בדיקת כלכליסט
HTC One: אם איירון מן היה סמארטפון
מכשיר הדגל של החברה, שיינחת בקרוב בישראל, הוא הגיבור הטראגי שנשלח להציל אותה בקרב שנראה אבוד. עם זאת, מדובר במכשיר שהוא לא פחות מיצירת אמנות - ואלטרנטיבה לגלקסי S4 ולאקספריה Z. ועדיין, הוא נופל ממתחריו בכמה נקודות מרכזיות
חברת HTC הטייוואנית היא אחת המקוריות והיצירתיות בשוק. אין לה ברירה: מצבה קשה ועל אף כמה מוצרים ראויים ביותר לא הצליחה לכבוש את לב הצרכן מידי אפל וסמסונג. בנוסף, רווחי HTC נשענים על סמארטפונים בלבד ואין לה מקורות הכנסה נוספים בדומה לכל מתחרותיה, גדולות כקטנות.
- רבעון קשה ל-HTC: ההכנסות ירדו ב-50%
- גם הסמארטפון הטוב ביותר בעולם לא יצליח להציל את HTC
- HTC Windows Phone 8s: סמארטפון לפרולטריון
לפיכך, השקת סמארטפון דגל חדש הוא אירוע חשוב מאין כמותו עבורה. ולא היה סמארטפון חשוב עבורה יותר מה-One, מכשיר הדגל האחרון שלה, שנחשף בפברואר ומגיע עתה לישראל.
עיצוב ומבנה: קליע הכסף
סוגיית המראה תמיד זכתה לדגש מיוחד מצד HTC, מה שבא לידי ביטוי בשילוב חומרים, סגנונות וצבעים שונים באותו המכשיר. לעומת זאת, ה-One זכה לעיצוב חלק ונקי מאוד: גבו עשוי מאלומיניום בעל חספוס עדין מאוד והוא נעים למגע. לדפנות זווית שמקלה על אחיזה נוחה וחזיתו משלבת מתכת וזכוכית. כל אלה מורכבים היטב יחד, בצורה שמשדרת עיצוב קר ויוקרתי. בכל הנוגע לסטייל, אעריך שאם אפל היתה מייצרת סמארטפוני אנדרואיד, כנראה שכך הם היו נראים.
המכשיר שוקל 143 גרם. גופו קצת יותר צר משל האקספריה Z, אך עבה ממנו (9.3 מ"מ לעומת 7.9), בעוד ה-S4 של סמסונג דק וצר ממנו בשני מ"מ. הנתון מאכזב קצת, בהתחשב בכך שהמסך שלו קטן משל המתחרים, דבר שאיפשר למהנדסי החברה לבנות טלפון קטן יותר. כפתור ההפעלה שלו ממוקם בדופן העליונה - בחירה מוזרה במכשיר בגודל כזה. בניגוד לרוב מתחריו, יש לו שני כפתורים בלבד (חזרה ובית, ללא הרחבת נתונים או חיפוש), מה שעשוי לבלבל קצת בתחילה ולהצריך הסתגלות.
בסך הכל, מכשיר הדגל של HTC הוא נוח לאחיזה ולשימוש. גוף האלומיניום שלו גם משפר את הסיכוי שהוא ייראה טוב גם לאחר שנה של שימוש ויותר - דבר שקצת קשה להגיד על כמה ממתחריו.
ממשק ומערכת הפעלה: בממלכת BlinkFeed
ל-One יש מסך בגודל 4.7 אינץ', בעל רזולוציה של 1,920 על 1,080 פיקסל, בדומה לגלקסי S4 ולאקספריה Z. צפיפות הפיקסלים במסך היא 469 פיקסלים לאינץ' - גבוהה משל מתחריו. יחס הניגודיות של המסך הוא גבוה מאוד, אף יותר מבמסך הרטינה של האייפון 5 (גם בבהירות מקסימלית וגם בבהירות של 50%). המשמעות היא תצוגה קריאה וחדה גם בתאורה ישירה וגוונים שנראים טבעיים מאוד. המסך הוא בטכנולוגיית LCD3, שעברה כמה קפיצות מדרגה ועתה מקבילה באיכותה לשל מסכי AMOLED.
בשלוש השנים האחרונות התאפיינו גרסאות האנדרואיד של HTC ממשק גרפי עשיר מאוד, Sense. בעבר, היווה הממשק מלכודת דבש, שכן האפקטים שלו תבעו משאבים יקרים מהמעבד ואף קיצרו את זמן הסוללה של המכשירים. עתה הגיעה HTC לשילוב הנכון של חומרה וטכנולוגיית סוללה, ביחד עם עיצוב ממשק: הגרסה האחרונה של Sense משלבת תצוגה נאה ללא פגיעה מורגשת בביצועים או בסוללה.
