בדיקת כלכליסט
M8: הממשק דינוזאורי, הניווט מדויק
חברת טלמפ השיקה בישראל אפליקציית ניווט חדשה. למרות מאגר המידע העצום שעומד לרשותה ויכולת ניווט מדויק, סובלת M8 מעיצוב מיושן ומסורבל וממשק בעייתי. האם שווה לנטוש את Waze לטובתה?
לישראלים אין תוכנת ניווט; יש להם Waze. האפליקציה הישראלית הפכה למונופול דה-פקטו בשוק תוכנות הניווט החינמיות ונראה שכמעט כל ישראלי שיש לו גם סמארטפון וגם רכב משתמש בה. בניסיון לשבור את השליטה, השיקה טלמפ, החברה הישראלית שנרכשה על ידי אינטל, אפליקציית ניווט חינמית משלה בשם M8 (להורדה ל-iOS, אנדרואיד). האם יש להם את מה שצריך כדי לגורם לישראלים לנטוש את ווייז? “כלכליסט" לקח אותה לבדיקה.
- מייסד ווייז: "המודל העיסקי שלנו מתחיל לעבוד"
- אונאבו: Waze היא המרוויחה הגדולה ממכתב ההתנצלות של טים קוק
- חדש ב-Waze 3.5: ניווט בנסיעה משותפת - ובסנכרון עם פייסבוק
טלמפ היא מהשחקניות הוותיקות והבולטות בשוק הניווט העולמי. האפלקיציה שפיתחה החברה נמצאת בשימוש בעשרות מדינות בעולם על ידי עשרות מיליוני משתמשים. ואולם, אלו לא מודעים לכך שמדובר באפליקציה של טלמפ, שכן המודל העסקי של החברה עבד על פיתוח אפליקציה בעבור גופים כמו חברות הסלולר, שהן אלו שמשווקים אותה לצרכן.
כשמדובר מחברה בעלת שם כמו טלמפ, הציפיות גבוהות מ-M8 גבוהות מאוד. במבט ראשון, נראה שהחברה לא הצליחה החברה לעמוד בהן; לרוב כשפותחים אפליקציית ניווט, המסך הראשון שמתקבל הוא המפה עם מיקומו של המשתמש. M8, מנגד, בוחרת להציג את המסך המכונה "ראשי", ובו קטגוריות שונות של שירותים והגדרות.
היתרון הגדול: חיפוש מקומי עשיר
היתרון של החברה הוא במאגר המידע המקומי הנרחב שיש ברשותה ומבוסס על שותפי תוכן מקומיים רבים דוגמת בזק, מפה, רסט (שגם מציע קופונים למסעדות), תל-אופן, שירות הקופונים מבוסס המיקום OnMyWay ועוד. לפיכך, אפשר להבין למה היא רוצה להדגיש בפני המשתמש את הקטגוריות השונות ולדחוף אותו להתחיל את השימוש בשיטוט להם. גישה יוצאת דופן, אך מקובלת.
מה שלא מקובל הוא הקו העיצובי של האפליקציה. העיצוב, בלשון ההמעטה, אינו מוצלח. העמוד הראשי מלא באייקונים בצבעים שונים שיוצרים תחושה של חוסר אחידות, והרושם הכללי שנוצר הוא של מראה מיושן מאוד ברוח תחילת העשור הקודם.
הקו העיצובי הזה נמשך גם כשעוברים לתצוגת המפה. גם כאן העיצוב מיושן, בצבעי כתום, ירוק ובז' לא סקסיים בעליל. חמור מכך: לא מדובר במפות וקטוריות, תכונה בסיסית בכל אפליקציית ניווט מודרנית שמאפשרת טעינה מהירה יותר בעת ביצוע זום אין/אאוט ומספקת תצוגה חדה יותר של הדרכים ושמות הרחובות. במקום מפות וקטוריות, נראה ש-M8 עושה שימוש במערכת שמבוססת על טעינת תמונות בגדלים שונים. התוצאה היא טעינה איטית יותר ונאה פחות.
המפות גם פחות שימושיות ממה שמרבית המשתמשים רגילים אליו. לא ניתן, למשל, לסובב אותן על צירן (אלא אם נמצאים במוד הניווט, ואז התכונה הזו פחות שימושית). בכל אפליקציית ניווט נורמלית, אם תגעו בנקודה על המפה יקפוץ חלון שיאפשר לכן לנווט אליה. כאן, לא יקרה כלום. צריך לחפש כתובת או בית עסק בלחיצה על הכפתור עם ציור המשקפת, או באמצעות בחירה מאחת הקטגוריות בראשי.
בזכות מאגר המידע הרחב של האפליקציה, יכולות החיפוש שלה משובחות ועלה בידה לאתר גם בתי עסק שכונתיים קטנים ואלמוניים.
כבר לא צריך לחשב מסלול מחדש
הניווט עצמו מוצלח, כאשר ההוראות מוצגות בברור בראש המסך וכוללות שם הרחוב הבא, אייקון שמציג את סוג הפנייה והמרחק ממנה. גם ההוראות הקוליות מוצלחות, וכוללות גם את שם הרחוב (פונקציה שאינה קיימת בווייז). המערכת גם מגיבה מהר במקרה של פספוס פניות ומציגה מסלול מחודש באופן כמעט מיידי, בלי המתנה לחישוב מחדש.
