$
מכשירים ומדריכים

פרשנות

אייפון 5 S וגם אייפון 5 Cהאייפונים החדשים: תפוח הפלסטיק ששווה זהב

שני מכשירי אפל שנחשפו אתמול מציגים שתי גישות מעניינות של החברה - האייפון 5C הוא כיוון אסטרטגי חדש לגמרי עבור ענקית הטכנולוגיה, בעוד האייפון 5S כולל חידושים שישפיעו על השוק בתחומי הצילום והאבטחה

עומר כביר 18:5511.09.13
אל תטעו לחשוב, האייפון 5S הוא אולי סמארטפון הדגל החדש של אפל, אבל המוצר החשוב ביותר שהציגה החברה אתמול הוא אייפון 5C הזול יותר. למעשה, זה אולי המוצר החשוב ביותר שהשיקה החברה בשנים האחרונות. האייפון 5C יכול להיות בדיוק מה שאפל צריכה כדי לעצור את הירידה בנתח השוק של iOS לעומת אנדרואיד.
דגם האייפון החדש ביותר שנמצא בשוק, נכון לעכשיו זה האייפון 5, הוא כדרך קבע דגם הסמארטפון הנמכר ביותר בשוק. סמסונג עשתה אמנם עבודה נהדרת בצמצום פערים עם סדרת גלקסי S, ובמיוחד עם הגלקסי S4, אבל אפל עדיין מחזיקה בתואר הנחשק. הבעיה של החברה היא סמארטפוני האנדרואיד הזולים יותר שמציפים את השוק - שמהווים פעמים רבות את ברירת המחדל בעבור רוכשי סמארטפון ראשון.

 


 

לסמארטפוני הדגל של סמסונג, LG, סוני, HTC ואחרות היה אמנם תפקיד חשוב בדרכה של אנדרואיד להפוך למערכת ההפעלה הפופולרית בעולם המובייל - שלפי גוגל רצה על יותר ממילארד מכשירים - אבל הניצחון האמיתי שייך לעשרות אם לא מאות דגמי האנדרואיד הזולים שמגיעים מעשרות יצרניות, גדולות וקטנות כאחת, והפכו את הסמארטפון למוצר נגיש לכל כיס (בעולם המערבי).

 

אייפון 5C אייפון 5C צילום: איי אף פי

 

אייפון 5C: מה סטיב היה אומר?

 

עד אתמול, האסטרטגיה של אפל להתמודדות עם אותם מכשירים הייתה למכור דגמי אייפון משנים קודמות במחירים מוזלים. לאסטרטגיה היו את ההצלחות שלה, לא פעם המשיכו מכשירים אלו לככב בצמרת רשימת דגמי הסמארטפון הנמכרים ביותר, אבל היא סבלה גם מלא מעט מגבלות. ראשית, מדובר היה בדגמים ישנים וסביר הוא שלא מעט צרכנים לא ששו להוציא כמה מאות דולרים על סמארטפון בן יותר משנה, אייפון או לא אייפון. בנוסף, מכיוון שהיו אלו מכשירים ישנים אפל לא ממש יכלה לקדם אותם ישירות באמצעות קמפיין פרסומי משלהם, שימצב אותם כחלופה בעלת אופי משלה.

 

 

האייפון 5C מטפל בדיוק בבעיות אלו. מבחינת החומרה, אין הבדל משמעותי בינו לבין האייפון 5, פרט לגב המכשיר שעשוי מפלסטיק בצבעים שונים. לא מדובר במשהו רע. גם עכשיו, שנה לאחר צאתו, האייפון 5 הוא עדיין אחד הסמארטפונים הטובים בשוק, וה-5C הוא מכשיר מצוין. חשוב מכך, הוא מאפשר לאפל לשווק סמארטפון זול יחסית שהוא סוף סוף בעל אופי משלו. לא סתם מכשיר משנה שעברה, אלא מכשיר חדש ונבדל באופיו מסמארטפון הדגל 5S.

 

בעוד שהאחרון ממוצב כמכשיר העילית האלגנטי בעל העיצוב היוקרתי, לאייפון 5C יש מראה צעיר ושיקי יותר - עם אפשרות בחירה בין חמישה צבעים, ולצידם כיסויים בשישה צבעים עם רשת חורים בגב שמאפשרים ליצור מראה דו צבעי לגב המכשיר - 35 צירופים אפשריים בסך הכול. זה לא סתם אייפון זול, זה דגם אייפון חדש עם אופי משלו, מבודל מהאייפון 5S ובעל יכולת לפנות לאוכלוסיות שונות.

