דו"ח טכנולוגי
כשפייסבוק מועכת את האפליקציה שהמצאת
הרשת החברתית גנבה את שמה של אפליקציה מפורסמת עבור היישום האחרון שלה, שריל סנדברג שוב מדגימה את הגרסה המעוותת של פמיניזם בעמק הסילי-קון וצבא ארצות הברית בוחן משאיות ענק רובוטיות
עיתונות הטכנולוגיה גומרת בימים אלה את ההלל על אפליקציה חדשה של פייסבוק, פייפר (Paper) שמה, שבינתיים זמינה רק בארה"ב ורק באפסטור של אפל. זו אמורה להיות אפליקציה שמשנה את כל חוויית המשתמש של פייסבוק. השאלה שמעניינת את המדור, כמובן, היא ממי פייסבוק העתיקה אותה (ככל הנראה, פליפבורד).
את השם ברור ממי לקחה פייסבוק: כבר יש אפליקציית ציור לאייפד שנקראת פייפר והיא אפילו די פופולרית; היא התוצאה הראשונה בגוגל. במקום השני, על פי בדיקה קצרה, כבר נמצאת האפליקציה החדשה של פייסבוק.
החברה שמייצרת את האפליקציה המקורית, FiftyThree, הופתעה לגלות שפייסבוק משתלטת באגביות כזו על הקניין הרוחני שלה. היא פנתה לפייסבוק בבקשה שזו תשנה את השם של האפליקציה, שכן הוא כבר תפוס. פייסבוק שלחה אותה לחפש את החברים שלה.
ב- FiftyThreeאמרו שהם שוקלים את האפשרויות שבפניהם, אבל יודעים שהמצב עגום. פייסבוק היא גודזילה; יש לה 1.23 מיליארד משתמשים בכל העולם, שווי שוק של 150 מיליארד דולר ו-6,337 עובדים. ל- FiftyThreeיש 34 עובדים ובסיבוב הגיוס האחרון שלה קוששה 15 מיליון דולר. קרב משפטי יכול להמשך שנים; לפייסבוק יש את הכסף, את עוכרי הדין המיומנים והיא תטחן את פיפטית'רי לאבק. כשזה ייגמר, עוד ארבע-חמש שנים, מי בכלל יזכור את האפליקציה המוכשרת פייפר, שאיפשרה לאנשים לצייר? היא תהיה בעמוד הרביעי של תוצאות גוגל, אם בכלל.
לא לבן? לא תצליח
רוצים להצליח בעמק הסיליקון? עליכם להיוולד למוצא הנכון, להצליח בלימודים ולקוות לטוב; כבר פורסמו מחקרים שמוכיחים זאת. עתה מופיע אחד שמראה שעדיף גם להיוולד גבר לבן.
מסתבר שיש שלוש מדינות בארה"ב שכאשר נערכו בבתי הספר התיכוניים שלהן בחינות להתאמה לקורסים במדעי המחשב, לא ניגשה אליהם אף לא נערה אחת. בשמונה מדינות, לא נמצא ולו תלמיד היספני אחד שייגש לבחינות הללו, וב-11 מדינות – אף לא תלמיד שחור אחד. במדינת קליפורניה, שם מונח לו עמק הסילי-קון, ניתן היה לצפות לתוצאות טובות במיוחד – אבל בעוד שהממוצע הארצי הוא 18.5% של נערות שניגשות למבחן, זה של קליפורניה היה טוב יותר רק בשיעור זניח, 22%. שמונה אחוזים מהניגשים לבחינה בקליפורניה היו היספנים, ורק 1.5% היו שחורים.
למה זה קורה? לשאלה מדוע היספנים ושחורים סובלים מחוסר יצוג יש תשובה פשוטה: רק 2,200 בתי ספר בארה"ב, שמגיעים מהאזורים העשירים יותר, בכלל מציעים את הקורסים הרלוונטיים. בתי ספר במחוזות עניים יותר, שלא יכולים להרשות לעצמם לרכוש את הציוד היקר הנדרש, לא מציעים קורסים כאלה.
