$
חדשות טכנולוגיה

פורצי הדרך: הקץ להאקרים? חוקרים חשפו "אינטרנט קוונטום"

רשת המחשבים, שפעילה מזה שנתיים, מבוססת על העברת חלקיקים קוונטיים (קיו-ביטס) במקום מסרים דיגיטליים. המשמעות: תקשורת מאובטחת לחלוטין, הסרת איומי האקרים וקץ לגניבות המקוונות

הראל עילם 13:4708.05.13

הממשל האמריקאי הצליח לפתח ערוץ תקשורת עם הצפנה בלתי ניתנת לפיצוח - עם אב טיפוס שעובד כבר מזה כשנתיים וחצי. כך מסרו חוקרים במעבדות הבטחוניות בלוס אלמוס שבניו מקסיקו למגזין Technology Review.

החוקרים יצרו בפועל "אינטרנט קוונטום" - רשת תקשורת הפועלת על ידי העברת חלקיקים קוונטים, או קיו-ביטס - במקום רשת רגילה, שמבוססת על העברת מסרים דיגיטליים דרך סיב אופטי או כבל נחושת. הפתרון שלהם רץ ופעיל במעבדות, אם כי לא ברור האם נעשה בו שימוש בפועל.

 

רמת אבטחה עילאית

 

אחד העקרונות הבסיסיים ביותר במכניקת הקוונטים קובעים כי לא ניתן לצפות באובייקט בלי לשנות אותו. על ידי שליחת קיו-ביט החוקרים יצרו בעצם תקשורת שאין כל דרך ליירט, לתעד או להעתיק אותה בלי לשנות אותה. בפועל, מדובר בתקשורת מוצפנת שאין כל אפשרות פיזיקלית להאזין לה בלי להשאיר סימנים ולשנות את המסר עצמו.

 

הסיבים האופטיים יהוו תשתית לתקשורת קוונטום יעילה ומאובטחת בהרבה הסיבים האופטיים יהוו תשתית לתקשורת קוונטום יעילה ומאובטחת בהרבה צילום: shutterstock

 

תקשורת קוונטית מסחרית כבר קיימת מספר שנים - חברות כגון טושיבה ו-IBM החלו להתנסות במערכות שכאלה עוד ב-2008 והרעיון עצמו מוכר משנות השבעים. כיום חברות כגון ID Quantique מוכרות חיבורים קוונטיים מסחריים עם מערכת שידור, עיבוד וקליטה.

 

החסרון המשמעותי של המערכות המסחריות האלו שהן רק מסוגלות להעביר מידע בין שתי נקודות קבועות. מספר חברות ביצעו ניסויים של חיבור תקשורת קוונטית לאינטרנט, אך הצליחו לאבטח את המידע רק מנקודת הקצה ועד לחיבור לרשת.

 

האקרים יתקשו להזיק לתשתיות

 

החוקרים בלוס אלמוס יצרו בעצם מעין רשת אינטרנט קוונטית, שבו קיימת מרכזיה אחת, המסוגלת לקבל מסרים קוואנטיים מעשרות או מאות נקודות, לפענח את המסר, ולשדר אותו מחדש ליעד שלו.

 

בעוד שמערכת כזאת מוגבלת ביכולת שלה להתאים את עצמה ליותר ויותר נקודות חיבור - היא חסרה את האופי המבוזר של האינטרנט - היא יכולה להיות מצויינת לרשת תקשורת מאובטחת לחלוטין בין מספר מצומצם של נקודות קצה, כגון מוסדות פיננסיים, כגון חברות כרטיסי אשראי, בורסאות, ובנקים. הנקודה הפגיעה היחידה, במקרה הזה, היא המרכזיה. חשוב לזכור שעל אף רמת האבטחה הגבוהה, גם אינטרנט קוונטי לא יכול למנוע ממשתמשים מללחוץ על לינקים נגועים ולהזמין האקרים אל תוך המחשב שלהם.

 

ריצ'ארד היו, אחד מהחוקרים, אמר: "יש צורך הולך וגדל ברשת תקשורת מאובטחת, במיוחד בהתחשב באיומי האקרים על תשתיות קריטיות כגון רשת החשמל. בו זמנית, יש צורך שהתקשורת תהיה מהירה וללא העיכובים הרגילים שנוצרים מהצפנה רגילה". חוקרים מאוניברסיטת ווטרלו בקנדה הכריזו כי הם מתקרבים להשלים את העבודה על לווינים שיאפשרו תקשורת קוואנטית מוצפנת ומאובטחת לחלוטין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x