזוכרים בשביל מי הם עובדים. החברה הורידה את מחירי חבילת התוכנה שלה כך שהם תואמים כעת את המחירים בארה"ב. זה לא יעזור לה: היא עדיין תצטרך לתת הסברים עוד חודש ומשהו. הוציאו את הפופקורן, הולך להיות מעניין.
5. אם יש משהו שפנאטים דתיים בארה"ב שונאים זה עובדות מדעיות. במיוחד כאלה שמוצגות לתלמידים וגורמות להם לפקפק בכל מערכת האמונה שלהם. המאבק של הפנאטים הוא בעיקר בתורת האבולוציה. אבל מה לעשות, יש לימודי מדע והם צריכים לכלול אבולוציה. מה לעשות, שאלתם? נורא פשוט. משנים את ההגדרה של "מדע" כך שתכלול גם "היקשים מפילוסופיה מבוססת אמונה" וזהו, עכשיו אפשר ללמד גם בריאתנות, כלומר את התפיסה שהעולם נברא על ידי ישות נקמנית בשישה ימים, שאחר כך ביצעה רצח עם והטביעה את האנושות כי היא לא מצאה חן בעיניה. זה התרגיל שמנסה לבצע איזה מחוקק במיזורי. בישראל, תשמחו לדעת, אין צורך בחוקים כאלה: רק 200 תלמידים לומדים מדי שנה על עצם קיומה של האבולוציה.