לשאלה לגבי מיעוט נשים, התשובה בעייתית יותר ודורשת יותר מחקר. נשים דווקא נרשמות במספרים גבוהים לקורסים בחשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי ולביולוגיה, כך שהבעיה היא לא - כפי שנוהגים לומר שובניסטים - אי הבנה במדעים. מותר לחשוד שמה שקורה כאן הוא הכוונה תרבותית: שוב ושוב אומרים לנשים שעמק הסילי-קון הוא שטח גברי, אז הן לא מנסות להגיע לשם. לא לכל אחת יש את הכוח למאבקים הבלתי פוסקים שנדרשים כדי לפרוץ את תקרת הזכוכית.
פמיניזם בעמק הסילי-קון? עד גבול מסוים
שריל סנדברג, מס' 2 בפייסבוק, התפרסמה בשנה האחרונה כאשר כתבה מניפסט פמיניסטי-טכנולוגי בשם Lean-in, שבו בין השאר קראה לנשים לדרוש את השכר המגיע להן. מיד לאחר מכן כאשר התחוור שהיא מעסיקה מתמחות ללא תשלום כדי לקדם את מכירות הספר. מסתבר שהפמיניזם של סנדברג נעצר כשהוא מגיע לכיס שלה. שהוא, יש לציין, עמוק למדי: היא מיליארדרית.
עכשיו מסתבכת הקרן של סנדברג, שנקראת כמו הספר לין-אין, בבלאגן חדש. היא מקדמת חברת קונגרס רפובליקנית בשם אילאנה רוס-להטינן. האחרונה היא האשה הרפובליקנית הראשונה שהצליחה להבחר במדינה השמרנית פלורידה, ונוהגת להתהדר בכך שהיא הביסה לא מעט גברים בדרך, כך שעל פניו רוס-להטינן היא מועמדת שסביר שלין-אין תעמוד מאחוריה.
אלא שמסתבר שרוס-להטינן הצביעה בעקביות נגד זכויות נשים. היא הצביעה נגד חוק שאמור היה לאפשר לנשים לתבוע בשל שכר לא זהה. היא הצביעה בעד חוק שאמור היה לשכנע נשים לעבוד פחות ולהיות בבית יותר – ובהתאם, כמובן, להרוויח פחות.
מצד שני, רוס-להטינן תומכת בדיוק ברפורמת ההגירה שמנסה לקדם הבוס של סנדברג, מארק צוקרברג – רפורמה שתאפשר לצוקרברג להוריד את השכר של עובדי ההייטק בארה"ב, אחרי שעשה לא מעט כדי להעלות אותו על ידי הצעת סכומים מופרכים לעובדי חברות אחרות כדי שיערקו אליו. בקיצור, שוב, הפמיניזם של סנדברג מתכופף, הפעם מול הצרכים הפוליטיים של פייסבוק. ככה נראה פמיניזם, בגרסת בכירי עמק הסילי-קון.
חוות התוכן שינו כתובת
בשנים האחרונות מנהלת גוגל מלחמת חורמה בחוות התוכן – אותם אתרים שנועדו לקדם מותגים וחברות דרך מניפולציות SEO, שמשפרות את מיקום הלקוחות בתוצאות החיפוש. גוגל הצליחה לשנות את האלגוריתמים שלה כך שחוות התוכן לא יהיו אפקטיביות – ורובן נעלמו.
עתה מתגלה שהן פשוט מצאו מקלט מדיני בפייסבוק. שורה של אתרים כמו באזפיד ו-Upworthy נשענים כעת על הפצה באמצעות פייסבוק במקום על כל מיני תרגילי SEO מלוכלכים. הם
מקווים שאם הם יגיעו לוויראליות, הגולשים יעשו עבורם את העבודה.
