דו"ח טכנולוגי
סליחה, יש למישהו מטען למרגל-כיס סלולרי?
אדוארד סנודן חשף שה-NSA מנטרת את המיקום של חמישה מיליארד טלפונים סלולריים, אנונימוס חוטפת מהנהלת טוויטר היכן שהכי כואב, הקשר שבין ביטקוין ופרח הצבעוני והרומן של אובמה עם הבלקברי שלו
עוקבים אחרי כולם, כל הזמן
אדוארד סנודן ממשיך להלום ב-NSA: אמש הוא פרסם ראיות לכך שהיא מנטרת את מידע המיקום של כולנו, פחות או יותר. מדי יום, סוכנות הריגול שהפכה שלא בטובתה לידועה ביותר בעולם אוספת מידע על מיקומם של רוב הטלפונים סלולריים בעולם - חמישה מיליארד רישומים ביום.
אם זה נשמע לכם כמו מספר מוגזם בעליל של טרוריסטים, אפילו על פי ההערכות ההיסטריות של לשכת ראש הממשלה, ב-NSA ימהרו להסכים. המטרה של האיסוף היא לא טרוריסטים; את אלה, מעריכים שם, הם כבר מכירים. המטרה היא למצוא את החבר'ה שלהם.
האיסוף על כל התנועה היומית של כל האוכלוסיה האנושית מאפשר ל-NSA, לטענתה, לברר מי הם האנשים שהמסלול שלהם מצטלב לעתים תכופות עם אלה של חשודים בטרור. להזכירכם, כל מי שלא תועד כמבצע מעשה טרור או תורם לו הוא בסך הכל חשוד. העניין הוא שבסיטואציות מסוימות - כמו למשל, במלחמות המלוכלכות שמנהלים צבאות הצללים של ארה"ב בקרן אפריקה - גם חשד עמום הוא עילה לחיסול.
אז ה-NSA עוקבת אחרי התנועה של חשודים בטרור, ומצליבה את התנועות שלהם עם אלה של אנשים אחרים. זה אומר שאם הטרוריסט השכונתי שלכם שותה קפה בבית הקפה שלך ואחר כך עומד לידכם באותה תחנת האוטובוס - כנראה שעל הזנב שלכם יושבת אחת הסוכנויות המפחידות ביותר בעולם.
חישבו על אדם שבמקרה חי באחד האזורים היותר אומללים של כדור הארץ ומנסה לשפר את המצב (מה שהשלטונות נוהגים לכנות "קבוצה רדיקלית", במקרים רבים); לא מן הנמנע שלארה"ב כבר יש טיל עם השם של המסכן.
עונת הארנבות, עונת הברווזים, עונת ההאקרים
זוכרים את ההתקפה המיזוגנית הפראית על פעילות פמיניסטיות בריטיות בטוויטר, שהגיעה בשיאה לאיומי אונס ורצח? ארבעה חודשים לאחר מכן (נצח וחצי במונחי זמן מדיה חברתית) איתרה טוויטר את האחראים וחיסלה את החשבונות שלהם.
מאחורי ההתקפה עמד קולקטיב הטרור המקוון אנונימוס. טוויטר הקפיאה 30 חשבונות שמקושרים לתנועה, ביניהם את החשבון המרכזי שלה, @anon_central, שהחזיק ביותר מ-150,000 עוקבים.
מי שעקב אחרי הקבוצה המאוסה לא היה צריך להיות מופתע מדי, שכן החשבון המרכזי של אנונימוס נתפס בהודעות אנטישמיות וגזעניות באמצע יוני. כמה מהחברים בקולקטיב מיהרו להרחיק את עצמם ממנו, ללא הועיל: בהתחשב ברקע המבוזר של הקולקטיב, שחבריו אינם מזוהים (אלא כאשר הם נתפסים על ידי הרשויות) אין אפשרות לטעון שמסר כלשהו לא מייצג את אנונימוס. זה המחיר של הסירוב לעמוד מאחורי דבריך: כל אחד יכול לעוות אותם.
חשבונות טוויטר אחרים שמקושרים לאנונימוס התחילו להשמיע קול יבבה עולה ויורד והאשימו את הפעילות הפמיניסטיות בכך שהן היו אחראיות ישירות למחיקת החשבונות, כאילו יש להן גישה לשרתי ומערכות הרשת החברתית. ספק אם היתה התפתחות חיובית כל כך בהיסטוריה של אנונימוס כמו הקריסה הזו לתיאוריות קונספירציה, שצריכה להבהיר לאנשים טובים אך נאיביים שקשורים לתנועה שהם נמצאים בבור הנחשים הלא נכון.
ומצפעונים, לצבעונים.
בין פרחים ומטבעות
במאה ה-17 הולנד היתה מעצמה עולמית, אחת ממעצמות הסחר הגדולות בעולם. היו לה מושבות שכבשה והחזיקה עד אמצע המאה ה-20. היא היתה חדשנית מאוד בתחום הכספים, וזה, הסתבר במהירות, לא בהכרח דבר חיובי.
