דו"ח טכנולוגי
אילוף הסוררת: הבייביסיטר של אפל עושה שרירים
חייו הקשים של המפקח שמינה בית המשפט לאפל, לאחר שהורשעה בפרשת קנוניית הספרים הדיגיטליים, רגולטורים באירופה מגבילים את Uber ו-AirBnb וגוגל רוצה להפוך את גוגל+ השוממת למתחרה ליוטיוב שוקקת החיים
פה בשביל לעבוד
לפני מספר חודשים, הורשעה אפל בקשר נגד הציבור בפרשת קנוניית הספרים. החברה קשרה עם המו"לים הגדולים בארה"ב כדי שאלה יסרבו למכור ספרים במחיר נמוך יותר לאמזון. כחלק מההרשעה, מינה בית המשפט מפקח, מייקל ברומוויץ', שיבחן את התנהלות אפל ויוודא שתתקן את דרכיה.
אפל, מצידה, דרשה מיד את הדחתו - בין השאר בטענה שהוא דורש ממנה יותר מדי כסף (כן, החברה נדרשת לממן את הבייביסיטר שלה). בית המשפט התעלם. החברה המשיכה לצרוח ולצווח ולרקוע ברגליים - ועכשיו מתפרסם הצד של ברומוויץ' בסיפור. במסמך ששלח לבית המשפט, אליו צירף מאות מיילים, אמר ברומוויץ' שהוא כבר שימש בעבר כמפקח על חברות סוררות - ומעולם לא נתקל בהתנהלות מהסוג שבו נתקל באפל.
בכירי החברה סירבו להיפגש איתו, או ניסו לדחות את הפגישות כמיטב יכולתם. ברומוויץ' ציין עוד שאפל סירבה להעביר לו מסמכים שדרש ממנה. ברומוויץ' הוא מפקח כללי במשרד המשפטים לשעבר, ושם מתכוונים להוכיח שהם יכולים לאלף חברות סוררות – גם אם זו חברת ענק בעלת כיסים עמוקים כמו אפל.
בעקבות הזמן האבוד
אתאיסטים מתור הזהב של האתאיזם (יש שיאמרו שאנחנו עכשיו בתור הכסף) נהגו לסנן שתפילה היא כנראה בזבוז הזמן הגדול ביותר הידוע לאדם. מאחר ולמזלם הם חיו במאה ה-19, הם לא שמעו על רשתות חברתיות.
סקר חדש של מכון Pew מראה שאף שפייסבוק מפרפרת בנסיונותיה למשוך אליה צעירים, בקרב בגירים היא עדיין המלכה הבלתי מעורערת של השחתת הזמן: 73% מהבגירים בארה"ב אמרו שהם משתמשים בטרשת חברתית כלשהי, ורוב מוחלט שלהם (71%) משתמשים בפייסבוק.
זה אולי נתון משמח מבחינת מסחטת הפרטיות של מארק צוקרברג, ויש להניח שהחברה תבליט אותו בדו"ח הרבעוני הבא שלה, אבל כשמשווים את המצב ל-2012, העליה של פייסבוק עומדת על 4% בלבד: 67% מהבגירים האמריקאים ב-2012 אמרו שהם משתמשים בפייסבוק. האם העליה הזו מכסה על הירידה בקרב הקטינים? מוקדם לדעת. ברור, עם זאת, שפייסבוק מתקרבת לרוויה - בארה"ב, על כל פנים. אם אמריקאי כלשהו לא משתמש כיום בפייסבוק, זה כנראה מחוסר רצון מוצדק ולא משום שהוא לא יודע על קיומה.
במקום השני אחרי פייסבוק נמצאת לינקדאין, ש-22% מהמשתמשים אמרו שיש להם חשבון בה. זה לא אומר יותר מדי: לעבדכם הנאמן היה חשבון לינקדאין לפני שזה היה פופולרי, אבל אני לא נכנס אליו יותר מדי. זה מתבטא בשימוש היומי: 63% ממשתמשי פייסבוק נכנסים אליה מדי יום, אבל רק 13% ממשתמשי לינקדאין עושים זאת (והיא מופיעה במקום האחרון מבחינת השימוש היומי).
