$
הייטק והון סיכון

המשקיע שמצא את הלהיט הבא: "אנו מעבדים פי 7 יותר תמונות מאינסטגרם"

בארי אגרס, שותף בקרן Lightspeed שרשמה 12 אקזיטים בישראל, מאמין שצומחות כאן כמה חברות ששוות יותר ממיליארד דולר. בינתיים הוא מתלהב מ-Snapchat, אפליקציית התמונות האמריקאית שהיה בין משקיעיה הראשונים, ושדרכה משותפות 350 מיליון תמונות מדי יום

אסף גלעד 11:4515.10.13

כשג'רמי ליו, אחד השותפים בקרן לייטספיד (Lightspeed), חזר נלהב לאחר ששוחח עם תלמידי תיכון על האפליקציות האהובות עליהם, הוא מיהר לשתף את התחושה שלו עם השותף הוותיק בקרן בארי אגרס.

ליו סיפר לאגרס על אפליקציה חדשה שמשגעת את התיכוניסטים, והשניים הסכימו שהם חייבים לבדוק מהו הסיפור מאחורי היזם שלה, אוון שפיגל, אז תלמיד קולג' בשנתו האחרונה.

 

התוצאה של ההתלהבות הזו לפני כשנתיים וחצי היתה השקעה ראשונה (סיד) בסנאפצ'ט (Snapchat), שהפכה מאז לאחת האפליקציות הפופולריות ביותר בארה"ב לשיתוף תמונות, שדרכה מועברות מדי יום כ-350 מיליון תמונות.

 

בארי אגרס, שותף בקרן לייטספיד בארי אגרס, שותף בקרן לייטספיד

 

הייחוד של האפליקציה הוא ביכולת מחיקת המידע שלה: היא מאפשרת לצלם תמונה ולשלוח אותה לחברים תוך שליטה בזמן שהיא תוצג להם, עד שתימחק לנצח. בדרך זו התמונה אינה שורדת לאחר מכן, אינה עולה לפייסבוק, ולכן מאפשרת למצולמים להתנהג בטבעיות ולתקשר עם בני שיחם מבלי לחשוש לנצחיות התמונות שהם שולחים.

 

עבור בארי אגרס, אחד השותפים הבכירים של קרן ההון סיכון לייטספיד שמבקר בימים אלה בישראל, ההשקעה היוותה חלק מפילוסופיה שרואה במובייל לא רק מכשיר, אלא מערכת שמשמשת כפלטפורמה ויראלית שסנאפצ'ט היא אחת ההתגלמויות הבולטות שלה. "פעם דיברנו על הטלוויזיה בלוויין כפלטפורמה, אחר כך על האינטרנט. כיום אתה רואה שהמובייל הוא הפלטפורמה שמתפשטת באופן המהיר בעולם", הוא מספר בראיון ל"כלכליסט".

 

פלטפורמת שיתוף חברתי

 

אנחנו מכירים את לייטספיד בישראל שמבצעת השקעות בחברות בתחום התשתיות כמו אקסטרים איי.או או פרוביג'נט. מה פתאום השקעתם באפליקציית תמונות שעוברת בין ילדים?

"עיקר ההשקעות שלנו הוא בשלב המוקדם ו-90% מהן מגיעות לשלב סיד או להשקעת שלב A (השקעה גדולה יותר שכוללת מיליוני דולרים מכמה משקיעים - א"ג), וכשמצאנו את סנאפצ'ט, החלטנו להשקיע בה בשלב הסיד. זיהינו אפליקציית מובייל חברתית שמעודדת שיתוף, שהילדים מבלים בה זמן רב, ושהיא גם ויראלית - ולכן בסיס המשתמשים שלה גדל כל הזמן, כמו גם הזמן שבו הם מבלים באפליקציה".

 

פופולרית בקרב הנוער בארה"ב. סנאפצ'ט פופולרית בקרב הנוער בארה"ב. סנאפצ'ט

 

"אבל סנאפצ'ט היא לא רק אפליקציה, היא פלטפורמה. כמו שלטוויטר כבר מזמן לא מתייחסים כאל אפליקציית מסרים אלא כאל רשת חברתית, סנאפצ'ט היא לא רק אפליקציית תמונות. זו פלטפורמת שיתוף חברתי שגדלה במהירות ומתבססת אך ורק על המובייל, וזו הסיבה שהיא מעניינת".

 

סנאפצ'ט יוצרת רעש בתקשורת כאפליקציה שמשמשת לא פעם גם לסקסטינג, שיתוף תמונות עירום או אמירות בעלות אופי מיני. החברה גם זכתה לביקורת על כך שאיכות התמונות בה נמוכה הרבה יותר מזו של אינסטגרם, למשל.

