בעקבות PRISM: שווי הביטקוין צולל
שווי המטבע הוירטואלי צנח ב-20% במהלך השבוע בעקבות חשיפת פרשיית הריגול של סוכנות הביון האמריקאיות על משתמשי האינטרנט
האם חשיפת תוכנית הריגול PRISM הובילה לירידה בשער המטבע הוירטואלי הנפוץ ביטקוין? ב-24 השעות לאחר פיצוץ הפרשה נרשמה פעילות סחר חריגה מאוד במטבע, ושער החליפין ירד מתחת לקו מאה דולר - לאחר שבחודשים האחרונים המטבע התייצב על שער של 125 דולר למטבע ביטקוין.
- ממשלת ארה"ב חשפה תרמית הלבנת הון וירטואלית בשווי 6 מיליארד דולר
- מפייסבוק לביטקוין: גם האחים וינקלווס משקיעים במטבע הווירטואלי
- סכנה לביטקוין: ממשלת ארה"ב מחרימה רווחים מבורסת Mt. Gox
לפי הבלוג CoinDesk, העוקב אחר תחום המטבעות הוירטואליים, הירידה קשורה ישירות לפרשה ולחשש של משתמשי ביטקוין ממעקב של ממשלת ארה"ב אחרי פעילותם. הבלוג ציין כי הירידות בשווי המטבע היו ביחס ישיר ובהתאם לתזמון של פרסומים חדשים על פרשיית הריגול של סוכנות ה-NSA האמריקאית. עיקר הפעילות גם היה ביום ראשון - לרוב יום חלש מאוד מבחינת היקפי סחר בביטקוין.
לטענת CoinDesk, למרות יתרון האנונימיות שביטקוין מספק - האמור לכאורה להגדיל את הביקוש למטבע במצב של חששות גוברים מפיקוח ממשלתי וחדירה לפרטיות - המטבע אינו מנותק משאר חלקי המערכת הכלכלית. לפיכך, ניתן לתלות את ההסבר להיחלשותו של ביטקוין בחשש של המשקיעים מהשלכות כלכליות רחבות של הצעדים הממשלתיים הקשורים ב-PRISM.
האנונימיות בביטקוין כבר לא מובטחת
למרות ההצפנה החזקה המובנית לתוך מערכת הסחר בביטקוין, האנונימיות שהייתה חלק כה אינטגרלי בו נעלמת במהירות. כך למשל, בורסת הביטקוין הגדולה בעולם, Mt. Gox היפנית, הודיעה לפני כשבועיים כי תתחיל לדרוש מלקוחותיה להזדהות באמצעות מסמך ממשלתי רשמי. מנכ"ל החברה מארק קרפלס אף הצהיר בראיון לפורבס כי "אין דרך להגן על ביטקוין כמטבע אנונימי. הממשל אינו מוכן לזה, ואנחנו צריכים לעבוד עם הבנקים על מנת לעשות הכל כשורה".
ההשפעה על שער הביטקוין היא לא האפקט היחיד שמיוחס לחשיפת PRISM על תחומים שלכאורה אינם קשורים לנושא - בסוף השבוע, לדוגמה, חל זינוק של קרוב ל-10000% במכירות הספר "1984" של ג'ורג' אורוול באמזון, שהוסבר בהתעניינות גוברת של הציבור בנושאי ריגול ממשלתי אחר אזרחים, בעקבות הפרשה.