לפייסבוק, בניגוד לגוגל, אין כל עניין לנקות את הג'ונגל הזה. היא מרוויחה מכך שאתם משתפים תוכן – אתם מושכים את החברים שלכם עוד יותר לעומק הביצה שלה. עשיתם לייק? מצוין. זה כל מה שחשוב לפייסבוק. היא לא צריכה להגן על מנוע חיפוש שהופך לפחות רלוונטי כשממלאים אותו בזבל.
לפחות בינתיים. מחרתיים צוקרברג יכול לקום על צד שמאל ולהחליט שהחגיגה נגמרה. לא ברור למה לו לעשות את זה, אבל חברות הוויראליות נשענות על הרצון הטוב של פייסבוק ותו לא. לא הייתי משקיע בהן.
קצרצרים
1. גוגל, מאחוריך: לצבא ארה"ב כבר יש מכוניות אוטונומיות, ולא סתם מכוניות אלא משאיות כבדות. לאחרונה הוא ערך ניסוי במסגרתו הוא הסיע שיירה של המפלצות דרך עיירה כדי לוודא שהן לא דורסות אף אחד ולא רומסות אף כלי רכב. המטרה: להוציא את החיילים מתא הנהג. הסיבה: שיירות האספקה של צבא ארה"ב הן המטרה מס' 1 של כוחות גרילה ברחבי העולם, בהתחשב בכך שזה החלק הפגיע ביותר של הצבא. יש לקוות שמערכות הניווט האוטונומיות אכן עובדות כמו שצריך - כי החוק בנושא די מעורפל, במיוחד במקרה בו ישלח הצבא רובוטים לנסוע דרך עיירה כבושה והם במקרה ידרסו מישהו.
2. קבוצת האקרים גרמנית שפועלת כבר 32 שנה נקטה בצעד מפתיע והגישה תביעה כנגד ממשלת גרמניה, בטענה שארגוני המודיעין שלה ערכו מעקבים בלתי חוקיים ושיתפו פעולה עם ה-NSA וה-GCHQ במעקב אחרי אזרחים גרמנים. ההאקרים מתכוונים לדרוש את הבאתו של אדוארד סנודן ממוסקבה כעד מומחה בתיק, תוך שהם דורשים שהוא יקבל הבטחות לכך שלא יוסגר לארה"ב. נושא הפרטיות רגיש בגרמניה אך מוקדם לומר עד כמה זה ישפיע על בית המשפט. תביעה דומה שהוגשה נגד ממשלת בריטניה בשל פעילות ה-GCHQ נמצאת בדרכה לבית המשפט האירופי לזכויות אדם.
3. שבועות מספר אחרי שבתי המשפט בארה"ב קבעו שה-FCC פעלה בחוסר סמכות כאשר הוציאה הנחיות שמחייבות נייטרליות רשת, שני חברי קונגרס דמוקרטים מנסים כעת להפוך את ההנחיות הללו לחוק של הקונגרס. המדור מאחל להם הצלחה: בהתחשב בכך שהקונגרס נשלט על ידי המפלגה הרפובליקנית, שעוד לא פגשה תאגיד עושק שהיא לא אהבה - ובהתחשב בכך שהתאגידים מתנגדים לנייטרליות רשת, צמד הדמוקרטים יזדקק לכך.
4. קנוניית תיאום מחירי הספרים ממשיכה לרדוף את אפל: אחרי שבית משפט פדרלי פסק שאכן, אפל קשרה כדי לתאם מחירים, דורשים עכשיו התובעים של המדינות - שהגישו תביעה עצמאית - שאפל תפצה אותם בסכום ענק. הסכום הראשוני אמור היה להיות 270 מיליון דולר, אבל התובעים אומרים שלאור העובדה שאפל הורשעה בעבירה על חוקי ההגבלים העסקיים, מותר להם לשלש את הסכום והם רוצים 840 מיליון. אני בעד. זה נשמע כמו סכום שיגרום לתאגידים להסס בפעם הבאה שהם יחשבו על תרגיל כזה. כך צריך.