דו"ח טכנולוגי
כך גנבה סין את הגביע הקדוש של המודיעין האמריקאי דרך גוגל
ההאקרים מהמעצמה הקומוניסטית שפרצו לשרתי גוגל ב-2010 לא חיפשו מתנגדי משטר - אלא הנחיות מעקב אחר מרגלים בארה"ב, מחקר מגלה שמחשבים לא תורמים להישגי תלמידים ונינטנדו מתנגדת לנישואים חד מיניים וירטואליים
מה לעזאזל קרה שם?
בינואר 2010 הודיעה גוגל בפתאומיות שג'ימייל הותקף ונפרץ בידי האקרים סינים, ושהיא דורשת מהממשלה להסביר את העניין. המהלך הזה התחיל מלחמה בין גוגל וסין, שבסופה הפסיקה גוגל את פעולתה במדינה והעבירה אותה להונג קונג. בשעתו הודיעה גוגל שסין תקפה את ג'ימייל בניסיון להגיע למייל של דיסידנטים ופעילי זכויות אדם, ושהיא שמה את ידה גם על נכסים אחרים של גוגל.
ההנחה היתה שהמרגלים הסינים ניסו לגנוב חלק מקוד המקור של גוגל. פרסום בוושינגטון פוסט אמש (ב') אומר שהם חיפשו ומצאו משהו מטריד הרבה יותר: את מאגר המידע הסודי של גוגל על צווי המעקב שהחברה צריכה לציית להם.
גוגל מצייתת בעקביות לצווי בית משפט שמורים לה למסור מידע על משתמשיה, ולארה"ב יש מערכת בתי משפט לענייני מודיעין - FISA - שמטרתה לאפשר מעקב חוקי אחרי חשודים בריגול או טרור. גוגל היתה צריכה לשמור מידע על הצווים שקיבלה, כדי שתדע איזה מידע למסור על מי לאיזו סוכנות שיטור/ריגול.
השגת מאגר המידע הזה הוא הגביע הקדוש של כל שירות מודיעין. אם הסינים אכן הצליחו לגרד את כל המאגר, ולא ברור כמה ממנו הגיע אליהם, הם היו יכולים לדעת אילו מהסוכנים שלהם בארה"ב נמצאים תחת חשד ומעקב, ובהתאם לחלץ אותם מארה"ב. אבל מעבר לכך, הם יכלו לדעת מי חשוד על ידי האמריקאים בריגול עבור שירותי מודיעין אחרים ובמקרה זה השמיים הם הגבול.
אפשר לעשות לשירות המתחרה טובה גדולה ולספק לו מידע על המעקב של האמריקאים אחרי הסוכנים שלו, ואפשר גם לסחוט את הסוכנים החשודים ולומר להם שאתה יודע שהם עובדים עבור השירות המתחרה. ויש כאן מידה של גאונות: במקום לתקוף את המחשבים של ה-FBI או ה-CIA (שההנחה המקובלת אומרת שהם מוגנים מאוד) - לתקוף את החברות שצריכות לספק להם מידע.
ואחרי הכל, מילה של אזהרה: מלחמת ההאשמות בין סין וארה"ב מתלקחת שוב; אתמול דווח הניו יורק טיימס שהיחידה הצבאית הסינית שעוסקת בהאקינג שבה להתקפותיה. כששתי כתבות כאלה מופיעות בשני עיתוני ממסד תוך יומיים, צריך לצאת מנקודת הנחה שמישהו מזין את העיתונאים במידע, ושיש לו אג'נדה משלו.
מאייר מתכוונת ברצינות
בסוף השבוע שעבר הודיעה יאהו שהיא תפרסם הודעה חשובה ביום שני בערב; ההערכה המוצדקת היתה שהיא תנצל את ההזדמנות כדי להודיע רשמית על רכישת טאמבלר. אבל יאהו הפתיעה והודיעה גם על מתיחת פנים של ממש לאחד הנכסים המוזנחים שלה, פליקר.
זה היה פעם אתר התמונות המוביל ברשת, והוא עדיין אהוב על צלמים מקצועיים וחובבים. אנשים שסתם מצלמים את האוכל והחברים שלהם באמצעות הטלפון ותוקעים איזה פילטר מלמעלה יכולים להמשיך ולהסתפק בפייסבוק. פליקר סבל ממה שקורה לכל אתר שנרכש על ידי יאהו: הזנחה מצד אחד והתערבות מצד בכירים שמבינים כלום מצד שני.
אחת הציפיות ממאריסה מאייר עם כניסתה לתפקיד מנכ"לית יאהו, היתה שהיא תעשה משהו בקשר לפליקר. היא עשתה: משתמשי השירות יקבלו מעתה טרה-בייט של מרחב אחסון אליו יעלו תמונות וקליפים. זה כנראה יותר תמונות משרוב בני האדם יצלמו אי פעם. יתר על כן, התמונות יוצגו בכל רזולוציה שהמשתמש ירצה, ללא הגבלה. זה צפוי להעניק לפליקר יתרון של ממש על אתרים כמו פייסבוק, שמגבילים את היכולת של המשתמש להציג תמונות גדולות.