"מתוך מיליוני התמונות שעולות ביום, כמות התמונות שמשמשות לסקסטינג קטן בהרבה ממה שחושבים. מעבר לכך, התמונות בסנאפצ'ט נעלמות לאחר עשר שניות, כך שמה שמשנה זו לא התמונה אלא מה שאתה אומר לחברים שלך באמצעותה. בסיס המשתמשים שלנו גדל כל הזמן, מה שמעיד שאנשים משתמשים בסנאפצ'ט פחות בשביל להעלות תמונות לאתר כזה או אחר, ויותר בשביל לשלוח מסר רגעי לחברים. כמו שפעם היה מוזר שמסר יכול להיות בן 140 תווים והיום זה מובן מאליו, כך אנשים מתרגלים לעובדה שתמונה שצולמה יכולה להיעלם אחרי עשר שניות".

 

 

העובדה שהתמונות נמחקות כל כך מהר יוצרת תעשייה של אפליקציות שמשחזרות אותן. אחת מהן היא Dumpster הישראלית שהצליחה לרכוב על גל שחזור התמונות והגיעה לכמעט 800 אלף הורדות של האפליקציה.

"אני לא בטוח שהילדים רוצים את זה. כל הרעיון של סנאפצ'ט הוא שהתמונות נמחקות ואתה ממשיך הלאה. מקומם אותי שלוקחים רעיון חדש ומנסים לכפות עליו את המודלים הישנים. אבל העובדה שהתמונה נמחקת היא מה שמאפשרת לילדים להתנהג בטבעיות ולהיות יצירתיים יותר ואקספרסיביים יותר. זה שונה לחלוטין מליצור תמונה או הודעה שתישאר לאורך זמן, על הקיר של פייסבוק למשל. סנאפצ'ט הופכת את התקשורת לטבעית, ממש כפי שהיא בעולם האמיתי. השיחות לא מופיעות פתאום בכל מיני אתרים או נשארות לנצח".

 

איך עושים כסף מאפליקציה שכזו? האם תמכרו אותה במיליארד דולר, כפי שאינסטגרם נמכרה לפייסבוק?

"אינסטגרם נמכרה לפייסבוק במיליארד דולר, אבל היום סנאפצ'ט מעבדת פי שישה עד שבעה יותר תמונות מאינסטגרם. לפני שנייצר הכנסות, צריך קודם לבסס את פלטפורמת המובייל, ועם מאות מיליוני התמונות שמעובדות ביום והפעילות הרבה באתר, בוודאי נוכל למצוא ערוץ הכנסה יפה".

 

משקיעים בארה"ב, ישראל והודו

 

אגרס הוא אחד ממייסדי לייטספיד, ומעורב בהשקעות בישראל כבר יותר מעשור. ההשקעה הראשונה והרווחית ביותר של לייטספיד בישראל עד כה היתה בגלילאו, חברת השבבים של היזם אביגדור וילנץ שנמכרה בכ-2 מיליארד דולר למארוול לפני 13 שנה. מאז רשמה לייטספיד בישראל עוד 11 אקזיטים, הבולטים שבהם מהשנים האחרונות, אז החל לפעול המשרד הישראלי: מכירת פרוביג'נט לברודקום תמורת 335 מיליון דולר ומכירת אקסטרים איי.או ל-EMC תמורת 450 מיליון דולר.

 

לפני חמש שנים ייסדו אגרס ושותפיו בקרן את המשרד הישראלי שכולל את השותפים דודו גוסרסקי ויוני חפץ, שמבצעים השקעות בחברות ישראליות מהקרן הבינלאומית של לייטספיד. בין החברות הבולטות שבהן השקיעו השניים: אאוטבריין שצפויה לצאת להנפקה של מיליארד דולר בשנה הקרובה, סולאראדג', חברת ההטענה האלחוטית Wi-Charge, סקודיס, פרסונטיקס ולייביו.

 

לייטספיד משקיעה בעיקר בשלוש מדינות - ארה"ב, הודו וישראל - ולדברי אגרס, תמהיל ההשקעות בין המדינות לא ישתנה גם בעקבות ההצלחות האחרונות של ההייטק הישראלי. "אנחנו בוחרים את החברות הטובות ללא קשר לטריטוריה", אמר. "אקזיט של מיליארד דולר הוא דבר טוב לשוק המקומי ולקרנות. שיש עוד חברות שיכולות להיות ה'מיליארד דולר הבא', ויש לנו כמה כאלה בפורטפוליו, כמו אאוטבריין למשל שצפויה להנפיק.

 

"אם נראה כאן עוד חברות שעשויות להיות שוות מיליארד דולר, נשקיע בהן. אבל לאו דווקא בגלל שווייז שנמכרה הגיעה מישראל, אלא בגלל שהיזמים שמכרו את החברות שלהם חוזרים ומקימים חברות נוספות. יש כאן יזמים סדרתיים וזו תופעה חדשה. הם יודעים איך לבנות חברות ויכולים להביא אותן להנפקה. כל זה מביא לשוק קרנות בוגרות יותר, ואלה חדשות טובות לישראל וליזמים ולמשקיעים כאן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x