$
אינטרנט

בזק קלאוד: המתחרה הישראלי לדרופבוקס

חברת הטלפוניה הציעה לכל לקוחותיה בארץ שירות אחסון בענן, ללא מגבלה וללא עלות נוספת. אבל האם הוא תחליף ראוי לשירותים מוכרים כגון דרופבוקס, גוגל דרייב וסקיידרייב?

עומר כביר 18:4911.03.13

שירותי הגיבוי השונים בענן נכנסו כבר מזמן אל המיינסטרים, ומיום ליום קשה למצוא משתמשים שלא עושים באחד מהם שימוש על מנת לגבות את הקבצים החשובים שלהם, לסנכרן אותם בין מחשבים שונים ולשתף אותם עם חבריהם. בשבוע שעבר נכנסה גם בזק לתחום, עם השקת שירות בזק קלאוד (Bezeq Cloud) שמציע למשתמשים נפח אחסון בלתי מוגבל, ו"בחינם". האם הוא יכול להתמודד ראש בראש עם השירותים של החברות הגדולות בעולם? “כלכליסט" לקח אותו לבדיקה.

 

 

לפני סקירת השירות עצמו, הבהרה חשובה: השירות אומנם מתואר "בחינם", אבל הוא זמין אך ורק ללקוחות משלמים של החברה. בנוסף, חשוב לשים לב שהשירות אינו מסופק ישירות על ידי בזק אלא דרך חברת Pogoplug. בעוד שאחד היתרונות הגדולים של שירות ענן מקומי הוא בעמידה בחוק וברגולזציה המקומית, Pogoplug היא קליפורנית, ותנאי השימוש מכפיפים את המשתמש לחוק האמריקאי ולבית המשפט המחוזי בקליפורניה. עובדה  שבזק לא הבליטה די, לדעתי.

 

הלאה לענן

 

בניגוד לדרופבוקס, שם משתמשים יוצרים תיקיה אליה הם מועברים כל הקבצים שהם רוצים לגבות ולסנכרן, המודל של בזק קלאוד מזכיר את Live Mesh של מיקרוסופט. במקום ליצור תיקייה מיוחדת, המשתמש מסמן תיקיות קיימות ואלו מגובות לשירות. לשיטה זו יש יתרונות וחסרונות אך בסופו של דבר מדובר בהעדפה אישית.

 

 

בזק קלאוד: ממשק מינימליסטי, אך נוח בזק קלאוד: ממשק מינימליסטי, אך נוח צילום מסך: אתר בזק

 

ההרשמה לשירות לא מורכבת, ודורשת רק את הזנת מספר קו הטלפון ותעודת הזהות של בעל הקו, או אלטרנטיבית על ידי ביצוע שיחה אוטומטית למספר. משתמשים גם צריכים ליצור פרופיל באתר בזק, במידה ועדיין לא עשו זאת בעבר. לאחר מכן, להוריד ולהתקין את התוכנה. היא זמינה כעת רק לווינדוס, כשל בולט לעומת המתחרים שתומכים במערכות הפעלה אחרות.

 

מיד לאחר ההתקנה הראשונה יתחיל גיבוי אוטומטי של התיקיות הגנריות My Documents, My Videos, My Music, ו-My Pictures. אותי אישיצ זה עצבן - התוכנה התחילה את הגיבוי ללא קבלת אישור, ואפשר היה לפתור זאת בקלות על ידי הצגת תפריט המציע למשתמש אילו תיקיות לגבות.

 

בעוד שהרושם הראשוני מהממשק אינו חיובי, תוכנת הגיבוי פשוטה להבנה ונוחה לשימוש, והממשק מינימליסטי וספרטני. יש רק שתי לשוניות בסרגל הצד: גיבוי ושחזר. בגיבוי, מוצגות התיקיות המקומיות שכבר מסונכרנות עם השירות. לסנכרון תיקייה חדשה יש ללחוץ על "הוסף תיקייה לגיבוי" ולבחור תיקייה. אבל על מנת להתחיל את הסנכרון, יש ללחוץ על כפתור נוסף - "התחל גיבוי", צעד מיותר. יש גם כפתור "עצור" המאפשר השהיית הגיבוי, בלי להסיר אותה מהשימה.

 

 

יש גם סטרימינג של מוזיקה יש גם סטרימינג של מוזיקה צילום מסך: אתר בזק

 

הסנכרון עצמו מתבצע בצורה חלקה. ניתן לגבות מכמה מחשבים במקביל, אבל בכל המקרים הגיבוי הוא חד צדדי – מהמחשב אל הענן. בניגוד לדרופבוקס, אם תשנו קובץ או תוסיפו קובץ חדש לתיקייה המשותפת הוא אמנם יגובה לענן, אבל לא יסונכרן אוטומטית עם כל המחשבים האחרים - חסרון גדול מאוד.

 

הורדת קבצים ותיקיות מהענן למחשב אחר מתבצעת בצורה ידנית בלבד, באמצעות הקלקה על כפתור "שחזר" בסרגל הצד, דפדוף לתיקייה או לקובץ המבוקש, הקלקה על "שיחזור" ובחירת היעד במחשב לשמירה. לא מסובך, אך הרבה פחות נוח מסנכרון אוטומטי.