הרכיב הבולט ביותר של Sense החדש הוא ה-BlinkFeed, כלי עדכונים ססגוני חדש שממוקם כאחד ממסכי הבית של המכשיר. בלינקפיד מרכז התראות ועדכוני מדיה חברתית בתצוגת תמונות גדולה שדומה מאוד לפליפבורד. בנוסף, ניתן לצפות בסטטוסי פייסבוק, ציוצי טוויטר ותכנים נוספים (אתרי חדשות, פנאי, ספורט וכ"ו) ישירות ממנו. זוהי תפיסת יישום שמזכירה את תכונת Me של ווינדוס פון 8.
החולשה המרכזית של Sense 5 היא ש-HTC כל כך התמקדה בחוויית שימוש חדשנית שכמה דברים בסיסיים מאוד פשוט נשמטו; למסך ההתראות אין כפתורי בקרה בסיסיים כהפעלת GPS, חיבור נתונים, WiFi ואחרים. את הכל תמצאו בתפריט, כפי שהיה בגרסאות קודמות של אנדרואיד, אך חבל שהחברה לא יישרה קו עם המתחרות בנקודה זו. גם תכונת ריבוי המשימות של HTC שונה משל מכשירי אנדרואיד אחרים ומציגה פריסת חלונות יישומים פעילים בצורת קלפים ולא רשימה - ומוגבלת לתשעה יישומים. בנוסף, אין אפשרות להגדיר את קיצורי הדרך של מסך הנעילה או להציג עליהם ווידג'טים. בסך הכל, הממשק של ה-One נוח, אך פחות משל כמה ממתחריו.
רוב הפערים בממשק Sense נובעים מגרסת מערכת ההפעלה של המכשיר, אנדרואיד 4.1.2. קיים לו עדכון לגרסה 4.2.2 שבינתיים זמין במזרח הרחוק. העדכון אמור להגיע לשווקי אירופה ב-22 לחודש.
מולטימדיה ואפליקציות: שובה של ה-Boom Box
מסך ה-One מציג איכות גבוהה מאוד וגם זווית צפיה טובה. נחמד לצפות בו בסרטים וקליפים - במיוחד לאור צמד הרמקולים שבחזית המכשיר. העוצמה והאיכות שלהם טובה, גם בווליום גבוה יחסית. ואולם, איכות השמע באוזניות תמיד תהיה טובה יותר (וגם לא תטריד את הסביבה) ולפיכך אני רואה ברמקולים גימיק נחמד ולא יותר. עבור המשתמש שלא נוהג להשמיע מוזיקה לסביבתו, כנראה שהסבכות יתפקדו בעיקר כאלמנט עיצובי נאה.
איכות האודיו במכשיר טובה מאוד הודות למעבד צליל beats, שמבליט היטב צלילים נמוכים. מאכזב לגלות שלנגן המוזיקה המובנה אין בכלל אפשרויות מתקדמות משום סוג, זולת זיהוי שמות אלבומים והצגת תמונותיהם.
חבילת האפליקציות של ה-One אינה כוללת יישומים בולטים מבית HTC עצמה (למעט בלינקפיד ותכונת Zoe, עליה ארחיב בהמשך). עם זאת, תמצאו במכשיר את SoundHound לזיהוי שירים, הרדיו המקוון TuneIn, חנות המוזיקה 7digital ואפליקציית שלט רחוק מקוון לטלוויזיות חכמות אשר אינה נתמכת בישראל. בסך הכל, חבילת היישומים קצת יותר עשירה משל האקספריה Z אך מצומצמת בהרבה לעומת זו של הגלקסי S4.
ביצועים וקישוריות: על קולי
ל-One יש מעבד בעל ארבע ליבות במהירות 1.7 גיגה-הרץ, שני גיגה-בייט זיכרון פעולה ורכיב גרפי אדרנו 320. החומרה הזו מאפשרת ביצועים מעולים - הממשק פועל בצורה חלקה לחלוטין, זמני הטעינה של האפליקציות המובנות כמעט שאינם מורגשים (במיוחד המצלמה, שמופעלת ממש ברגע הלחיצה על האייקון) וכך גם זמני ההתקנה של אפליקציות שהורדו. בסך הכל, לא הבחנתי בהבדל בביצועים בינו ובין מקביליו מבית סוני וסמסונג.