 

הרבה יותר מאייפון צבעוני. אייפון 5C הרבה יותר מאייפון צבעוני. אייפון 5C

 

ההשקה לוותה בטענות כביכול מרגע שיצרה החברה מכשיר זול יותר היא בגדה במורשתו של סטיב ג'ובס. מבקרים אלו כנראה לא יודעים יותר מדי על ההיסטוריה של אפל לפני השקת האייפון ב-2007. דגמי מוצר ברמות מחיר שונות הם המצאה של ג'ובס עצמו, שהביטוי הבולט לה ביותר עד עתה הוא האייפוד – עם האייפוד טאץ', אייפוד מיני, אייפוד שאפל ואייפוד קלאסי, אפל מציע נגני מדיה במגוון של רמות מחיר ויכולות. אם כבר, אפשר לטעון שהיא לא עושה מספיק דגמי אייפון.

 

סטיב ג'ובס היה דווקא מרוצה מהמוצר החדש סטיב ג'ובס היה דווקא מרוצה מהמוצר החדש צילום: רויטרס
האייפון 5C אמנם זול יותר מהאייפון 5S, אבל עם תג מחיר של 549 דולר בארה"ב קשה להגיד שמדובר במחיר לכל כיס. היו שציפו שהחברה תציג מכשיר זול בכמה מאות דולרים והופתעו כשהיא לא עשתה כך. אבל מדובר לדעתי בציפיית שווא: יש הרבה דברים שאפל תעשה כדי להגדיל את נתח השוק שלה, אבל למכור סמארטפונים זולים הוא לא אחד מהם. כל מוצר שאפל מוכרת חייב להיות יוקרתי, מאיכות החומרים וברמת הגימור הגבוהה ביותר. הדבר מונע ממנה למכור מכשירים במחירי רצפה תוך שמירה על שולי רווח נאותים.

 

אפל לא יכולה למכור אייפון בפחות מ-200 דולר מבלי לפגוע בתדמיתה היוקרתית, שלמרות הכול היא עדיין אחד מגורמי המשיכה הגדולים שלה. האייפון 5C הוא סוג של פשרה בקרב מול האנדרואיד. הוא אולי לא יכול להתחרות במחיר של המכשירים הזולים ביותר, אבל הוא בהחלט חלופה ראויה לדגמי הביניים, אלו שנמצאים רמה אחת או שתיים מתחת למכשירי הדגל. באפל בטוחים בוודאי שזה יספיק כדי להגדיל את נתח השוק שלהם ביחס לאנדרואיד (אני לא חושב שיש מישהו בחברה שמפנטז היום על מהפך ביחסי הכוחות) ולשמר את מעמדה של iOS כמערכת ההפעלה המועדפת על מפתחים. ואם לא, תמיד אפשר לחתוך עוד 100 דולר מהמחיר. אחרי הכול, סטיב ג'ובס כבר עשה את זה עם האייפון הראשון.

 

סורק טביעות האצבע: להצליח היכן שנכשלה מוטורולה

 

חדשני או חיקוי? סורק טביעות האצבע הוא אולי התכונה החדשה הבולטת ביותר באייפון 5S. לא מעט ממבקרי החברה כבר ציינו שלא מדובר בפעם הראשונה בה משולב סורק כזה בסמארטפון, והביאו את האטריקס של מוטורולה מ-2011 כדוגמה. אז מה ההבדל? זה של אפל כנראה יעבוד כמו שצריך.

 

 

היכול לחדש של אפל לא תמיד מתבטאת בהצגת משהו שלא נראה קודם, אלא פעמים רבות בפתירת משהו שחברות אחרות ניסו לעשות ונכשלו. האייפון לא היה הטלפון הראשון עם מסך מגע, אבל הוא היה הראשון עם מסך מגע שעבד כמו שצריך, ורק בעקבותיו התחוללה המהפכה של מעבר למכשירים עם מסכי מגע. בדומה, הסורק ששילבה מוטורולה בסמארטפון שלה סבל מקשיי תפעול רבים שהפכו את השימוש בו למתסכל וללא ישים. המכשיר עצמו נשכח מלב וגם התכונה החדשנית, שכיום לא נמצאת בשום מכשיר דגל עדכני של יצרנית גדולה.

 

מכשיר המוטורולה אטריקס (מחובר לתחנת עגינה בדמות לפטופ) מכשיר המוטורולה אטריקס (מחובר לתחנת עגינה בדמות לפטופ) צילום: ענר גרין

 

לאפל היו בעבר פאשלות עם מוצרים או השקות חדשות, אפליקציית המפות שלה ל-iOS היא כנראה הבולטת שבהן, אבל בתחום החומרה ההיסטוריה של אפל היא כמעט ללא-רבב (וכן, זה כולל את פרשת אנטנה-גייט שהייתה בעיקר ניפוח תקשורתי).