 

לשירות יש גם ממשק רשת, עם עיצוב מעט נאה יותר, בו תוכלו לשוטט בין הקבצים, להעביר אותם בין תיקיות, למחוק, להוריד אותם למחשב או להעלות קבצים ותיקיות מהמחשב פשוט באמצעות גרירתם לחלון האתר. בנוסף, ניתן לצפות בקבצים או להאזין לקבצי מוסיקה ישירות מהאתר, באמצעות הקלקה על הקובץ המבוקש.

 

ענן וקוץ בו

 

הממשק אמנם פשוט לתפעול, אך נתקלתי בכמה בעיות. העלאת הקבצים אינה מתבצעת ברקע, כמו בגוגל דרייב לדוגמה, ויש להמתין לסיום העלאת הקבצים לפני שאפשר להמשיך ולשוטט בשירות. בנוסף, הצפייה בקבצים אינה תמיד עובדת: קבצי מוסיקה וקבצי PDF נפתחו בלי בעיה, אבל השירות התקשה להתמודד עם קבצי וורד. בנוסף, לא תמצאו כאן יכולות יצירת או עריכת קבצים –  אבן הבסיס של גוגל דרייב וסקיידרייב.

 

 

אפליקציית מובייל בסיסית למדי אפליקציית מובייל בסיסית למדי צילום מסך: אתר בזק

 

גם יכולות השיתוף מוגבלות. ניתן ליצור לינק לשיתוף קבצים, ולהגדיר אילו קבצים זמינים להורדה או לא (וכן להקצות סיסמה), אבל אין אפשרות יצירת רמות הרשאה משתנות. כמו כן, יש קבצים, כמו קבצי מוסיקה, שחסומים לשיתוף בצורה אוטומטית, כנראה מטעמים של הגנה על זכויות יוצרים.

 

אפליקציית המובייל של השירות (הזמינה ל-iOS ואנדרואיד) תאפשר לכם לצפות בקבצים המאוחסנים בענן (עם אפשרות לצפות רק בקבצי מוזיקה, תמונות ו-וידאו) ולסנכרן את הקבצים הנמצאים על מכשיר הסלולר. העיצוב של האפליקציה מיושן, אבל דווקא כאן מתחבאת אחת מנקודות החוזקה: אם סנכרתם את ספריית המוסיקה מהמחשב האישי שלכם, תוכלו להאזין לשירים בסטרימינג מהענן, כפי שניתן דרך השירות של אמזון. 

 

הסטרימינג עובד בצורה חלקה והשירים מתחילים להתנגן אחרי עיכוב קל מאוד של שתי שניות. אפשר לצפות בשירים לפי אמן, אלבום או ז'אנר. בשוק אומנם יש הרבה שירותים ומים המאפשרים אחסון והזרמת מוזיקה, אבל רבים מהם חסומים בארץ. אם יש לכם הרבה שירים, מעט שטח אחסון על מכשיר הסלולר וחבילת גלישה ללא הגבלה, שימוש בבזק קלאוד הוא בהחלט פתרון שכדאי לנסות.

 

מיזוגניה בענן

 

לא הייתי לא יכול שלא לשים לב לכך שכמעט כל כפתורי הפקודה בתוכנה ובשירות מנוסחים בלשון זכר – שחזר, עצור, התחל גיבוי, העלה קבצים ועוד. אז כן, ברור שההוראות מיועדות לשני המינים, אבל מה היה רע בבחירות ניסוחים נייטרלים כמו שחזור, עצירה, התחלת גיבוי, העלת קבצים וכו'? או אפילו, שומו שמיים, ניסוח בלשון נקבה, שהוא שאף מדויק יותר, כי הרי אנו נותנים פקודות לתוכנה?

 

 

טקסט לגברים בלבד? טקסט לגברים בלבד? צילום מסך: אתר בזק

 

מבזק נמסר בתגובה: "מדובר בניסוח כללי שאין בכוונתו לפנות באופן ייחודי לגברים או נשים. השירות, מיותר לציין, מוצע לגברים ונשים כאחד. יחד עם זאת, אנחנו מסכימים כי גם לניסוחים, לכאורה טריוויאליים, עשויה להיות השפעה כחלק ממכלול על תפיסת השיוויון המגדרי. לכן, להבא נדאג לניסוח המתאים יותר לכלל לקוחותינו, נשים וגברים כאחד, ואנו מודים ל"כלכליסט" על שהסב את תשומת ליבנו לכך".

 

סיכום

 

בסופו של דבר, בזק מציגה שירות בעל כמה מעלות ראויות לציון ולצידן כמה חסרונות בולטים. הממשק פשוט ונוח לשימוש, אם כי מכוער, והשירות עובד בצורה יציבה וחלקה, פרט לצפיה בקבצי וורד. בניגוד למה שאפשר לצפות מהשקות מקומיות, לא חוויתי תקלות ובאגים.

 

בצד השלילי, בלטו מאוד יכולות השיתוף המוגבלות והיעדרן של היכולות המתקדמות לערוך וליצור קבצים חדשים. הגיבוי החד-צדדי בלבד הוא אולי החסרון המשמעותי ביותר, ומבטל את היתרון הגדול ביותר בשירותי גיבוי - סנכרון בין מספר מכשירים.

 

במידה והשירות היה מציע גיבוי דו-כיווני, לא הייתי מהסס להמליץ עליו. אבל רבים ימצאו ששירותים כמו גוגל דרייב וסקיידרייב מציעים פתרונות חזקים ושימושיים הרבה יותר, פרט אולי להזרמת מוסיקה לסמארטפון או בכל הקשור למגבלה על נפח האחסון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x