$
הייטק והון סיכון

בלעדי לכלכליסט

טבע בוחנת את השקעתה בקרן אורבימד בשל חבירתה למתחרות

ענקית התרופות שוקלת אם להמשיך להשקיע בקרן ההון סיכון, שבחרה לשתף פעולה עם ג'ונסון אנד ג'ונסון וטקדה בחממה חדשה. בטבע חוששים כי המהלך ייתן למתחרות עדיפות בחשיפה לחברות צעירות. טבע: "היחסים תקינים לחלוטין"

אסף גלעד 07:0505.02.14

הנהלת טבע בוחנת מחדש את המשך השקעתה בקרן ההון סיכון אורבימד. הסיבה לכך נוסעת מבחירתה של אורבימד להקים חממה טכנולוגית בשיתוף פעולה עם המתחרות של טבע: חברת הציוד הרפואי והתרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון האמריקאית וחברת התרופות טקדה היפנית.

פיליפ פרוסט פיליפ פרוסט צילום: יובל חן

 

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

טבע התחייבה לפני כשנתיים להשקיע 20–25 מיליון דולר באורבימד, אחת מהקרנות ההון סיכון הפעילות בישראל בתחום מדעי החיים, המנוהלת על ידי ניסים דרוויש. בפועל הסתכמה השקעתה של טבע בקרן ב־8 מיליון דולר בלבד. ככל הידוע אין לטבע כל כוונה או אף יכולת לצאת מהסכם ההשקעה עם אורבימד, שגייסה עד היום 222 מיליון דולר, 40 מיליון מתוכם מהמדען הראשי במשרד הכלכלה.

 

מאחורי הכוונה המקורית של השקעת טבע בקרן אורבימד עמדה הכוונה לקבל גישה להיכרות עם סטארט־אפים חדשים שיציגו את מרכולתם בפני הקרן.

 

אורבימד קיבלה הנחה

 

בפברואר 2013 השקיעה אורבימד 8 מיליון דולר בחממת חברות התרופות ביוליין המזוהה עם טבע, בהנחה של 24% ממחיר השוק של מניות החברה, אך לא קיבלה מקום בוועדת ההשקעות. למרות נוכחותה של טבע בחממה ואחזקה של 4.9% ממניותיה, היא אינה בעלת עניין בה. למרות ההשקעה בביוליין, החליטה אורבימד לפעול גם באמצעות חממה נוספת: חממת הביומד החדשה FuturX, שהוקמה בחודש שעבר בנס ציונה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי אחת הסיבות לבדיקה שעורכת טבע על השקעתה באורבימד נובעת מהעובדה שאורבימד הקימה את החממה החדשה בשיתוף עם מתחרות של טבע: טקדה היפנית וג'ונסון אנד ג'ונסון האמריקאית. השותפות הזו זכתה במכרז של תוכנית החממות של המדען הראשי להקמת חממת ביומד חדשה כבר באוגוסט 2013.

 

השותפות של שלוש החברות בחממת הביומד החדשה, הנעשית דרך חברת BioBoost, נותנת למתחרותיה של טבע, ג'ונסון אנד ג'ונסון וטקדה, חשיפה לחברות החממה ולחברות עתידיות שבהן תשקיע אורבימד בעתיד, ואת האפשרות התיאורטית להשקיע בהן. חממה טכנולוגית נחשבת למאגר שבתוכו מרכזת קרן הון סיכון את מאגר החברות הצעירות ביותר בתחום ההתמחות שלה. בטבע זועמים על כך שלמרות ההשקעה באורבימד, את החשיפה לחברות הצעירות יקבלו המתחרות.

 

פחות השקעה בפיתוח

 

בחממת FuturX טוענים כי מבנה החממה כולל שותפות בין שלושה גורמים, מהם אחד פיננסי ושניים אסטרטגיים מתעשיית התרופות. לדבריהם, שותפות שכזו תוביל לכך שהשקעה בחברות לא תהיה מוטה לצורכיהן של חברות התרופות השותפות במיזם. לג'ונסון אנד ג'ונסון וטקדה לא יהיו זכויות מיוחדות בחברות, אלא רק בעלות על מניות שהיא תוצר של ההשקעה בהן דרך החממה.

 

בשנתיים האחרונות מצמצמת טבע את השקעותיה בסטארט־אפים ובחשיפה להון סיכון. החברה סגרה את יחידת הפיתוח העסקי שלה, שהשקיעה בכ־20 חברות צעירות בהן גמידה סל ו־MGVS. מנהל היחידה, ד"ר אהרון שוורץ, עזב את טבע, וכיום הוא משמש כיו"ר ביוליין.

 

מטבע נמסר בתגובה: "היחסים המקצועיים בין טבע ובין אורבימד תקינים לחלוטין. אין כל בסיס לאמירות הטוענות או הרומזות אחרת. יודגש, כי טבע אינה מתכוונת לצאת מהשקעתה באורבימד".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x