פרשנות
האם סוני היא המנצחת הגדולה של E3?
החברה היפנית נתנה למיקרוסופט לחטוף את הכדור עבורה, לאחר שהאחרונה הצהירה על מהלכים שיהרגו את שוק המשחקים המשומשים. עם זאת, מבט מעמיק על הקונסולות החדשות של השתיים ועל אסטרטגיות השיווק שלהן מראה שגם ה-Xbox One וגם ה-PS4 הולכות לאותו עתיד מקוון - וכפופות לאותם גורמי כוח
- דוקטור, ספר לו במה הוא זוכה
- מלחמה במקבוק Air: סוני חשפה את האולטרה-בוק הקל בעולם
- המשחק נתקע: שוק הקונסולות מאט את צמיחתו
במסיבת העיתונאים שלה ב-E3 הצהירה סוני שהפלייסטיישן 4 לא תדרוש חיבור רציף לרשת ולא תגביל את האפשרות של שחקנים להחליף ביניהם דיסקים. היא לא היססה לעקוץ את מיקרוסופט בנושא, וזכתה לתשואות ומחיאות כפיים סוערות מצד הקהל, שרובו מקטלג את הקונסולה של מיקרוסופט.
מיקרוסופט, מצידה, הודתה כי הקונסולה שלה זקוקה לחיבור אינטרנט. לא יציב ופעם ביום, אבל עדיין מדובר בחיבור כתנאי לפעולה. הערכות ברשת גורסות גם כי מיקרוסופט תגביל את השימוש במשחקים משומשים. בפועל, מיקרוסופט הבהירה שהיא לא תגביל את האפשרות להחליף דיסקים, אבל הודתה שתאפשר למפתחות המשחקים לעשות זאת.
כלי תקשורת שמסקרים את תחום המשחקים הגדירו את סוני כמנצחת בדור קונסולות הנוכחי. לטענתם, סוני היא ששומרת על זכויות הגיימרים; אותה סוני שבחרה להתקין לינוקס על הקונסולה שלה - ואז שינתה את דעתה והסירה אותה.
מיקרוסופט, לראייתם, נתפסת נראית כחברה הקפיטליסטית שנכנעה ללחץ התעשייה ויצרה מרכז בידור - ומנסה לדחוף למשתמשים תקני DRM, מגבלות ואיסורים. בכך, הוגדרה מיקרוסופט כזו שהורגת את שוק המשחקים המשומשים. שחקנים רבים כבר הצהירו כי הם מעבירים את הנאמנות שלהן לסוני ושלמיקרוסופט אין כל סיכוי לשרוד. הבעיה בגישה זו היא שהיא נשענת על הסתכלות צרה מאוד על המצב בשוק.
עולם ללא משחקים משומשים, באדיבות שתי החברות
אף חברה – בטח שלא סוני, במצבה הכלכלי הרעוע – יכולה להרשות לעצמה לצאת כנגד מפיצות המשחקים. הן צריכות את המשחקים לקטלוג שלהן. אין ספק שחלק משמעותי מהמפיצות הגדולות ימהר לנצל את האפשרות הקיימת ב-Xbox One לחסימת האפשרות להחלפת דיסקים בין חברים. כל משחק יהיה צמוד לחשבון של גיימר, וכל שחקן יצטרך לקנות עוד עותק. מבחינת המפתחות, אין להן שום אינטרס שלא לעשות זאת. אבל, חשוב להבין שעצם קיום או אי קיום האפשרות הזאת לא יעצור את הטרנדים הקיימים בתעשיית המשחקים.
כבר היום, חלק ממפתחות המשחקים התחילו לעשות צעדים כנגד שוק המשחקים המשומשים. הן עושות את זה על ידי קודים חד-פעמיים, גישות לתוכן בלעדי ועוד. אל תצפו שהמגמה הזו תשתנה.
סוני, צפויה לשתף פעולה באופן מלא עם הצעדים האלו; אין לה ברירה. מהבחינה הזו, אין שום הבדל אמיתי בין חברה שמצהירה בריש גלי שניתן להחליף משחקים וחברה שאומרת שאפשר, אבל מאפשרת לחסום זאת.
חשוב מכך, סוני עצמה הבהירה שהיא מעוניינת לעודד את השחקנים לרכוש את המשחקים שלה באופן דיגיטלי - וישירות ממנה. אפשר לראות את זה באסטרטגיה הכללית של החברה שמנסה להפוך אותה לחברת מדיה דיגיטלי, בדגש המשמעותי בהכרזות החברה על החנות החדשה ועל האפשרות לבצע סטרימינג של משחקים, וכמובן ההכרזה של סוני כי ב-PS4, משתמשים יצטרכו לשלם דמי מנוי חודשיים על מנת לשחק במולטיפלייר. כל הסימנים מראים שסוני רצינית הרבה יותר לגבי דיגיטל ואונליין.
בדיוק כמו מיקרוסופט, סוני רוצה לעבור - ולהעביר את כולם איתה - לעולם האינטרנט, כמו עולם משחקי המחשב שעבר כמעט כולו לחנויות כגון Steam. זה עולם שבכל מקרה תצטרכו בו חיבור אינטרנט קבוע ובו לא תוכלו להחליף משחקים עם חבריכם; עולם ללא משחקים משומשים.
למען האמת, בעולם הדיגיטל, דווקא מיקרוסופט באה יותר לקראת השחקנים: היא כבר הצהירה כי שחקנים יוכלו לשתף את מאגר המשחקים המקוון שלהם עם עוד עשרה חברים. בעולם ללא דיסקים וחשבונות ענן שנודדים בין מכשירים וקונסולות, זה אפילו קל ונוח יותר.
טיל לחיבורים של מיקרוסופט
משתמשים רבים זעקו על כך שה-Xbox One היא יותר "מרכז בידורי" ולא קונסולת משחקים, ואיך הם רוצים להמשיך ולשמור על הדיסקים שלהם. אבל שלא יהיה לכם ספק – גם עולם משחקי הווידאו, המפגר בכמה שנים אחרי עולם המשחקים למחשב האישי - יעבור לחנויות מקוונות.
סוני אולי הראתה סרטון משעשע שבו היא מראה כיצד ניתן לשתף משחקים פשוט על ידי החלפת דיסק, אבל היא יודעת בעצמה שעוד מספר שנים, אף אחד מאיתנו לא יקנה יותר דיסקים בחנות. היא אפילו דיברה באופן נרחב על העתיד הזה בדיוק, במסיבת העיתונאים המקורית שלה.
החברה היפנית, בעצם, נתנה לענקית מרדמונד לספוג את כל האש על ידי קמפיין שיווקי מבריק שתזמן הכל - כולל חשיפת העיצוב, המחיר ויכולות הקונסולה - על מנת לפגוע במיקרוסופט. אבל החזון של שתי החברות לגבי שוק המשחקים הוא זהה וכמותו גם התוצאות בפועל עבור הגיימרים.