אינטל תקצץ עשרות משרות בישראל
על רקע היחלשות שוק המחשבים האישיים, תצמצם ענקית השבבים 5,400 משרות בעולם. לפי הערכות בענף, הקיצוץ בישראל יהיה במרכזי הפיתוח ולא במפעל הייצור בקריית גת. למהלך גם לא תהיה השפעה על ההחלטה אם להקים מפעל חדש בארץ
אינטל צפויה לקצץ בעשרות משרות בישראל בעקבות הודעת ההנהלה העולמית על כוונתה לקצץ ב־5,400 משרות - 5% מכוח העבודה שלה ברחבי העולם, שמונה 107 אלף עובדים. באינטל ישראל מועסקים כיום 9,340 עובדים.
- אינטל דוחה פתיחת מפעל על רקע הידרדרות מכירות המחשבים בעולם
- האוצר הסכים למענק של 3.5 מיליארד שקל לאינטל
- באירלנד יודעים מתי משתלם לתגמל חברות
עם זאת, בסניף הישראלי של אינטל טרם הוחלט בדיוק היכן לקצץ. לפי הערכות גורמים בתעשייה, הקיצוצים צפויים לפגוע בעשרות תקנים במרכזי הפיתוח של אינטל בחיפה, פתח תקווה, ירושלים ויקום, אך ככל הנראה לפסוח על המפעלים בקריית גת, כולל מפעל מיקרון שפעילותו מוזגה עם פעילות אינטל בחודש שעבר. לפי הערכות, מפעלים אלה מצויים כיום דווקא במצוקת כוח אדם.
מאינטל ישראל נמסר: "בשלב זה לא ברור כיצד תשפיע ההחלטה הגלובלית על קיצוץ כוח אדם באינטל ישראל, ואנחנו לומדים את הנושא לעומק. עד שנלמד את הנושא לא יהיה נכון לדבר על מספרים ולהניח הנחות שהן ספקולציות בלבד".
למרות הקיצוצים, ההערכות סביב החברה מדברות על כך שהבונוסים השנתיים של העובדים שצפויים להתקבל בימים הקרובים לא ייפגעו. בשנה שעברה קיבלו העובדים בישראל בונוס של 2–3 משכורות, בהתאם לתפקיד ולוותק, והשנה צפוי הבונוס להיות בהיקף דומה.
דובר אינטל העולמית התחייב כי הקיצוצים בעולם לא יכללו פיטורי עובדים, אלא יוצאו לפועל בדרך של ביטול תקנים והצבה מחדש של עובדים בתקנים חדשים, פרישה מרצון ותוכניות פרישה מוקדמת לפנסיה.
לפי אינטל, קצב העזיבה השנתי של עובדיה בעולם עומד על כ־4%, ולכן "לא יהיה זה נכון להסיק כאילו מדובר בפיטורים. אנחנו שוקלים מחדש איך למקד את המשאבים שלנו באופן שיתאים לצורכי החברה".
המהלך הדרמטי של אינטל נובע מהיחלשות שוק המחשבים האישיים, שעליו עדיין נסמכות מרבית המכירות של ענקית השבבים. החברה פועלת בניסיון לצמוח בשווקים חדשים כמו שוק הטאבלטים ואביזרי המחשוב הלביש, שווקים צעירים יחסית שלאינטל דריסת רגל מוגבלת בהם ותחרות גוברת מול חברות כמו קוואלקום ו־ARM.
הודעת אינטל ביום שישי פורסמה בתום יום המסחר האחרון בשבוע, ויום לאחר שהחברה הודיעה על ירידה ברווח הנקי וברווח התפעולי. אינטל רשמה בשנה האחרונה הכנסות בהיקף של 52.7 מיליארד דולר, ירידה של כ־2% לעומת 2012. עם זאת הרווח נקי, שעמד על 9.6 מיליארד דולר, ירד ב־13%, והרווח התפעולי (12.3 מיליארד דולר) צנח ב־16% לעומת השנה שעברה. בעקבות פרסום התוצאות המאכזות, ירדה ביום שישי מחיר מניית אינטל בניו יורק ב־2.6%.
הכנסות חטיבת השבבים למחשבים אישיים ירדו במהלך 2013 ב־4% ל־33 מיליארד דולר, אולם חלקה בכלל ההכנסות של אינטל נמצא בשחיקה מתמשכת בשנים האחרונות. בעוד ב־2010 סיפקו השבבים עבור מחשבים אישיים 72% מכלל ההכנסות, הרי שב־2013 הם היוו רק 62%. בשבוע שעבר הודיעה אינטל על דחיית פתיחת מפעל השבבים החדש באריזונה, Fab42, שתוכנן להיפתח כבר ב־2013.
עם זאת, בשלב זה אין כל שינוי בלוח הזמנים של הקמת מפעלי השבבים של הדור הבא. מדובר גם במפעל השבבים העתידי שאינטל מעוניינת להקים בקריית גת, ויכלול ייצור של שבבים בטכנולוגיה של 10 ננומטר.