מרחב האחסון שלו עומד על 32 גיגה-בייט (נמכר גם בדגם של 64 גיגה-בייט), ללא אפשרות הרחבה בכרטיס SD - מאפיין שמשותף למכשירים רבים, לאכזבת המשתמש. כל רכיבי התקשורת של המכשיר פועלים היטב (למעט תכונת ה-NFC, אשר לא נבחנה בסקירה זו). ה-GPS מציג נתוני מיקום במהירות ויישום הניווט מגיב ומתעדכן באופן כמעט מיידי.
מצלמה: מגה-פיקסל, תגיד שלום לאולטרה
מצלמת ה-One שונה בתכלית משל מתחריו, בשל טכנולוגיית UltraPixels שמאפשרת להפיק תמונות חדות ועם פחות רעש בתאורה בעייתית גם עם חיישן של ארבעה מגה-פיקסל. השיטה פשוטה למדי: הפיקסלים עצמם כפולים בגודלם משל פיקסלים ממוצעים. איכות התמונות טובה ובולטת במיוחד בתקריב. ואולם, בתאורה נמוכה עדיין איתרתי מריחות ורעש, גם כשהמצלמה היתה יציבה לחלוטין. איכות הווידאו, לעומתה, היתה מעולה. בין היתר, בשל אלמנט ייצוב תמונה מובנה.
למצלמה יש תכונה חביבה אחת שנקראת Zoe. מדובר בגלריה חברתית חכמה שמשלבת תמונות סטנדרטיות, קליפים ו"Zoeים", שהם קליפים רקורסיביים שכוללים כמה פריימים נוספים לתמונות שתצלמו. התוצאה נראית כמו אנימציית gif, זהה למה שהציגה נוקיה במכשיר הלומיה 920.
גלריית Zoe מציגה את התמונות לפי מיקום, אנשים מתויגים או מועד הצילום. ניתן ליצור כך מעין יומנים מצולמים ליום טיול עם חברים או פשוט לאתר בקלות תמונות - תכונה מאוד שימושית עבור חולי הדק (צילום).
למצלמה יש גם תוכנת עריכה מובנית שמאפשרת הוספת פילטרים אמנותיים בסגנון אינסטגרם, לחדד תמונות, לסובב אותן (או ליישר, אם צילמתם קצת עקום), לעוות אותן או להציג קליפ כסדרת תמונות סטילס באותו הפריים (אם אתם סטודנטים משועממים לקולנוע) ועוד. בסך הכל, ממשק המצלמה והתכונות הנלוות שלה הם מהטובים שבשוק בעוד שהביצועים בפועל ממוצעים למדי.
סוללה והתחממות: מיישר קו
הסמארטפון לא מתחמם בצורה בולטת בפעולתו, אולם בעת מאמץ - משחקים תובעניים, הפעלת וידאו HD תוך הרצת יישומים רבים - תרגישו היטב את גבו של המכשיר מתחמם. זמן הסוללה של המכשיר דומה לשל מתחריו – מספיק ליום עבודה בערך, בשימוש סביר. אמנם מדובר בנתון ממוצע אך זהו הישג ל-HTC, שמכשיריה תמיד פיגרו אחר המתחרים בכל הנוגע לזמן הסוללה.
סיכום ואלטרנטיבות: גיבור אמיתי. מלחמה אבודה?
הוליווד מאוד אוהבת לשים משברים בלתי-פתירים בפני גיבורי סרטיה, כדי שהקהל יתהה כיצד יצליח הגיבור להציל את עצמו (ובסרטי קיץ נפוחי-תקציב, גם את העולם) – ויריע כשהוא מצליח. העולם האמיתי עובד אחרת כידוע ואני אומר לכם בצער: אין לי מושג איך יוכל ה-One להציל את HTC. על הנייר, יש לו פשוט את הכל: עיצוב, ממשק, ביצועים, סטייל ואפילו כמה טריקים שאין לאחרים. אבל בשטח, מעדיף הצרכן את המותגים הגדולים יותר.
ה-One הוא אחד ממכשירי האנדרואיד המרשימים ביותר שהגיעו למערכת "כלכליסט". מחיר ההשקה שלו יעמוד על כ-3,200 שקל, סכום נמוך ביחס למחיר בו הושקו בארץ מכשירי עילית אחרים - החלטה נבונה של טאצ'גרופ, היבואן. אך נראה שהמלחמה אבודה למדי: במחיר זה ניתן לבחור גם את הגלקסי S4 עתיר הגימיקים שעולה עליו בהיצע היישומים המובנים, את האקספריה Z הנאה שעולה עליו בעמידותו או את הנקסוס 4, שנופל ממנו בתחומים רבים אך זול משמעותית ונוח יותר לשימוש. מכשיר ה-One יושק בשבועיים הקרובים, ככל הנראה שבכל המפעילות. הוא גם ישווק ישירות בידי היבואן.