פרשנות
מטבע הקסמים של Mega
קים דוטקום העלה אתר ייחודי שמאפשר שיתוף קבצים ללא סכנת תביעה. עתה, שילב בו את הכלי שיכול להסיר את סכנת התביעה מעל לראשי משתמשיו: תמיכת ביטקוין. מדוע המטבע הווירטואלי מאיים על ענקיות התוכן בארה"ב?
17:0117.02.13
קים דוטקום, יזם האינטרנט שעשה קריירה מלהדיר שינה מעיני בכירים בתעשיית הקולנוע והתקליטים, הצליח לשריין את עתידו של Mega, אתר אירוח הקבצים החדש שלו.
במהלך סוף השבוע, דוטקום הודיע כי מגה - שהצליח לצבור שלושה מיליון משתמשים בתוך חודש בלבד - יתחיל לקבל תשלום גם דרך המטבע הוירטואלי ביטקוין, בעזרת חברת BitVoucher.
קראו עוד בכלכליסט:
- דו"ח טכנולוגי: למגה יש בעיה עם המעריצים
- האם Mega מסמל מהפיכה בשירותי האחסון המקוונים?
- קים דוטקום משיק את "מגה" - מתחרה ישירות מול דרופבוקס
לא מפחד ממעצמות התוכן. קים דוטקום צילום: בלומברג
כסף הרפאים של האינטרנט
על פניו, מדובר בגימיק; ביטקוין הוא מטבע שלא מונפק, מפוקח או מנוטר על ידי אף גוף ממשלתי, מאפשר העברות כספים מיידיות ואנונימיות - שלא לוקח חלק משמעותי או אפילו מדיד מהכלכלה הגלובלית. זאת, למרות שהוא צובר תאוצה ומאוד אוהב על קהילת הקוד פתוח, האקרים, פושעים, מתכנתים וסטארט-אפיסטים. כיום היקף העסקאות בביטקוין מדי יום עומד על כמיליון דולר בממוצע.
ניתן לראות את החיבור הטבעי בין ביטקוין ובין מגה, אתר אירוח קבצים שמקדם אנונימיות ופרטיות ובו זמנית מנסה לשמר את מעמדן של חברות זכויות היוצרים - אם כי עצם פתיחת האתר הוא מעין קריאת תיגר על תעשיית המדיה. כך גם ביטקוין, טכנולוגיה חדשנית המאפשרת אנונימיות ומוחלטת ומרחפת לה באזור האפור של החוק המדשדש מאחורי הקידמה.
Mega
רבים ראו את ההכרזה כניסיון של מגה לפנות לקהילת הקוד הפתוח להתרחק מהממשלות הפדרליות – ובמיוחד זו של ארצות הברית, ולהציג אתר מתקדם טכנולוגית, יחודי וחדשני שגם דואג לאנונימיות וללקוח. מגה הוא בעצם כעת חברת האינטרנט הגדולה הראשונה שבאמת מקבלת את מטבע האינטרנט. אבל האמת היא, שיש סיבה עמוקה הרבה יותר מאחורי ההכרזה.
תעודת ביטוח מפני תביעות
מדוע ביטקוין כל כך חשוב למגה? בפשטות - הדבר הופך את האתר לחסין כמעט לחלוטין מתביעות. דוטקום מיקם את השרתים עצמם בניו זילנד, מדינה שאחרי שערוריית השחיתות והפשיטה הבלתי חוקית על אחוזתו לפני כשנה, תומכת בחופש הפרט על פני זכויות היוצר. דוטקום גם הבטיח שהמערכת שלו אינה יכולה לשמש כלי להפצת תכנים לא חוקיים בקלות, ועם אנונימיות מוחלטת לא מאפשר לחברות לדעת מי בעלי הקבצים - גם במקרה בו יצליחו להגיש תביעה ולדרוש את רשימת כל הקבצים המאוחסנים במערכת.
יש למערכת רק נקודת חולשה אחת - כסף. מה עשו הגופים הפדרליים שרצו להתקיף את ויקיליקס? הם תקפו את החברות שעבדו עם האתר ואפשרו לו לגייס תרומות. מגה עצמו אינו מקבל כרטיסי אשראי באופן ישיר, כי הן אינן מוכנות לעבוד איתו. במקום זאת, הוא עובד עם ספקי תשלומים - וחברות זכויות היוצרים כבר הודיעו שהן הולכות לתבוע אותן עד שהן יפסיקו את שיתוף הפעולה.
אבל את ביטקוין אי אפשר לחסום או לעצור. בהחלט יתכן כי בשנים הקרובות גם עבור מגה, המטבע הווירטואלי יהיה לא יותר מאשר גימיק. אבל הוא בהחלט חשוב לביצור האתר כנגד תעשיית המדיה - ולחיזוק מעמדו כאמצעי תשלום מתקדם.