יש לאפליקציה גם עדכוני תנועה שמשולבים בחישוב המסלול וזמן הנסיעה ומתעדכנים לאורכה (אם כי בתדירות נמוכה יותר מאשר בווייז). האפליקציה גם, משום מה, מבשרת למשתמש על כל עדכון לדיווחי התנועה, גם אם אלו לא השפיעו על זמן הנסיעה המתוכנן.
נכון לרגע זה, מספר המשתמשים הפעילים באפליקציה מועט יחסית וכמעט שלא מתקבלים דיווחי משתמשים. שני מפגעים וניידת שהיו במסלול הנסיעה בזמן הבדיקה שלי לא הופיעו כלל באפליקציה (בווייז דווקא כן). אין להאשים בכך את טלמפ, כמובן, שכן עליה לבנות מאגר משתמשים רחב כדי שיכולות אלו יפעלו. אבל על מנת למשוך משתמשים אליה מווייז צריכה M8 להציג יכולות מתקדמות מספיק ונחשקות מספיק על מנת לשכנע אותם להצטרף.
גם ווייז מאפשרת חיפוש בתי עסק לפי קטגוריות והמבחר שם מקיף מאוד (ומתבסס בין היתר על שיתוף פעולה עם דפי זהב). אבל ב-M8 הגישה ליכולות אלו נוחה יותר ומזמינה יותר. במסך הניווט, למשל ניתן ללחוץ על לשונית בצד ימין שתספק גישה לקטגוריות חשובות בזמן נסיעה - חניונים, דלק, כספומטים ופיצוציות. כאשר לא מנווטים, מוחלפים החניונים והדלק במסעדות ו"למקרר". הקלקה תפתח רשימה של בתי העסק שנמצאים בקרבת מקום.
אם מתבצעת הפעולה תוך כדי ניווט, הם יוצגו על מפה ואפשר יהיה לבחור לנווט אליהם. כאן דווקא בולט חיסרון לעומת ווייז. באפליקציה הוותיקה קיימת אפשרות להוסיף עצירה בדרך, ובעת כניסה לאחת מקטגוריות השירותים, מוצג גם הזמן שיתווסף לנסיעה כדי להגיע אליהם. אם נבחר עסק, לאחר ההגעה אליו תנווט המערכת אוטומטית ליעד הסופי. ב-M8, לעומת זאת, בחירת עסק מפסיקה את הניווט הקודם. דווקא בתחום שאמור להיות נקודות החוזק של האפליקציה, יש לזכות ווייז יתרון שימושיות משמעותי.
עוד שתי תכונות מבדלות בולטות ראיתי באפליקציה: התרעה בעת חריגה מהמהירות המותרת (ניתן להגדיר את גודל החריגה), ואפשרות להזמין חנייה מראש בחניונים נבחרים. לצערי, באזור שבו התבצעה הבדיקה לא נמצאו חניונים מתאימים, אבל לתושבי ערים מרכזיות צפופות יכולה תכונה זו לשמש עזר חיוני בנהיגה היומיומית. האפליקציה נופלת מווייז ביכולותיה החברתיות - ומאפשרת לדווח על שוטר, עומס תנועה או סכנה בדרך - אך לא כוללת תכונות מתקדמות כמו איסוף חבר לפי מיקום שהוא שלח, או צפייה במיקומם של חברים שנמצאים בסביבה.
האם לווייז יש סיבה לחשוש? לא הפעם
האם זה מספיק כדי לשכנע את משתמשיי וייז להצטרף בהמוניהם? אני סבור שלא. M8 היא אפליקציית ניווט סבירה שיודעת לנווט ביעילות מנקודה לנקודה, אך סובלת מעיצוב ומפלטפורמת מפות מיושנים. מאגר בתי העסק הנרחב של האפליקציה הוא אמנם יתרון משמעותי, אבל מרבית המשתמשים יגלו שזה של ווייז עונה על כל צרכיהם.
בנוסף, יש לווייז כמה יכולות חזקות של-M8 אין תשובה להן כרגע. למשל - הקהילה העצומה והיכולות החברתיות המוצלחות, וקשה לראות את משתמשי המיינסטרים עוברים בהמוניהם לאפליקציה שלא תצליח לדווח על כל מארב של משטרת התנועה. לכך יש גם להוסיף תכונה מנצחת - מחירי דלק שמתעדכנים בקביעות. גם ב-M8 ניתן אמנם לחפש תחנות דלק, אבל רק בווייז ניתן לראות את המחיר ולקבל החלטה לאיזו תחנה משתלם יותר לנסוע.
בשורה התחתונה, M8 היא אפליקציית ניווט בניחוח מיושן ולא אלגנטי, שמציעה מעט מדי תכונות ייחודיות שיצדיקו את החלפת ווייז. אם טלמפ רוצה באמת לשבור את השליטה של ווייז בשוק אפליקציות הניווט בישראל, היא תצטרך להתאמץ הרבה יותר.