העיצוב החדש מרהיב, והוא מחזיר את הרצון להשתמש בפליקר. משתמשי הפרו הוותיקים של פליקר ייהנו מכל הבונוסים שהיו להם עוד קודם, והם גם היחידים שיוכלו להמשיך ולחדש את חשבונות הפרו שלהם - אם כי לא ברור כמה זמן זה יימשך. משתמשים שירצו שלא לראות פרסומות בפליקר יוכלו לקבל את זה תמורת 50 דולר בשנה, תענוג מפוקפק משהו, ומי שירצה לקבל אכסון של שני טרה-בייט ישלם סכום מזעזע של 500 דולר.
מאייר אמרה שהמהלך הזה משתלב עם רכישת טמבלר: החברה מנסה למשוך את הטיפוסים היצירתיים, כותבים וצלמים כאחד. אלה החדשות הטובות ביותר למשתמשי פליקר מזה שמונה שנים.
מחשבים הם לא תרופת הפלא
הקינה על כך שמצב החינוך מתדרדר אמנם עתיקה, אבל בשלושת העשורים האחרונים הופיע הכלי שנטען על ידי אוטופיסטים שישנה את המצב: המחשב. אם רק ניתן לילדים מחשבים, הם יפסיקו לעשות את מה שהם עושים ויתחילו לשקוד על שיעורי הבית שלהם. שר האוצר הטרי שלנו הלך שמונה צעדים קדימה והציג במערכת הבחירות כתכנית החינוך שלו את הרעיון של החלפת המורים בטאבלטים. זה היה לפני שהוא אמר לניו יורק טיימס "היו לי כל כך הרבה דעות לפני שלמדתי את העובדות".
אז הנה כמה עובדות לידיעת שר האוצר: מחקר חדש שנערך על ידי אוניברסיטת קליפורניה מצא שלמחשבים אין שום השפעה על יכולות הלמידה של תלמידים. מערכת החינוך האמריקאית מוציאה חמישה מיליארד דולר מדי שנה על ציוד מחשוב (מה שוודאי עושה טוב לחשבון הבנק של כמה חברות) אבל החוקרים מצאו שלכתשעה מיליון תלמידים, בגילאי 10 עד 17, אין כל גישה למחשבים.
אז הם עשו ניסוי, במסגרתו עקבו אחרי אלף תלמידים נטולי מחשב, ב-15 בתי ספר בקליפורניה. למחציתם הם סיפקו מחשבים חינם אין כסף. אחר כך הם השוו את התוצאות של התלמידים. המסקנות שלהם חד משמעיות: לאספקת מחשב אין כל השפעה מדידה על הביצוע של התלמידים מבחינה חינוכית. הצד החיובי של הממצא הזה הוא שמחשבים לא מורידים את הביצועים של התלמידים, כפי שאפשר היה לחשוב. כמובן, צריך עוד מחקרים בנושא, אבל בינתיים צריך להפסיק את המחשבה שאם נשפוך כסף על הבעיה, היא תפתר.
קצרצרים
1. אפל שוב עולה לכותרות, הפעם בשל סקנדל המסים שלה: מסתבר שהיא משתמשת בשלל תרגילים מסריחים וחוקיים לגמרי כדי לבזוז ממשלם המסים האמריקאי כמה עשרות מיליארדים. וראה זה פלא, מיד עם הגעת הידיעה הזו שבו וצצו השמועות על השעון של אפל, ה-iWatch. בפעם האחרונה שהן צצו, נזכיר, זה היה עם קריסת המניה של אפל. האם מכונת הבאז של אפל רק יוצרת ציפיה בלתי פוסקת לגרוטאות חדשות , או שגם עוסקת בהרצת מניות ושיפור יח"צ?
2. סבורים שחשבון הסקייפ שלכם מאפשר הצפנה מצד לצד, ושהשיחות שלכם בטוחות כל זמן שאתם לא מתעסקים עם איזה שירות מודיעין? טעות בידכם. מיקרוסופט מנטרת את ההודעות (את אלה שהן הודעות טקסט, על כל פנים) בחיפוש אחר סימנים מחשידים להונאות, מזימות פישינג ושאר תועבות. זה חוקי לגמרי וזה אפילו מופיע בתנאי השימוש, והבעיה כאן היא בעיקר ברמת הציפיות: המשתמשים חושבים שהשיחות שלהם פרטיות לגמרי בזמן שהן לגמרי לא.
3. נינטנדו הודיעה שעל שחקני המשחק טומודאצ'י - הגרסה שלה ל-SIMS - אסור לקיים נישואים חד מיניים בקרב הדמויות. המשחק איפשר את האופציה הזו, מה שגרם לשחקנים לחשוב שנינטנדו מצטרפת למשחקים ליברליים כמו סימס או Mass Effect, אבל החברה הבהירה שמדובר בבאג שיתוקן בקרוב. לנינטנדו, כמובן, אין כל אפשרות לדעת מה המין של השחקנים שמשחקים את הדמויות, כך שהמאבק הזה קצת מגוחך.
4. יוצא לעבודה אבל רוצה חושש שחיית המחמד שלך תשתעמם בבית? יש פתרון. פרויקט קיקסטארטר חדש צפוי לבנות קוביה שתקרין קרן לייזר בעוצמה נמוכה על קירות הבית או הרצפה, באופן שיגרום לחתול או לכלב שלך לצאת במרדף בלתי פוסק אחריה. הרעיון הוא שתוכל לשלוט בקרן באמצעות הסמארטפון שלך, כמו גם לעקוב אחרי החיה באמצעות מצלמת וידאו. סוף סוף גאדג'ט שימושי.