עשר שנים ל-Wordpress: מהפכת האינטרנט השקטה ביותר
פלטפורמת הבלוגים הפופולרית, ש-10% מהאתרים הנצפים ביותר בעולם מבוססים עליה, שינתה את פני הרשת לא פחות מפייסבוק. כיצד מתבטא שינוי זה ואיזה עתיד צפוי לבלוגים בעידן הרשתות החברתיות והצנזורה שבהן?
- LifeBlogging: הכניסה לנרקיסיסטים בלבד
- Wordpress תחת אש: בלוגים רבים נתונים בסכנת פריצה
- Pressgram: "אינסטגרם" לפרנואידים וצלמים מקצועיים
וחבל, כי המהפכה שחוללה וורדפרס בתחום יצירת והפצת התוכן חשובה בעיני לא פחות מזו של הרשתות החברתיות. לפי נתונים חיצוניים, 17.5% מהאתרים באיטרנט הינם מבוססי וורדפרס, וברשת יש נכון לרגע כתיבת שורות אלו קצת יותר מ-66.3 מיליון בלוגי וורדפרס ולא מדובר בסתם אתרים שוממים: כמעט 10% מ-100 אלף האתרים הגדולים בעולם הם מבוססי וורדפרס. רוב הסיכויים שבמהלך היום ביקרתם באתר או בלוג מבוסס וורדפרס, כנראה מבלי שידעתם את זה.
בעשר השנים שהיא איתנו, וורדפרס הצליחה למצב את עצמה ככלי המוביל ליצירת תכנים מבוססי טקסט. המבנה של הרשת אמנם אפשר בתיאוריה לכל אחד לפתוח אתר בו יוכל לשפוך את מחשבותיו, אבל וורדפרס היא אולי הכלי המשמעותי ביותר שאפשר לאנשים לעשות זאת בסביבה הנמצאת בשליטתם המלאה ומבלי להיזדקק לידע רב על מנת לעשות כן.
זהו שילוב רב עוצמה, שאפשר הקמת של מיליוני בלוגים ואתרים עצמאיים שאינם כפופים למגבלות, רפות ככל שיהיו, שכופים אתרים דוגמת פייסבוק, טאמבלר, בלוגר ואפילו וורדפרס.קום על התכנים הנמצאים בהם. כשאני מעלה סטטוס בפייסבוק, אם הוא מעצבן מספיק אנשים או כולל תכנים לא מהוגנים (עירום!) הוא צפוי להיעלם במהרה. בבלוג האישי מבוסס הוורדפרס, שהקמתי בדומיין משלי ושרת משלי, זה לא כל כך פשוט, ובמקרים מסוימים כמעט בלתי-אפשרי.
וורפרס כ-DNA של האינטרנט
האינטרנט היא, במובן מסוים, התיאוריה של פתיחות וגישה של כל אדם ליצירת מידע. וורדפרס היא אולי הכלי המשמעותי ביותר ליישום תיאוריה זו במשוחרר ממגבלות צנזורה תאגידית, כאשר מי שבאמת שולט במידע עד הפסיק האחרון הוא המשתמש.
הצלחתה של וורדפרס לא נובעת מהראשוניות שלה - עוד לפניה היו פלטפורמות לבניית אתרים אישיים (כמו גיאוסיטיז) ואפילו פלטפורמות בלוגינג (בלוגר, כיום בבעלות גוגל, ולייבג'ורנל הקדימו אותה בארבע שנים) - אלא מהפורמט הפתוח ומהגמישות הרבה שלה.
המערכת של וורדפרס מצד אחד פשוטה דיה על מנת לאפשר לכל אחד ליצור בלוג, מרחב אישי משלו ברשת, כמעט בלי שום ידע, ומצד שני כוללת עומק ויכולות מגוונות מספיק שגם ארגוני תוכן גדולים יכולים להשתמש בה בבניית האתר שלהם. ברשת יש הרבה פלפטפורמות שמספקות את הצד הפשוט של המשוואה (טאמבלר, בלוגר) והרבה מערכות שמספקות את הצד המורכב שלה, אבל היכולות של וורדפרס לשלב בין שתיהן בחבילה אחת היא סיבה מרכזית בהצלחתה.
הצד הפשוט ביותר בפלטפורמה הוא וורדפרס.קום - פלטפורמת בלוגים הדומה בעיקרה לבלוג או טאמבלר שמאפשרת לכל אחד לפתוח בלוג אישי ללא תשלום ולהתאים אותו אישית בעזרת כלים שונים, חלק החשובים והבסיסיים ביותר חינמיים והיותר מתקדמים בתשלום. בכך לא שונה הפלטפורמה משמעותית מכל פלטפורמת בלוגים אחרת.