 

לכן, אין זה בלתי סביר להעריך שהסורק של אפל יצליח איפה שזה של מוטורולה נכשל, יתפקד בצורה טובה ויפתח עולם חדש של אפשרויות בהתקשרות המשתמש עם המכשיר - לא רק תחליף לסיסמת הנעילה, אלא גם כאמצעי זיהוי מול אתרים, חלופה להזנת כרטיס אשראי ועוד כיד הדימיון הטובה של המפתחים השונים (בתנאי, כמובן, שאפל תיתן להם גישה ליכולות אלו).

 

אם סורק טביעות האצבע של אפל לא יעשה בושות, בשנה הבאה כבר נראה סורקים דומים אצל כל יצרניות המכשירים האחרות. החוכמה בחדשנות היא לא לעשות משהו ראשון, אלא להיות הראשון שעושה אותו טוב ובאופן שהצרכן נהנה לעשות בי שימוש. אפל מאוד טובה בדברים האלו, וסביר מאוד שלרשימת הדברים שהיא הייתה הראשונה לעשות טוב - מסך מגע, טאבלט, חנות אפליקציות ועוד - יצטרף בעוד שבוע וחצי גם סורק טביעות האצבע.

 

מצלמה: היכונו לביאת הסלואו מושן

 

לאייפון 5 יש את אחת ממצלמות הסמארטפונים הטובות בשוק. אולי אין לה הכי הרבה מגה-פיקסלים, אבל מדובר בנקודת התייחסות שיש לה מעט מאוד משמעות לעומת אלמנטים כמו איכות העדשה או גודל החיישן. וכאן, אפל נמצאת בברור בחזית.

 

מצלמת האייפון 5S מצלמת האייפון 5S צילום: איי פי

 

צילום בסמארטפון הופך יותר ויותר פופולרי, ויותר ויותר יצרניות שמות דגש הולך וגדל על המצלמה. ראינו את זה עם הגלקסי S4 של סמסונג ועם האקספריה Z1 של סוני. אפל, שאחראית במידה רבה למגמה זו, הקדישה גם תשומת לב ניכרת למצלמה של ה-5S וסיפקה לה כמה שדרוגים בתחום החומרה שישדרגו את איכות הצילום, ולצידם כמה אלמנטים חשובים בתחום התוכנה.

 

המעניין שבהם הוא יכולת צילום וידאו בהילוך איטי - תכונה שמציגה אפליקציות מסוימות, אבל האפקט של אפל צפוי למשוך משתמשים רבים. לכן, אין להתפלא עם בשבועות הקרובים יוצף יוטיוב באינספור סרטונים שצולמו בהילוך איטי, באדיבות האייפון 5S. תכונה אחרת היא ה-Burst - פונקציה לצילום אירועים מהירים בה בתוך שנייה אחת מצלמת המצלמה 10 שוטים, ומאפשרת לבחור את הטוב ביותר - תכונה שקיימת בכל סמארטפון עילית שהושק השנה.

 

סיכום

 

העיסוק באייפון 5S התמקד בעיקר בחידושי החומרה שלו. אבל הסמארטפון החדש מגיע גם עם מערכת הפעלה חדשה לגמרי, iOS7, ורבים מהחידושים שלו מתבטאים בתחום התוכנה. אלו לא זכו לתשומת לב ראויה מצד פרשנים שמתחו ביקורת על החדשנות שלו, אף שהם חלק בלתי נפרד מהמכשיר. בצירוף מערכת ההפעלה החדשה, וכן גישה חינמית לאפליקציות iWorks ו-iLife, יש לאפל סמארטפון חדשני ובעל יכולות רבות יותר מכפי שניתן להתרשם מבחינת החומרה בלבד, ושהחידושים שהוא מציג ברמת התוכנה אינם נופלים בכמותם או איכותם מאלו שהציגה סמסונג בגלקסי S4.

 

כן, המבקרים יגידו שחידושי התוכנה זמינים גם למכשירים ישנים יותר ולכן האייפון 5S עצמו לא באמת חדשני. אבל מעניין מה היו אומרים אותם מבקרים לו אפל הייתה משיקה את iOS 7 לדגמי אייפון חדשים בלבד - ומדוע הם שתקו כאשר סמסונג הציגה חידושים בתחום התוכנה הזמינים לגלקסי S4 בלבד.

 

על האייפון החדש צריך להתסכל כמו שהסתכלנו על הגלקסי S4 - כמכלול שחידושיו נמדדים הן ברמת החומרה והן ברמת התוכנה. ובהיבט זה, האייפון 5S הוא מכשיר בעל חידושים רבים שמשדרגים את חוויית השימוש בו ושמשאירים את אפל בשורה הראשונה של היצרניות הגדולות. הוא לא מהפכני בשום מובן כמעט, אבל הוא כן מחדש ומפתיע לעתים, בוודאי לא פחות ממכשיר הדגל של המתחרה הגדולה מדרום קוריאה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x