עידן הסמארטפון הביומטרי
הפנטגון הטיל על חברת הפרויקטים החביבה עליו CACI ועל חברת הביומטריה AOptix, לפתח טכנולוגיית זיהוי ביומטרי עבור מכשירי סמארטפון. בקרוב יוכלו הרשויות לזהות אזרחים באמצעות מצלמת הסלולר
- אינטל רוכשת את חברת הביומטריה הישראלית איידיסיה
- בכיר ניואנס: "יפותחו מכשירים שיזהו את המשתמש לפי קולו"
- מעקב אלקטרוני: לא בבית ספרי!
חברת הביומטריה AOptix הכריזה השבוע כי הפנטגון העניק לה, בשיתוף עם CACI International, חוזה מחקר בגובה 3 מיליון דולר לפיתוח מכשירי זיהוי חכם נייד של AOptix (Smart Mobile Identity) עבור משרד הביטחון האמריקאי.
ב-Wired מדווחים כי התוצאה הסופית של הפיתוחים תסתכם בחבילת חומרה ותוכנה שתהפוך סמארטפון רגיל למכשיר שיכול לסרוק ולהעביר מידע ממרחק, פעולות שאינן אפשריות לפי טכנולוגיות הסריקה הקיימות.
החומרה של AOptix תעטוף את הסמארטפון ותשדרג את יכולותיו של הטלפון ותאפשר לו גם לתעד ולנטר מידע ביומטרי.
בניגוד למכשיר הנמצא כיום בשימוש כדי לסרוק, לעלות ולהעביר מידע ביומטרי למאגר המידע בזמן מלחמה של הצבא האמריקאי - Handheld Interagency Identity Detection System (HIIDE) – אדם אחד מספיק כדי להפעיל את המכשיר של AOptix, שכן השימוש בו יהיה פשוט כמו באפליקציית סמארטפון ידידותית למשתמש.
על פי הדיווח, הגאדג'ט החדש הזה יוכל לסרוק פרצופים ממרחק של 2 מטרים, רשתית עיניים ממרחק של מטר וקול על ידי שימוש בסמארטפון. טביעות אצבעות עדיין יידרשו סריקה על גבי המכשיר.
ג'ואי פריטקין מ- AOptix הסביר כי המערכת תוכל ללכוד רשתית באור יום, פעולה שנחשבת מאתגרת במיוחד עבור המכשירים הביומטריים הנוכחיים. כמו כן, המכשיר יוכל לצלם תמונות של פרצוף או של עין ברגע שהטלפון מתמקד, בלי הצורך להקליק, להזיז או ללחוץ.
קל לראות את היתרונות שמעניק תחום הביומטריה לצבא. כבר במלחמה בעיראק נערך שימוש בטביעות אצבע ובסריקת רשתיות כדי להעסיק ולשמור על כוח העבודה, להגן על בסיסים צבאיים ולפקח על אסירים. אם כי, בכל הקשור למעקבים, הביומטריה התגלתה כפחות מוצלחת.
במתכונתה הנוכחית, השימוש בביומטריה במעברי גבול נחשב כמאיים על האבטחה של מרגלים סמויים (של טרוריסטים, או כל אדם אחר שנוסע תחת זהות בדויה מכל סיבה שהיא).
הסמארטפון הסודי
ב-Wired דיווחו באפריל כי לפני התקפות הטרור של ספטמבר 2011, סוכני CIA סמויים נהגו להשתמש ולהשליך דרכונים מזויפים כמו "טישו", ומיהרו לאסוף דרכונים מזויפים חדשים בתחנות CIA מקומיות.
אולם כעת בשל השימוש באמצעי זיהוי ביומטריים המחוברת ישירות למאגרי מידע, כבר לא ניתן להמשיך בהתנהלות הזו. סוכן לשעבר סיפר כי כיום הכניסה למדינה בזהות אחת ואימוץ זהות אחרת כדי לבצע פעילות סמויה טומנים בחובם סיכונים: "כאשר ניגשים להזמין חדר במלון כדי לקיים פגישה עם מודיע, או אפילו כאשר שוכרים מונית כדי לנסוע לפגישה, או אפילו אם מקיימים את אותה פגישה במכונית עצמה – בתי מלון רבים וסוכנויות השכרת רכב נוהגים להעביר בכל יום את פרטי הלקוחות, כולל מספר דרכון, למחלקת הגירה...מרבית המדינות בודקות על בסיס יומי את הוויזות. אך כאשר שם עולה ברשימה ואין תיעוד של כניסתו למדינה..המשטרה תגיע במהירות לרחרח".
בנוסף מציינים שבייחוד במקומות "עוינים" כמו איראן, שבהם מחשבי משרדי הפנים כוללים את רשימות הנוסעים בטיסות שנכנסות למדינה ורשימות אורחי המלונות, השימוש בדרכונים מזויפים ונתוני טיסות שגויים מהווים הימור מסוכן ביותר.
"עוין" הוא כמובן מונח יחסי. רבים תופסים למשל את המצב הנוכחי של פיקוח-על בארצות הברית כחודרני מדי במקרה הטוב, ומפר זכויות אזרח במקרה הרע. אולם זה מובן מדוע ארגוני מודיעין כמו ה-CIA או MI6 ידאגו לבטחון הסוכנים הסמויים שלהן.
ב-AOptix לא פירטו אילו זרועות ספציפיות בצבא ובמודיעין האמריקאי מתכוונות להשתמש בסורקים הביומטריים החדשים.
חייך, אכלת אותה?
אך כאזרחים פשוטים בעידן הפיקוח והמעקבים שלאחר התקפות הטרור על ארה"ב, מעט מפחיד לדמיין שאותם מכשירים קלים לשימוש לסריקה ביומטרית יפלו לידיים הלא נכונות, לדוגמה לסוכנות לביטחון לאומי (NSA), שכבר עכשיו מגלה תיאבון מוגבר לאיסוף מידע.
לראיה, מרכז המידע ביוטה - המתקן רחב ההיקף שהסוכנות הקימה כדי ליירט, לפצח, לנתח ולאחסן כל דבר שאנחנו עושים או אומרים, בין אם התקשורת שלנו נמשכת מכבלים תת ימיים של רשתות בינלאומיות, זרות או מקומיות או נחטף מהשמיים כשהוא משוגר על ידי לוויינים.
באתר nakedsecurity של חברת האבטחה "סופוס" מעלים את השאלה האם אנחנו באמת מעוניינים שסוכנויות הביון האמריקאיות יוכלו לזהות אותנו באמצעות טכנולוגיה ביומטרית ממרחק, לאגור את כל התנועות שלנו בתוך מחסן מידע עצום?
המסקנה היא כי אין לנו יותר מדי ברירות, בין המצאת המזל"טים החדשים והסורקים הצפויים. לא נותר אלא לקוות שמדינות נוספות לא ילכו בדרכה של קנדה ויאסרו על חבישת מסכות בזמן הפגנות.