הסמארטפון נגנב? הרכבת התחתית תאתר את המכשיר והשודד
מלחמה בתופעת גניבות הסמארטפונים, גרסת רוסיה: תחנות רכבת במוסקבה יפעילו כלי ניטור אוטומטי שיקלוט מכשירים שדווחו כגנובים, יצלם את הגנב וידווח למשטרה. לפי הערכות, הכלי ישתמש בטכנולוגיה שמופעלת ע"י סוכנויות מודיעין
- ארה"ב: הרשויות יבררו מה עושות אפל וסמסונג למניעת גניבות סמארטפונים
- פרצת SIM מאפשרת חדירה לכ-750 מיליון סמארטפונים בתוך דקות
לפי מוקהוב, מדובר בסורקים שיותקנו בכל הרכבות התחתיות בעיר, ויוכלו לקרוא את המידע על כרטיס ה-SIM בכל טלפון חכם ממרחק של כחמישה מטרים. במידה והם ימצאו מספר המופיע ברשימת הטלפונים הגנובים, המערכת תצלם את החשוד, תעביר את התמונה למשטרה עם תמונה חתומה בתאריך ושעה, ותתחיל לעקוב אחרי החשוד בעזרת מצלמות הטלוויזיה הסגורה במהלך הנסיעה שלו ברכבת התחתית.
מוקהוב ציין כי בעוד שחוקי הפרטיות אוסרים עליהם לנטר את הפעילות של נוסעי בתחנות הרכבת ללא אישור מהרשויות, אין כל איסור על מעקב אחרי מוצרים וכרטיסי SIM השייכים לחברה. הוא ציין כי הם עובדים עם חברות הסלולר המאשרות את המעקב - אם כי נציגי ספקיות הסלולר המקומיות דחו את הטענות.
שימוש בטכנולוגיית ריגול מתקדמת
מספר מומחי אבטחה הטילו ספק בכך שרוסיה פיתחה "סורק" המסוגל לקרוא כרטיסי SIM, טכנולוגיה שאינה מוכרת כרגע, והעלו את ההשערה שמדובר בטכנולוגיית IMSI (תכונת הזיהוי החד ערכי של המכשיר) - המשמשת בעיקר ממשלות ככלי ריגול. ניטור מכשירים בדרך זו מתבסס על שידור אות חזק שמדמה אנטנה סלולרית וגורם למכשיר להתחבר אליה ולספק נתוני SIM.
טכנולוגיית IMSI אסורה לשימוש ברוב העולם המערבי, גם על ידי רשויות החוק. בנוסף, היא יכולה לשמש למטרות פחות לגיטימיות מאיתור מכשירים ניידים, אלא גם לציתות לכל השיחות והתעבורה בטלפונים החכמים.
אלכסנדר איינצ'קו, ראש המועצה המסחרית לאבטחה בתעשייה הרוסית, אמר כי העלות המשוערת של המערכת גבוהה משמעותית מכל רווח האפשרי לאיתור טלפונים חכמים. ראוי לציין כי במדינות מערביות רבות גניבת טלפונים חכמים הפכה לתופעה שמגיעה בערים מסוימות לרבע מכל הפשעים המדווחים, וסחר בטלפונים גנובים הפך גם לערוץ מקובל להכנסות עבור גופי פשיעה מארגונים ותאי טרור כחיזבאללה למשל.