וורדפרס.קום בפני עצמה היא הצלחה בלתי-מבוטלת: מדי חודש נוצרים ב-41.5 מיליון פוסטים ו-53.2 מיליון תגובות, שנקראים על ידי 368 מיליון מבקרים. המספרים יפים, אבל אין בהם לבדם להסביר את ההקף העצום שיש לוורדפרס. שכן בנוסף לוורדפרס.קום, הקוד של הפלטפורמה זמין להורדה ולהתקנה בחינם לכל המבקש בכך.
הפשטות של ההליך, שמאפשרת גם לאנשים בעלי ידע מינימלי לבצע אותו, הפכה את הפלטפורמה לברירת המחדל של חלק ניכר ממי שמבקש להקים אתר משלו. בין אם מדובר בגולש שרק רוצה בלוג לכתוב בו את דעותיו על נושאים שונים, או עסק שרוצה אתר, וורדפרס מספקת את הכלים לבנות אתר אינטרנט באופן עצמאי, או בסיוע מפתח, שלאחר מכן ניתן לשלוט בקלות בתוכן שבו.
למעשה, בכל הנוגע להקמת אתר או בלוג עצמאי תחת שליטתו המלאה של היוצר (כלומר, לא כחלק מפלטפורמה קיימת), ספק אם יש בנמצא פלטפורמה גמישה, נוחה ומהירה כמו וורדפרס. התכונות האלו לא נעלמו מעיניהם של חברות תוכן מרכזיות שעושות שימוש ניכר בוורדפרס. אלו כוללות שמות כמו CNN ,TechCrunch ,TED וספורטס אילוסטרייטד.
שילוב זה הביא את וורדפרס לתפוצה עצומה שהופכת אותה לפלפטפורמת יצירת התוכן המשמעותית ביותר ברשת. בשורה התחתונה, חלק מכריע מהתכנים שמגיעים למשתמשים ושמקורם אינו באחד מאתרי התוכן הגדולים עושה זאת דרך אתר וורדפרס. והאפשרות לקחת את הפלטפורמה ולהשתמש בה ללא עלות להקמת אתר פרטי, בו רק המשתמש שולט בתכנים בלי שום התערבות מצד חברה חיצונית, היא חלק מכריע בהפיכתה לחביבת הכותבים.
פייסבוק רק חיזקה את הבלוגים
עליית הרשתות החברתיות יכולה, לכאורה, לסמן את הסוף של וורדפרס, שכן יותר ויותר פעילות מתרכזת בפייסבוק ובטוויטר ולא באתרים פרטיים ובבלוגים. אבל למעשה, הפריחה של הרשתות החברתיות הביאה לפריחה מחודשת בוורדפרס.
"פייסבוק, טוויטר ודומיהן הן מנגנוני הפצה מדהימים, מהיעילים ביותר אי פעם", אמר מייסד וורדפרס, מאט מאלנווג, בראיון שהעניק ל"כלכליסט" לפני כשנתיים וחצי. "החלק המשמעותי ביותר בטראפיק של הבלוגים ב-wordpress.com, אחרי גוגל, מגיע מפייסבוק ומטוויטר. כשהבלוגרים כותבים פוסט הוא מופץ בפייסבוק ובטוויטר, אנשים רואים אותו ונכנסים לבלוג".
הדברים נכונים גם להיום, בשינוי בולט אחד: פייסבוק וטוויטר ככל הנראה כבר עברו את גוגל כמקור הטראפיק המרכזי. הרבה אנשים אמנם יוצרים תכנים בפייסבוק, אבל וורדפרס עדיין נשארה פלטפורמה מרכזית כאשר מדובר בתכנים מורכבים וארוכים יותר, והכלים החברתיים שנוצרו בעבורה (דוגמת שיתוף או שילוב תגובות מפייסבוק) אפשרו לא רק לשרוד אלא להשתלב ולמנף את המהפכה של הרשתות החברתיות.
בשנתיים האחרונות, על רקע ההצלחה העצומה של פייסבוק, עלו על פני השטח הנוגעות לפרסום תכנים ברשת החברתית, שנובעות מעצם הפעילות תחת גוף תאגידי שפועל לערכים ומניעים משלו: הסרה של תכנים שנתפסים כלא מתאימים (כמו נשים מניקות), מהלכים מכוונים לדווח על תכנים שעצבנו אנשים כפוגעניים אף שאינם כאלו, וסתם הורדת וחסימת תכנים שרירותית.
מקרים כאלה שבים ומדגישים את חשיבות קיומה של פלטפורמה עצמאית כמו וורדפרס. היא מספקת כלים ליצירת מרחב אישי בו חופש הביטוי מוגבל רק על ידי ערכיו של הכותב, ובו כל ההחלטות הן שלו והאחריות - עליו. ככל שפייסבוק תתפוס נחת גדול יותר מהחיים המקוונים שלנו, כך צפויה החשיבות של וורדפרס לגדול. אחרי עשור שבו ביססה את עצמה כפלטפורמה המועדפת על אלו שיש להם מה להגיד, עתידה וורדפרס להתבלט ככלי ביטוי חלופי לאלו שפייסבוק מנסה, בצדק או שלא בצדק, להשתיק.