שגעון הצבעונים של המאה ה-17 הוא כנראה הבועה המתועדת הראשונה בהיסטוריה. צבעונים הגיעו להולנד במאה ה-16, והם הפכו תוך זמן קצר לפרחים המבוקשים ביותר באירופה. במהירות שיא, החל סחר בפקעות צבעונים והמחיר שלהם החל להאמיר בטירוף: בשיאו, פקעת צבעונים מזן משובח עלתה פי עשר משכרו השנתי של עובד מיומן. בורסות רשמיות ופחות רשמיות שגשגו, הרבה אנשים השקיעו את כל מה שהיה להם במשחק הזה.
ואז הבועה פקעה. האופנה חלפה, אנשים נזכרו שמדובר בסך הכל בפרחים והכל קרס במהירות. הרבה מאוד אנשים איבדו את כל מה שהיה להם.
למה אני גורר אתכם לשיעור כלכלה מהמאה ה-17, כשכולנו חכמים, נבונים, יודעים את התורה ובטוחים לנו זה לא יקרה? כי הנשיא לשעבר של הבנק המרכזי של הולנד, נוט וולינק, אמר שכשהוא מסתכל על הביטקוין, הדבר הראשון שהוא חושב עליו הוא בועת הצבעונים. יש כאן משהו שרוב האנשים לא יודעים להסביר מהו באמת, שחשוף למניפולציות שהם לא מסוגלים להבין - וההמחיר שלו משתולל בפראות בין 400 ל-1,000 דולר ליחידה כמעט כל חודש. הבנק ההולנדי המרכזי עשה את מה שצריך לצפות ממוסד פיננסי זהיר ושמרני: הוא הזהיר את האוכלוסיה מפני קניה של הפקעות הללו. והאזהרה הזו לא צריכה להיות מוגבלת להולנד.
המפרסמים יוצאים לקרב
מטבע הדברים, מפרסמים לא אוהבים חוסמי פרסומות בדפדפן. כמה מהם מנהלים כעת קמפיין נגד בולם הפרסומות הפופולרי Adblock Plus. זה האחרון חוסם פרסומות כברירת מחדל, אבל יש לו "רשימה לבנה" של פרסומות מותרות - כאלה שהוא מציג בכל זאת. יש כ-150 אתרים שבהם הוא מאפשר פרסומות. הללו צריכות להיות, כדי להגיע לרשימה, בלתי מפריעות ככל האפשר: לא לחסום טקסט, בלי אנימציה, ולא לתפוס יותר משליש מרוחב המסך.
אבל, טוענים המפרסמים, אדבלוק פלוס דורש מהם תשלום כדי להיכנס לרשימה - מה שהם מגדירים בתור סחיטה. באדבלוק לא מתרשמים מהיללות, ומציינים שהם גובים תשלום רק מחברות גדולות, מה שנשמע להם הוגן: האחרונות מרוויחות, וכתוצאה מכך הן משלישות אחוזים כדי שאפשר יהיה להמשיך ולהחזיק את הפרויקט בחיים. באדבלוק מודעים לסכנה של ניגודי אינטרסים, ואומרים שהם עוקבים אחרי הנושא ומקפידים על שקיפות מלאה. כנראה שצריך להיות מפרסם כדי לחשוב שזה לא הוגן.
קצרצרים
1. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר אמש (ד') שהוא נשאר עם הבלקברי הוותיק שלו, בין השאר משום שהוא מחבב את המכשיר ושנאסר עליו להשתמש באייפון "מסיבות אבטחה". אפל היא אחת החברות שפתחו את השרתים שלהן בפני ה-NSA, אבל בתוך כל סערת הריגול הזו צריך להזכיר שיש עוד כמה שחקנים בתחום הביון, כמו למשל רוסיה וסין, שגם הן עוקבות במרץ אחרי מנהיגים בעולם. נשיא ארה"ב הוא יעד איכותי במיוחד עבור סוכנויות הביון היריבות - ועל כן נדרש ממנו להישאר עם הבלקברי, שרמת האבטחה שלו נחשבת לגבוהה ביותר.
2. צבעונים או לא, יש עיירה קטנה בקנטקי שהחליטה לשלם לשוטר שלה (יש רק אחד) בביטקוין. העיירה, ויקו שמה, התפרסמה לאחרונה כאשר העבירה חוק שאוסר על אפליה מטעמי נטיה מינית. לפני כחודש, ביקש השוטר המקומי - או, בתוארו המלא, מפקד המשטרה טוני ווגן - לקבל את המשכורת שלו דווקא בביטקוין. מועצת העיר חקרה את נושא הביטקוין במשך חודש, הגיעה למסקנה שזה לגיטימי, ואת המשכורת הקרובה ווגן כבר יקבל במטבע הבעייתי.
3. לידיעה החיובית של היום: אם גם אתם מקללים את יומכם פעם אחר פעם, כשאתם מנסים לחבר תקע USB ומגלים בעקביות שהכנסתם אותו מהצד הלא נכון, גילו ושמחו! התקע הבא במשפחת USB יגיע כשהוא מאפשר הכנסה מכל כיוון. אין עוד בזבוזי זמן ותסכול. סוף סוף עולם הטכנולוגיה מתחשב בצרכיו של האדם הקטן.