יצחק שנברג: "לאחר הרכישה הגענו לשפל"
צורן היתה סיפור הצלחה ישראלי שנקלע למשבר, נמכר CSR-ל הבריטית ורבע מעובדיו פוטרו. עכשיו חושף מנכ"ל מרכז הפיתוח של החברה איך גם בתנאים האלה הוא מצליח למשוך לישראל השקעות מצד החברה-האם
חברה צורן החיפאית, שפיתחה שבבים למוצרי אלקטרוניקה, הפגינה התקדמות שקטה לכל אורך שנות קיומה. מאז הקמתה 1981-ב רשמה עלייה יציבה בהכנסותיה ובשווי השוק שלה, עד שבפברואר 2011 נמכרה לחברה הבריטית CSR ב-679 מיליון דולר בעסקת מניות, סכום שלרבים נשמע אז נמוך עבור חברה הישראלית.
- חברת הביומד MGVS בסכנת סגירה
- מלם תים: ירידה בהכנסות, צמיחה ברווחים
- אבי חסון: "מגזר ההייטק בסכנה. אני מאמין ששר הכלכלה יתמוך בנו"
עד למכירתה ניהלו את צורן לוי גרצברג ויצחק שנברג, שכיהן כסמנכ"ל בחברה. בראיון ל"כלכליסט" אומר שנברג, כיום סגן נשיא בכיר CSR-ב ומנכ"ל המרכז בישראל, שהמיזוג היה הכרחי לצורן. לדבריו, החברה השקיעה כספים רבים בפיתוח של שבבים לטלוויזיה, וכאשר פיתוח זה נכשל הבינה שכדי לא לקרוס עליה להתמזג עם חברה אחרת בתחום.
התהליך דומה לזה שעברו חברות אחרות בתעשיית ההייטק הישראלית, שבמהלך הטיפוס מעלה וההפיכה לחברות גדולות שמכניסות מאות מיליוני דולרים נתקעו ונמכרו או ירדו מנכסיהן . אמנם ישנן יוצאות מן הכלל כמו נייס ואמדוקס, אך דוגמאות מובהקות לתהליך הן החברות ECI ואלווריון.
המיזוג לא הביא את צורן לשעבר לנוח על זרי הדפנה, וחודשים ספורים אחריו שטף את החברה גל פיטורים והביא לאובדן של רבע מעובדיה. "מבחינתנו זה היה השפל," אמר שנברג. CSR" החליטה להפסיק את פיתוח הטלוויזיות הדיגיטליות, שעיקר הפעילות שלו היתה בישראל (פעילות שהחברה רכשה למעשה עם קניית צורן - מ"א.(
"בתקופת הפיטורים המורל בחברה היה נמוך מאוד והבנו שאנחנו חייבים לעזור גם למפוטרים וגם לעובדים שנשארו בחברה ואיבדו את אמון בה. מרבית המפוטרים מצאו עבודה במרכזי הפיתוח של קוואלקום ובחברות אחרות באזור שלנו. הבנו גם שאנחנו צריכים להתמקד בעובדים שנשארו אצלנו. מחברה של 400 איש הפכנו לחברה של 300. התחלנו להתרכז בפיתוח תחומי ההתמחות של החברה CSR-ו ראתה בהם את העוצמה שלנו. כבר 2012-ב הרגשנו שיפור משמעותי בפעילות." על פי הערכות, באותה השנה חילקה החברה לעובדיה בונוס של 10,000 שקל בממוצע, סכום הדומה לזה שניתן לעובדים בחברות מקבילות בתחום.
תחרות בעמק השבבים של חיפה
חיפה היא מרכז הפיתוח המרכזי של השבבים בישראל כיום ויש לה מרכזי פיתוח שמעסיקים מאות עובדים של אפל, קוואלקום, אינטל ואחרות. התחרות על העובדים בעיר קשה, ומתנהלת מלחמה על כל עובד פיתוח, שגם שנברג מודע לה.
"הסביבה שאנחנו פועלים בה תחרותית ויש ביקוש רב לעובדים שלנו. אני שמח לדעת שעובדים שלנו עדיין לא עוברים לאפל. כאשר אני שואל אותם מדוע הם נשארים כאן ולא עוברים הלאה, הם אומרים שאצלנו הם מרגישים בעלי יכולת להשפיע על פיתוח המוצר, וזאת בשונה מחברות אחרות."
כיום מתמקד מרכז הפיתוח בישראל בכמה תחומים CSR-ו העולמית רואה בו מוקד לפיתוח מערכות על שבב, אשר כוללות את כל האפליקציות במערכת אחת. "המשימה שלי היא להביא עוד טכנולוגיות ולהגדיל את המעורבות בטכנולוגיות אחרות, וכך להצדיק את הגדלת כוח האדם בישראל. לאחרונה העבירה לכאן החברה העולמית פעילות פיתוח מסין, שזה צעד נדיר מאוד. זו הכרה באיכות העבודה שלנו." כמו כן, מפתחת החברה בישראל שבבים למדפסות לייזר צבעוניות, ולאחרונה אף החלה לפתח מערכות לרכב.
מתמקדת בציוד מתקדם לרכב
במקביל לשינוי במרכז הישראלי עברה גם החברה העולמית תהפוכות, ובקיץ 2012 מכרה לסמסונג את כל פעילותה בפיתוח שבבים בתחום המובייל, הכולל בעיקר פעילות בפיתוח הבלוטות' וה-GPS. הדבר נעשה בעסקה שהכניסה לחברה 300-כ מיליון דולר, אשר חולקו כדיבידנד לבעלי המניות שלה.
כיום מתמקדת החברה העולמית בפיתוח של מערכות אודיו ומיקום לרכבים, ועיקר פעילותה בפיתוחים מתקדמים דוגמת מצלמות אקשן שמאפשרות צילום במהלך פעילויות ספורט ומערכות צילום וידיאו לרכב לתיעוד הנהיגה. ברבעון הראשון של ,2013 שתוצאותיו התפרסמו לאחרונה, הציגה החברה שיפור משמעותי בפעילותה ורשמה רווח של 5.8 מיליון דולר בהשוואה להפסד של 16.6 מיליון דולר בתקופה המקבילה .2012-ב הכנסות החברה גדלו 5%-ב238-ל מיליון דולר.