במקום השלישי נמצאת פינטרסט, שרשמה עליה ניכרת בשימוש בה: כעת יש לה 21% משתמשים לעומת 16% ב-2012. אחריה, בניגוד לסדר הטבעי, נמצאת טוויטר, עם 18% ועליה חיוורת של שני אחוזים בלבד. מאחוריה צולעת אינסטגרם, עם 17%. ומי חסר? נכון, גוגל+. Pew אומרים שהם אפילו לא טרחו להכניס אותה לשאלות שלהם.
הרגולטורים מתעוררים
שנים מספר אחרי שחברות עמק הסילי-קון החלו להשתולל ולהתנהל כאילו אין רגולציה בעולם, נראה שהרגולטורים מתחילים להיזכר בתפקידם. זה לא רק החקירות הבלתי פוסקות נגד גוגל או הפיקוח על הקנוניות של אפל; זה מגיע גם לחברות קטנות יחסית, כמו Uber, חברת המוניות שמתיימרת להיות מוניות העתיד, ול-AirBnb, שירות חיובי יותר שמאפשר לאנשים להשכיר חדרים ולהשלים בכך את ההכנסה שלהם.
צרפת העבירה חוק שגוזר על אובר ושירותים דומים המתנה של רבע שעה מרגע הפניה של הלקוח - משום שבצרפת, כמו בישראל, נהגי מוניות משלמים סכום גבוה מאד עבור הרשיון שלהם ואובר פשוט עוקפת בעליצות את הנושא הזה. לא עוד.
שורה של מדינות באירופה בוחנות בחשדנות את AirBnb, ובגרמניה יש הצעת חוק שעשויה לפגוע משמעותית ביכולת שלה לתפקד. הבעיה של גרמניה היא בעיקר בעיית ברלין: העיר מושכת מספרים גדולים של תיירים והיא סובלת מבעיית דיור. בעלי בתים התחילו לפנות דיירים ותיקים בשלל תירוצים יצירתיים, כדי שיוכלו להשכיר את הדירות במחיר מופקע ביחס לזמן קצר לתיירים. וראו זה פלא: ממשלת גרמניה דואגת קודם כל לתושבים שלה ורק אחר כך לדיירים. החוק בשלב ראשוני ומחוקקים ממהרים להבהיר שהוא לא יופנה כלפי אנשים שמאפשרים לאחרים להשתמש בדירות שלהם, כל זמן שהשימוש שלהם בדירה איננו בעיקרו לצורך מסחרי.
קצרצרים
1. מנכ"ל בלקברי הודיע חגיגית שהחברה עומדת לעבור שינוי מיקוד: מייצור מכשירים (שני האחרונים היו כשלון קולוסאלי) לתכנון תוכנות מסרים, מיילים ושאר כלים שיש חברות אחרות שעושות אותם לא בהרבה פחות טוב ובפחות כסף. בלקברי, מבטיח המנכ"ל, עוד תראה לעולם מה זה והיא עדיין החברה החזקה ביותר בשוק העסקי לדבריו.
2. בכיר בגוגל+, סטיב גרוב, מחזיק בג'וב שאף אחד לא מקנא בו - זה שאמור להפוך את הרשת החברתית הזו למקום מעניין שמושך משתמשים, ולא רק כדורי אבק מתגלגלים. החזון שלו עבור האתר השומם: להפוך את גוגל+ למקבילה של יוטיוב, רק כזו שמתמקדת בהעלאת סרטונים בזמן אמת. אני משוכנע שיש הגיון באסטרטגיה שבה מוצר אחד של גוגל, מהמקרטעים שבהם, מתחרה במוצר אחר שלה, מהמוצלחים שבהם, אבל אני לא מצליח להבין מה הוא.
3. ממשלת סין תפסה (כך טוענים שופרי התעמולה שלה) כנופיה של גנבים שפעלה בשדות הזהב של World of Warcraft. חברי הכנופיה נהגו לרכוש גישה - זולה למדי בשוק השחור - לחשבונות של שחקנים, לרוקן מהם את הזהב והחפצים הקסומים, ואז למכור אותם לשחקנים אחרים. על פי הדיווחים, הבוזזים גרפו רווח של 10,800 דולר, שעכשיו נמצאים בידיים של איזה קומיסר שמרוצה מעצמו. עוד נמסר שהממשלה החרימה גם את המחשבים ששימשו לביצוע מעשי השוד. עכשיו נסו תרגיל מחשבתי: איך מסבירים את הסיפור הזה לסבא שלכם.